ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΗΠΑ
Οι «Πάτριοτ» κοντά στο Καλίνινγκραντ;

Από παλιότερη διαδήλωση του πολωνικού λαού ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση του πολωνικού λαού ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων «Patriot» («Πάτριοτ») αλλά και των περίπου 100 Αμερικανών στρατιωτών που θα τους χειρίζονται θα γίνει στη βόρεια Πολωνία, στην πόλη Μόραγκ, περίπου 100 χλμ από τα σύνορα με τo ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, και όχι κοντά στη Βαρσοβία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μπογκντάν Κλιχ, σύμφωνα με πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβρη συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά την αλλαγή από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» (που δε θα εγκατασταθεί ως τέτοια σε Πολωνία και Τσεχία, αλλά θα εφαρμοστεί με άλλο τρόπο σε πλωτά μέσα).

Το Κρεμλίνο, μέχρι χτες το βράδυ, δεν είχε αντιδράσει, ωστόσο αναμένεται να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, καθώς θεωρεί πως αμερικανικές δυνάμεις επεκτείνονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, απειλώντας τα συμφέροντά της.


ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Ενοπλο συνοριακό επεισόδιο

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της μεθοριακής υπηρεσίας της Κιργισίας, στις 17 Γενάρη στα σύνορα Ουζμπεκιστάν - Κιργισίας υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε συνοριοφύλακες των δύο χωρών. Οι συνοριακοί φύλακες του μεθοριακού φυλακίου «Μομπέκοβο» στην Κιργιζία ανακάλυψαν πως κοντά στο χωριό Τσεκ βρίσκονταν δύο Ουζμπέκοι συνοριακοί φύλακες και πριν προλάβουν να διευκρινίσουν τους λόγους, ξεκίνησε ανταλλαγή πυρών. Οι Ουζμπέκοι συνοριακοί φύλακες ξαφνικά άρχισαν να πυροβολούν με αποτέλεσμα ένας Κιργίζιος συνοριακός φύλακας να τραυματιστεί και να συλληφθεί από τους Ουζμπέκους. Ο τραυματισμένος, λοχίας Νουρμπέκ Ορουνκούλοφ, παραμένει αιχμάλωτος στο Ουζμπεκιστάν.

Τα γεγονότα παρουσιάζονται, βέβαια, διαφορετικά από την πλευρά του Ουζμπεκιστάν, όπου η ευθύνη ρίχνεται στην Κιργιζία. Ωστόσο η ουσία είναι πως το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί «κρίκο» στην «αλυσίδα» ανάλογων περιστατικών στα σύνορα των δύο χωρών. Μόνο το 2008 καταγράφτηκαν 21 σχετικά επεισόδια, ενώ το Μάη του 2009 περίπου 40 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ουζμπεκιστάν εισέβαλαν στο έδαφος της Κιργισίας και υποβάλανε σε έρευνα τους κατοίκους ενός χωριού της γειτονικής χώρας. Τότε η ΥΠΕΞ της Κιργισίας απέστειλε νότα διαμαρτυρίας, στην οποία η Τασκένδη έδωσε μια τυπική απάντηση.

Τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών (μήκους 1.375 χιλιομέτρων) δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Μερικές δεκάδες τμήματά τους, με συνολικό μήκος 300 χλμ., παραμένουν αμφισβητούμενα. Η διακυβερνητική επιτροπή για την οροθέτηση των συνόρων έχει να συνεδριάσει εδώ και 5 χρόνια. Εκτός αυτού, οι σχέσεις μεταξύ Μπισκέκ και Τασκένδης επιδεινώνονται και από το πρόβλημα της χρήσης του νερού, που οξύνθηκε μετά την απόφαση της Κιργισίας να κατασκευαστούν δυο ακόμα υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο ποτάμι Ναρίν. Στις 3 Φλεβάρη του 2009 ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και ο Κιργίζιος ομόλογός του, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού «Καμπαρατίνσκαγια - 1», με ισχύ 1.800 ΜW. Η Ρωσία θα επενδύσει σ' αυτό το σχέδιο 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δεύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό, ισχύος 360 ΜW, οι αρχές της Κιργισίας σκοπεύουν να τον κατασκευάσουν με τις δυνάμεις τους. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αυξήσουν την ενεργειακή ισχύ της Κιργιζίας και θα της επιτρέψουν να ελέγξει τη ροή των νερών του ποταμού Σιρ Ντάρια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες του Ουζμπεκιστάν. Ανάλογα προβλήματα έχει η Τασκένδη και με την άλλη γειτονική ορεινή χώρα, το Τατζικιστάν.

Τα προβλήματα, που μπορεί να απειλήσουν τη συνοχή τόσο του «Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), όσο και της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης» (ΟΣΣ), όπου είναι μέλη οι συγκεκριμένες χώρες, δείχνουν για άλλη μια φορά πως η ένταξη στις διάφορες περιφερειακές ιμπεριαλιστικές οργανώσεις δεν επιλύει ταυτόχρονα και τα όποια διμερή προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των χωρών.


Ι. Π.


ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Υπέρ της «προληπτικής επίθεσης» στη γείτονα ο υπουργός Αμυνας...

ΣΕΟΥΛ.--

Νέο λάδι στη φωτιά έριξε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ν. Κορέας Κιμ Τάε Γιανγκ στις τεταμένες σχέσεις Σεούλ - Πιονγκγιάνγκ, καθώς υποστήριξε την εξαπόλυση «προληπτικής» επίθεσης στη ΛΔ Κορέας σε περίπτωση, όπως ισχυρίστηκε, που υπάρξουν «σαφείς ενδείξεις» πως η τελευταία ετοιμάζει να πραγματοποιήσει πυρηνική επίθεση...

«Εάν επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Βόρειας Κορέας να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση, η Νότια Κορέα θα πρέπει να πραγματοποιήσει αμέσως επίθεση στο βορρά», είπε ο υπουργός στη διάρκεια σεμιναρίου περί των στρατηγικών σχέσεων στη Σεούλ. Η πολεμοκάπηλη δήλωση του υπουργού έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση σχεδίου «εκτάκτου ανάγκης» των νοτιοκορεατικών αρχών για την αντιμετώπιση «πιθανών πολιτικών ταραχών» στη γείτονα ΛΔ Κορέας. Επιπλέον, χτες, το «Κορεατικό Ιδρυμα Εθνικής Ενοποίησης» (μία απ' τις συντηρητικές «δεξαμενές σκέψης» στη Σεούλ) «προέβλεψε» ότι θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της χώρας το αργότερο ως το 2012, γιατί τάχα δε θα μπορεί να επιβιώσει μέχρι τότε ο σήμερα 68χρονος ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ που το 2008 αντιμετώπισε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Μάλιστα, προέβλεψε ότι σε περίπτωση θανάτου του τωρινού ηγέτη θα οριστεί διάδοχός του ο Σονγκ Θαέκ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αμυνας, ώσπου να αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας ένας απ' τους γιους του...

Τέλος, χτες ο Αμερικανός βοηθός υπουργού Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ απέρριψε την πρόσφατη πρόταση της ΛΔ Κορέας για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ή την άρση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα την επιστροφή της Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.Το «επιχείρημα» του Κάμπελ; «Αυτό το διάστημα θα ήταν ακατάλληλη η άρση των κυρώσεων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ