ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ Α' ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Αναδρομή στους αγώνες σε στεριά και θάλασσα

Σημαντικοί σταθμοί της εργατικής λαϊκής πάλης στο πρώτο λιμάνι, δεμένοι με τη δράση του ΚΚΕ, ζωντάνεψαν το Σάββατο μέσα από αφηγήσεις, εικόνες και τραγούδια

Μια ξεχωριστή εκδήλωση - αναδρομή στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες του Πειραιά, δεμένη με την ίδρυση, το ρίζωμα του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το θέριεμα της δράσης του, παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον Πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αχτίδα Α' Πειραιά της ΚΟΠ του Κόμματος, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ του Κόμματος, καθώς και οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που απέσπασε το ενθουσιώδες χειροκρότημα όλων, επιμελήθηκε ο Στέφανος Ψαραδάκος με το συγκρότημά του, ενώ στο χώρο λειτούργησε και έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

Μέσα από τις αφηγήσεις, τις εικόνες και τα τραγούδια της κάθε εποχής, ξεδιπλώθηκε η Ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος στην εργατούπολη του Πειραιά, από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας. Στην αυγή του 20ού αιώνα, το λιμάνι του Πειραιά αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου, ενώ στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του προλεταριάτου στη χώρα μας, σχεδόν τα δύο τρίτα της εργατικής τάξης ήταν συγκεντρωμένα στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Η εκδήλωση ακολούθησε το νήμα που συνδέει τις πρώτες μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις σε στεριά και θάλασσα, τη λαϊκή πάλη στην περίοδο του Μεσοπολέμου, το μεγαλείο της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με την αντιδικτατορική πάλη και τους σύγχρονους πανεργατικούς αγώνες, για το δικαίωμα στο μεροκάματο, για δουλειά με δικαιώματα.

Κοινός παρονομαστής σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση των εργατών, στους καταπέλτες των πλοίων και στα εργοστάσια, ήταν και παραμένει το ΚΚΕ. Αλλωστε, όπως τονίστηκε στην αφήγηση, ο Πειραιάς είναι η πόλη που συνδέθηκε άμεσα με την Ιστορία του Κόμματος, αφού το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ, από τις 4 (17) έως τις 10 (23) του Νοέμβρη 1918, έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, στην οδό Μπουμπουλίνας.

Για το σοσιαλιστικό μας μέλλον

Στον επίλογο της εκδήλωσης, λίγο πριν πάρουν το λόγο οι καλλιτέχνες, οι αφηγητές συνόψισαν το μήνυμα της εκδήλωσης: «Στην 90χρονη πορεία του, το ΚΚΕ έγραψε αμέτρητες σελίδες αγώνα και θυσίας, ηρωισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς στα μέτωπα για εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για ειρήνη, για ένα καλύτερο μέλλον δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Ενέπνευσε και κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εμφυσώντας τους υψηλές αξίες και ιδανικά.

Γαλουχήθηκε και ατσαλώθηκε μέσα από όλες τις μορφές πάλης (νομιμότητα, παρανομία, ένοπλος αγώνας). Πέρασε κυριολεκτικά μέσα από "φωτιά και σίδερο" αλλά παρέμεινε όρθιο. Διέψευσε ξανά και ξανά τους "επικήδειους λόγους" που έγραψαν γι' αυτό ανά καιρούς εχθροί και άσπονδοι φίλοι.

Το ΚΚΕ εισέρχεται στη δέκατη δεκαετία της ζωής του μαχόμενο με αποφασιστικότητα υπό τη σημαία της "πρωτοπόρου θεωρίας και πράξης" για ένα όραμα το οποίο παραμένει στις μέρες μας νέο και επίκαιρο όσο ποτέ: Η οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού μέλλοντος και η μετάβαση από το "βασίλειο της ανάγκης" στο "βασίλειο της ελευθερίας"».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή το θέμα των παραστρατιωτικών οργανώσεων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής

Από παλιότερη άσκηση απόστρατων των ειδικών δυνάμεων μέσα σε κατοικημένη περιοχή
Από παλιότερη άσκηση απόστρατων των ειδικών δυνάμεων μέσα σε κατοικημένη περιοχή
Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την άσκηση εφέδρων των ειδικών δυνάμεων στη Χαλκιδική κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Ανησυχία και ερωτηματικά προκάλεσε η τηλεοπτική προβολή σε δελτία ειδήσεων στις 10/1/2010, σύμφωνα με την οποία έφεδροι ειδικών δυνάμεων, πραγματοποιούσαν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010, άσκηση με σύγχρονα όπλα και πιστόλια διαφόρων τύπων και ανάλογες στολές, με την καθοδήγηση ειδικών από τις ΗΠΑ. Προβλήθηκαν ακόμη δηλώσεις εφέδρων αλλά και ενός δημάρχου που φαινόταν να είναι γνώστης και σύμφωνος με αυτές τις ενέργειες ή διαδικασίες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από σχετική ιστοσελίδα της "Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής", η οποία παραθέτει πρόσθετα στοιχεία όπως: ότι η συγκεκριμένη άσκηση έγινε σε συνεργασία με το "Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών" με αντικείμενο "Ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών" καθώς και ότι το σχολείο SWAT (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής) θα παρακολουθούν αξιωματικοί από το ΓΕΣ και την Ελληνική Αστυνομία.

Το όλο σκηνικό μάς γυρνά δεκαετίες πίσω, σε μια περίοδο παραστρατιωτικών και ημιστρατιωτικών οργανώσεων τύπου "κόκκινη προβιά" και άλλων, που είχαν διεθνείς διασυνδέσεις, έδρασαν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και αξιοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967 και πριν απ' αυτήν.

Την περίοδο που διανύουμε πέρα από τη μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικά σώματα κυρίως στις χώρες του ΝΑΤΟ, αναπτύσσονται και ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί. Τέτοιες δυνάμεις λειτουργούν στις ΗΠΑ είναι ενσωματωμένες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, συμμετέχουν και σαν στρατός κατοχής στο Ιράκ».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς:

α) Με βάση ποιο νομικό πλαίσιο συγκροτούνται και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας δυνάμεις όπως αυτή της λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής, στην αρμοδιότητα τίνος υπουργείου ανήκουν, πόσες και ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις σήμερα, ποια η προοπτική αύξησής τους, ποια η συγκεκριμένη αποστολή τους και ποιος πληρώνει για όλα αυτά;

β) Ποια η σχέση και η σύνδεσή τους με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ;


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρονιά αγώνων και ευθύνης

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το ΚΣ της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο

Από την εκδήλωση για την κοπή της πίτας
Από την εκδήλωση για την κοπή της πίτας
Με πείσμα και επαναστατική αισιοδοξία έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο, με τη δέσμευση ότι η φετινή χρονιά θα είναι «χρονιά γεμάτη αγώνες, μια δύσκολη χρονιά, καθώς η επίθεση που εξαπολύεται στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι άνευ προηγουμένου». Ομως συγχρόνως, όπως υπογράμμισε και ο Βαγγέλης Μαρούπας, εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, «είναι και χρονιά ευθύνης μπροστά στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Στο επίκεντρο του 10ου Συνεδρίου είναι η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ΚΝΕ, η - ακόμη μεγαλύτερη - προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ