ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση γενικεύει την τρομοκρατία

Χτες βγήκε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ζητήσει δικογραφίες σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εμφανώς το δρόμο των δικαστικών διώξεων των αγροτικών κινητοποιήσεων και της τρομοκράτησης, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε γενική εντολή να ασκηθούν διώξεις σε όλους τους νομούς όπου οι αγρότες έχουν κατέβει στους δρόμους του αγώνα. Ομως η ποινικοποίηση του αγώνα που προωθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μικρομεσαίων αγροτών και ο αγώνας αυτός έχει ήδη δεδομένη τη συμπαράσταση της εργατιάς, των αυτοαπασχολούμενων και όλων των στρωμάτων που πλήττονται από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες άναψε χτες το «πράσινο φως» για να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος των αγροτών, ώστε να δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα τρομοκράτησης και να οδηγούνται στη συνέχεια οι αγρότες κατηγορούμενοι για τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας στις περιοχές όπου υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις και μπλόκα αγροτών και τους συνέστησε να ελέγξουν αν υφίσταται παρακώλυση συγκοινωνιών στις περιφέρειές τους από τους αγρότες. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί, κατά τον Ι. Τέντε, ότι διαπράττεται το «αδίκημα» της παρακώλυσης συγκοινωνιών να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος των αγροτών.

Ο Ι. Τέντες με τη χτεσινή παραγγελία του ανοίγει το δρόμο για να οδηγηθούν για άλλη μια φορά στα «αγροτοδικεία» οι αγρότες που παίρνουν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ηδη προχτές η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ανέλαβε ανάλογη πρωτοβουλία, ζητώντας με έγγραφό της από τις αστυνομικές αρχές να σχηματίσουν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών. Τώρα πλέον με την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών όλων των περιφερειών της χώρας που η αγροτιά ξεσηκώθηκε για να εμποδίσει το ξεκλήρισμά της, γίνεται προσπάθεια να γενικευτούν οι διώξεις και η τρομοκρατία των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας Στ. Κωσταρέλος, μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας πήγαν χτες στο μπλόκο της Νίκαιας και δήλωσαν στους προέδρους των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων πως η κάθοδος των τρακτέρ στην Εθνική Οδό αποτελεί ποινικό αδίκημα!

Η ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης

Την τρομοκρατική παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που απειλεί προληπτικά με αυταρχικά μέτρα και αγροτοδικεία τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, που οι αντιαγροτικές πολιτικές ΕΕ - κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους βγάζουν στο δρόμο, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ. Καλεί τα συνδικάτα, τις οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, να καταδικάσουν τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Οπως σημειώνει, «είναι ξεκάθαρο ότι η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για περιορισμό και σταμάτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών. Εξάλλου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και αυτή της ΝΔ, έχουν γράψει ιστορία με τα αγροτοδικεία, τις επιχειρήσεις βουλκανιζατέρ και άλλες αυταρχικές μεθόδους».

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Επιχείρηση «κοινωνικού αυτοματισμού»

Στο «κατόπι» της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις «κοινωνικού αυτοματισμού», με φορείς μεγαλοεπιχειρηματιών να ξεσηκώνονται ενάντια στις «ζημιές» που υφίστανται, παρακινούμενοι και από την κυβέρνηση.

Οι αγρότες τάχα ευθύνονται για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και την αύξηση της ανεργίας. Αυτό διατείνονται οι Ελληνες εξαγωγείς και καλούν τους αγρότες να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την απρόσκοπτη διακίνηση των εμπορευμάτων τους. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στα αρμόδια υπουργεία, στα πολιτικά κόμματα, στους κοινωνικούς εταίρους και στους αγροτικούς φορείς, χαρακτηρίζει «άκαιρη και άτοπη τη μορφή διεκδικήσεων που επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες» και διακηρύσσει ότι «οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων και πολιτών για την εκβιαστική επίτευξη μεμονωμένων αιτημάτων πρέπει επιτέλους να σταματήσει».

Στο αντιαγροτικό «γαϊτανάκι» μπήκαν και οι ξενοδόχοι, μη τυχόν και τους βάλουν «απουσία». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σημειώνει ότι «σε καθεστώς "ομηρίας" βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων». Και το δηλώνει αυτό παρότι είναι οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που μιλούν για την επικράτηση του μοντέλου «ήλιος - θάλασσα», σύμφωνα με το οποίο η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα περιορίζεται στους κολοκαιρινούς μήνες και σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

ΧΑΝΙΑ
Συνεχίζουν αποφασιστικά

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά στην Εθνική Οδό στο ύψος Μεγάλα Χωράφια. Στις 12 το μεσημέρι και για μισή ώρα προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου ενώ στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο σημείο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων να αυξάνεται συνεχώς.

Με πανό αγροτικών συλλόγων του Νομού, του κτηνοτροφικού συλλόγου Ν. Χανίων και της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ όπου αναγράφονταν το σύνθημα «Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς - τιμές που να μπορούμε να ζούμε από τα προϊόντα μας - μονόδρομος η ανατροπή της ΚΑΠ», οι παραγωγοί ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια στο ξεκλήρισμα που τους επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι παραγωγοί απέκλεισαν το δρόμο για μία ώρα ακόμη από τις 6 ως τις 7 και μετά από Συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν την παραμονή τους στο σημείο καθ' όλη τη νύχτα και τη συνέχεια της κινητοποίησής τους. Επίσης, αποφάσισαν εκ νέου τον αποκλεισμό του δρόμου για σήμερα το πρωί από τις 11 έως τις 11.30 π.μ.

Με ανακοίνωσή της, η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Ν. Χανίων του ΚΚΕ, εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς που ξεσηκώνεται για να εμποδίσει το ξεκλήρισμά της. Είναι μονόδρομος, χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση, η συσπείρωση και ο αποφασιστικός και επίμονος αγώνας για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων.

«Οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι εξαναγκάζουν τους αγρότες να πωλούν τα προϊόντα τους, τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες, το τεράστιο κόστος παραγωγής δεν είναι αποτελέσματα λανθασμένων χειρισμών ή κακής διαχείρισης. Είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν συνειδητά ψηφίσει και εφαρμόζουν με απαρέγκλιτη συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Από αυτήν την πολιτική ωφελούνται οι καπιταλιστές αγρότες και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Γι' αυτό διαχωρίζουν τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, προκειμένου να διώξουν ολοκληρωτικά τη φτωχή αγροτιά και να συγκεντρώσουν γη και παραγωγή σε λίγους».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς γιατί η δικαίωση της πάλης της αποτελεί προϋπόθεση για φτηνά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, για να αντιμετωπιστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Αγροτικά μπλόκα επίσης θα στηθούν σήμερα Τετάρτη 20 Γενάρη στις 10 το πρωί και στο Ηράκλειο. Το ένα στον κόμβο Πραιτωρίων στην περιοχή Μοναφατσίου, μετά από απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων και το άλλο στον κόμβο της Ενωσης Πεζών μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ.

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ με ανακοίνωσή της καλεί τους παραγωγούς να στηρίξουν και να συμμετέχουν μαζικά στο μπλόκο των Πραιτωρίων στα Αστερούσια αλλά και από τις υπόλοιπες περιοχές στον κόμβο Ενωσης Πεζών.

Επίσης, αύριο το πρωί συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο Λασίθι, στις 11 το πρωί στον κόμβο της Κριτσάς στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Λασίθιου της ΠΑΣΥ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αλληλεγγύη να σπάσει την επιχείρηση ποινικοποίησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Για την κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης αγροτιάς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης μεθοδεύεται η ποινικοποίηση και καταστολή του κλιμακούμενου αγώνα των αγροτών. Η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) απειλητική εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα (σ.σ. χτες) ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που με παρέμβασή του δίνει εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των αγροτών. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η παρουσία εισαγγελέα στο μπλόκο της Νίκαιας.

Η παρέμβαση των εισαγγελέων μόνο άσχετη δεν είναι με την απειλητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που δήλωσε ότι, αν δεν σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών, υπάρχει κίνδυνος "κοινωνικής αναταραχής", θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ξανά σε λειτουργία τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που επανειλημμένα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη κατά των εργατικών και αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη συκοφαντική και τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης. Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά».

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τηλεφωνικά διαβήματα στους αρμόδιους υπουργούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής προέβη σε τηλεφωνικά διαβήματα στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την παραγγελία του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για «την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών», αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών, τα οποία ο εισαγγελέας τα θεωρεί παράνομα. Τόνισε, επίσης, ότι τα δίκαια αιτήματα και τα προβλήματα των εργαζομένων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, απαιτούν λύσεις και δεν αντιμετωπίζονται με τα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ