ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» ο Ινδός κομμουνιστής Γιότι Μπασού

Ο κομμουνιστής ηγέτης Γιότι Μπασού
Ο κομμουνιστής ηγέτης Γιότι Μπασού
«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 95 χρόνων, ο παλαίμαχος Ινδός κομμουνιστής Γιότι Μπασού, ιστορική μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (μαρξιστικό) με τριάμισι χρόνια στη φυλακή και δύο χρόνια στην παρανομία.

Ο Ινδός κομμουνιστής εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας το 1940 μετά τις σπουδές του στη Βρετανία και εργάστηκε δραστήρια στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα των σιδηροδρομικών.

Υπήρξε γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας από το 1953 έως το 1961 και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας το 1951. Οταν δημιουργήθηκε το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) υπηρέτησε ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, και παρέμεινε σ' αυτά μέχρι και το τέλος της ζωής του. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στην ανάπτυξη του ΚΚ Ινδίας(Μ) στη Δυτική Βεγγάλη.

Ο Γιότι Μπασού, μετά τη συντριπτική νίκη του Αριστερού Μετώπου το 1977, έλαβε το αξίωμα του Ανώτατου Υπουργού της κυβέρνησης του Αριστερού Μετώπου, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε για 23 συνεχόμενα έτη, περίοδος που αποτελεί ανεπανάληπτο ρεκόρ στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του, ανέλαβε πολλές ευθύνες, μεταξύ των οποίων και ως εκδότης της εφημερίδας «People's Democracy», εβδομαδιαίου οργάνου του ΚΚ Ινδίας (Μ). Μακροχρόνια ήταν και η σχέση του με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Κέντρου των Συνδικάτων της Ινδίας από το 1970 που δημιουργήθηκε.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μ), εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του, σημειώνει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Γιότι Μπασού και μεταξύ άλλων δίνει την υπόσχεση να συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για την υπόθεση και το έργο του.

ΙΡΑΝ
«Πρώτη» χωρίς συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Σταθερά τεταμένη η ατμόσφαιρα εντός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ιρανική ηγεσία για τη μη κατάληξη σε τελική απόφαση των εκπροσώπων των «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα - και Γερμανία) όσον αφορά στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί επαναλάμβανε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνομιλίες που δε θα αμφισβητούν το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια.

Οι αντιπρόσωποι των «6» συναντήθηκαν, το Σάββατο, στη Νέα Υόρκη. Ρωσία και Κίνα εκπροσωπούνταν από χαμηλόβαθμες, σε σύγκριση με τους συνομιλητές τους, διπλωματικές αντιπροσωπείες, δείχνοντας την απροθυμία τους να προχωρήσουν σε αποφάσεις. Οι δύο χώρες επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη «περιθώριο πολιτικής λύσης» και κάλεσαν την Τεχεράνη «να συνεργαστεί και ν' αποδεχτεί την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου».

Σταθερά οξυμένη η ατμόσφαιρα

Αρχισε, χτες, η δίκη πέντε συλληφθέντων στα αντικαθεστωτικά επεισόδια του Δεκέμβρη, που ξέσπασαν με αφορμή την κηδεία του Μεγάλου Αγιατολάχ Μονταζερί. Κατηγορούνται για «προσβολή του Ισλάμ» κάτι που επισείει την ποινή του θανάτου στη βάση του ισλαμικού νόμου. Οι πέντε, κατά τις ιρανικές αρχές, είχαν διασυνδέσεις με την, εκτός νόμου, οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού», στην οποία αποδίδουν ότι, ενεργώντας εκ μέρους των ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανίας, υποκινεί τις διαδηλώσεις.

Κάτι που διαψεύδεται και από την οργάνωση, αλλά και από τη «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα που στηρίζει τις διαδηλώσεις. Στην ίδια οργάνωση, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών απέδωσε και τη δολοφονία του καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής, την περασμένη βδομάδα, χωρίς κανένα σχετικό επιχείρημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 50 χρόνων της κουβανικής επανάστασης, στα 83 του ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο, στην απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών και στα λαϊκά - ριζοσπαστικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπουλης, αύριο Τετάρτη 20 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Την απολογιστική του Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 24 Γενάρη ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συνέλευσης που θα γίνει στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί ο απολογισμός δράσης για το 2009 και θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσης για το 2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ