ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το «Πρόγραμμα σταθερότητας» είναι λαιμητόμος για το λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό

Ακόμα και όταν η Ελλάδα μπει σε μια αναιμική ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι θα βγουν χίλιες φορές περισσότερο ζημιωμένοι. Γι' αυτό και πρέπει τώρα να πάρουν τα μέτρα τους, να οξύνουν τους ταξικούς αγώνες
Ακόμα και όταν η Ελλάδα μπει σε μια αναιμική ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι θα βγουν χίλιες φορές περισσότερο ζημιωμένοι. Γι' αυτό και πρέπει τώρα να πάρουν τα μέτρα τους, να οξύνουν τους ταξικούς αγώνες
Για ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, για το αντιλαϊκό «πρόγραμμα σταθερότητας» που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην ΕΕ, την οικονομική κρίση και τις εργατικές κινητοποιήσεις, συζήτησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 9.89» και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

-- Πώς βλέπετε το πρόγραμμα σταθερότητας;

-- Το αναμενόμενο. Λαιμητόμος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, για τη φτωχή αγροτιά, λαιμητόμος κυριολεκτικά. Αλλωστε, το πρόγραμμα σταθερότητας από γεννησιμιού του είναι τέτοιο, άρα το μόνο που είχε να κάνει η κυβέρνηση είναι να το κάνει ακόμα χειρότερο.

-- Δεν βλέπετε έναν δικαιότερο επιμερισμό στα βάρη και το κόστος αυτή τη φορά, ή μια προσπάθεια να μετατεθεί περισσότερο προς τους έχοντες και όχι στους μη έχοντες;

-- Τι έκανε η κυβέρνηση; Επέβαλε ένα εφάπαξ φόρο 850 εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που έχουν πάρει ζεστό χρήμα γύρω στα 70 δισ. το 2009 μέχρι τώρα. Και εδώ βάζουμε τα 28 δισ. μέσω των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, τις άμεσες επιχορηγήσεις, τα κοινοτικά κονδύλια κ.τ.λ, χώρια η κερδοφορία της περιόδου 2000 έως 2008, για να πάρουμε την τελευταία 8ετία.

Επομένως, τους πήρε ψίχουλα. Η επιλογή τους είναι: Να πληρώσει όλος ο λαός με άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, συντελείται συγκεντροποίηση της δύναμης των επιχειρηματιών. Πράγμα που θα πλήξει τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους σε αυτούς, γενικότερα λαϊκά - εργατικά στρώματα και την αγροτιά.

Για την κρίση

Η κρίση είναι μια βαριά αρρώστια. Δεν έχει σημασία να δούμε την αιτία που την προκάλεσε; Δηλαδή, μια ασθένεια πώς την αντιμετωπίζεις, με παυσίπονα; Επομένως, τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση - γενικότερα η ΕΕ - για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι τα ίδια τα οποία προκάλεσαν την κρίση. Και, επομένως, κι αν υπάρχει μια ανάκαμψη στα κέρδη, η Ελλάδα θα μπει σε μια αναιμική γενικά ανάκαμψη, αλλά οι εργαζόμενοι θα βγουν χίλιες φορές περισσότερο ζημιωμένοι απ' ό,τι είχανε πριν την περίοδο που λέμε της ανάπτυξης. Αυτές είναι οι γενικότερες προβλέψεις, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάνε για ανάκαμψη παντού με αυξανόμενη ανεργία.

Για το λεγόμενο δίκαιο επιμερισμό των βαρών

Υπάρχει ανάγκη βαθιών αλλαγών, που αν δεν τις θέλει ο λαός αυτές δεν μπορούν να γίνουν, αλλά τουλάχιστον να μη σηκώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται. Δεν είναι ρεαλιστική, δηλαδή, αυτή η θέση; Θα εκβιάζουν συνέχεια οι επιχειρηματίες «εμείς θέλουμε όλο και περισσότερα κέρδη, ούτε καν μείωση των κερδών»;

-- Αυτό που λέτε, κα Παπαρήγα, έχει να κάνει με το δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ανάλογα με την ευθύνη του καθενός.

-- Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Γιατί ο δίκαιος επιμερισμός που λέτε - και δεν λέω ότι το εννοείτε εσείς - σημαίνει ότι όλοι φταίμε. Δεν φταίμε όλοι.

Η θέση του ΚΚΕ για τις εργατικές κινητοποιήσεις

-- Εσείς θα πριμοδοτήσετε απεργίες, κινητοποιήσεις, αντιδράσεις μέσα σε αυτό το κλίμα ή θα ρίξετε κάπως τους τόνους;

-- Εμείς πολύ πριν εξαγγελθούν οι εκλογές είπαμε ότι έρχεται θύελλα. Τι θα γίνει δηλαδή, θα αφήσουμε να μας πλακώσουν τα σπίτια σαν τους κατοίκους της Αϊτής; Πρέπει να οργανώσεις την αντίδρασή σου.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε - δεν είμαστε εμείς που πατάμε κουμπιά και μεθοδεύονται οι λαϊκές αντιδράσεις - να υπάρχει λαϊκό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης της βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων. Δημιουργία θέσεων εργασίας στην Παιδεία, στην Υγεία, σε μια σειρά τομείς που είναι διαπιστωμένες οι ελλείψεις. Αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, κατάργηση έμμεσων φόρων ή και γενικότερα να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Εμείς από εκεί και πέρα ζητάμε από τους εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσης αυτού του αγώνα κατά κλάδο και όλοι μαζί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει, αλλά πρέπει να γίνει μια ώρα αρχύτερα.

Επομένως, εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση για την ενότητα των εργαζομένων σε αυτόν τον αγώνα και μετά βεβαίως ο κάθε κλάδος, ο κάθε εργαζόμενος παίρνει και την ευθύνη του. Εμείς τη νιώθουμε και θέλουμε να πάρουμε ό,τι ευθύνη μας αναλογεί, και μας αναλογούν πολλές, αλλά από εκεί και πέρα δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας επιθυμία.

Πάντως, πρέπει να σας πω ότι η τελευταία απεργία στις 17 Δεκέμβρη έδειξε διάθεση δράσης και ριζοσπαστισμού και πάνω από αυτό που περιμέναμε. Μπορεί να μην εκδηλώθηκε στο 100%, αλλά υπάρχουν σημαντικές διεργασίες στους εργαζόμενους, ήδη πολλές αυταπάτες έχουν φύγει από τη μέση, είναι αρκετά υποψιασμένοι. Και βεβαίως είμαστε σίγουροι ότι στις 10 Φλεβάρη που έχει εξαγγελθεί επίσης απεργία αυτή θα ανέβει ένα ή γιατί όχι πολλά σκαλοπάτια παραπάνω.

ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση αύριο με τους μετανάστες

Συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση και κριτική στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών της, η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Οπως σημειώνεται - ανάμεσα σε άλλα - στο κάλεσμα της ΚΟ Αθήνας, «τα μέτρα που εξήγγειλε για την ιθαγένεια και την ψήφο στις τοπικές εκλογές αφορούν μόνο το 10 - 15% των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ζητάνε για να γίνει κάποιος "νόμιμος" να έχει για 5 χρόνια 150 - 200 ένσημα το χρόνο, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης δε μπορεί να τα συμπληρώσει. Για τους υπόλοιπους, η "ανθρωπιά" της κυβέρνησης γίνεται "μηδενική ανοχή" με τις επιχειρήσεις - σκούπα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις μαζικές απελάσεις, τη βία και την καταστολή. Καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ, στο ΛΑ.Ο.Σ. και το ΣΥΝ. Είναι κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την αντιλαϊκή, αντιμεταναστευτική πολιτική της».

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ διατίθενται και σε ηχητική μορφή για νέους που έχουν προβλήματα όρασης ή δυσλεξίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν προκειμένου να προμηθευτούν το σχετικό CD, στα τηλέφωνα 6972.510.719 και 210.2592.353.

Σήμερα η εκδήλωση στον Πειραιά

Ιστορική αναδρομή στους πολιτικούς - εργατικούς αγώνες της πόλης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα «Ο Πειραιάς των αγώνων» διοργανώνει αύριο Σάββατο, 16 Γενάρη, η Αχτίδα Α' Πειραιά της ΚΟΠ, στον Πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια), στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή στους πολιτικούς - εργατικούς αγώνες του Πειραιά με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού. Παράλληλα, θα γίνει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό - επαναστατικό τραγούδι, με την ορχήστρα του Στέφανου Ψαραδάκου. Στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση πολιτικού βιβλίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και για την είσοδο υπάρχει συμβολικό αντίτιμο 10 ευρώ, ενώ για τους μαθητές είναι 5 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ