ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Κλιμακώνουν με νέα απεργία

Συμφέρον όλου του εργαζόμενου λαού της περιοχής είναι η συνέχιση και όξυνση του αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία των μεγαλοπλοιοκτητών

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση κατά την εκδίκαση της εργοδοτικής αγωγής

MotionTeam

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση κατά την εκδίκαση της εργοδοτικής αγωγής
Με αδιάρρηκτη ενότητα και άκαμπτη αποφασιστικότητα οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας συνεχίζουν τον αγώνα που σχεδίασαν και κλιμακώνουν, μαζί με το ΠΑΜΕ, έχοντας στο πλευρό τους τα ταξικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και τον εργαζόμενο λαό. Ανυποχώρητοι, με τη δύναμη που τους δίνει η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, της τάξης τους, αποκρούουν τις επιθέσεις των μεγαλοπλοιοκτητών και των μηχανισμών της κεντρικής και τοπικής εξουσίας που τους στηρίζουν. Συνεχίζουν την πολυήμερη απεργία απαιτώντας, μεταξύ άλλων, μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Επιστροφή στην ασφάλιση του ΙΚΑ από όπου τους έβγαλε το 2004 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να τους εντάξει στον ΟΓΑ.

Χτες, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Δίπλα τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους. Του κόμματος που από την πρώτη ώρα στήριξε και με τη δράση του συνέβαλε να αναδειχθούν ο αγώνας τους και τα δίκαια αιτήματά τους. Αυτή τη στάση του ΚΚΕ αναγνωρίζουν οι αλιεργάτες με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο κόμμα της εργατικής τάξης.

Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες γεύτηκαν από πρώτο χέρι την ταξική δικαιοσύνη, όταν είδαν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, σε 10 ώρες από τη στιγμή που κατέθεσαν την αγωγή οι εργοδότες, να ικανοποιείται το αίτημα των μεγαλοπλοιοκτητών να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που πραγματοποιούσαν. Απεργία που είχε προκηρυχθεί από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αμέσως προχώρησαν σε προκήρυξη νέων επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων με απόφαση του δικού τους σωματείου, του Συλλόγου Αιγυπτίων Αλιεργατών Μηχανιώνας, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια αυτού του πολυήμερου αγώνα.

Η συστράτευση των αλιεργατών με το ΠΑΜΕ τους οπλίζει με δύναμη για σήμερα και αύριο

MotionTeam

Η συστράτευση των αλιεργατών με το ΠΑΜΕ τους οπλίζει με δύναμη για σήμερα και αύριο
Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή του αγώνα, στη μετάβαση από τη μία απεργία στην άλλη, μέσα σε ένα κλίμα έντασης, τρομοκρατίας και απειλών που φρόντισαν να δημιουργήσουν οι μεγαλοπλοιοκτήτες, ακόμη και με τραμπουκισμούς σε βάρος των αλιεργατών αλλά και σε βάρος τοπικών στελεχών του ΠΑΜΕ, με στόχο να διασύρουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των αλιεργατών προκαλώντας σύρραξη στη Μηχανιώνα, το ΠΑΜΕ ανέλαβε και οργάνωσε τη φιλοξενία τους για το βράδυ της Πέμπτης, εξασφαλίζοντας την αρωγή του Δήμου Πολίχνης. Πειθαρχημένα και περιφρουρημένα, οι αλιεργάτες φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Πολίχνης, από όπου αναχώρησαν χτες το πρωί.

Ηταν κι αυτό μια ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης που κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα. Αλληλεγγύη που εκφράστηκε με τη στήριξη της περιφρούρησης του αγώνα τους στο λιμάνι της Μηχανιώνας, με τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης και με τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.

Απέναντι στους αντιπάλους τους...

Ενορχηστρωτής της σκληρής αντεργατικής επίθεσης, που έχουν εξαπολύσει 5-6 μεγαλοπλοιοκτήτες, είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία, με τους μηχανισμούς της (Λιμενικό, Αστυνομία, κλπ), τους εκλεκτούς της εκπροσώπους στην τοπική εξουσία (δήμαρχος, κλπ.) και τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στα εργοδοτικά σωματεία και το ΕΚΘ, ζητά από τους αλιεργάτες να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχθούν τις αξιώσεις των εργοδοτών. Να δεχτούν δηλαδή μείωση του μισθού τους (πληρώνονται με τη μέθοδο του μερτικού) από τα 1.200 ευρώ στα 300 ευρώ το μήνα.

Συμπαραστάτες έχουν στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. που καλούν το λαό της Μηχανιώνας να υπογράψει κείμενο για την εκδίωξη των Αιγυπτίων ώστε να έρθουν νέες στρατιές «σκλάβων» από άλλες χώρες.

Στο πλευρό της εργοδοσίας τάχθηκε και ο εργατικός ακόλουθος της αιγυπτιακής πρεσβείας, ο οποίος πίεζε τους εργάτες να αποδεχθούν μια συμφωνία που όχι μόνο χειροτερεύει τη θέση τους αλλά και παραβαίνει ελληνικούς νόμους, όπως, π.χ., να δεχθούν να μην έχουν σχέση «με κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα». Η συμφωνία προέβλεπε επίσης ότι οι εργάτες θα προσλαμβάνονται μετά από έγκριση της πρεσβείας και του εργοδοτικού Σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και ότι οι εργοδότες θα μπορούν να τους απολύουν όποτε θέλουν!

Σημαντικό ζήτημα της αντιπαράθεσης είναι το εργοδοτικό Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας, που όπως φαίνεται αποτελεί τον κρίκο της κλοπής σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, αφού σε αυτό ανέθεσαν οι εργοδότες να υπολογίζει το μερτικό, δηλαδή την αμοιβή των αλιεργατών. Οι εργοδότες επιμένουν να παραμείνει ως έχει το καθεστώς και αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα των Αιγυπτίων να έχουν δικούς τους εκπροσώπους στον υπολογισμό του μερτικού.

Το εργοδοτικό Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας είναι ένα από αυτά τα νόθα σωματεία που διατηρούν τους αρνητικούς συσχετισμούς στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος (ΕΚΘ, ΓΣΕΕ, κλπ.) και διαμορφώνουν τις νόθες συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Εμφανίζεται να έχει 172 μέλη, από τα οποία μόλις 3 Αιγύπτιους, όταν το 95% των αλιεργατών του αλιευτικού στόλου της Μηχανιώνας είναι Αιγύπτιοι. Στην πραγματικότητα μόλις 15-20 είναι οι πραγματικοί αλιεργάτες μέλη του. Στις τελευταίες αρχαιρεσίες του Σωματείου, που έγιναν τον Ιούνη του 2007, εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 89, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πλοιοκτήτες και μέλη των οικογενειών τους, οικοδόμοι, ακόμη και προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

...δυναμώνουν ενωμένοι με την τάξη τους

Οι αλιεργάτες απομόνωσαν το εργοδοτικό σωματείο που ανέλαβε εργολαβικά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοπλοιοκτητών. Προσέτρεξαν για βοήθεια στο ΠΑΜΕ και μαζί του σχεδίασαν τη στρατηγική του αγώνα τους. Προχώρησαν στη συγκρότηση του Συλλόγου Αιγυπτίων Αλιεργατών Μηχανιώνας. Δημιούργησαν το δικό τους σωματείο προκειμένου να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Αυτό είναι που προκάλεσε τη λυσσασμένη αντίδραση των εργοδοτών, διότι η ίδρυση του νέου σωματείου σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα στη συλλογική οργάνωση των αλιεργατών. Μια έμπρακτη δήλωση ότι δεν είναι ανυπεράσπιστοι. Οπως δηλώνει και η αγωνιστική τους συσπείρωση στο ΠΑΜΕ: Δεν είναι μόνοι τους, έχουν στο πλευρό τους την τάξη τους.

Μέσα από το δύσκολο αλλά πρωτόγνωρο και συνάμα ωραίο αυτόν αγώνα, διεκδικούν να έχουν δικούς τους εκπροσώπους σε κάθε καΐκι στον υπολογισμό του μερτικού, με βάση το οποίο αμείβονται. Διεκδικούν να τους καταβληθούν 300 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων και να λαμβάνουν ποσοστό από την επιστροφή του ΦΠΑ.

Βασικό επίσης αίτημά τους είναι να επιστρέψουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ από όπου τους έβγαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (μετά από απαίτηση των μεγαλοπλοιοκτητών) στις τελευταίες μέρες της προηγούμενης διακυβέρνησής της το 2004, για να τους εντάξει στον ΟΓΑ. Αυτή η απόφαση ήταν ευεργετική μόνο για τους πλοιοκτήτες, διότι γλίτωσαν από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Για την ασφάλιση των αλιεργατών στο ΙΚΑ πλήρωναν 380 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο και για την ασφάλιση στον ΟΓΑ επιβαρύνονται με μόλις 130 ευρώ το μήνα.

Αυτή η αλλαγή όμως καταδίκασε τους εργάτες σε χειροτέρευση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, και κυρίως τους καταδίκασε να μένουν χωρίς ταμείο ανεργίας, εισόδημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος». Και αυτό για μια δουλειά ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα μέσα στη θάλασσα, με αυξημένους κινδύνους.

Σε αυτό τον αγώνα, συμφέρον του εργαζόμενου λαού της Μηχανιώνας αλλά και των μικροπλοιοκτητών είναι να σταθούν με το μέρος των Αιγυπτίων αλιεργατών που αποτελούν μέρος της τοπικής κοινωνίας. Ο πλούτος που παράγεται στηρίζεται κυρίως στα εργατικά χέρια των Αιγυπτίων εργατών που επί 25 χρόνια δουλεύουν στην ελληνική αλιεία. Δε στηρίζεται στους λίγους μεγάλους πλοιοκτήτες. Γι' αυτό και όλος ο εργαζόμενος λαός της περιοχής πρέπει να συμβάλει στη συνέχιση και όξυνση αυτού του σκληρού αγώνα. Ενάντια στους λιγοστούς μεγαλοπλοιοκτήτες που για να προφυλάξουν τα κέρδη τους δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Γι' αυτό κινητοποιούν τους μηχανισμούς τους, τρομοκρατούν και απειλούν ώστε να μην εκφραστεί η συμπαράσταση του λαού της περιοχής στον αγώνα των Αιγυπτίων αλιεργατών. Δε θα τους περάσει. Ο αγώνας αυτός, που είναι μακρύς και σκληρός, θα είναι νικηφόρος.


Α. Α.

ΠΑΜΕ
Ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Νέα παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα των Αιγυπτίων αλιεργατών πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Με επιστολή που έστειλε χτες στον υπουργό Εργασίας, η Εκτελεστική Γραμματεία ζητά έκτακτη συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί η επίθεση και η ασυδοσία των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ