ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ζυμώνουν ... την πρόσθετη φορολογία

Για καταχρήσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ αναφερόμενος στο καθεστώς των ΒΑΕ και στις αναπηρικές συντάξεις..!

Η υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι άμεσο και επιτακτικό καθήκον
Η υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι άμεσο και επιτακτικό καθήκον
Σε φόρουμ ζύμωσης της επιβολής πρόσθετης φορολογίας στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και των εργοδοτικών εισφορών και άγριας περικοπής των συντάξεων, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έχει μετατραπεί ο στημένος «διάλογος» για το Ασφαλιστικό.

Χτες στην Επιτροπή των «ειδικών» όλα τα πυρά επικεντρώθηκαν στην επιδίωξη επιβολής νέου φόρου για το Ασφαλιστικό, και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ έθεσε ζήτημα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων.

Υπέρ της επιβολής τέλους για την ασφάλιση μίλησε για πολλοστή φορά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος, και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα κάνει μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στις 2 του Φλεβάρη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Α. Στεργίου, ομολόγησε πως στα πλεονεκτήματα που εμφανίζει ο εν λόγω φόρος είναι το γεγονός ότι «αποφέρει άμεσα αύξηση πόρων, ενώ αντίθετα οι όποιες δομικές αλλαγές χρειάζονται αρκετό χρόνο για την απόδοσή τους». Δομικές αλλαγές που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης - ήδη ορισμένες ιδέες έχουν κατατεθεί - και οδηγούν σε ριζικές ανατροπές στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Εξίσου προκλητικά ισχυρίζονται ότι με τη φορολογία επιτυγχάνεται «ανακατανομή του κόστους γήρανσης ανάμεσα στις γενιές», επαναφέροντας τη γνωστή θεωρία ότι για το Ασφαλιστικό φταίει η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, παραγράφοντας το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με το αίμα τους την ασφάλιση και ότι ο πλούτος που έχουν παράξει και συνεχίζεται να παράγεται και σήμερα, αρκεί και περισσεύει για συντάξεις στο ύψος των αναγκών και όχι για τα επιδόματα πτωχοκομείου που δίνονται σήμερα.

Ζεις στην Ελλάδα; Πληρώνεις φόρο!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, «ο φόρος θα είναι άμεσος. Θα επιβληθεί σε βάρος προσώπων με βάση στοιχεία που αποκαλύπτουν τη φοροδοτική τους ικανότητα (εισοδήματα, περιουσία). Θα επιβάλλεται σε βάρος όλων όσοι διαμένουν στην Ελλάδα. Θα έχει τακτικό και μόνιμο χαρακτήρα. Το ποσοστό του θα καθορίζεται ανάλογα με την εξέλιξη και τις ανάγκες του συστήματος». Επιπλέον, ο φόρος «δε θα είναι συγκυριακό εργαλείο, αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης που θα συμπληρώνει τον κύριο τρόπο χρηματοδότησης που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές».

Τα παραπάνω κάνουν καθαρό ότι η κυβέρνηση βιάζεται να επιβάλει το νέο χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες, αλλά να το διατηρήσει μακροπρόθεσμα, σκοπεύοντας μέσα από το φόρο να καλύπτει την κρατική χρηματοδότηση προς την ασφάλιση. Ομως, ο κύριος τρόπος χρηματοδότησης του συστήματος θα είναι έτσι και αλλιώς οι εισφορές των εργαζομένων. Επί της ουσίας ενταφιάζεται η αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το κράτος μέσω της φορολογίας θα καλύπτει μόνο την Πρόνοια και οι συντάξεις θα φορτωθούν αποκλειστικά στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων, όταν βέβαια έχουν εργασία.

Δεν πληρώνουν κράτος και εργοδότες

Ολα αυτά παρουσιάζονται προκλητικά, όταν το ίδιο το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ούτε για τους θεσμοθετημένους πόρους που ήδη προβλέπονται. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του μέλους της Επιτροπής Δ. Μπούρλου, το δημόσιο μόνο τα τελευταία χρόνια δεν έχει αποδώσει στο ΙΚΑ κεφάλαια ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το έλλειμμα που μέχρι στιγμής έχει προκληθεί στο ΙΚΑ από τις εντάξεις σε αυτό των Ταμείων των τραπεζών και ορισμένων πρώην ΔΕΚΟ έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και κάθε χρόνο προστίθενται και νέα βάρη. Την ίδια στιγμή οι βεβαιωμένες εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια - πέραν της αδήλωτης εργασίας - ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απ' αυτή την άποψη χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, ο οποίος προκειμένου να τον ιδιωτικοποιήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν σε ριζική μείωση του προσωπικού και προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», το κόστος των οποίων φορτώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ΙΚΑ. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική επιστολή του Α. Λοβέρδου προς τον ΟΤΕ, το κόστος αυτό την τριετία 2008-2010 φτάνει τα 2,548 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 142 εκατομμύρια φορτώνονται στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα στον κρατικό προϋπολογισμό, προς δόξαν και ευημερίαν της «Ντόιτσε Τέλεκομ»! Ενώ με 660 εκατομμύρια ευρώ φέσωσαν το ΙΚΑ μέσα από την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», για χάρη της MIG.

Και ενώ στους νέους ιδιοκτήτες των ΔΕΚΟ και στους τραπεζίτες χαρίστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση στοχοποιεί, με πρόσχημα την «ισονομία», τους κοινωνικούς πόρους που εισπράττουν ορισμένα Ταμεία. Οπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Α. Στεργίου, «οι κοινωνικοί πόροι έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο». Προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται για εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά και φωτογραφίζει το αγγελιόσημο (Ταμεία δημοσιογράφων) και τους πόρους υπέρ ΤΣΜΕΔΕ, ταμεία νομικών, κλπ.

Να μπει «τάξη» απαιτεί ο ΣΕΒ

Τη λήψη άμεσων μέτρων σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης πριν εξεταστεί το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Χ. Κυριαζής. Δίνοντας το στίγμα των απαιτήσεων που έχει ο ΣΕΒ, ο εκπρόσωπός του έκανε λόγο για καταχρήσεις που ροκανίζουν τα αποθεματικά υποδεικνύοντας τις πρόωρες συντάξεις, τις αναπηρικές και το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Απαίτησε ταυτόχρονα «να μπούνε σε τάξη» οι προκλητικές αποκλίσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και γενικά στους όρους συνταξιοδοτήσεων, ενώ ζήτησε να ενισχυθούν τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση.

Στη συζήτηση επαναδιατυπώθηκαν προτάσεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε τομείς της οικονομίας που κρίνεται σκόπιμο να αναπτυχθούν. Και ενώ οι προτάσεις αυτές για παραπέρα απαλλαγή της μεγάλης εργοδοσίας πέφτουν βροχή, η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει να «πιάσει» την ανασφάλιστη εργασία που ασκείται στον αγροτικό τομέα, στα χωράφια των μικρών και φτωχών γεωργών και στις οικογένειες που δέχονται προσωρινή και περιστασιακή εργασία για τη φροντίδα των παιδιών, των γερόντων, κλπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξετάζει νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την «ΕΝΚΛΩ»

Σε τραγικό αδιέξοδο βρίσκονται οι εκατοντάδες εργάτες του Ομίλου

Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ζήτησαν χτες, σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, το Εργατικό Κέντρο Ναούσης και το κλαδικό Κλωθώ στη Νάουσα.

Μόνο οι οικογένειες που σε Νάουσα και Πέλλα έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, φτάνουν τις 250. Ο νόμος δεν επιτρέπει καν την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, επειδή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Παράλληλα, όπως κατήγγειλαν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, αν και ο Ομιλος έχει τσεπώσει από το 2004 57 εκατομμύρια ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, σήμερα δε λειτουργεί κανένα εργοστάσιο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν μια σειρά απολυμένοι από τον Ομιλο το 2004 και 2006 που δεν έχουν πληρωθεί, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, πρόσφατα έληξε και η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα οι εργάτες να βρίσκονται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι.

Στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της εργοδοσίας που δήλωσε αδυναμία για πληρωμές, το μόνο που βρήκε να πει η κυβέρνηση ήταν «πως υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης που βλέπουν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και ο υπουργός Απασχόλησης Α. Λοβέρδος και πως σύντομα θα δοθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεκαθάρισε ότι θα πρωτοστατήσει για την ενίσχυση της συντονισμένης πάλης για το δικαίωμα όλων σε σταθερή και μόνιμη εργασία, αλλά και την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, ενάντια στην πολιτική με την οποία θησαυρίζουν οι μεγαλοβιομήχανοι.

ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι δε δέχονται νέα βάρη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Γελιούνται η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ, αν πιστεύουν ότι θα δεχτούν οι εργαζόμενοι νέους φόρους για να απαλλαγούν οι επιχειρηματίες και το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές και από όσα χρωστάνε στα Ταμεία. Γελιούνται αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν τη βασική σύνταξη των 340 ευρώ και τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ