ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ
Ξανά στα δικαστήρια προσέφυγαν οι εργοδότες

Ο αγώνας για τη δικαίωση των απεργών έχει περάσει τα σύνορα της Μηχανιώνας, εξελίσσεται σε ολόπλευρη μάχη με το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του

Οι αλιεργάτες συνεχίζουν κόντρα στην τρομοκρατία, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερη ταξική αλληλεγγύη

MotionTeam

Οι αλιεργάτες συνεχίζουν κόντρα στην τρομοκρατία, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερη ταξική αλληλεγγύη
Με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν μεταφέρει οι εργοδότες την αντιπαράθεση, απάντησαν και χτες οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, στη νέα προσφυγή των μεγαλοπλοιοκτητών εναντίον της απεργίας τους. Οι μεγαλοπλοιοκτήτες ζητούν να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που κήρυξε ο Σύλλογος Αιγύπτιων Αλιεργατών Μηχανιώνας. Το αίτημα της εργοδοσίας συζητήθηκε χτες και η απόφαση αναμένεται πιθανώς αύριο. Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, οι αλιεργάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα σε μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα κρίθηκε παράνομη η απεργία των αλιεργατών που πραγματοποιούνταν με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οι αλιεργάτες συνέχισαν την απεργία με προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από το δικό τους Σύλλογο.

Με τη νέα προσφυγή τους οι εργοδότες αποδεικνύουν αυτό που οι ίδιοι οι αλιεργάτες λένε. Οτι, δηλαδή, χωρίς τους Αιγύπτιους δεν μπορούν να δουλέψουν τα καΐκια, αφού αποτελούν το 95% των αλιεργατών της Μηχανιώνας. Αποδεικνύουν επίσης ότι το εργοδοτικό Σωματείο Αλιεργατών, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και το οποίο αναγνωρίζουν ως μόνο νόμιμο οι εργοδότες, είναι σωματείο - σφραγίδα που υπάρχει απλά και μόνο για να διαχειρίζεται την κλοπή στον υπολογισμό του μερτικού, τη μέθοδο με την οποία αμείβονται οι Αιγύπτιοι. Αυτό το σωματείο - σφραγίδα θέλουν οι μεγαλοεργοδότες να δίνει έγκριση για τις προσλήψεις των αλιεργατών και να συνεχίσει να έχει την ευθύνη για τον υπολογισμό του μερτικού. Γιατί ξέρουν πως έτσι θα έχουν τα χέρια τους λυμένα να συνεχίζουν την αντεργατική επίθεση.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έκανε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Αιγύπτου και στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών. Αντικείμενο των παραστάσεων ήταν η παρέμβαση του εργατικού ακόλουθου της πρεσβείας με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πλοιοκτητών σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών και ενάντια στο σωματείο τους, καθώς και η προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Στην πρεσβεία της Αιγύπτου η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με το β' γραμματέα Μοχάμεντ Μαχμούτ. Κατήγγειλε τις ενέργειες του εργατικού ακόλουθου, ο οποίος πίεζε τους εργάτες να αποδεχθούν μια συμφωνία που χειροτερεύει τη θέση τους και παραβαίνει ελληνικούς νόμους. Για παράδειγμα, να δεχθούν να μην έχουν σχέση «με κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα». Ακόμα ότι οι εργάτες θα προσλαμβάνονται μετά από έγκριση της πρεσβείας και του εργοδοτικού Σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και ότι οι εργοδότες θα μπορούν να τους απολύουν όποτε θέλουν!

Στο υπουργείο Εξωτερικών η αντιπροσωπεία κατήγγειλε στον Α. Φρυγανά, εκπρόσωπο του υπουργείου, ότι γίνονται προσπάθειες να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός με τη μεταφορά άλλων εργατών από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ απαίτησε να σταματήσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια απεργοσπασίας θα βρει αντιμέτωπες τις ταξικές δυνάμεις.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απέσπασαν δέσμευση για τα δεδουλευμένα τους

Από την ερχόμενη βδομάδα αρχίζει η πληρωμή των μισθών τους μέσω του ΝΑΤ. Επί ποδός και οι απλήρωτοι υπάλληλοι της εταιρείας «GA FERRIES»

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους μέσω του ΝΑΤ, κατάφεραν να επιβάλουν χτες το μεσημέρι τα πληρώματα 7 πλοίων, τα οποία οι εφοπλιστές, αποθρασυμένοι από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική, έχουν εγκαταλείψει, αφήνοντας τους ναυτεργάτες επί μήνες ακόμα και χωρίς τροφοδοσία! Χτες το μεσημέρι ναυτεργάτες από τα 7 πλοία, μαζί με συνδικαλιστές από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στη διάρκεια μαζικής παρέμβασης κατέθεσαν στη διοίκηση του ΝΑΤ τους φακέλους των πλοίων με τα απαιτούμενα στοιχεία (αριθμό πληρώματος, πόσα οφείλονται στον κάθε ναυτεργάτη κλπ.), προκειμένου αυτοί από σήμερα να αρχίσουν να εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου ώστε από την ερχόμενη βδομάδα να ξεκινήσει η καταβολή όλων όσα οφείλονται στους ναυτεργάτες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα πλοία «ΠΑΡΑΛΟΣ», «EVRIPOS», «SEA STAR», «PETROIL V», «NISSIROS», «ΝΙΚΟΛΑΣ Α» και «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ», τα οποία είναι παρατημένα σε διάφορα λιμάνια της χώρας.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταβολή των δεδουλευμένων των εγκαταλειμμένων ναυτεργατών βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αναδεικνύοντας ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι ναυτεργάτες για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους από την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος τους εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Επίθεση που τροφοδοτεί και η υποταγμένη πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ.

Να σημειωθεί ότι με παρέμβαση των δύο ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων επιβλήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που αφορά την προστασία των ναυτεργατών που εγκαταλείπονται από εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια.

Στο μεταξύ τον τέταρτο μήνα απλήρωτοι διανύουν οι περίπου 40 υπάλληλοι της εταιρείας του εφοπλιστή Αγούδημου, ο οποίος τους οφείλει και το δώρο Χριστουγέννων. Χτες το πρωί οι υπάλληλοι, έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας, απαιτώντας τα λεφτά τους. Απαίτησαν συνάντηση με την υπουργό Λ. Κατσέλη, όμως αρνήθηκε να τους συναντήσει ακόμα και η γραμματέας του Δ. Ροΐδη, ο οποίος είναι ο προσωπικός σύμβουλος της υπουργού. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επί τόπου νέα παράσταση σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο.

Σύσκεψη χτες για τον ΟΛΠ

«Τα μεγάλα έργα» που έχει ανάγκη το λιμάνι και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ήταν το θέμα της ευρείας σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στη Βουλή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ Γ. Ανωμερίτης, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Πειραιά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιοχής. Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο για τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης πέρα από τα γενικόλογα περί «ανάπτυξης» του Πειραιά και ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα του Φλεβάρη. Ωστόσο σαφές δείγμα γραφής για τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος της περιοχής του Πειραιά, έχει ήδη δοθεί από από το «αναθεωρημένο επενδυτικό πρόγραμμα» του ΟΛΠ που έχει δημοσιοποιηθεί. Το πρόγραμμα και τα «έργα» που προβλέπονται, είναι προσαρμοσμένα στα μέτρα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς προδιαγράφει την εισβολή των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε όλα τα σημαντικά τμήματα του λιμανιού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ELITE»
Νέα συνέλευση σήμερα

Νέα γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «ELITE», στις 9 το πρωί, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Οι εργάτες καλούνται να αξιοποιήσουν και να δώσουν νέα δυναμική στην αγωνιστική πείρα των τελευταίων βδομάδων, απορρίπτοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των δυνάμεων που τη στηρίζουν, που στοχεύουν στη διάσπασή τους.

Οι εργάτες της «ELITE» βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις 10 Δεκέμβρη, απαιτώντας όχι μόνο να τους καταβληθούν δεδουλευμένα δύο μηνών (Νοέμβρη και Δεκέμβρη), αλλά κύρια να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι εργάτες συσπειρώθηκαν και αγωνίστηκαν σε ταξική κατεύθυνση, μαζί με το ταξικό τους Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας και την Ομοσπονδία τους. Δέχτηκαν την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων, με σημαντικότερη στιγμή την εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων και μαζικών φορέων, αποδεικνύοντας πως η ενωμένη πάλη των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση για να δυναμώσει και να καρπίσει η πάλη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ STAGE
Δεν τα παρατάνε

Απεργίες 29/1 και 10/2

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι με stage με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής τους, η οποία καλεί σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή στις 29 Γενάρη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η συγκέντρωση, σύμφωνα με την απόφαση, θα μετεξελιχθεί σε τριήμερη παραμονή έξω από τη Βουλή. Ακόμα, η Πανελλαδική Συντονιστική απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στην πανελλαδική απεργία στις 10 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ