ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μένος για τους αγώνες και τα δικαιώματα της αγροτιάς

Αποκαλυπτική η απάντηση του πρωθυπουργού στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζητήθηκε την Παρασκευή

Προνομιούχους «του Κολωνακίου» αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα για την επιβίωσή τους

Eurokinissi

Προνομιούχους «του Κολωνακίου» αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα για την επιβίωσή τους
Την ένταση της άθλιας προπαγανδιστικής επιχείρησης - ενόψει και του «διαλόγου»-απάτη που έχει σκηνοθετήσει η κυβέρνηση - σε βάρος των αγροτών, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου πολέμου κατά των λαϊκών αγώνων και των εργατικών κατακτήσεων, σηματοδότησε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για τα προβλήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Η όλη συζήτηση κατέδειξε ταυτόχρονα τις δυο στρατηγικές αντιλήψεις που συγκρούονται και στο ζήτημα της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής.

Οχυρωμένος πίσω από τη συκοφαντία των αγροτικών αγώνων και συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, απέφυγε να πει την παραμικρή κουβέντα για τα τεράστια προβλήματα των αγροτών και πολύ περισσότερο να αναφερθεί σε μέτρα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επιβίωση της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι τα μπλόκα στήνονται προκειμένου οι αγρότες να προχωρήσουν σε συναλλαγή και να πάρουν μίζα για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, που στηρίζει σταθερά τους αγώνες των αγροτών, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι το ΚΚΕ θέλει «να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου»! Επιβεβαίωσε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα συνδυάζεται διαχρονικά με την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ.

Επίθεση για να σπάσουν τα μπλόκα

Με προκλητικά «επιχειρήματα», όπως ότι δεν υπάρχουν λεφτά (σ.σ. για τις τράπεζες και τις άλλες μεγαλοεπιχειρήσεις υπάρχουν και μάλιστα ανεξάντλητα) και ότι η χώρα δυσφημείται στο εξωτερικό, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα. «Τέλος στα λεφτά, είπε, για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά μόνο μερικούς μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή, συναλλαγή με την εξουσία για να κλείσουν τα στόματα και του χρόνου τα ίδια και χειρότερα, με τελικό αποτέλεσμα να υπονομεύουμε κάθε έννοια σοβαρού προγραμματισμού και προοπτικής».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε άκαμπτος απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, θέλοντας να στείλει γενικότερο μήνυμα υποταγής του λαού. «Είμαστε, είπε, έτοιμοι για ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο, αλλά δε θα κάνουμε και μερεμέτια. Δεν υπάρχουν, εξάλλου, λεφτά για μερεμέτια». Κατά τον Γ. Παπανδρέου, «εάν κάναμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών) θα ήταν εγκληματικό εις βάρος της ευημερίας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας».

Εξίσου εξόφθαλμος είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να συνδράμει την ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα μπλόκα στους δρόμους, είπε, όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα για τη χώρα, προβλήματα για τους συμπολίτες, για την ελληνική οικογένεια, για τον επιχειρηματία, για την οικονομία».

Στην προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, με πρώτο την καταστροφική για τον αγροτόκοσμο Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, απέδωσε όλα τα δεινά για την κατάσταση των αγροτών στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Και τελικά αυτό που ψέλλισε ως δέσμευση απέναντι στους αγρότες είναι η ένταξή τους στις «κυβερνητικές πρωτοβουλίες εισοδηματικής ενίσχυσης», δηλαδή μια θέση στο πτωχοκομείο.

Η πολιτική σας κλείνει σπίτια

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά να είναι κλειστά τα σπίτια, γιατί εκεί οδηγεί η πολιτική σας διαχρονικά, όπως και της Νέας Δημοκρατίας».

Για το ζήτημα της «συναλλαγής», στην οποία ο πρωθυπουργός απέδωσε τόσο τα προβλήματα του αγροτόκοσμου, όσο και τα αίτια των αγροτικών κινητοποιήσεων, η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως «αν έχετε ως εικόνα κάποιους αγροτοπατέρες, αυτούς που συνιστούν την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με τους αγώνες».

Απαντώντας στα όσα περί μίζας και ρουσφετιού είπε ο πρωθυπουργός, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Η μίζα οδηγεί στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα; Η μίζα φταίει στο κόστος των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, από τη στιγμή που τα καλλιεργητικά εφόδια, τα λιπάσματα, τα φάρμακα - μέχρι και τα μικρόβια διαδίδουν οι πολυεθνικές για να πουλάνε και μετά τα φάρμακά τους - βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλιακών επιχειρήσεων; Η μίζα φταίει; Αυτές μεταξύ τους έχουν τη μίζα, αλλά γιατί διασυνδέετε τους αγρότες με τη μίζα και το ρουσφέτι;».

Απαράδεκτος διαχωρισμός

Για το διαχωρισμό των αγροτών, σε αγρότες «κατά κύριο επάγγελμα και μη», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την κυβερνητική μεθόδευση, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Από πού αντλείτε το δικαίωμα, όταν ένας φτωχός αγρότης δε βγάζει το μεροκάματό του από την αγροτική παραγωγή, να του απαγορεύετε να γίνει σερβιτόρος, χτίστης, σκουπιδιάρης - δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά - ή να βρει μια δεύτερη δουλειά;».

Θέτοντας το ζήτημα της ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής με μέτρα αντιμονοπωλιακά, εξασφάλιση εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα τέτοιες που να ζει και ο μικρός αγρότης και να αγοράζει ο υπόλοιπος λαός φθηνά προϊόντα και υγιεινά. «Η αγροτική παραγωγή, πρόσθεσε, συνδέεται πριν από όλα με την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας και δευτερευόντως μπορεί να συνδεθεί και με τον τουρισμό. Για αυτό τώρα η μεσογειακή διατροφή είναι σαν την πράσινη ανάπτυξη που λέτε, που είναι "πράσινες μπίζνες"».

Συμπερασματικά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Το κύριο βάρος για εμάς εκεί είναι: Μείωση κόστους παραγωγής και απαλλαγή της αγροτιάς από τους εμποροβιομήχανους και τους τραπεζίτες που τους ρουφάνε το αίμα. Δεν λύνεται η πολιτική με τις επιδοτήσεις. Πετσοκόψατε και τις επιδοτήσεις, πετσοκόβετε τώρα και τον αριθμό των πραγματικών αγροτών και οδεύουμε για μια μείωση των αγροτών, που βεβαίως πια θα είναι μεσαίοι και ανώτεροι αγρότες οι οποίοι θα ξεκοκαλίζουν καλύτερα και τις όποιες επιδοτήσεις απομένουν».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε: «Ελπίζω να μη διανοηθείτε να κάνετε αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Καταστολή».

Με όπλο τη διαστρέβλωση

Ο Γ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του, όταν πλέον οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, βάσει κανονισμού, δεν μπορούν να απαντήσουν, επέλεξε να επιτεθεί στο ΚΚΕ και ταυτόχρονα να επαινέσει τις εποικοδομητικές προτάσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, που επίσης είχαν καταθέσει Επίκαιρες Ερωτήσεις για τα αγροτικά.

Ο πρωθυπουργός με όπλα τη διαστρέβλωση και τη σπέκουλα, επιχείρησε να αντικρούσει τα όσα προηγουμένως είχε πει από το βήμα της Βουλής η Αλ. Παπαρήγα. «Δεν κατάλαβα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ποια είναι η διαφορά σας. Θέλετε να μην κάνουμε προγραμματισμό, να μην κάνουμε αγροτική πολιτική, να μην κάνουμε ριζικές αλλαγές, να μη χτυπήσουμε τους μεσάζοντες, το παραεμπόριο, τη διαφθορά; Επιτέλους τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε ή θα είναι πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου κομματικού παράγοντα, κάποιου "φεουδάρχη" της πολιτικής, κάποιου εργατοπατέρα;».

Μάλιστα, συνεχίζοντας τη διαστρέβλωση της θέσης που ανέπτυξε η Αλ. Παπαρήγα για μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έφτασε στο σημείο να πει: «Από την άλλη μεριά θέλετε να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου; Αυτά είναι τα ταξικά συμφέροντα τα οποία εσείς εκπροσωπείτε;».

Μετά από όλα αυτά, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το ΚΚΕ να πάρει μέρος στον προσχηματικό διάλογο που γίνεται για το αγροτικό και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως θετικές τις προτάσεις του Γ. Καρατζαφέρη (αγροτικό ταμείο ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αγροτικά ατυχήματα, ανασυγκρότηση συνεταιρισμών, φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα) και του Α. Τσίπρα για τη «σήμανση στο γάλα» ή το ρόλο της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, για την οποία είπε ότι συμμετέχει στο διάλογο που γίνεται.

Εύσημα σε ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΡΙΖΑ

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών (πλην ΝΔ που δεν είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση), οι οποίοι εμφανίστηκαν ως πρόθυμοι συμπαραστάτες στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, ταυτιζόμενος με τον πρωθυπουργό, είπε ότι «δεν μπορούμε να αβαντάρουμε μέσα στη Βουλή το κλείσιμο των δρόμων ιδιαίτερα στην κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «η ενίσχυση όλων των ιδεών και των σκέψεων περί αποκλεισμών, βλάπτει σήμερα τη δημοκρατία».

Ο Α. Τσίπρας από την πλευρά του έκανε λόγο για παρωδία διαλόγου και καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει με ποια πολιτική θα πάει για συμμαχίες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι κατασπατάλησαν «πακτωλούς κοινοτικών και εθνικών πόρων».


Κ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ