ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσιμέντο... κατά των Ηρίων Πυλών

Θύμα της λογικής του «εφικτού» έπεσε το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα σε οικόπεδο στην οδό Λεωκορίου 42 (Ψυρρή), όπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, βρίσκονται οι Ηρίες Πύλες, που χώριζαν και ταυτόχρονα ένωναν, μέσω πλέγματος δρόμων, τις αρχαίες γειτονιές και τους δήμους της Αθήνας.

Καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του Θεμιστόκλειου Τείχους, το συγκεκριμένο εύρημα βοηθά στην κατανόηση της χάραξής του. Επιπλέον, η τετράπλευρη κατασκευή από μεγάλους λίθους και άλλα ευρήματα στο οικόπεδο συνεχίζονται και σε όμορο οικόπεδο (μάντρα οικοδομικών υλικών σήμερα). Η αρμόδια Εφορεία και η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων εισηγήθηκε προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι - επειδή πρόκειται για σημαντική, αρχαιολογικά, περιοχή - πρέπει να συνεχιστεί η ανασκαφή και στο διπλανό οικόπεδο, αλλά και στη μικρή οδό Λεωκορίου, γι' αυτό θα έπρεπε το κράτος να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Σε αυτό το οικόπεδο υπήρχε παλιά οικία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από το σεισμό του 1999. Ο νέος ιδιοκτήτης του οικοπέδου έλαβε άδεια από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να γκρεμίσει ό,τι απέμεινε και να ξαναφτιάξει το οίκημα, όπως ήταν στα αρχικά σχέδια, με αλλαγή χρήσης του, ως χώρο «υγειονομικού»... ενδιαφέροντος. Τα σχέδια που κατέθεσε προέβλεπαν τη διατήρηση μέρους των ευρημάτων που να είναι ορατά. Ορθώς, όμως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θεώρησε ότι η σημασία του ευρήματος ξεπερνά κάθε λογική οικοδόμησης.

Το αστικό κράτος, όμως, και διαμόρφωσε και «αποδέχεται» τον περιορισμό παρεμβάσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του θέματος είπε, ότι λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις ο κίνδυνος για τα ευρήματα είναι μεγαλύτερος, αν απαλλοτριωθεί το οικόπεδο, από μια πρόταση συνύπαρξής τους με το οίκημα. Μόλις όμως ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου, όπου πλειοψήφισε η άποψη για μη απαλλοτρίωση του οικοπέδου... η γγ ψήφισε υπέρ της απαλλοτρίωσης! Το μόνο που ζήτησε το ΚΑΣ από τον ιδιώτη είναι η κατάθεση τροποποιημένης μελέτης που να προβλέπει τη διατήρηση των ευρημάτων ως ορατών...

Ανασκαφές με ψίχουλα

Ακόμη ένα παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς το αστικό κράτος αποτελεί η αρχαία πόλη των Φθιωτίδων Θηβών, στο νομό Μαγνησίας, κοντά στο σημερινό χωριό Μικροθήβες, λίγα χιλιόμετρα από τη Νέα Αγχίαλο.

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών ζήτησε να συνεχιστεί η ανασκαφή φέτος, με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο, που έχει επτά κερκίδες και έχουν ανακαλυφθεί δύο ιστορικές φάσεις χρήσης του (ελληνιστική, ρωμαϊκή). Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμφώνησε, αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της χρηματοδότησης της ανασκαφής. Μπορεί το ΚΑΣ να μην έχει αρμοδιότητα γι' αυτό, αλλά η προϊσταμένη του Ινστιτούτου και υπεύθυνη της ανασκαφής, Βασιλική Αδρύμη - Σισμάνη έθεσε το θέμα αρκετές φορές, παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα στο Συμβούλιο. Δικαιολογημένα, αφού το μόνο που έχει εξασφαλίσει το Ινστιτούτο είναι... 50.000 ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πέντε εργατοτεχνίτες. Κάτι τέτοια βλέπουν οι... «χορηγοί» και τρίβουν τα χέρια τους...

Οι Φθιώτιδες Θήβες ερευνώνται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σποραδικά τις δεκαετίες του '60 και του '70. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, με αφορμή σωστική ανασκαφή, προκειμένου ο Στρατός να κατασκευάσει στον αρχαιολογικό χώρο δεξαμενές καυσίμων, έγινε μια πιο συστηματική έρευνα. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί το θέατρο, το Ασκληπιείο, ο Ναός της Αθηνάς και θεμέλια κτιρίων. Η πόλη υπέφερε από σεισμούς, αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή της έγινε το 217 π.Χ. από τον Φίλιππο τον Ε'. Αξιοσημείωτο είναι ότι το θέατρο κατασκευάστηκε με λίθους από βασάλτη, ηφαιστειογενές πέτρωμα που προήλθε από στερεοποίηση λάβας ηφαιστείων. Το υλικό αυτό δεν καταστρέφεται και αντέχει στις καιρικές συνθήκες.

«Νο Σμόκιν» στο «Ζυγό»

Μια καλλιτεχνική συνεργασία, μια μουσική κόντρα σε επιβολές και απαγορεύσεις, φέρνει τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα, Αφροδίτη Μάνου και «Κίτρινα Ποδήλατα», από τις 29/1 στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, 210.3241.610). Ο λόγος για τη μουσική παράσταση «Νο Σμόκιν», που με επιτυχία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρεται στο «Ζυγό», με καλεσμένη την Αφροδίτη Μάνου.

Εχοντας συνεργαστεί με επιτυχία στη δισκογραφία (στο σινγκλ «Εφάπαξ» και στο CD «Ξύλινο αλογάκι»), οι Λ. Μαχαιρίτσας και Γ. Κότσιρας για πρώτη φορά σμίγουν στη σκηνή. Κομίζουν τραγούδια από την καλλιτεχνική τους πορεία και βγάζουν τη ...γλώσσα στη σοβαροφάνεια, με μία μουσική παράσταση με πολύ χιούμορ, εμπνεόμενοι από κωμικοτραγικές καταστάσεις γύρω τους... Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σπάνια περίπτωση συνθέτη και ερμηνευτή, κομίζει τραγούδια τρυφερά κι εκρηκτικά. Ο Γιάννης Κότσιρας, φλερτάρει με το έντεχνο και το ροκ, ενώ η Αφροδίτη Μάνου, τραγουδίστρια - συνθέτης - στιχουργός φέρει πολυαγαπημένα τραγούδια τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Το δικό τους στίγμα δίνουν τα «Κίτρινα Ποδήλατα» (Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς) και η Ζηνοβία Αρβανιτίδη.

Τιμούν τον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή του λαού και της επανάστασης, διοργανώνει στις 23 και 24 Γενάρη η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου». Στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου, Ταμπούρια) στις 23/1 (6.30μμ) θα μιλήσουν οι: Μαρία Πεσκερτζή («Η στράτευση της τέχνης και το πρόβλημα της διδασκαλίας της ποίησης του Γ. Ρίτσου»), Τάκης Τζαμαργιάς («Η μέθοδος της δραματοποίησης στο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου»). Θα ακολουθήσει προβολή dvd («Το Κερατσίνι μιλάει για τον Ρίτσο»). Η βραδιά θα κλείσει με μουσική. Στον ίδιο χώρο στις 24/1 (11π.μ.) θα παρουσιαστεί ένα οδοιπορικό, με τίτλο «Στον κόκκινο δρόμο της ζωής και της ποίησής του» μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο, ποιήματα, χορό, τραγούδια. Κείμενο - αφήγηση: Βασίλης Κολοβός. Απαγγελία ποιημάτων: Μαρία Δημητρούκα. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση παιδιών, εμπνευσμένη από ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας της ΕΕΔΥΕ και η Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας διοργανώνουν εκδήλωση για 100 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου το Σάββατο 31 Γενάρη στις 6.00 μ.μ. στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αν. Ρωμυλίας 123, Ανω Γλυφάδα).
Ανασφαλείς... στο ΕΚΕΒΙ

Το... «φάντασμα» της εργασιακής ανασφάλειας πλανάται πάνω και από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Οι συμβάσεις έληξαν στο τέλος του 2009 και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ανανεωθεί. Φυσικά, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να προσφέρουν εργασία, πλην όμως ξεκρέμαστοι. Και βέβαια, ερωτηματικό προκύπτει και για την καταβολή της μισθοδοσίας του τρέχοντος μήνα. Ακούει κανείς στην Μπουμπουλίνας;

Κινηματογραφικό νομοσχέδιο προσεχώς...

Τον ερχόμενο Φλεβάρη θα θέσει προς ...«διαβούλευση» το ΥΠΠΟ-Τ το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, με αφορμή την απόφαση 17 σκηνοθετών να αποσύρουν τις ταινίες τους από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του» και θα «τεθεί προς διαβούλευση το Φεβρουάριο».

Το υπουργείο εκφράζει την «έκπληξή» του για την απόσυρση των ταινιών, λόγω της καθυστέρησης κατάθεσης νέου νόμου για τον κινηματογράφο. Ως προς αυτό είναι περίεργη αυτή η «έκπληξη», αφού προηγήθηκε η απόσυρση πολλών ελληνικών ταινιών από το πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου, αλλά το περιεχόμενό του. Αν κρίνουμε από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και από τις σημερινές προγραμματικές θέσεις του, κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι μπορούν να είναι οι κινηματογραφιστές. Σε αντίθεση με τους μεγαλοπαραγωγούς και τους μεγαλοδιανομείς, αφού αυτή η πολιτική ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση της κινηματογραφικής τέχνης μέσω φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση των δημιουργών, αλλά και την όποια παρέμβαση και συμμετοχή των συλλογικών φορέων τους είχε κατακτηθεί στο παρελθόν, στη διαμόρφωση της κρατικής πολιτικής στο σινεμά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ