ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ
Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Οι προτάσεις του Κόμματος στη διάρκεια της εξέλιξης της «νέας γρίπης» στη χώρα μας

«Το ΚΚΕ πάντα τόνιζε την ανάγκη, οποιοδήποτε σχέδιο και εξειδικευμένα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, να στηρίζονται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλο το λαό. Να παρέχονται συστηματικά δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο κάποιοι εμβολιασμοί σε καταστάσεις ανάγκης».

Την παραπάνω επισήμανση έκανε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στις 31/7/2009 με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης» που παρουσίασε εκείνη τη μέρα ο - τότε - υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στον - τότε - πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, μεταξύ των άλλων, έκανε και την εξής υπογράμμιση: «Η παραγωγή και εμπορία των φαρμάκων και των εμβολίων είναι παραδομένη στα μονοπώλια. Με την έγκριση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών, που είναι στην υπηρεσία τους, παρακάμπτουν κοινές ερευνητικές και κλινικές πρακτικές και προχωράνε άρον άρον στην παραγωγή του νέου εμβολίου».

Τόσο με εκείνη την ανακοίνωση όσο και με δύο ακόμα ανακοινώσεις του ΠΓ της ΚΕ (2/9/2009 και 1/12/2009) το ΚΚΕ αποκάλυψε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , οι οποίες για το μόνο που «προνόησαν», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά, ήταν οι «σχεδόν ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».

Στις 2/9/2009 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνιζε: «Το πρόβλημα της "νέας γρίπης" και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του δεν είναι αποσπασμένα από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται στη χώρα. Η εργατική τάξη, οι λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης ότι αντιμετωπίζουμε ένα δήθεν υπερταξικό, "εθνικό πρόβλημα". Οπου επικράτησε αυτή η αντίληψη οδήγησε στη συναίνεση για αφαίρεση λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση υπογράμμιζε: «Οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, τα ΜΜΕ και μεγάλο μέρος των επιστημόνων, αναφέρονται μόνο σε επιστημονικοτεχνικά δεδομένα που αφορούν τη φύση της "νέας γρίπης", αποκρύπτοντας τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που σχετίζονται με αυτή. Επικεντρώνονται στο νέο εμβόλιο, που το παρουσιάζουν μονομερώς ως λύση για την αντιμετώπισή της, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Εχει όμως διασφαλιστεί προκαταβολικά με τη βοήθεια παγκοσμίως της αστικής τάξης η κερδοφορία των 5-6 μεγαλύτερων πολυεθνικών του φαρμάκου διεθνώς».

Παίρνοντας υπόψη τη φάση της πανδημίας, το ΚΚΕ παρουσίαζε δέσμη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενταγμένα στην προοπτική μιας άλλης πολιτικής. Ετσι στην ανακοίνωση της 1/12/2009, μεταξύ των άλλων πρότεινε την εξασφάλιση αδειών με πλήρεις αποδοχές από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν με συμπτώματα γρίπης (7 ημέρες ή όσο διαρκούν τα συμπτώματα συν μία μέρα), να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής κλπ.

Για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών περίθαλψης ανθρώπων που ασθενούν πρότεινε:

  • Η κυβέρνηση να εντάξει όλους τους υγειονομικούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης», ώστε οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας να μπορεί όποιος αρρωστήσει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
  • Να προσλάβει άμεσα μόνιμο προσωπικό για να ανοίξουν τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ και να εντάξει υποχρεωτικά όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
  • Να χορηγήσει δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, τις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
  • Να προσλάβει όλους τους άνεργους γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας και άλλες ειδικότητες, με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να μονιμοποιήσει όλους τους υγειονομικούς που είναι επικουρικοί, με stage ή συμβασιούχοι.
  • Να προσλάβει το κράτος καθαρίστριες στα σχολεία, στα νοσοκομεία κλπ. με μόνιμη σχέση εργασίας και να καταργήσει τους εργολάβους.
  • Να χρηματοδοτήσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δημόσια ερευνητικά κέντρα για ανάπτυξη της έρευνας και στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, καταργώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην πατέντα που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
  • Να δημιουργήσει κρατικό φορέα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης φαρμάκου και εμβολίων.
  • Να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης.
  • Να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει την υλικοτεχνική υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και των Κέντρων Υγείας.

Ιδιαίτερη βοήθεια, ζητούσε για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας σε αξιοπρεπείς, υγιεινούς, κρατικούς χώρους φιλοξενίας και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να τους παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, αλλά και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Δωρεάν, υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.

Και η ανακοίνωση κατέληγε: «Η ολόπλευρη και αποτελεσματική προστασία και προαγωγή της υγείας όλου του πληθυσμού, απαιτεί πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά και στα μονοπώλια. Απαιτεί τη συγκρότηση και λειτουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με προσανατολισμό την πρόληψη και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ενα τέτοιο λαϊκό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας προϋποθέτει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία και που μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, σε πανεθνική κλίμακα, η λαϊκή εξουσία να μπορεί να ικανοποιεί πλήρως όλες τις λαϊκές ανάγκες».


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ