ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ανύπαρκτη και στην Ελλάδα η αντισεισμική θωράκιση

Ο καταστροφικός σεισμός των 7 ρίχτερ στην Αϊτή, με τους χιλιάδες νεκρούς, που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη και συγκλόνισε όλη την υφήλιο, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανυπαρξίας αντισεισμικής θωράκισης και στη χώρα μας - τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη - με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το πρόβλημα αφορά την ασφάλεια του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας μας αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με πρόσφατη χαρτογράφηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, περίπου το 80% των 4.000.000 κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή κάποιος σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Πρόκειται, λοιπόν, για κτίρια στα οποία θα έπρεπε να γίνει προσεισμικός έλεγχος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 - δύο χρόνια μετά το σεισμό του 1999 - η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα για τον ταχύ οπτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας (υπολογίζονται σε 80.000) σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), έως σήμερα έχει γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος σε μόλις 7.365 δημόσια κτίρια! Από αυτά, το 30% χρειαζόταν άμεσες επεμβάσεις, το 40% ήθελε επεμβάσεις αλλά όχι άμεσες, το 25% ήταν γενικά σε καλή κατάσταση και για το 5% τα στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ενίσχυσης σε κανένα κτίριο. Η ίδια περίπου κατάσταση υπάρχει και όσον αφορά τα σχολικά κτίρια. Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων έχει γίνει έλεγχος σε 4.671 σχολεία και πρέπει να ελεγχθούν άλλα 9.500. Από όσα ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι σε 539 απαιτείται άμεση επέμβαση, ωστόσο μόνον ένα μικρό ποσοστό έχει αποκατασταθεί.

Η αντισεισμική θωράκιση παραμένει ζητούμενο και για τα χιλιάδες κτίρια βιομηχανικής και επαγγελματικής χρήσης, παρότι ο σεισμός της Αθήνας του 1999 απέδειξε ότι πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού (π.χ. ΡΙΚΟΜΕΞ, ΦΑΡΑΝ κλπ.).

Ολα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Αντίθετα, μόνο το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ως ένα μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού. Εχει συγκροτημένη πρόταση που τη διεκδικεί για το σήμερα και ταυτόχρονα την εντάσσει στην ευρύτερη πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο στην προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ειδικότερα, το ΚΚΕ προτείνει άμεσα μέτρα:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σε αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον προσεισμικό έλεγχο και ενίσχυση των κτιρίων, με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια και τους χώρους όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινόμενου, τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ