ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Να πάρει η πλουτοκρατία πανεργατική ταξική απάντηση

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την πλήρη στήριξη της ΝΔ και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, αλλά και των ξεπουλημένων ηγεσιών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εντείνει χωρίς αναβολή την επίθεση κατά της εργατικής τάξης. Ηδη, στη φαρέτρα του κεφαλαίου μπαίνουν προς χρήση όλα τα αντεργατικά βέλη. Κάθε τομέας της ζωής της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας γίνεται στόχος μιας εφ' όλης της ύλης επίθεσης. Τίποτα δεν είναι ξεκομμένο. Από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, μέχρι το Ασφαλιστικό και από την ένταση της καταστολής μέχρι τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, στις εργατικές κατακτήσεις στην Υγεία και στην Πρόνοια. Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας έχει ανοίξει ενιαίο, ολομέτωπο, αντεργατικό πόλεμο.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες που κατάγονται από τα λαϊκά στρώματα, καλούνται να εντείνουν τον αγώνα τους σήμερα, πριν είναι αργά. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργοστάσιο και γιαπί, να γίνει κάστρο αντίστασης και αγώνα, ενάντια στο αντεργατικό τσουνάμι που υψώνεται. Η απεργία στις 10 Φλεβάρη, πρέπει να αποτελέσει τη δυναμική, ταξική, μαζική απάντηση της εργατιάς απέναντι σε όσα της ετοιμάζουν. Ηδη, άλλωστε, η απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχει αποδείξει πως η εργατική τάξη μπορεί.

Με εμπροσθοφυλακή το ΠΑΜΕ

Σε αυτή τη μάχη, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του από τις 11 Γενάρη, καλούσε «τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία, όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς να οργανώσουν χωρίς καθυστέρηση την αντίσταση της εργατικής τάξης, να αποκρούσουν τη νέα αντεργατική λαίλαπα και να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ασφαλιστικά δικαιώματα». Και σημείωνε: «Το ΠΑΜΕ μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας σε γενική αντεπίθεση. Να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης και τους ισχυρισμούς της ότι πασχίζει για το γενικό καλό».

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κάθε εργάτης πρέπει να κάνει την οργή του αγώνα. Να κάνει κάθε τόπο δουλειάς κάστρο αντίστασης και αγώνα, ενάντια στην αντεργατικό τσουνάμι που υψώνεται...
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κάθε εργάτης πρέπει να κάνει την οργή του αγώνα. Να κάνει κάθε τόπο δουλειάς κάστρο αντίστασης και αγώνα, ενάντια στην αντεργατικό τσουνάμι που υψώνεται...
Ηδη, στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ έχουν ανταποκριθεί και οργανώνουν την απεργιακή μάχη με διεκδικήσεις αντίστοιχες των εργατικών συμφερόντων, ομοσπονδίες, συνδικάτα και εργατικά κέντρα. Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Λογιστών, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Πειραιά, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, το Σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων νομού Πειραιά, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, έχουν προκηρύξει απεργία για τις 10 του Φλεβάρη. Μαζί με τους εργάτες και το συνεπές φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα, που με απόφαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, δηλώνει «παρών» στους αγώνες της εργατικής τάξης. Δεσμεύεται για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα πλατιά στους φοιτητές - σπουδαστές, ειδικά σε όσους δουλεύουν ήδη, σε όσους κατάγονται από τα λαϊκά στρώματα.

Οι καθημερινές περιοδείες και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς, γιαπιά, εργοστάσια, γραφεία, επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει. Με συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, τα ταξικά συνδικάτα καλούν τους εργάτες να πάρουν τώρα την υπόθεση στα χέρια τους και να απαντήσουν μαζικά, ενιαία και αποφασιστικά στη βαρβαρότητα που ξεδιπλώνεται όλο αυτό το διάστημα. Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει σε μεγάλους και μικρούς εργασιακούς χώρους, όπως η ΠΕΤΡΟΛΑ, ο ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ο «Φειδάς», το «ΧΙΛΤΟΝ», ο «ΜΑΛΤΕΖΟΣ». Το ένα μετά το άλλο, τα ταξικά συνδικάτα αναλαμβάνουν δράση, συγκεκριμένα μέτρα, για την επιτυχία της απεργίας. Για να εκδοθούν εύστοχα υλικά, να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε χώρου σε λόγος παγκινητοποίησης για την επιτυχία της απεργίας, να κινητοποιηθούν ειδικά οι μετανάστες, οι νέοι, οι γυναίκες, που δέχονται πρώτοι την τρομοκράτηση και την επίθεση του κεφαλαίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η σημερινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη).

Ορος η απομόνωση των εργατοπατέρων

Στην καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης επικεντρώθηκε και η συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Εκεί μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού που επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τους εργάτες στη μοιρολατρία και την υποταγή.

Οπως ξεκαθάρισαν, με ανακοίνωσή τους, οι ταξικές δυνάμεις: «Το ΠΑΜΕ δε θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων σε κάποιες άμαζες και σε διαφορετικές ημερομηνίες απεργιακές εκδηλώσεις». Ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλεί την εργατική τάξη, ακόμα πιο αποφασιστικά να γυρίσει την πλάτη στους εργατοπατέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθιστώντας τους έτσι, όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνους για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Καλεί Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς να οργανώσουν, χωρίς καθυστέρηση, τη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.


Κ. Τρ.

Τα αιτήματα

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν, μεταξύ άλλων, για:

  • Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν μέσω προσωρινών μορφών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μαζικές προσλήψεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, για να έχει ο κόσμος σταθερή δουλειά.
  • Γενναίες αυξήσεις των μισθών και συντάξεων. 1.400 ευρώ ο εθνικός μισθός, 1.120 ευρώ η σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.
  • Δραστική μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αμεση μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.
  • Αμεση καταβολή μισθών, ημερομισθίων για χιλιάδες εργαζόμενους που οι εργοδότες τούς έχουν απλήρωτους.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και άμεση καταβολή, επιστροφή των δισεκατομμυρίων που έχουν τσεπώσει σε βάρος του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων μας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη την Τετάρτη

Σύσκεψη με εκπροσώπους συνδικάτων, επιτροπές μεταναστών των συνδικάτων, επιτροπές μεταναστών σε χώρους δουλειάς και εκπροσώπους κοινοτήτων οργανώνει η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 20 Γενάρη, μπροστά και στην απεργία στις 10 Φλεβάρη. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν ακόμα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες και οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΜΟΤΟ-διαδήλωση την Τρίτη

Αναλαμβάνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες για την προπαγάνδιση και επιτυχία της απεργίας, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους σε ΜΟΤΟ-διαδήλωση, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ. Την πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων χαιρετίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλώντας τους φοιτητές και σπουδαστές να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια συμμετέχοντας μαζικά στη διαδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ