ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΕΝΗ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Κλασική φωτογραφική ερμηνεία

Μία ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση, φιλοξενείται το φετινό καλοκαίρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Nelly's, Σώμα και χορός», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι 21 πρωτότυπες εκτυπώσεις από τη Δρέσδη, τη Σαξονική Ελβετία, καθώς και την Αθήνα και 51 σύγχρονες εκτυπώσεις από τα πρωτότυπα αρνητικά, τόσο της περιόδου της Γερμανίας, όσο και της Αθήνας. Ακόμη, στην έκθεση παρουσιάζονται 22 σύγχρονες εκτυπώσεις από τις Δελφικές Εορτές (1927 - 1930).

Η Ελλη Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly's, γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1899 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Μετά το τέλος των γυμνασιακών της σπουδών, ακολουθεί τον αδελφό της στη Δρέσδη της Γερμανίας για να σπουδάσει ζωγραφική και μουσική. Στράφηκε όμως, για βιοποριστικούς λόγους, στη φωτογραφία. Το 1924 επιστρέφει και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Φωτογραφίζει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, την παλιά Αθήνα και έχοντας συνείδηση ότι καταγράφει τους εθνικούς θησαυρούς, φωτογραφίζει τις ελληνικές αρχαιότητες, ιδιαίτερα τα μνημεία της Ακρόπολης. Το 1930, της ανατέθηκε από την Εύα και τον Αγγελο Σικελιανό η φωτογράφιση των Β` Δελφικών Εορτών.

Οπως σημειώνει η Ειρήνη Μπουντούρη στον κατάλογο της έκθεσης: «Οι πειραματισμοί με το φυσικό φως σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, η αποτύπωση των αρχαίων ναών στη διαμνημειακή τους σχέση μέσα από το φωτογραφικό τέχνασμα των "παραθύρων", οι λήψεις από κάτω προς τα πάνω, η φωτογράφιση των Καρυάτιδων de dos, αποτελούν αριστουργήματα... Οι φωτογραφίες χορού ξεχωρίζουν για τη θεματική τους συνοχή και την αισθητική τους αρτιότητα, αποτελώντας δείγματα πρώιμης δημιουργικότητας: καλύπτουν την περίοδο 1923 - 29. Δεν είναι τυχαίο πως το ενδιαφέρον της Nelly's για το χορό διαμορφώνεται στη Δρέσδη, όπου κατά το μεσοπόλεμο είχε αναπτυχθεί στενή σχέση ανάμεσα στο μοντέρνο χορό και τη φωτογραφία».

Στη σειρά των φωτογραφιών για την Ακρόπολη αποκαλύπτεται η προσωπική γραφή της φωτογράφου. «Φωτογραφική διαίσθηση και χορευτική δόνηση σμίγουν, κληροδοτώντας μας τις ωραιότερες φωτογραφίες χορού. Η υποβλητική παρουσία των αρχαίων μνημείων εξισορροπείται από τη διονυσιακή ανάπτυξη του χορού σε μια κλασική φωτογραφική ερμηνεία».

Η έκθεση φωτογραφιών της Nelly's θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτέμβρη. Θα λειτουργεί Τρίτη με Κυριακή (10πμ - 2μμ και 6μμ - 9μμ). Δευτέρα κλειστά.


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Κυριακή 23/7

Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά, στο Βύρωνα. Στη φωτογραφία ο αξέχαστος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, μαζί με το γιο του Λάκη Χαλκιά, που θα δώσει τη συναυλία
Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά, στο Βύρωνα. Στη φωτογραφία ο αξέχαστος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, μαζί με το γιο του Λάκη Χαλκιά, που θα δώσει τη συναυλία
Μια εμβληματική μορφή του σύγχρονου χορού, η Αμερικανίδα χορογράφος Τρίσα Μπράουν, κλείνει απόψε στο Αμφιθέατρο Κάστρου (9.30μμ) το «6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2000». Από τη δεκαετία του '70, που δημιούργησε τη δική της χορευτική ομάδα, η Τρίσα Μπράουν πέρασε στη δημιουργία ορισμένων αριστουργημάτων, στα οποία ο προσφιλής της πειραματισμός παντρεύεται και με παραδοσιακά στοιχεία. Το δημιουργικό της έργο έχει περάσει από διάφορα στάδια. Στο τελευταίο από αυτά, που ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του '90, η χορογράφος καταπιάνεται με την εξερεύνηση της μουσικής γραφής. Σ' αυτό το στάδιο εντάσσονται τα τρία έργα που παρουσιάζει απόψε στην Καλαμάτα.

Δευτέρα 24/7
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει, σήμερα, στο Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, το έργο «Σινάνης» του Δ. Βυζαντίου, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη και μουσική Δημήτρη Λέκκα. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Χαϊκάλης κ.ά.
  • Ο Αντρέα Μποτσέλι θα δώσει συναυλία σήμερα (9μμ), στο Ηρώδειο. Τον συνοδεύει η Ορχήστρα του Λυρικού Θεάτρου Κάλιαρι, με μαέστρο τον Λορίν Μάαζελ.
  • Φωνές γυναικών, σήμερα (9.30μμ), στη Σκιά των Βράχων, στο Βύρωνα, όπου η Αναστασία Μουτσάτσου και η Μαρίνα Σκιαδαρέση επιδίδονται σε ένα γοητευτικό μελωδικό «ταξίδι».
  • «Σινάνης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στη Ρεματιά Χαλανδρίου
    «Σινάνης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στη Ρεματιά Χαλανδρίου
    Στην πλατεία Ηρώων, στο Μαρούσι, δίνουν σήμερα (9μμ) συναυλία ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.
Τρίτη 25/7
  • «Από την κλασική μουσική στην τζαζ» τιτλοφορείται η εκδήλωση, που διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ «Μ. Καλομοίρης», σήμερα, στο Καρλόβασι Σάμου, με τη συμμετοχή των Νίνας Καλούτσα (σοπράνο), Θόδωρου Κερκέζου (σαξόφωνο) και Διονύση Μαλούχου (πιάνο).
  • Συναυλία θα δώσει η Νέα Αθηναϊκή Φιλαρμονία του Δήμου Αθηναίων, σε διεύθυνση Ι. Ελεφάντη, σήμερα (9μμ), στο Αττικό Θέατρο (Αττικό άλσος), με ελεύθερη είσοδο.
Τετάρτη 26/7
  • Τους «Ορνιθες» του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από σήμερα (9μμ) μέχρι και την Παρασκευή, στο Ηρώδειο. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σαν μπαλέτο, στην ολοκληρωμένη του μορφή, μουσικά και χορευτικά, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, χορογραφία Καρόλ Αρμιτάζ, κοστούμια Πήτερ Σπηλιόπουλου. Χορεύουν: Μαρία Μηλιοπούλου, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Γιάννης Ντοντσάκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Γιώργος Μελογιαννίδης κ. ά. Τραγουδούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Σοφία Μιχαηλίδου, παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης».
  • «Πριν και μετά το 2000» γιατί όπως λέει «το πριν και μετά θα είναι το ίδιο»... Οπως ίδια θα είναι και η ευαισθησία του Κώστα Χατζή, που χρόνια τώρα τη μετουσιώνει σε μουσική και τη μοιράζεται με τον κόσμο. Ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής σήμερα (9.30μμ) θα βρίσκεται στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Βύρωνα για να μας διηγηθεί τις μελωδικές ιστορίες του. Μαζί του ο γιος του, Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη.
  • Τη «Λειτουργία του Ορφέα» θα διευθύνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, σε συναυλία του, σήμερα (9μμ), στο Αρχαίο Στάδιο Δελφών. Ερμηνεύουν: Ζάχος Τερζάκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασιλική Λαβίνα. Στο δεύτερο μέρος ο Πέτρος Γαϊτάνος θα παρουσιάσει επιλογή τραγουδιών του συνθέτη.
Παρασκευή 28/7
  • «Ορνιθες» από το Μπαλέτο της Λυρικής στο Ηρώδειο, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό
    «Ορνιθες» από το Μπαλέτο της Λυρικής στο Ηρώδειο, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό
    «Αίας» του Σοφοκλή, σήμερα και αύριο, από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Θόδωρου Αντωνίου. Ερμηνεύουν: Νίκος Χαραλάμπους, Λήδα Τασοπούλου, Αλέξης Σταυράκης, Σπύρος Μαβίδης, Μαριέττα Σγουρδαίου κ.ά.
  • Ενα ταξίδι στην ελληνική παράδοση θα προσφέρουν ο Λάκης Χαλκιάς και το Ηπειρώτικο πολυφωνικό σχήμα «Χαονία», σήμερα (9.30μμ), στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Λ. Χαλκιάς θα παρουσιάσει κομμάτια του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ενώ στο δεύτερο μέρος θα γίνει ένα αφιέρωμα στην ελληνική μουσική παράδοση, με ειδική αναφορά στα Ηπειρώτικα τραγούδια και στον αξέχαστο δεξιοτέχνη του κλαρίνου Τάσο Χαλκιά. Συμπράττοντας με τη «Χαονία» ο Λ. Χαλκιάς θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά σε κοινό πολυφωνικά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Σάββατο 29/7
  • Στην ακριτική Σύμη, στο πλαίσιο αξιόλογου και διευρυμένου Φεστιβάλ, που διοργανώνεται για έκτη χρονιά, σήμερα θα πραγματοποιήσει ρεσιτάλ ο Μάριος Φραγκούλης, συνοδευόμενος από τους Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο) και Γιώργο Καλούδη (βιολοντσέλο).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ