ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οξύ οικονομικό πρόβλημα με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο δήμαρχος Νίκαιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ζητά να αποδοθούν σήμερα πόροι που οφείλονται στο δήμο

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί ο δήμος κατοίκους και εργαζόμενους, με δεδομένο το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί ο δήμος κατοίκους και εργαζόμενους, με δεδομένο το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης (φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση)
Συνεχίζεται η εκρηκτική κατάσταση με το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Νίκαιας, καθώς ούτε χτες το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί μερικώς και η πληρωμή των εργαζομένων στο δήμο. Το υπουργείο από το τέλος του προηγούμενου έτους οφείλει στο δήμο περισσότερα από 1.500.000 ευρώ και τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων. Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 2009 δεν αποδόθηκε το 60% της ΣΑΤΑ. Δηλαδή, από 670.000 ευρώ, δόθηκαν μόνο 246.000 ευρώ και υπολείπονται πάνω από 420.000 ευρώ. Από το Δεκέμβρη του 2009 έως σήμερα δεν αποδόθηκαν: η 3η δόση από τα αδιάθετα του ΘΗΣΕΑ (685.000 ευρώ), τα τέλη Τύπου και Διαφήμισης (περίπου 450.000 ευρώ) και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί το 1ο δωδεκατημόριο των ΚΑΠ του μηνός Ιανουαρίου.

Χτες, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος έστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών στην οποία τονίζει ότι «είναι επείγουσα ανάγκη τουλάχιστον οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) του Ιανουαρίου 2010 να αποδοθούν σήμερα».

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή, αφού επισημαίνει τις ευθύνες του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνει πως «απέναντι στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να στραφούν οι διεκδικήσεις Δήμου και εργαζομένων».

«Για άλλη μια φορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια αντιμετώπιση από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων, του εκρηκτικού οικονομικού προβλήματος του Δήμου μας. Εχουμε την σημερινή κυβέρνηση που ουσιαστικά αγνοεί τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους του Δήμου και τους δημότες, και ο Σύλλογος αντί να στρέψει την αγωνιστικότητά του προς την κυβέρνηση τη στρέφει προς το Δήμαρχο. Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να στραφούν πολιτικά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση όπως θα έπρεπε να είχαν κάνει και για την προηγούμενη κυβέρνηση».

Τέλος, αφού επισημαίνει ότι «η όποια σημερινή οφειλή στους εργαζόμενους είναι ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών που δεν έχει εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στο δήμο, χωρίς να σημαίνει ότι με αυτή την καταβολή λύνεται το ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα», τονίζει ότι «απαιτείται περισσότερο από ποτέ μια υπεύθυνη και αγωνιστική δράση των εργαζόμενων και η Διοίκηση θα είναι πάντα στο πλευρό τους».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο

«Εμβριθή μελέτη» των πάγιων αιτημάτων των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής υποσχέθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας. Την ...υπόσχεση έδωσε στους εκπροσώπους Ενώσεων υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών που πραγματοποίησαν χτες ένστολη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης, καθώς και εκπρόσωποι των Ενώσεων Β. Αιγαίου, Δυτικής Θεσσαλίας, Χανίων και Δωδεκανήσου - Ρόδου.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται η εφαρμογή της 12ωρης απασχόλησης για το προσωπικό της Πυροσβεστικής, ενώ μειώνεται η δύναμη που πρέπει να υπηρετεί στα πυροσβεστικά κλιμάκια. Συγκεκριμένα, στο στάδιο της τελικής αξιολόγησης βρίσκεται η εφαρμογή του 12ωρου που εφαρμόστηκε πιλοτικά στον 8ο και στον 12ο πυροσβεστικό σταθμό. Επίσης, στα πλαίσια της κατανομής της υπηρετούσας δύναμης, αποφασίστηκε η μείωση του προσωπικού των κλιμακίων από 17 σε 12 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση προσπαθεί με την ανακατανομή του υπάρχοντος ελλειμματικού προσωπικού να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής που φτάνουν τα 3.120 άτομα. Παράλληλα, τα κονδύλια που θα διατεθούν για την Πυροσβεστική από τον προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 30 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε στον Σπ. Βούγια, ζητείται η άμεση αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας για την εφαρμογή της 12ωρης εργασίας, η άμεση εφαρμογή πενθήμερης βδομάδας εργασίας 37,5 ωρών με προοπτική το 35ωρο και η εφαρμογή των διατάξεων του α.16 του ν.3205/03 για την υπερεργασία με πλήρη αποζημίωση κάθε ώρας υπερωρίας, πέραν της πενθήμερης βδομάδας και της νυχτερινής εργασίας, με την προσαύξηση και στις δυο περιπτώσεις για τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης, ζητείται να γίνουν άμεσα προσλήψεις για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών της Πυροσβεστικής με χρονοδιάγραμμα διετίας. Στο υπόμνημα καταγγέλλεται «η ανακατανομή του υπάρχοντος ελλειμματικού αριθμητικά προσωπικού για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, όπως προαναγγέλθηκε μέσω σχετικής απάντησης του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και ήδη πιστοποιείται από την πρόσφατη κοινοποίηση των σχετικών πινάκων κατανομής της δύναμης για το 2010, η οποία θα επιφέρει την οικονομική και οικογενειακή εξόντωση των υπό μετακίνηση πυροσβεστών». Καταγγέλλεται δε και η «μεγιστοποίηση του χρόνου εργασίας μας είτε μέσω των ανεξέλεγκτων επιφυλακών είτε μέσω των συνεχόμενων πειραματισμών στο χρόνο εργασίας».

Στο ψήφισμα ζητείται η αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως βαρέως, επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, η ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, να συσταθεί νέος κανονισμός μεταθέσεων σε αξιοκρατική κατεύθυνση, να θεσμοθετηθεί άμεσα το επίδομα αντιπυρικής περιόδου με μηνιαία βάση, να εκδημοκρατιστεί ο εσωτερικός του κανονισμός και να εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο με κατώτατες αποδοχές τα 1.400 ευρώ.

Τελευταίο «αντίο» στην Ανθούλα Κακουλίδου

Σκεπασμένη με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ και με τη συνοδεία πλήθους κόσμου, συγγενών, συντρόφων και συναγωνιστών της Αντίστασης, αλλά και φίλων και γνωστών που είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν στους καθημερινούς αγώνες μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας και αλλού, «έφυγε» για το τελευταίο ταξίδι της η Ανθούλα Κακουλίδου (Εσπιέλη). Ενώ τιμητική φρουρά γύρω από το φέρετρό της στάθηκαν οι σύντροφοί της από τη Νότια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Το τελευταίο «αντίο» στην Ανθούλα Κακουλίδου (Εσπιέλη), μέλος του Κόμματος και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, απηύθυνε ο Γιώργος Περαντώνης, από την Αχτιδική Επιτροπή της Νότιας Αχτίδας του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο πλούσιο βιογραφικό της, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Κατά την περίοδο των διωγμών και των διώξεων των κομμουνιστών, η Ανθούλα ακολούθησε την πορεία που τράβηξαν χιλιάδες άλλες αγωνίστριες και αγωνιστές. Χίος, Τρίκερι, μετά από δίμηνη απελευθέρωση και πάλι Τρίκερι, στη συνέχεια Μακρονήσι. Ηταν οι περγαμηνές που αποκόμισε για την αντιστασιακή της δράση και για τη συνειδητή ένταξή της στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Επιπλέον, εξαιτίας των βασανιστηρίων στη Μακρόνησο, της προκλήθηκαν μόνιμες βλάβες από τις οποίες υπέφερε μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Με τη μεταπολίτευση, δραστηριοποιείται ακόμα πιο ενεργά παίρνοντας μέρος στο στήσιμο των Οργανώσεων του Κόμματος στην Καλλιθέα και της Νότιας Αχτίδας. Το 1975 εκλέχτηκε με το συνδυασμό που στήριζε το Κόμμα, πρώτη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας. Οπου επανεξελέγη το 1978 και το 1982. Το 1977 ήταν υποψήφια βουλευτής στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας. Κατά καιρούς εργάστηκε σε διάφορες δουλειές που της ανέθεσε το Κόμμα, ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο των αντιστασιακών οργανώσεων».

Εκ μέρους των πολιτικών συνεξόριστων γυναικών την αποχαιρέτησε η Νίτσα Γαβριηλίδου. Επίσης ο Γιώργος Αντωνάκης, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα».

Αρκετά ήταν τα στεφάνια, ανάμεσά τους της ΚΟ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του «Ριζοσπάστη», του Δήμου Καλλιθέας κ.ά.

  • Στη μνήμη της συντρόφισσας Ανθούλας Κακουλίδου, ο Ευθύμιος Χαράπης προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, σημειώνοντας: Ηταν από γενιά δυνατή και ασυμβίβαστη και μέχρι το τέλος αγωνίστρια με συνέπεια και δύναμη για τα ιδανικά και τις αρχές του Κόμματος.
Νεκρός υπάλληλος χρηματαποστολής

Φονική απόπειρα ληστείας σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου σε χρηματαποστολή του «Jumbo». Εξι άτομα είχαν στήσει ενέδρα έξω από το κατάστημα παιχνιδιών. Την ώρα που τρεις υπάλληλοι είχαν μπει στο θωρακισμένο όχημα, δύο δράστες τους έκλεισαν το δρόμο με δύο φορτηγάκια στα οποία έβαλαν φωτιά. Αλλοι δράστες πυροβόλησαν κατά του οχήματος με κυνηγετικό όπλο που είχε μονόβολα φυσίγγια και ένα τυφέκιο. Μια σφαίρα τρύπησε τη θωράκιση και πέτυχε τον 45χρονο Κώστα Κοκκώση στο κεφάλι. Το πλήρωμα της χρηματαποστολής έμεινε μέσα στο όχημα και οι κακοποιοί έφυγαν άπρακτοι. Ο 45χρονος μεταφέρθηκε στο «Ασκληπιείο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ξεκινά αύριο η δίκη

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας αρχίζει αύριο η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η δίκη αρχίζει, με το πάγιο αίτημα της μητέρας του παιδιού να γίνει η δίκη στην Αθήνα, με το σκεπτικό της απρόσκοπτης εμφάνισης των ανήλικων μαρτύρων στο δικαστήριο για την διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης. Χτες, ο Αλ. Κούγιας δικηγόρος του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα, δημοσιοποίησε ότι θα ζητήσει διακοπή και όχι αναβολή της δίκης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Να υπογραμμιστεί ότι ο Επ. Κορκονέας, κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και ο Β. Σαραλιώτης για απλή συνεργεία σε ανθρωποκτονία. Ο μαθητής δολοφονήθηκε το Σάββατο 6 Δεκέμβρη του 2008, από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ