ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Προκρούστης για την Υγεία ο ... «Καλλικράτης»

Νέους ταξικούς φραγμούς και πιο γοργή εμπορευματοποίηση της Υγείας θα φέρει η διοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

Αντιστοίχιση των υγειονομικών υπηρεσιών με τις διοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη» και την ανάθεση ιδιαίτερου ρόλου στους δήμους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ημερών διακυβέρνησης απ' το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια πολυδιάσπαση που - παρότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε λεπτομέρειες - έρχεται να υπηρετήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με την περαιτέρω απαλλαγή του κράτους απ' τις υποχρεώσεις του και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στο όνομα του νοικοκυρέματος των δαπανών Υγείας. Η υπουργός και η υφυπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, αντίστοιχα, παρουσίασαν 14 σημεία απ' τη δράση του υπουργείου προσπαθώντας να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας, όπως, π.χ., διαφημίζοντας για μια ακόμα φορά τα ψίχουλα του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή τη λίστα φαρμάκων.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το πώς θα εκφραστεί ο «Καλλικράτης» στην Υγεία η υπουργός Υγείας είπε ότι οι δομές Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας θα οργανωθούν, ώστε οι υγειονομικές περιφέρειες να ανταποκρίνονται στη νέα διοικητική συγκρότηση της χώρας. «Οσον αφορά, πρόσθεσε η υπουργός, την Α/βάθμια Αυτοδιοίκηση, κι εκεί το κυβερνητικό πρόγραμμα λέει ότι θέλουμε να ολοκληρωθεί το ΕΣΥ μέσα από την ανάπτυξη της ΠΦΥ. Προβλέπουμε έναν πολύ ενεργό ρόλο και στους ισχυρούς δήμους που θα προέλθουν από το πρόγραμμα "Καλλικράτης"».

Ετσι, στην κυβέρνηση θα μείνει μόνο «μια λειτουργία του επιτελικού κεντρικού κράτους», όπως είπε η υπουργός. Κι όταν ρωτήθηκε αν με αυτή την υπαγωγή οι περιφέρειες θα αποκτήσουν «δικές τους» υπηρεσίες ώστε να μπορούν να κάνουν δικά τους προγράμματα με δικά τους τιμολόγια, η υπουργός δεν το απέρριψε λέγοντας: «Μπαίνετε σε λεπτομέρειες. Δεν είμαστε σ' αυτή τη φάση. Οπως καταλαβαίνετε, κι εμείς είμαστε στη φάση που κάνουμε την πλήρη καταγραφή και αποτύπωση».

Δε φαίνεται, δηλαδή, να είναι έξω απ' τη λογική της κυβέρνησης η προώθηση του ανταγωνισμού των περιφερειών στην προσφορά υπηρεσιών Υγείας με «ενιαίους κανόνες» τόσο για το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα είναι μια ακόμα επέκταση της εμπορευματοποίησης με θύματα τα λαϊκά στρώματα, που θα αναγκάζονται - για να έχουν πρόσβαση - ή να έχουν ιδιωτική ασφάλιση ή να πληρώνουν απ' την τσέπη τους καθώς μέσα απ' την όλη οργάνωση στην υποχρέωση του κράτους θα είναι μόνο ένα «ελάχιστο πακέτο», όπως έχει ανακοινώσει άλλες φορές η υπουργός Υγείας.

Στα πλαίσια αυτά θα προωθηθούν, όπως ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, και οι «συμπράξεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναπηρικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιών μικρής κλίμακας». Δηλαδή, ακόμα και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες θα υποχρεωθούν να φορτωθούν οικονομικά βάρη με τη συνδρομή των συμβιβασμένων ηγεσιών των αναπηρικών οργανώσεων.

Ανάμεσα στα άλλα η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι και στα νοσοκομεία θα αναλάβει δράση το τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας μετά από την έγκριση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.

Σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ανέφερε ότι οι «100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ήταν η διεκπεραίωση δράσεων που είχαν δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο» απ' την κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τη «νέα γρίπη»

Οπως ειπώθηκε χτες, η κυβέρνηση παρέλαβε 3.636.700 εμβόλια - τα οποία και θα πληρώσει - ενώ για τις υπόλοιπες παραγγελίες - 12.363.300 δόσεις - προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων με τις τρεις πολυεθνικές εταιρείες. Συνολικά μέχρι χτες πέθαναν 97 άτομα απ' τη «νέα γρίπη», εκ των οποίων οι 14 χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» επιχειρήθηκε να εμφανιστούν ως όχημα για τις προτεραιότητές της στην Υγεία. Γι' αυτό η υπουργός χρησιμοποίησε τις προσλήψεις για τη λειτουργία των 83 ανενεργών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας υποστηρίζοντας ότι τελικά οι προσλήψεις γιατρών μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα γίνουν με όρους πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης, παρότι η αρχική πρόβλεψη ήταν με σύμβαση έργου.

Οικονομικός στραγγαλισμός του ΚΕΘΕΑ

Καθηλωμένη η κρατική επιχορήγηση και καμιά πρόσληψη τα 3 τελευταία χρόνια

Ούτε μια πρόσληψη δεν έγινε τα τρία τελευταία χρόνια στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια εξάντλησης, ενώ δεν μπορεί να αναπτύξει δομές σε 15 περιοχές της Ελλάδας που έχουν ζητήσει την ανάπτυξη υπηρεσιών. Κύριες αιτίες είναι η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού κατά των ναρκωτικών και η κρατική υποχρηματοδότηση καθώς τα τρία τελευταία χρόνια η επιχορήγηση έχει καθηλωθεί στα 24 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει πανελλαδικά 17 προγράμματα μέσα από 92 δομές - στις οποίες εργάζονται 500 άτομα - και έχει 13 παρεμβάσεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Λόγω όμως της καθήλωσης της επιχορήγησης δεν μπορεί να αναπτύξει προγράμματα, παρότι έχει τη δυνατότητα, σε 15 πόλεις της χώρας που το ζήτησαν υπογράμμισε στην τελετή αποφοίτησης του Κέντρου που έγινε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς.

Οι περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης και δε διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπισή τους και έχουν απευθυνθεί στο ΚΕΘΕΑ είναι: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Αρτα, Μεσολόγγι, Λειβαδιά, Κόρινθος, Ναύπλιο, Χαλκίδα, Ρόδος, Χανιά, Λαύριο, Παιανία, Ελευσίνα και Ιλιο. Για την κάλυψη των αναγκών και την την ανάπτυξη των νέων δομών χρειάζονται τουλάχιστον 300 άτομα. Παρά το πάγωμα των προσλήψεων το ΚΕΘΕΑ προχώρησε στη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων θεραπευτικών προγραμμάτων στην Ηπειρο (Γιάννενα), στο βορειοανατολικό Αιγαίο (Μυτιλήνη) και στην Πελοπόννησο (Καλαμάτα), έθεσε σε λειτουργία συμβουλευτικά κέντρα στην Κομοτηνή και στη Ραφήνα και ετοιμάζεται - σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση - να λειτουργήσει συμβουλευτικά κέντρα στην Αρτα, στην Ελευσίνα και στα Χανιά.

Οι αποφοιτήσεις του ΚΕΘΕΑ γίνονται δυο φορές το χρόνο και 200 παιδιά συνολικά επιστρέφουν «καθαρά» στη ζωή και εντάσσονται στην κοινωνία. Μια ιδιαίτερη πλευρά στην προχτεσινή εκδήλωση ήταν και η αποφοίτηση εφτά φυλακισμένων (τεσσάρων ανδρών και τριών γυναικών). «Συναντηθήκαμε σε άθλιες, μαύρες και απάνθρωπες συνθήκες και τώρα βρισκόμαστε σε μια αίθουσα γεμάτη συναισθήματα» είπε ο επικεφαλής του προγράμματος «Εν Δράσει» Γιάννης Τέντης. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν δυο περιπτώσεις: Οταν μια ηλικιωμένη κυρία δέχτηκε τα λουλούδια της εγγονής της για την απεξάρτησή της και ο αποχαιρετισμός της φυλακής με ένα χορό λάτιν από ένα νεαρό, που τον συνόδευε η φίλη του.

Τα αιτήματα για βοήθεια στις φυλακές είναι πολλά και έτσι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα αναγκαστούν να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες. Η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, είπε ότι η κυβέρνηση ότι θα υποστηρίζει το ΚΕΘΕΑ αλλά δεν ανάφερε τίποτε για το φλέγοντα θέματα των προσλήψεων και της επιχορήγησης.

ΣΕΑΑΝ
Απαίτησε ανάκληση των 76 απολύσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Απαιτώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα ειδικής αγωγής, καταγγέλλοντας τις περικοπές που γίνονται σε μια σειρά παροχές για τα ΑμΕΑ, αλλά και απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 76 εργαζομένων με ειδικές ανάγκες που απολύθηκαν από τις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννίνων. Στην κινητοποίηση βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Αν και οι φορείς ήταν συνεπείς στο ραντεβού που είχε καθοριστεί με εκπρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου, η συνάντηση δεν έγινε λόγω συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την ίδια ώρα. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας Πρόνοιας είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τα θέματα που έχει θέσει η ΣΕΑΑΝ και ζήτησε νέο ραντεβού. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν το γεγονός και αποχώρησαν, αφού ξεκαθάρισαν ότι απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα, που είναι άμεσα και εκρηκτικά. Πριν αποχωρήσουν μοίρασαν στους δημοσιογράφους την καταγγελία της ΣΕΑΑΝ για τις απολύσεις των ΑμΕΑ στα Γιάννενα, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους, την εξασφάλιση του δικαιώματος σε μόνιμη σταθερή δουλειά.

Να θυμίσουμε πως για τις 76 απολύσεις που έγιναν στο Δήμο Ιωαννίνων, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με επιστολή της, έχει ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ