ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οπερα της πεντάρας» με το «Μπερλίνερ Ανσάμπλ»

© Photo LESLEY LESLIE-SPINKS

Στο θέατρο «Παλλάς», θα παρουσιάσει το «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» - το περίφημο θέατρο που δημιούργησε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία - την «Οπερα της πεντάρας», σε σκηνοθεσία και φωτισμούς του διάσημου σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον. Η παράσταση θα δοθεί στις 14,15,16/1 (9μμ) και στις 17/1 (7μμ).

Η παράσταση αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το σπουδαίο, διεθνώς διάσημο και πολυπαιγμένο έργο του Μπρεχτ (έχουν δοθεί 10.000 παραστάσεις του), με τη μουσική του Κουρτ Βάιλ, βασιζόμενο στη λαϊκή όπερα του Τζον Γκέι «Η όπερα του ζητιάνου» (18ος αιώνας), υλοποίησε την θεωρία και την αισθητική πρόταση του Μπρεχτ για την ανάπτυξη μιας νέου τύπου όπερας, μια «αντιόπερας» που σε πλήρη ιδεολογική και αισθητική αντίθεση με τα οπερετικά γούστα της αστικής τάξης, να διδάσκει και να ψυχαγωγεί το λαό. Και δεύτερον, γιατί ο Γουίλσον «διάβασε» το έργο με ένα δικό του αντισυμβατικά φορμαλιστικό και με το δικό του αποστασιοποιητικό εξπρεσιονιστικό τρόπο, θεωρώντας ότι έτσι αναδείχνεται η διαχρονική δύναμη της καυστικής κριτικής που ασκεί ο Μπρεχτ στην αστική τάξη, στους θεσμούς, στα όργανα, στα μέσα και η πολύμορφη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δημιουργούν, υπηρετούν και διογκώνουν το ασύδοτο και αδυσώπητο μεγάλο κεφάλαιο. Ο διάσημος σκηνοθέτης, πρωτοπόρος του σύγχρονου πειραματικού θεάτρου, δημιουργεί μία παράσταση άψογα σχεδιασμένων σκηνών, κινηματογραφικής ατμόσφαιρας, μινιμαλιστική και ταυτόχρονα θεαματική, όπου τα συμβολικά πρόσωπα που έπλασε ο Μπρεχτ, μετασχηματισμένα σε μάσκες, σχεδόν χωρίς φύλο, κινούνται στο διεφθαρμένο, δολοφονικό «κόσμο» τους, έναν κόσμο που θυμίζει «τσίρκο» αλλά και «φυλακή».

Η πολυπρόσωπη αυτή παραγωγή, στην οποία μετέχουν 80 καλλιτέχνες του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2007, επαινέθηκε από την κριτική και περιοδεύει σε διάφορες χώρες.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 20-120 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων : Βουκουρεστίου 5, πληροφορίες στο τηλ.: 210-3213100.

Θεατρικές εικόνες ζωής

«Το τελευταίο τσιγάρο»
«Το τελευταίο τσιγάρο»
Tην Πέμπτη (7/1) θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Το τελευταίο τσιγάρο» των Simon Gray - Hugh Whitemore με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη, στο θέατρο «Ανεσις» (Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι) που θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ( 9.30 μ.μ.). «...Οι άνθρωποι ζουν σα να μην πρόκειται να πεθάνουν ποτέ και πεθαίνουν σα να μην έχουν ζήσει καθόλου». Ενας ύμνος για την αξία της ανθρώπινης ζωής και μια ελεγεία της ανεκτίμητης καθημερινότητας. Στο έργο καταγράφεται με λεπτομέρειες η πορεία ενός καπνιστή. Συγκεκριμένα, η ιστορία αφορά τη ζωή του συγγραφέα του έργου, Simon Grey, και αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα και τη σχέση του με οικογενειακά πρόσωπα, φίλους και γιατρούς, αναδεικνύοντας ως πρωταγωνιστή της ζωής του το τσιγάρο. Ο ήρωας περιγράφει με καυστικό χιούμορ τη ζωή του, τις μικρές και μεγάλες στιγμές, τις αδυναμίες και τα πάθη του, και καταλήγει ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους γύρω του αλλά και την υγεία του. Στο ρόλο της Μοίρας - Συνείδησης - Θανάτου η Ιωάννα Δελάκου. Μετάφραση: Ζάννα Αρμάου. Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης. Σκηνικά - κοστούμια: Πέννυ Αμπλά. Μουσική: Γιούρι Στούπελ.

  • Μέχρι τις 17/1 θα παρουσιάζεται στο «BIOS» η παράσταση που βασίζεται στο έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η πτώση». Κείμενο - σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Πανουργιά. Σκηνικά - κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική: Γιώργης Σακελλαρίου. Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου. Βίντεο: Μιχάλης Κωνσταντάτος, Μηνάς Ν. Μηλιαράς. Στην παράσταση, η κινηματογραφική γλώσσα συνδυάζεται με τη θεατρική και οι σκηνές είναι δομημένες έτσι που να λειτουργήσουν και αυτόνομα. Οι αποσπασματικές εικόνες και οι απόκοσμοι ήχοι δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας.
«Εφυγε» ο Γιώργος Καμπανέλλης

«Εφυγε» την Κυριακή τα ξημερώματα, στα 80 χρόνια του, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο σεμνός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Καμπανέλλης, αδελφός του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, γνωστός κυρίως από τους ρόλους του σε παλιές ελληνικές ταινίες. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 μ.μ. από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ο Γιώργος Καμπανέλλης γεννήθηκε το 1930 στη Νάξο. Νεαρός σπούδασε πιάνο στο «Ελληνικό Ωδείο». Στα χρόνια 1947-1948 παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου σε ερασιτεχνική δραματική σχολή της ΧΑΝ και αργότερα ως εξαιρετικό ταλέντο πήρε «άδεια» ηθοποιού. Πρωτοεμφανίστηκε στο θίασο του Αδαμάντιου Λεμού και το 1950 ανέλαβε το Παιδικό Θέατρο της ΧΑΝ, όπου διασκεύαζε έργα, τα σκηνοθετούσε και πρωταγωνιστούσε. Το 1956 εμφανίστηκε σε επιθεώρηση με θίασο των αδελφών Καλουτά και του Νίκου Σταυρίδη και την ίδια χρονιά στο «Γαρύφαλλο στ' αυτί» και σε κωμωδία με το θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Στη δεκαετία του 1950, 1960 και τις αρχές του 1970 έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους ζεν πρεμιέ σε 70 και πλέον ταινίες, μεταξύ των οποίων οι: «Μας κλέψανε την Γκόλφω», «Ζαΐρα», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Ασσοι του γηπέδου», «Θυσιάστηκα για το παιδί μου», «Ο Γολγοθάς μιας αθώας», «Το κορίτσι του λόχου», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Ας με κρίνουν οι γυναίκες», «Πάρε το δάκρυ μου», «Τα παιδιά του λιμανιού», «Στη θύελλα μιας μεγάλης αγάπης» κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκηνοθέτησε και αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Το κανόνι και το αηδόνι» (υπέγραφε και το σενάριο μαζί με τον αδελφό του). Στη συνέχεια και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε σαν παραγωγός και σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ.

Αναλόγιο στο «Χώρα»

Tο θέατρο «Χώρα» δίνει το «παρών» στο θεατρικό γίγνεσθαι και σε επίπεδο ερευνητικό, με σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και δράσεων. Κομμάτι των δραστηριοτήτων αυτών ήταν το πρόγραμμα «Εγώ, ένας Ακόμα Αλλος», που στόχο είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ευρύτερη πολιτισμική κοινότητα κατοίκων της Αθήνας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά γλώσσας και εθνότητας. Στο πλαίσιο αυτό το θέατρο «Χώρα» προκήρυξε διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου με τίτλο «Το λέω σε σένα: πες το όπως εγώ».

Μέσα από τις 50 συμμετοχές, η αναγνωστική ομάδα του διαγωνισμού ξεχώρισε τρία έργα, αποσπάσματα των οποίων θα παρουσιαστούν υπό μορφή αναλογίου στο θέατρο «Χώρα», στις 17 του Γενάρη (12-5 μ.μ.). Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και συγγραφή έργου, με συντονιστές μέλη της αναγνωστικής επιτροπής.

Στο Α' μέρος θα παρουσιαστούν τα έργα των: Τατιάννας Πίττα «Ξέξασπρο», σκηνοθετική επιμέλεια Κώστας Μπάρας. Βασίλη Χριστοφιλάκη «Λύκοι στους τοίχους», σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστος Καρχαδάκης. Βικέντιου Μηλογιαννάκη και Πάρι Πέτρου «Κατά συρροή θεραπείες», σκηνοθετική επιμέλεια Δήμητρα Αράπογλου. Στο Β' μέρος θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για την ελληνική δραματουργία με θέμα «Από το χαρτί στο σανίδι». Εισηγήσεις: Δημήτρης Τσατσούλης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Δήμητρα Κονδυλάκη, Κατερίνα Μπερδέκα, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Μανώλης Τσίπος. Συντονισμός: Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Για δύο ακόμη παραστάσεις (9 και 16/1) παρατείνουν τις εμφανίσεις τους ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Μάνος Ξυδούς στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Λ. Συγγρού, 210 9315.600). Συντροφιά με τους Τόλη Φασόη, Μάνο Λυδάκη και Πάρη Γκαγκαστάθη ξετυλίγουν «Τα τραγούδια της καρδιάς» τους. Ενα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια τους, δημιουργίες των Ανδρέου, Μικρούτσικου, Brel, Pink Floyd, Lou Reed, REM κ.ά. και αφιέρωμα στους «Beatles».

Στις 14/1 (8.30μμ) στον «Ιανό» (Σταδίου 24) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση 18 καλλιτεχνών, διευθυντών και επιμελητών μουσείων και της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, συγγραφέα του βιβλίου «Στην εποχή των εικόνων», με θέμα «Για τα πράγματα που λείπουν».

Μέχρι τις 7/1 στη μουσική σκηνή «Η άλλη όχθη» θα συνεχιστεί το «Χειμερινό πολυφωνικό καραβάνι» στην παραμεθόρια Ηπειρο. Στις 7 και 8/1 θα εμφανιστεί ο γλεντιστής από τον Ολυμπο Καρπάθου, Μιχάλης Ζωγραφίδης. Δυο βραδιές με συρματικούς, Πάνω και Κάτω Χορό, μαντινάδες, αλλά και καλαματιανά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ