ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Αγώνας μέχρι εσχάτων παρά το όργιο καταστολής

Για άλλη μια φορά οι λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν στους δρόμους
Για άλλη μια φορά οι λαϊκές δυνάμεις διαδήλωσαν στους δρόμους
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ξανά στους δρόμους του αγώνα ο λαός της Ονδούρας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα και συμμετείχε στις διαδηλώσεις ακριβώς 20 ημέρες πριν την ορκωμοσία του παρανόμως εκλεγμένου Προέδρου Πορφίριο Λόμπο, ενάντια στην προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος, υπέρ της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, ενάντια στην πρόθεση του Κογκρέσου να συζητήσει εντός των ημερών την οριστική απομάκρυνση της χώρας από την ALBA και απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της καταστολής και των πολύ σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεγκουσιγκάλπα όσο και στο Σαν Πέδρο Σούλα ήταν τεράστιες σε όγκο και εξαιρετικά οργανωμένες, αποτελούν δε την πιο ισχυρή ένδειξη ότι παρά το όργιο δολοφονικής καταστολής ο λαός συνεχίζει να μάχεται. Παράλληλα, όπως δήλωσε στην «Πρένσα Λατίνα» ο Ραφαέλ Αλεγκρία, ηγετικό στέλεχος του Μετώπου, οι διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια του αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη του στόχου της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Οι διαδηλώσεις του Μετώπου συνέπεσαν με μία ακόμη προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος. Ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Ρουμπί απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για «κατάχρηση εξουσίας» - μεταξύ αυτών ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, Βενάνσιο Σερβάντες, του Πολεμικού Ναυτικού Λουίς Χαβιέρ Πρίνσε - που σχετίζονται με το πραξικόπημα, όπως «κατάχρηση εξουσίας». Επί της ουσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες αλλά παρέπεμψε το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα εξετάσει τις κατηγορίες και θα τοποθετεί...

Οχι τυχαία η κίνηση του εισαγγελέα συνέπεσε με την αποχώρηση του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκρεγκ Κέλι, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ονδούρα με στόχο την πίεση προς το πραξικοπηματικό καθεστώς να προχωρήσει σε «κινήσεις που συνάδουν με τη συμφωνία», αυτή που υποτίθεται επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβρη και προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες νομιμοποίησης της κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, συνεπώς και του πραξικοπήματος.

Εντούτοις, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις πρέπει να έπεσαν στο κενό καθώς ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι δήλωσε για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν τις 15 Ιανουαρίου ενώ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πρόσφερε «εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια» προς την Ονδούρα εάν παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια που βρίσκεται ακόμη στην πρεσβεία της Βραζιλίας απέρριψε τις κινήσεις των ΗΠΑ αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεχνάσματα.

Οσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πυρά παραδόθηκε από ομάδα αγνώστων μασκοφόρων ο ραδιοφωνικός σταθμός της ιθαγένικης κοινότητας των Γκαριφούνα, Φαλούμα Μπιμέτου, για την αντιχουντική του στάση. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες αγροτών και για απειλές για λουτρό αίματος στις πόλεις Τρουχίγιο και Τοκόα στην επαρχία Κολόν καθώς στρατός και αστυνομία ετοιμάζονται να τις εκκενώσουν διά της βίας. Πρόκειται για περιοχές όπου οι αγρότες έχουν καταλάβει εκτάσεις που κρίθηκαν από την κυβέρνηση Σελάγια δημόσιες, ενάντια στους ισχυρισμούς μεγαλοτσιφλικάδων.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών Γκαμπριέλα Νούνιες, δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Τριμπούνα» ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το μήνα Γενάρη...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στοιχεία καταπέλτης για την επιθετικότητα των ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΗΠΑ βρίσκεται η Βενεζουέλα καθώς βρίσκεται πλέον περικυκλωμένη από 13 αμερικανικές βάσεις - στην Κολομβία, τον Παναμά, την Αρούμπα και το Κουρασάο - καθώς και από τα αεροπλανοφόρα και τα πολεμικά πλοία του 4ου Στόλου. Ο ασφυκτικός αυτός κλοιός αποτελεί το έλασσον ισχυρή ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δώσει το ελευθέρας στο Πεντάγωνο γι' αυτή τη νέα επιθετική πολιτική. Μία πολιτική στραγγαλισμού της Βενεζουέλας αλλά και διείσδυσης ή και επίθεσης σε άλλες χώρες της περιοχής. Το ζήτημα αλλά και τα μέχρι στιγμής στοιχεία και ευρήματα αυτής της επιθετικής πολιτικής, από χτες είναι αντικείμενο ειδικής συζήτησης που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Μάη όταν οι αρχές της Βενεζουέλας είχαν καταγγείλει το γεγονός της παραβίασης του εναέριου χώρου από αμερικανικό μαχητικό «F16» που απογειώθηκε από την αμερικανική βάση του Κουρασάο των Ολλανδικών Αντιλών. Το περιστατικό καταγράφτηκε αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Εντούτοις μετά εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ακολούθησε η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία, η έναρξη διαπραγματεύσεών τους για την εγκατάστασή τους εκ νέου στον Παναμά... Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη που προέρχονταν πιθανότατα από την Κολομβία επανέλαβε το ζήτημα των παραβιάσεων και το περιστατικό με το «F16». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μαξίμ Φερχάγκεν, απαντώντας δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Βενεζουέλας είναι «άδικες, εσφαλμένες και αποκύημα φαντασίας» και ότι... η «Ολλανδία δεν επιτρέπει τη χρήση των εδαφών της για επιθετικές ενέργειες».

Χτες ωστόσο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας μεταξύ του πιλότου του αμερικανικού μαχητικού και του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Μαϊκετία με ημερομηνία 17 Μάη όπου ο πιλότος δηλώνει ότι απογειώθηκε από τη βάση του Κουρασάο και ότι «δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας»!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Εκπρόσωποι από περισσότερες από 300 οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής, καθώς και οργανώσεων ιθαγενών από τις πέντε ηπείρους αναμένεται να λάβουν μέρος στις ειδικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις 21 Γενάρη στο Τιαχουάνκο και στο πλαίσιο της δεύτερης συμβολικής ορκωμοσίας του Εβο Μοράλες ως προέδρου της Βολιβίας, μετά τη σαρωτική του νίκη στις πρόσφατες εκλογές.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Νικαράγουα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, τις προσεχείς ημέρες με κύριο αντικείμενο την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών κυρίως όσον αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά όταν εξερράγη βόμβα στη Βόρεια Ιρλανδία κάτω από ένα αυτοκίνητο. Οι επιθέσεις, συχνά εναντίον αστυνομικών, έχουν αυξηθεί αφότου ομάδες που έχουν αποσχισθεί από τον ΙΡΑ πραγματοποίησαν επίθεση το Μάρτη του 2009 σε στρατόπεδο στην Κομητεία Αντριμ, βορειοδυτικά του Μπέλφαστ.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε χτες 9όροφο κτίριο στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα. Το κτίριο βρισκόταν υπό ανακαίνιση και πιθανολογείται πως στο χώρο, την ώρα της κατάρρευσης, βρίσκονταν 2-4 εργάτες.

ΜΟΣΧΑ.-- Τη συνέχιση της «σκληρής γραμμής» ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές που δρουν στις ρωσικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, ζήτησε από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντρο Μπόρντικοφ, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 21 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους λόγω διαρροής φυσικού αερίου στο εργοστάσιο «Xabei Puyang Iron and Steel Co», στη Βόρεια Κίνα, τη Δευτέρα, όταν έσπασε ο αγωγός ροής αερίου.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Πυρά ενόπλων γάζωσαν αργά χτες το βράδυ το λεωφορείο που μετέφερε την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Τόγκο στην Αγκόλα προκειμένου να συμμετάσχει σε τουρνουά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε ο οδηγός και τραυματίστηκαν έξι ποδοσφαιριστές, γεγονός που προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων στους οποίους αγωνίζονται αρκετοί από αυτούς. Οπως φαίνεται, πρόκειται για περιστατικό που εντάσσεται στα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στην, πλούσια σε πετρέλαιο, περιοχή Καμπίντα μεταξύ ντόπιων και δυνάμεων ασφαλείας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Οικονομικός» πόλεμος

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με την υπογραφή ειδικού διατάγματος εκ μέρους της Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απομακρύνθηκε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, Μάρτιν Ρεντράδο, καθώς είχε αρνηθεί να παραιτηθεί παρά το γεγονός ότι η παραίτηση του είχε ζητηθεί.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ο Ρεντράδο αποπέμπεται λόγω της κακής διαχείρισης και της παράλειψης καθήκοντος. Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση του τραπεζίτη είχε ζητηθεί μετά την άρνησή του να μεταβιβάσει κεφάλαια ύψους 6,6 δισ. δολαρίων σε κρατικό ταμείο για πληρωμή που αφορούσε το δημόσιο χρέος. Η Αργεντινή έχει εξωτερικό χρέος που ανέρχεται στα 13 δισ. δολάρια και λήγει φέτος, ενώ η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της χώρας είναι της τάξης των 2 έως 7 δισ. δολαρίων.

Εντούτοις, καθώς φαίνεται, με την απομάκρυνση του Ρεντράδο τίποτα δεν έχει λήξει και ο πόλεμος μόλις ξεκινά καθώς εκπρόσωπός του τόνισε ότι ο τραπεζίτης δεν παραιτήθηκε αλλά αποχώρησε από τη θέση, ενώ προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, συνταγματολόγοι της χώρας αναφέρουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα ενδέχεται να είναι παράνομο, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από το Κογκρέσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ