ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Οργή, αγώνας επιβίωσης και ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες

Οι ΗΠΑ ως αυτόκλητοι «σωτήρες» συναντούν αντιδράσεις για την τεράστια στρατιωτική επιχείρηση

Αγώνας για την επιβίωση από τους επιζήσαντες σεισμοπαθείς
Αγώνας για την επιβίωση από τους επιζήσαντες σεισμοπαθείς
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Μία ολόκληρη βδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αϊτή και η εικόνα της καταστροφής τείνει να προσομοιάσει με γενοκτονία: 70.000 περίπου έχουν ήδη ενταφιαστεί σε μαζικούς τάφους, δεκάδες χιλιάδες αγνοούνται, ο έστω και κατά προσέγγιση συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200.000 νεκρούς. Το χειρότερο, σχεδόν μία εβδομάδα μετά, πάνω από εκατομμύρια ανθρώπων παραμένουν αβοήθητοι, πολλοί αργοπεθαίνουν, από την έλλειψη πόσιμου νερού, από την έλλειψη τροφίμων, από την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, από την έλλειψη στέγης. Πάντως, παρά το χάος, οι προσπάθειες 43 διασωστικών συνεργείων από όλο τον κόσμο κατάφεραν να διασώσουν 70 ακόμα ανθρώπους. Σε ό,τι αφορά τη «βοήθεια» αυτή γίνεται μετ' εμποδίων παρότι οι κάμερες των διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων επικεντρώνονται στο αεροδρόμιο και στην «αμερικανική φιλανθρωπία» των σταρ του Χόλιγουντ.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ παραμένουν άφαντοι και μόνο σε μερικές δεκάδες χιλιάδες έχει κατορθώσει να φτάσει πόσιμο νερό και φαγητό. Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν αυτοκλήτως την αποκλειστική ευθύνη για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οχι τυχαία, καθώς εκείνο που βασικά φοβούνται είναι ένα «πολιτικό τσουνάμι» καθώς ουκ ολίγοι αναλυτές κάνουν ήδη τους παραλληλισμούς με το μεγάλο σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της Νικαράγουα, Μανάγκουα, στις 23 Δεκέμβρη 1972, και επιτάχυνε την επανάσταση των Σαντινίστας που το καλοκαίρι του 1979 έδιωξε το τσιράκι των ΗΠΑ, δικτάτορα Σομόζα.

Εισβολή και κατάληψη

Ετσι σχεδόν μία εβδομάδα μετά, το μόνο που έχει γίνει είναι απόβαση των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς το Νότιο Στρατηγείο (SouthCom) έχει αναλάβει την εκτέλεση της επιχείρησης «για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» με εντολή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που το Σάββατο μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του τους πρώην προέδρους Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, δήλωνε: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Αμερική παραμένει ενωμένη». Αυτοί οι πολιτικοί, που έχουν τα χέρια τους ματωβαμμένα στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έρχονται τώρα ως ...συμπαραστάτες του αϊτινού λαού, που πριν φρόντισαν να του εξασφαλίσουν την εξαθλίωσή του.

Από την περασμένη Παρασκευή οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη μοναδική πύλη πρόσβασης προς τους σεισμοπαθείς: Το αεροδρόμιο. Επιτρέπουν επιλεκτικά προσγείωση αεροσκαφών. Υπάρχουν καταγγελίες για μη προσγείωση αεροσκάφους της CARICOM (Συνεργασία των χωρών της Καραϊβικής) και της Γαλλίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρόκειται για εισβολή, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «καταλαμβάνουν μυστικά την Αϊτή», ενώ από την πλευρά τους Αϊτινοί αξιωματούχοι τόνιζαν σε δηλώσεις τους ότι «ποτέ δεν έδωσαν το πράσινο φως για την ανάληψη του ελέγχου εκ μέρους των ΗΠΑ», ενώ χτες ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι «ο σεισμός ήταν μόνο ένα γεγονός που επιδείνωσε την κρίση στην Αϊτή»...

Το ζήτημα της αυτόκλητης ανακήρυξης των ΗΠΑ σε γενικό συντονιστή ήδη δημιουργεί και τριγμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Συνεργασίας της Γαλλίας Αλέν Ζογιαντέ είχε δηλώσει ότι «μέσω της αμερικανικής πρεσβείας κατέθεσε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τους Αμερικανούς», λίγο αργότερα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το διέψευδε για να επανέλθει ο Ζογιαντέ σύμφωνα με το «France-info» και να δηλώσει ότι «ζήτησε από τον ΟΗΕ να προσδιορίσει το ρόλο των ΗΠΑ». Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, που τόνισε ότι θα «πρέπει να υπάρχει μία και μόνο λύση όσον αφορά το συντονισμό της βοήθειας».

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αποδεσμεύσει η ΕΕ στο πλαίσιο της βοήθειας που θα αποστείλει και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αστυνομικής δύναμης... Επίσης η ισπανική προεδρία της ΕΕ προτείνει να διανεμηθούν ευρωπαϊκά ...αγροτικά πλεονάσματα στα θύματα του σεισμού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Γενάρη στην οποία θα μετάσχουν οι «δωρήτριες» χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Χτες αναμενόταν να φτάσει ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα με το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ο Μπιλ Κλίντον... καθώς είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εκκληση για τη συγκέντρωση βοήθειας

Εκκληση για τη συγκέντρωση βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής απευθύνει σε όλες τις οργανώσεις μέλη και φίλους της, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, ανοίγοντας ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για το σκοπό αυτό. Η ανακοίνωση - έκκληση έχει ως εξής:

«Ο λαός της Αϊτής υποφέρει από τις συνέπειες της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ. Τα "χάρτινα" σπίτια των φτωχών κατέρρευσαν και ως τώρα έχουν πεθάνει χιλιάδες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων ανεβαίνει συνεχώς και επιζώντες αντιμετωπίζουν την πείνα και την απειλή από τις επιδημίες. Η σημερινή καταστροφή δεν είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο, έχει βαθιές ρίζες και αιτίες κοινωνικές.

Οι γειτονικές χώρες έχουν ήδη προστρέξει και προσπαθούν να βοηθήσουν. Η βοήθεια που προσφέρει η σοσιαλιστική Κούβα είναι με εκατοντάδες γιατρούς και νοσοκόμες, που έχουν δημιουργήσει πέντε υπαίθρια νοσοκομεία στις γειτονιές. Οι ΗΠΑ στέλνουν 10.000 στρατιώτες (!) για να καταλάβουν το αεροδρόμιο και τις ακτές της χώρας. Ακόμα και σε αυτές τις στιγμές, οι ιμπεριαλιστές δεν σταματάνε να αποδεικνύουν πόσο κυνικοί είναι. Η ΕΕ, ο Καναδάς και άλλοι κινούνται στην ίδια λογική για το ποιος θα ελέγξει στρατιωτικοπολιτικά την Αϊτή σήμερα και στο μέλλον. Οι υπεύθυνοι για τη φτώχεια στην Αϊτή επεμβαίνουν και πάλι.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή κάλεσε τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο να ενεργοποιηθούν. Σήμερα, αντιμέτωποι με την μεγάλης κλίμακας καταστροφή και τις μεγάλες ανάγκες του φτωχού και περήφανου αϊτινού λαού ξεκινάμε μια διεθνή εκστρατεία να συγκεντρώσουμε χρηματική βοήθεια.

Γι' αυτό καλούμε τις εθνικές και κλαδικές οργανώσεις να συνεισφέρουν με ό,τι ποσό μπορούν, ώστε να εκφραστεί και πρακτικά ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη τους. Ολοι πρέπει να συνεισφέρουμε στη βοήθεια του λαού της Αϊτής. Ο ειδικός λογαριασμός που έχει ανοιχτεί γι' αυτόν το σκοπό είναι:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αριθμός Λογαριασμού 146/761816-63

ΤΕΝΕΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΙΟΥΛΑ ΡΟΥΔΑΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΕΡΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Παρακαλούνται όσοι καταθέσουν στον παραπάνω τραπεζικό λογαριασμό, να αποστέλλουν την απόδειξη στο fax. 00302109214517 ή να ενημερώνουν την ΠΣΟ στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@wftucentral.org και international@wftucentral.org».

Η ουσιαστική βοήθεια της Κούβας

Εμπρακτη και ουσιαστική είναι η αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας προς τον βασανισμένο λαό της Αϊτής. Η αλληλεγγύη του κουβανικού λαού δεν έφτασε στην Αϊτή με το σεισμό, η συνεργασία με αυτόν υπάρχει εδώ και μια δεκαετία. Μια ομάδα 447 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σεισμόπληκτο λαό της Αϊτής με τη συνδρομή 400 περίπου Αϊτινών γιατρών που έχουν αποφοιτήσει στην Κούβα, ενώ περισσότεροι από 10 τόνοι φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ήδη σταλεί στη γειτονική χώρα.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένας άμεσος συντονισμός ανάμεσα σε Κουβανούς γιατρούς, την γνωστή Μπριγάδα «Χένρι Ρίιβ» για φυσικές καταστροφές, Αϊτιανούς γιατρούς που βρίσκονταν για μετεκπαίδευση στην Κούβα και άλλους ειδικευμένους χειρουργούς που είχαν και στο παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε δύσκολες αποστολές.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του Σαββάτου στους «Στοχασμούς», «σε λιγότερο από 24 ώρες από τον καταστροφικό σεισμό, οι Κουβανοί γιατροί είχαν ήδη βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς. Σήμερα 16 Γενάρη, μόλις τρεισήμισι ημέρες μετά την τραγωδία, ήδη χιλιάδες άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες τους». Υπογραμμίζει επίσης πως το ιατρικό προσωπικό της Κούβας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις άλλων χωρών για να βοηθήσει το λαό της Αϊτής. Τέλος, σημειώνει πως «στην Αϊτή θα τεθεί σε δοκιμασία το πόσο μπορεί να διαρκέσει το πνεύμα της συνεργασίας, πριν υπερισχύσουν ο εγωισμός, ο σοβινισμός, τα στενά συμφέροντα και η περιφρόνηση των άλλων εθνών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ