ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Η σύγχυση εντείνει την ένταση

Διαδηλώσεις και των δύο τάσεων του θεοκρατικού καθεστώτος πραγματοποιούνται στο Ιράν (εδώ φιλική προς τον Αχμαντινετζάντ)
Διαδηλώσεις και των δύο τάσεων του θεοκρατικού καθεστώτος πραγματοποιούνται στο Ιράν (εδώ φιλική προς τον Αχμαντινετζάντ)
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν και χτες τα πνεύματα στο Ιράν, μία ημέρα μετά τις μεγάλες φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις, με την παρότρυνση και την πρακτική υποστήριξη των αρχών. Η έντονη φιλολογία και η σύγχυση ως προς το πού βρίσκονται οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας όξυναν περαιτέρω την ένταση.

Επισήμως, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριζε ότι «εγκατέλειψαν την Τεχεράνη για να προφυλαχθούν από την οργή του πλήθους» και σε επόμενο τηλεγράφημα διευκρίνιζε ότι αυτό έγινε «υπό την προστασία των Φρουρών της Επανάστασης». Συγγενείς των Μεχντί Καρουμπί και Μιχ Χοσεΐν Μουσαβί επέμεναν ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται στην Τεχεράνη.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, από την πλευρά του, σε μια σύντομη δήλωση, παραδέχτηκε ότι «για ορισμένους λόγους είναι γεγονός ότι χάσαμε μερίδα υποστηρικτών μας μετά τις εκλογές του Ιουνίου». Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, όμως, όπως και άλλα σημαίνοντα στελέχη της ιρανικής ηγεσίας επέμειναν ότι οι διαδηλώσεις γίνονται από μια «μικρή μειοψηφία». Προς το παρόν στο κενό φαίνεται να πέφτει η εξισορροπητική παρότρυνση του προέδρου της Βουλής, Λαριτζάνι, που ζήτησε να διαχωριστεί η «αντιπολίτευση» από όσους «στρέφονται κατά της Ισλαμικής Επανάστασης».

Την ατμόσφαιρα ηλέκτρισε περαιτέρω η δήλωση του αρχηγού της ιρανικής αστυνομίας ότι θα «συνθλιβούν» οι διαδηλωτές, καθώς μέχρι στιγμής έχει επιδειχτεί «επιείκια». Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές παρέδωσαν, υπό άκρα μυστικότητα, τις σορούς των νεκρών από τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στις οικογένειές τους. Οι κηδείες έγιναν υπό άκρα μυστικότητα και γνωστοποιήθηκαν αργότερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις σκηνές βαρβαρότητας που μεταδόθηκαν από ιστοσελίδες που πρόσκεινται στη «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα και έδειχναν αστυνομικούς να επιτίθενται με τα αυτοκίνητά τους κατά ομάδων διαδηλωτών. Οπως επίσης αρνήθηκε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων.

Το σίγουρο είναι ότι η δικαιολογημένη οργή για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα βρήκε έκφραση στους δρόμους των ιρανικών πόλεων, παρά την καταστολή.

ΙΝΔΙΑ
Νέο κύμα αστάθειας

Κύμα αστάθειας πυροδοτεί στην Ινδία η ανακοίνωση της κυβέρνησης για διάσπαση του κρατιδίου Αντρα Πραντές, με αιχμή του δόρατος την πόλη Χάιντεραμπαντ, που συγκεντρώνει τα συμφέροντα περισσότερων από 500 πολυεθνικών εταιρειών που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και προσφέροντας πακτωλό χρημάτων. Η μονομερής ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου κρατιδίου από την κυβέρνηση, χωρίς να λάβει υπόψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως οριστικής, πριν μερικές μέρες προκάλεσε αρχικά σειρά αντιδράσεων όσων δεν επιθυμούν τη διάσπαση του κρατιδίου, περισσότεροι από 100 τοπικοί βουλευτές παραιτήθηκαν, ενώ οι πολέμιοι της απόφασης απειλούσαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση ανασκεύασε πριν από μερικές μέρες, αναφέροντας ότι θα προχωρήσει στο διαμελισμό του κρατιδίου μετά από συζήτηση του θέματος και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πυροδοτώντας νέο κύμα κινητοποιήσεων από τους υπέρμαχους της δημιουργίας νέου κρατιδίου, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι αποκαλούμενοι «μαοϊκοί αντάρτες», οι οποίοι ευθύνονται για σειρά δολοφονικές επιθέσεις και όχι μόνο, ιδιαίτερα εναντίον στελεχών του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και προοδευτικών ανθρώπων, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται πλέον ως περισσότερο εγκληματική παρά πολιτική οργάνωση. Η συστράτευσή τους με τους οπαδούς του διαμελισμού του Αντρα Πραντές, στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης έδωσε στην κυβέρνηση το άλλοθι για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την αποστολή περισσότερων από 100.000 δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Σοβαρά ερωτηματικά τίθενται σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ανακινήσει το ζήτημα της διάσπασης του κρατιδίου του Αντρα Πραντές, που χρονολογείται από το 1969 και την ανάδειξη σε μήλον της έριδος της πόλης Χάιντεραμπαντ, που αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του κρατιδίου. Στην επίμαχη πόλη ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι βρίσκονται τα εργοστάσια εταιρειών όπως οι «Microsoft», «Google», IBM, «Motorola», «Dell», «Hyundai» και άλλες, και αποτελούν τη βασική αιτία της διαμάχης που έχει ξεσπάσει.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση ως τη μοναδική υπεύθυνη για την κατάσταση στο Αντρα Πραντές εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις. Χαρακτηρίζει απόλυτα λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κόμματος του Κογκρέσου στο Αντρα Πραντές και απαιτεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ειρήνης στην περιοχή. Καταγγέλλει ακόμα την κυβέρνηση ότι ενώ υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως.

Κλείνοντας, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών ηγετών του κρατιδίου, καθώς και την καταστροφή ιδιοκτησιών και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλότητας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση για διάσπαση προκάλεσε σειρά αντίστοιχων διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσέγγιση των στρατιωτικών επιχειρεί ο Γκιουλ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων κυβέρνησης - στρατού επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες συλλήψεις και κατηγορίες εναντίον του στρατού για σχέδια πραξικοπήματος. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης που εξαπολύει τις κατηγορίες εναντίον του στρατού και διατάσσει τις συλλήψεις, με την κατηγορία των αντικυβερνητικών συνωμοσιών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χαρακτηρίζοντας «ανώφελες και άδικες» τις επικρίσεις εναντίον του στρατού, προσθέτοντας ότι αυτή η αντιμετώπιση «είναι λάθος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να μην «υπονομεύονται άδικα οι θεσμοί», ερχόμενος σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησής του, ενώ οι οκτώ στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, κατηγορούμενοι για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενισχύοντας τις ενδείξεις για τεχνητές εντάσεις με συγκεκριμένη στόχευση. Ο στρατός, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι αποδέχεται τις έρευνες, που αποτελούν μέρος μιας «νόμιμης διαδικασίας»...

Ποιος ωφελείται;

Cui bono? Ποιος ωφελείται; Αυτό το ερώτημα πλανάται από την εποχή του Κικέρωνα, μια εποχή όπου οι μηχανορραφίες και οι συνωμοσίες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που με πρόσχημα διάφορες ενέργειες παίρνονται κατασταλτικά και τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους.

Φτάνει μια ματιά σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο άρθρο της ναυαρχίδας του Τύπου της γερμανικής ολιγαρχίας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» για να καταλάβει κανείς ότι ο Νιγηριανός κι όσοι «Νιγηριανοί» έπονται κάνουν καλά τη δουλειά τους. Γεμάτη «ανησυχία» και με υψωμένο το δάχτυλο τονίζει η εφημερίδα ανάμεσα στ΄ άλλα: «Οποιος νομίζει ότι η διεθνής τρομοκρατία είναι υπό έλεγχο και ότι μπορεί να δοθεί σήμα λήξης του συναγερμού, πήρε ένα καλό μάθημα. Οι αυστηροί και δυσάρεστοι έλεγχοι στα αεροδρόμια δεν είναι περιττοί, κι ας έχουν άλλη γνώμη όσοι κόπτονται για τα ατομικά δικαιώματα. Χωρίς αποτελεσματική και γρήγορη ανταλλαγή δεδομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη σημερινή εποχή της κινητικότητας δεν υπάρχει ασφάλεια».

Κι αυτές οι νουθεσίες δίνονται σε μια χώρα όπου όλες οι μηχανές για τον περιορισμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, μέσα στο πλαίσιο που έχουν θεσπίσει τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δουλεύουν στο φουλ: παρακολούθηση όλων των επικοινωνιών, ηλεκτρονικών και μη, καταγραφή της καθημερινής ζωής μέσα από βιντεοκάμερες και άλλες τεχνολογίες, ανταλλαγή όλων των προσωπικών δεδομένων ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες, παρακολούθηση στους χώρους δουλειάς (βλέπε LIDL, ΤΕΛΕΚΟΜ, Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι), για να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά μόνο παραδείγματα.

Οχι άσχετο: είναι οι ίδιοι κύκλοι που τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, «ξεσάλωσαν» ενάντια στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, προσπαθώντας να πείσουν τους πάντες, ότι στο πρώτο γερμανικό εργατοαγροτικό κράτος κυριαρχούσαν η καταπίεση, η ανελευθερία και η «Στάζι». Επειδή οι περισσότεροι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα η νεολαία δε φαίνεται να... έχουν πειστεί ακόμη, αναμένεται η επίθεση αυτή να συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα και το χρόνο που έρχεται με - προσωρινό - αποκορύφωμα τα εικοσάχρονα της «επανένωσης» της Γερμανίας τον Οκτώβρη του 2010.


Δ. ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ