ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ 76 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις και στην Αθήνα

Εκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Οι αγωνιστικές δυνάμεις στο αναπηρικό κίνημα πρωτοστάτησαν και ενάντια στην πρόσφατη τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή από το Δήμο Ζωγράφου
Οι αγωνιστικές δυνάμεις στο αναπηρικό κίνημα πρωτοστάτησαν και ενάντια στην πρόσφατη τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή από το Δήμο Ζωγράφου
Την ώρα που χτες, στα Γιάννενα, γινόταν ακόμα μία κινητοποίηση με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των 76 Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που δούλευαν σε δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου, η πάλη για την ανάκληση των απολύσεων συνεχιζόταν και στην Αθήνα.

Με παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Εσωτερικών μέλη και συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, διαδηλώνοντας μεταξύ άλλων για μονιμοποίηση όλων, προστασία των αναπήρων, το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δημήτρη Στεφάνου, ο οποίος μίλησε για «κακές συγκυρίες» και είπε ότι το υπουργείο θα πληροφορηθεί και θα δει τι θα κάνει...

Στο αίτημα της αντιπροσωπείας να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει άμεσα για το σταμάτημα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων δεν είπε τίποτα, γιατί, όπως σχολίασαν οι συνδικαλιστές: «Ξέρει πολύ καλά ότι το εναρκτήριο λάκτισμα των απολύσεων το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση με την ανακοίνωσή της για την απόλυση των 30.000 με STAGE, την απόλυση όλων αυτών που λήγουν οι συμβάσεις τους».

Στο μεταξύ, με χτεσινή της επιστολή στον υπουργό Εργασίας η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ζητά έκτακτη συνάντηση μαζί του για τις δεκάδες απολύσεις που έχουν γίνει στο Δήμο Ιωαννίνων.

Καταγγέλλει τα τρομοκρατικά διλήμματα

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι οι απολύσεις «είναι αποτέλεσμα της αποδοχής και υλοποίησης των ελαστικών μορφών εργασίας, της καταστρατήγησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς που και η δημοτική αρχή της ΝΔ στο Δήμο Ιωαννιτών - με την ανοχή και στήριξη των δημοτικών παρατάξεων του κεντροαριστερού εγχειρήματος ΠΑΣΟΚ / ΣΥΝ - προωθεί κρατώντας σε εργασιακή και πολιτική ομηρία εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζόμενους που δουλεύουν στο Δήμο μέσα από προγράμματα απασχόλησης που συντηρούν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα των εργαζομένων». Εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων υπογραμμίζοντας πως κριτήριο της πάλης χρειάζεται να είναι τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, που σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη στήριξη των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους στο εργατικό κίνημα.

Η Γραμματεία καταγγέλλει τα τρομοκρατικά διλήμματα που προβάλλονται στους εργαζόμενους περί ανεργίας ή απασχόλησης με ημερομηνία λήξης «που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να αποτρέψουν τον ενιαίο και συντονισμένο αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική των απολύσεων, των ελαστικών μορφών και της ανασφάλιστης εργασίας, του βαθέματος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της παραπέρα συρρίκνωσης των λαϊκών δικαιωμάτων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Γι' αυτό και καλεί τους εργαζόμενους συνολικά να απαντήσουν στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων απεργώντας μαζικά στις 10 Φλεβάρη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, κάνοντας δικιά τους υπόθεση την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Υμνητής της απελευθέρωσης και της ταξικής συνεργασίας

Ξεκίνησε χτες το 33ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Η εξύμνηση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μαζί με το λιβάνισμα της ταξικής συνεργασίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στο άνοιγμα, χτες, των εργασιών του 33ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που ξεκίνησε με τις ομιλίες εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κόμματων και τους χαιρετισμούς των προέδρων της ΓΕΝΟΠ και της ΓΣΕΕ. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο.

Σε ευθεία αντίθεση με το κλίμα αυτό ήταν η τοποθέτηση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή ο οποίος ξεκίνησε μιλώντας για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την ενέργεια. Οι πόλεμοι του σήμερα, συνέχισε, γίνονται για τους ενεργειακούς πόρους. Οι ανακατατάξεις στο χώρο της ενέργειας δεν γίνονται με ροδοπέταλα, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων και έχουν αντανάκλαση στη χώρα μας και στη ΔΕΗ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό οι εργάτες δεν πρέπει να το ξεχνούν. Η πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, η λεγόμενη απελευθέρωση της ενέργειας είναι η πρώτη και βασική αιτία του πιο ακριβού ρεύματος στα νοικοκυριά, της χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης των θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ. Την πολιτική αυτή στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» ούτε οι μεγαλοκαπιταλιστές θα έχουν λιγότερα κέρδη ούτε οι εργαζόμενοι περισσότερα οφέλη. Ανέδειξε τη σημασία του λιγνίτη ως στρατηγικό απόθεμα, μίλησε για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης των δικτύων διανομής και της οικιακής χρήσης. Σημείωσε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που αποδέχονται την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλούνται τα διάφορα ελλείμματα προσπαθώντας έτσι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να υποταχθούν στις αντεργατικές πολιτικές που προωθούν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, πρέπει να συστρατευτούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουν και να ανατρέψουν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Μιλώντας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια λαϊκή εξουσία που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο.

Ζήτησαν «υγιή» ανταγωνισμό

Ο Ν. Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το εξής: «Μην μας χαριστείτε σε τίποτα. Κάντε μόνο ένα πράγμα. Επιβάλλετε ίσους όρους ανταγωνισμού». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος άσκησε τόσο... «σκληρή» κριτική σε κυβέρνηση και κεφάλαιο που απαίτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις.

Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, χαρακτήρισε τη ΓΕΝΟΠ «στρατηγικό σύμμαχο» και εμφάνισε ως συμφέρον όλης της κοινωνίας την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, επανέλαβε τις κινδυνολογίες περί χρεοκοπίας της κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιασφαλιστική λαίλαπα. Ο Μ. Γιαννάκης, εκπρόσωπος της ΝΔ και η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν εξέφρασαν καμιά διαφωνία στην πολιτική αυτή. Ο Π. Λαφαζάνης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ, επιβεβαίωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι τόσο σταθερές όσο μια βάρκα σε φουρτούνα. Μίλησε για 100% Δημόσια ΔΕΗ (πέρυσι μιλούσαν για 66%...) αλλά, φυσικά, δεν έθιξε στο ελάχιστο την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου στον κλάδο της ενέργειας.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Δουλεύουν για τη διάσπαση των εργαζομένων

Νέα προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων των εργαζομένων καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής

Τη δημιουργία διασπαστικού, κλαδικού και μάλιστα πανελλαδικού σωματείου στον κλάδο του φαρμάκου από τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

«Δεν το κάνουν πρώτη φορά. Το έκαναν και το 1992 με τη δημιουργία άλλης διασπαστικής ομοσπονδίας στο χώρο των ιατρικών επισκεπτών. Σήμερα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα για οργανωτική διάσπαση μέχρι κάτω», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο. «Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους και στο Συνδικάτο μας και στην Ομοσπονδία μας έχουν εμπιστευθεί τις δυνάμεις που παλεύουν ανυποχώρητα για τα δικαιώματά μας. Εχουν εμπιστευθεί τις ταξικές δυνάμεις που είναι "βρέξει - χιονίσει" με το μέτωπο των εργατών, ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ».

Στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά τους, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ και η εργοδοσία, το ταξικό Συνδικάτο απαντά: «Εμείς οι εργάτες πληρώσαμε πολλά ως τώρα. Να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες». Από την άλλη οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και συνδικάτα που ελέγχονται από αυτές τις δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») συναινούν, βάζουν πλάτη να περάσει χωρίς πολλές αντιστάσεις αυτή η επίθεση, παζαρεύουν με το «διάλογο» τι άλλο θα δώσουν από τα λίγα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει, τονίζει το Συνδικάτο.

«Το νέο, διασπαστικό συνδικάτο έρχεται να παίξει τον ίδιο ρόλο. Να ο λόγος της δημιουργίας του. Εχουμε εμπειρία από τη δημιουργία αντισωματείων, που έπαιξαν ρόλο Δούρειου Ιππου στις γραμμές μας, καλλιέργησαν την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, έκρυψαν το αντεργατικό πρόσωπο της εργοδοσίας και των κυβερνητικών πολιτικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πυρκαγιά σε πλοίο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στο 29χρονο φορτηγό πλοίο «ARSEL STAR» με σημαία Παναμά, καθώς έπλεε 16 ναυτικά μίλια ανοιχτά από την Τζιά, με 24 ναυτεργάτες αλλοδαπούς πλήρωμα. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε λίγες ώρες μετά, από τις προσπάθειες του πληρώματος και τα μέσα που διέθετε το πλοίο, ενώ στην περιοχή κατέπλευσε και πλωτό του Λιμενικού Σώματος. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Ραβένα της Ιταλίας χωρίς φορτίο και είχε προορισμό τη Σμύρνη Τουρκίας. Το απόγευμα αγκυροβόλησε με ασφάλεια στον όρμο Καρύστου και αναμενόταν η προσκόμιση πιστοποιητικού από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί για να συνεχίσει το ταξίδι του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ