Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10577

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ο πολιτισμός
σαν
εργαλείο της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Η εμπειρία από την πολιτιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πολιτιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ σ' όλη τη μέχρι τώρα πορεία του είναι αποκαλυπτική για το πώς ένα χαρακτηριστικό σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα συνέβαλε και συμβάλλει στην ιδεολογική χειραγώγηση και ενσωμάτωση των εργατών του Πνεύματος και της Τέχνης, καθώς και του λαού, στην κυρίαρχη αστική κουλτούρα, με βασικό στρατηγικό στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση της δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως βασικής προϋπόθεσης για την αναπαραγωγή και την κερδοφορία του, αλλά και για την απρόσκοπτη χειραγώγηση των συνειδήσεων.

Την εξέλιξη αυτής της πολιτικής παρακολουθεί και αναλύει μια ειδική επεξεργασία που έκανε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και την οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Η ανάλυση δείχνει πως σε μια πορεία μειώθηκαν κατακόρυφα οι δαπάνες για τον πολιτισμό, διευρύνθηκαν οι «χορηγίες» και η είσοδος του μεγάλου κεφαλαίου, προετοιμάστηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, προωθήθηκε η «ενιαία πολιτιστική ταυτότητα» που επέβαλε η ΕΕ, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις ανάπτυξης της καπιταλιστικής βιομηχανίας του θεάματος, αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενσωμάτωση των καλλιτεχνών και την περιστολή των όποιων κατακτήσεών τους.


ΣΕΛ.  3   -   6


ΙΣΤΟΡΙΑ
105 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση του 1905

ΣΕΛ.  11  -  14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέα θεωρία κβαντικής βαρύτητας

Μια νέα θεωρία που διατύπωσε πριν από δέκα μήνες ο Τσέχος φυσικός Πετρ Χόρζαβα, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, δείχνει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των απειρισμών και να ενοποιεί κβαντομηχανική και σχετικότητα ως ισχύοντες φορμαλισμούς των φυσικών νόμων σε διαφορετική κλίμακα της υλικής πραγματικότητας.


ΣΕΛ.  7
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Συνεχίζουν το έγκλημα

Δύο σχεδόν χρόνια μετά τη σύνταξη της Εκθεσης Ελέγχου που συνέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας, η ασύδοτη ρύπανση του Ασωπού συνεχίζεται και οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να πίνουν καρκινογόνο νερό.


ΣΕΛ.  24
Καθ' οδόν: Λίγες δεκαετίες πίσω...

Ταξιδεύουμε 20-30 χρόνια πίσω, με αφορμή δύο κείμενα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ανήσυχα, με πικρό χιούμορ, χτυπάνε το δικό τους καμπανάκι για κάποια κακώς κείμενα του σήμερα, που σίγουρα δεν αγγίζουν όλους μας, αλλά μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων.


ΣΕΛ.  16  -  17
ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
«Προβλέψεις» βάσει συστήματος

Η επιβολή της αγοραίας λογικής του καπιταλισμού και στο λαοφιλέστερο άθλημα είναι το «θερμοκήπιο» γέννησης και αυτού του φαινομένου.


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ