ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στις 10 Φλεβάρη να «νεκρώσει» κάθε τόπος δουλειάς

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.

Πλατύ πρέπει να είναι το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς (φωτ. από τη χτεσινή περιοδεία στη «Φειδάς»)
Πλατύ πρέπει να είναι το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς (φωτ. από τη χτεσινή περιοδεία στη «Φειδάς»)
Σε απεργιακό ρυθμό μπαίνουν μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, εργαζόμενοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, επιτροπές αγώνα σε τόπους δουλειάς σε όλη τη χώρα, με στόχο η απεργία στις 10 Φλεβάρη να δώσει ταξική απάντηση στη σαρωτική επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο, τα κόμματα και όλα τα επιτελεία του. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.

Ηδη, είναι καθημερινές οι περιοδείες και εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, για την καλύτερη προετοιμασία της μάχης, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της. Χτες, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, βρέθηκε στο εργοστάσιο υποδημάτων «Φειδάς». Καλώντας τους εργαζόμενους να συμβάλουν για να είναι η απεργία όσο πιο μαζική γίνεται, υπογράμμισε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι για το λαό ακόμα χειρότερη από τις προεκλογικές εκτιμήσεις για την αντεργατική - αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται.

«Συνεπώς - σημείωσε - δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση μοιρολατρικά και περιμένοντας, ή με την αυταπάτη ότι αν δεν κάνουμε τίποτα εμείς μπορούμε να γλιτώσουμε». Ενώ συνέχισε: «Μας λένε ψέματα ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μας, αυτό είναι παραμύθι. Οι τράπεζες και οι εφοπλιστές, το 2009, χρονιά κρίσης, δεν ήξεραν πού να βάλουν τα κέρδη τους. Αρα, λοιπόν, από τη δουλειά μας παράγεται πλούτος, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, μπορούν τα παιδιά μας να έχουν δουλειά, μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μεροκάματο. Να μη χρειάζεται να πληρώνουμε στα νοσοκομεία και τους ιδιώτες, κλπ. Πότε, όμως; Οταν αυτός ο πλούτος που παράγουμε δεν πάει στους λίγους και εκλεκτούς».

Ανάλογη συζήτηση έγινε και στο «ΧΙΛΤΟΝ», όπου χτες οι εργαζόμενοι έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταγγέλλοντας την εντατικοποίηση και τις συνθήκες δουλειάς που επιβάλλει η εργοδοσία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Αποτέλεσμα αυτών ήταν άλλωστε και ο τραυματισμός - πριν τρεις μέρες - ηλεκτροτεχνίτη, ο οποίος έπεσε από σκάλα την ώρα που εργαζόταν. Απευθυνόμενος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι και το αίτημα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αφορά όλη την εργατική τάξη και επιβάλλει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη.

ΜΟΤΟ-διαδήλωση την Τρίτη

Αναλαμβάνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες για την προπαγάνδιση και επιτυχία της απεργίας, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους σε ΜΟΤΟ-διαδήλωση, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ. «για να καταδικάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό».

Σήμερα, Παρασκευή, περιοδείες θα γίνουν μεταξύ άλλων στις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ, στην «Κατσέλης», σε υπηρεσίες της ΕΫΔΑΠ. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου οργανώνει σύσκεψη στις 17 Γενάρη στις 7 μ.μ.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Χάλασαν το κλίμα της «συναίνεσης»

Εκαναν σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα τους και μετά παρέμβαση στη συνάντηση ΠΝΟ - εφοπλιστών για τη νέα σύμβαση

Μαζί με τα ταξικά τους συνδικάτα, οι ναυτεργάτες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι πρόβατα για σφαγή
Μαζί με τα ταξικά τους συνδικάτα, οι ναυτεργάτες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι πρόβατα για σφαγή
Με δυναμική παρέμβαση, άνεργοι ναυτεργάτες «χάλασαν» χτες το μεσημέρι το κλίμα «συναίνεσης» μεταξύ της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και των εκπροσώπων της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής συνάντησης για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Ακτοπλοΐας του 2010. Οι άνεργοι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών Σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, «εισέβαλαν» στην αίθουσα της συνάντησης αιφνιδιάζοντας τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και τους εφοπλιστές, συγκεκριμένα τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΕΝ Απ. Βεντούρη και Κ. Αγαπητό.

Στη διάρκεια της παρέμβασης, ο Μ. Κεραμόπουλος μέλος της Επιτροπής Ανέργων και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΠΝΟ για την τακτική της υποταγής που ακολουθεί απέναντι στα εφοπλιστικά κελεύσματα, υπονομεύοντας απροκάλυπτα τα ναυτεργατικά συμφέροντα. Απαίτησαν άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις και ξεκαθάρισαν ότι οι ναυτεργάτες με παρακαταθήκη την απεργία στο λιμάνι στις 17 Δεκέμβρη θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους για να αποκρούσουν την επίθεση εφοπλιστών - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η παρέμβαση των ανέργων ναυτεργατών στη διαπραγματευτική συνάντηση, ήταν απόφαση της μαζικής σύσκεψή τους που είχε γίνει νωρίτερα στην ΠΕΜΕΝ και είχε διοργανώσει η Επιτροπή Ανέργων. Μαζί με τους ανέργους ήταν και ναυτεργάτες από τα εγκαταλειμμένα και απλήρωτα πληρώματα των πλοίων «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ», «ΝΙΣΗΡΟΣ», «ΠΕΤΡΟΪΛ 5».

Οτι η πλειοψηφία της ΠΝΟ ενισχύει την επιθετικότητα των εφοπλιστών, επιβεβαιώνει και η ίδια η ΕΕΝ. Σε χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές πρέπει να κινηθούν στα επίπεδα των 1.400 ευρώ περίπου, όπως ζητάει η ΠΝΟ, αντί των 2.400 περίπου, όπως σήμερα καταβάλλονται»! Ενώ σημειώνει ότι για τους εφοπλιστές είναι αδιαπραγμάτευτη η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/1992 που σημαίνει ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι ναυτεργάτες. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες «σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων» μέσα και έξω από τα καράβια «για να κλιμακώσουμε τη δράση μας με απεργιακούς αγώνες».

ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
Αρχίζουν με φιλοφρονήσεις

Με φιλοφρονήσεις του ΣΕΒ προς τη ΓΣΕΕ και τη στάση που τηρεί η πλειοψηφία αρχίζει η διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, καθώς η πρώτη συνάντηση θα οριστεί για τα μέσα της επόμενης βδομάδας. Με χτεσινή του επιστολή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τη χαρά του, γιατί η ΓΣΕΕ αποδέχεται να συζητηθούν, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τα ευρύτερα ζητήματα που έχει θέσει, με κεντρικό «τη σύναψη ενός Κοινωνικού Συμβολαίου».

Της πρώτης συνάντησης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση θα προηγηθεί, την Τρίτη, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Ετσι και αλλιώς, όμως, το πλαίσιο που ήδη αποφάσισε η ΓΣΕΕ στο Γενικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη, είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της κερδοφορίας του ΣΕΒ, περιφρονώντας προκλητικά τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Από το πλαίσιο αυτό απουσιάζει ο εργάτης και η εργάτρια που δοκιμάζονται από την εργοδοτική επίθεση σε όλο το εύρος των δικαιωμάτων τους, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται αποδεκτή όλη η γκάμα της «απασχολησιμότητας», οι πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης όπως οι εργολαβίες, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας κ.ά.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΕΡΚΑΤ» - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Απλήρωτοι απ' τον Ιούνη

Σε επίσχεση εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται από τον περασμένο Οκτώβρη, οι 14 εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία ΕΡΚΑΤ ΑΕ, που έχει αναλάβει την κατασκευή του δρόμου Κρέντη - Αγράφων (25 χιλιόμετρα). ΟΙ εργάτες παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνη του 2009. Η εταιρεία έχει αναλάβει την εργολαβία από το 2004 και ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει ούτε το πρώτο τμήμα της, μήκους 8 χιλιομέτρων, ενώ έχει κηρυχτεί δύο φορές έκπτωτη από την Περιφέρεια. Ωστόσο, παραμένει στο έργο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η «ΕΡΚΑΤ» έχει λάβει δύο φορές μεγάλα χρηματικά ποσά από την επιβλέπουσα Περιφέρεια, ωστόσο δεν τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη

Σύσκεψη με εκπροσώπους συνδικάτων, επιτροπές μεταναστών των συνδικάτων, επιτροπές μεταναστών σε χώρους δουλειάς και εκπροσώπους κοινοτήτων οργανώνει η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 20 Γενάρη, μπροστά και στην απεργία στις 10 Φλεβάρη. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν ακόμα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες και οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ