ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Σε άνθηση το ... κυνήγι των λαθρομεταναστών!

Η λαθρομετανάστρια, φορτωμένη με όνειρα, σε μια στιγμή ανάπαυλας. Οι επόμενες στιγμές της είναι αβέβαιες ακόμα και για την ίδια της τη ζωή
Η λαθρομετανάστρια, φορτωμένη με όνειρα, σε μια στιγμή ανάπαυλας. Οι επόμενες στιγμές της είναι αβέβαιες ακόμα και για την ίδια της τη ζωή
Ποια είναι η τελευταία μόδα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ράντσων στην Αριζόνα; Μήπως το κυνήγι λιονταριών στην Αφρική ή το κυνήγι αλεπούδων, όπως οι συνηθίζουν οι Βρετανοί αριστοκράτες; Κανένα από τα δύο. Ο νέος τρόπος «διασκέδασης» των ιδιοκτητών ράντσων στην Αριζόνα είναι η ένοπλη καταδίωξη Μεξικανών, που παράνομα περνούν τα σύνορα της Αριζόνας.

Στη μεθόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι ελάχιστες οι φορές που αφήνουν την τελευταία τους πνοή οι πεινασμένοι και διψασμένοι μετανάστες από το Μεξικό από φρουρούς ή και ιδιοκτήτες ράντσων όταν εντοπίζονται στη γη τους. Οι ιδιοκτήτες ράντσων, με τελείως καουμπόικο στιλ, κυνηγούν τους παράνομους Μεξικανούς, χρησιμοποιώντας τα τζιπ τους, τα άλογα και δυνατούς προβολείς, με σκοπό να τους συλλάβουν με όποιον τρόπο μπορούν, με ή χωρίς βία. Οι καταγγελίες για τραυματισμούς και κακομεταχείριση είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει προκαλέσει κρίση στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού το τελευταίο διάστημα. Οι ενέργειες αυτές έχουν χαρακτηριστεί από την προηγούμενη Μεξικανή υπουργό Εξωτερικών, Ροζάριο Γκριν, ως «ρατσιστικές, ως παραβιάσεις όλων των διεθνών νορμών συμπεριφοράς και παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Η ίδια επισήμανε πως έστειλε διπλωματική νότα στην επίτροπο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (INS), Ντόρις Μέισνερ, ζητώντας να μπει ένα τέλος σε αυτές τις ενέργειες. Από τη μεριά του, με τη γνωστή στάση της επίκλησης του νόμου και όχι της εφαρμογής του, το INS έχει δηλώσει απλώς το ενδιαφέρον του για την ασφάλεια των παράνομων μεταναστών που πέφτουν στα χέρια των οπλισμένων ράτζερ. Στο μεταξύ, η προηγούμενη κυβέρνηση του Μεξικού είχε προσλάβει νομική εταιρία, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μηνυθούν οι ιδιοκτήτες ράντσων, που συλλαμβάνουν και κακοποιούν παράνομους Μεξικανούς.

Εκατόν δώδεκα νεκροί σε έξι μήνες

Ενα από τα αγκάθια, που έχει μπροστά του ο Β. Φοξ, ο πρόσφατος νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, είναι και αυτό της συνεχούς ροής λαθρομεταναστών προς τις ΗΠΑ

Associated Press

Ενα από τα αγκάθια, που έχει μπροστά του ο Β. Φοξ, ο πρόσφατος νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, είναι και αυτό της συνεχούς ροής λαθρομεταναστών προς τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Ιδρυμα της Αγροτικής Νομικής Βοήθειας της Καλιφόρνιας, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ οργανώσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων, 112 παράνομοι μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών αυτού του χρόνου στις συνοριακές περιοχές της Καλιφόρνια, του Τέξας και της Αριζόνας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια περίπου 500 Μεξικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να περάσουν τα σύνορα. Το μεγάλο κομμάτι της ερήμου που πρέπει να διασχίσουν οι Μεξικανοί κατά μήκος της μεθορίου για να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ είναι αρκετό, ώστε αρκετοί απ' αυτούς να πεθάνουν από την πείνα, τη δίψα, την εξάντληση ή ακόμα και από την καταδίωξη από παραστρατιωτικές ομάδες.

Το τελευταίο διάστημα, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας νέα κρούσματα δολοφονιών, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο μεθοριακοί φρουροί να πυροβολούν εν ψυχρώ άτομα που εντοπίζουν και τα οποία δε διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά μετανάστευσης. Πριν από λίγες βδομάδες, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη Ερμοσίγιο και απειλούσαν να καταλάβουν το κτίριο των τοπικών γραφείων του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη μεξικανική πολιτεία Σονόρα.

Η τοποθέτηση του υψηλού μεταλλικού τείχους από τις ΗΠΑ, που στην ουσία αντικαθιστά τα φυσικά σύνορα, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την παράνομη μετάβαση των Μεξικανών, υποχρεώνοντάς τους στην αναζήτηση ακόμη πιο επικίνδυνων διαδρομών. Στο Τέξας, για παράδειγμα, το τείχος αυτό αντικαθιστά τα φυσικά σύνορα του Ρίο Γκράντε (όπως το αποκαλούν στο Βορρά) ή του Ρίο Μπράβο (όπως ονομάστηκε στο Νότο προς τιμήν του ηγέτη της ανεξαρτησίας Νίκολας Μπράβο, που ενώθηκε με τις δυνάμεις του Μορέλος το 1811), που εγκαταστάθηκαν το 1848 με τη Συνθήκη της Γουαδαλούπε - Χιντάλγκο μετά την ήττα του Μεξικού στον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επέμβαση επέτρεψε στους νικητές να καταλάβουν δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεξικάνικου εδάφους, μιας περιοχής που τώρα αποτελείται από την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Νέο Μεξικό, τη Νεβάντα, τη Γιούτα και μέρος του Ουόμινγκ. Το συγκεκριμένο τείχος είναι μόνο ένα μέρος του προγράμματος στρατιωτικοποίησης των συνόρων που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον. Γνωστή ως «Επιχείρηση Γκέιτκιπερ», η επιχείρηση έχει συγκεντρώσει έναν πρωτοφανή αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή από το 1994.

Εχει αυξηθεί, επίσης, ο αριθμός των συνοριακών περιπολιών, αλλά και ο εφοδιασμός τους με σύγχρονα μέσα παρακολούθησης, μεταξύ των οποίων υπέρυθρες κάμερες, καθώς επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα άρθρου της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ», της τοποθέτησης, με τη βοήθεια του Πενταγώνου, σεισμικών αισθητήρων, που ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση. Από τις κάμερες αυτές, οι διαχειριστές των υπολογιστών εντοπίζουν τους παράνομους μετανάστες και δίνουν σήμα να αρχίσει η καταδίωξη, ενώ παράλληλα ειδοποιούνται και οι υπεύθυνοι των συνοριακών περιπολιών, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να τους συλλάβουν.

Την ίδια στιγμή που η Επιτροπή των Επιτηρητών της Κότσις ενέκρινε απόφαση και κάλεσε την κυβερνήτη της Αριζόνα, Τζέιν Ντέε Χαλ, να ερευνηθεί η δράση της Εθνικής Φρουράς της περιοχής για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μεξικάνικη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τους παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη συνοριακή περιοχή και να κάνουν έλεγχο. Απ' ό,τι φαίνεται, οι ρατσιστικές ενέργειες δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των ιδιοκτητών των ράντσων, μια και η Εθνική Φρουρά φαίνεται να έχει κάποια ανάμειξη στις κακοποιήσεις ή και τις δολοφονίες - όπως έχει καταγγελθεί - των Μεξικανών. Κι αυτό, παρά την εδώ και καιρό απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, πως το ισπανικό παρουσιαστικό κάποιου οδηγού ή επιβάτη δε φτάνει για να προβεί η αστυνομία στο σταμάτημα ενός αυτοκινήτου με την κατηγορία της υποψίας του λαθρεμπορίου ή της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισπανόφωνοι τείνουν να γίνουν η μεγαλύτερη ομάδα μειονότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το 2005 υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 38,1 εκατομμύρια.

Πάντως, στην Αφρική, έχει ξεκινήσει η διαδικασία απαγόρευσης του κυνηγιού λιονταριών, ενώ στην Αγγλία το κυνήγι της αλεπούς καταδικάζεται. Ομως, με το «κυνήγι» των λαθρομεταναστών τι θα γίνει;


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ