ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναβάθμιση και αλλαγή ρόλου των ΤΕΦΑΑ

Συνάντηση είχαν χτες στον Περισσό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Κόμματος, Θοδωρής Λιάππης, με εκπροσώπους του ΤΕΦΑΑ Αθήνας

Για τα προβλήματα που απασχολούν το ΤΕΦΑΑ Αθήνας αλλά και για το ρόλο που θα πρέπει να έχει το ίδρυμα στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας συνομίλησαν χτες στον Περισσό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Γιώργο Γεωργιάδη, και τον αντίστοιχο του Συλλόγου Διδασκόντων του ιδρύματος, Δημήτρη Χατζηχαριστό.

Ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΚΚΕ ασχολείται με τα προβλήματα του αθλητισμού και αναφέρθηκε αρχικά στο συγκεκριμένο τρόπο ζωής των ανθρώπων σήμερα, που οδηγεί στην έλλειψη άσκησης και στα φαινόμενα της παχυσαρκίας. Παράλληλα, συμφώνησε με τη θέση του ΚΚΕ ότι η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός θα πρέπει να μπουν στην εκπαίδευση και να ξεκινάνε από το σχολείο, επισημαίνοντας τις ευθύνες που έχει το ίδιο το κράτος. Μιλώντας για τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στο ΤΕΦΑΑ είπε πως τα προβλήματα ξεκινούν από τα πεπαλαιωμένα κτίρια όπου στεγάζεται το ίδρυμα σήμερα. Κτίρια που, όπως είπε, κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1920 για να φιλοξενήσουν 50 σπουδαστές και σήμερα υπάρχουν 4.000 ενώ η αστική ανάπτυξη της περιοχής κάθε άλλο παρά βοηθά στη σωστή δουλειά.

Τη βοήθεια του ΚΚΕ προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του ΤΕΦΑΑ, με πρώτο το κτιριακό που είναι σημαντικό, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Κόμματος και ο Δημήτρης Χατζηχαριστός.

Από την πλευρά του ο Ν. Σοφιανός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν σήμερα τα ΤΕΦΑΑ, των οποίων οι βασικές λειτουργίες είναι ενταγμένες σε αυτά που ορίζει το καπιταλιστικό σύστημα, που θέλει και τον αθλητισμό εμπόρευμα, καθώς και μια σειρά άλλων τομέων της κοινωνικής ζωής, όπως η Υγεία, η Παιδεία, κ.ά. Τόνισε τη θέση του Κόμματος για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, που θα πρέπει να ξεκινάνε από το σχολείο σε ένα οργανωμένο όμως πλαίσιο (και όχι όπως είναι σήμερα), δίνοντας ως παράδειγμα το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου κυριαρχούσαν η οργάνωση, οι υποδομές και η επιστημονική και ιατρική στήριξη. Παράλληλα, υποσχέθηκε τη βοήθεια του Κόμματος προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που έχουν σήμερα τα ΤΕΦΑΑ.

Ο Θ. Λιάππης έκανε λόγο, από την πλευρά του, για την υποχρέωση του κράτους να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε η λαϊκή οικογένεια να έχει το δικαίωμα στην άθληση. Προϋποθέσεις που, όπως είπε, μεταφράζονται στη χρηματοδότηση, στην υλικοτεχνική υποδομή και στην επιστημονική στήριξη. Σε αυτό το τελευταίο, τόνισε, είναι σημαντικός ο ρόλος των ΤΕΦΑΑ, τα οποία όμως δεν μπορούν να προσφέρουν το έργο τους όπως πρέπει όταν μένουν εγκλωβισμένα στα προβλήματά τους και στο όλο σύστημα που τα θέλει να εξυπηρετούν τον αθλητισμό για το κέρδος.

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα των επιχορηγήσεων των Ομοσπονδιών

Το ζήτημα της (μη) - οικονομικής και άλλης - στήριξης των αθλητικών ομοσπονδιών έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Βέβαια η Ερώτηση κατατέθηκε πριν η κυβέρνηση δημιουργήσει ακόμα χειρότερες προοπτικές, με την απόφασή της για κατηγοριοποίηση αθλημάτων, απαξίωσης πολλών από αυτά και παράδοσής τους και τυπικά σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Την Ερώτηση - με τίτλο «Επιχορήγηση Ελληνικών Ομοσπονδιών» - η οποία απευθύνεται στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, υπογράφουν 6 βουλευτές του Κόμματος και πιο συγκεκριμένα οι Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Αγγελος Τζέκης και Γιάννης Πρωτούλης.

Στο κείμενο αναφέρεται: «Με βάση τις πρώτες εξαγγελίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και τον προϋπολογισμό για το 2010, προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αθλημάτων (υποδομές, επιστημονική καθοδήγηση κλπ.) και της οικονομικής στήριξής τους.

Οι ήδη μειωμένες δαπάνες για τις αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες και Σωματεία μειώνονται φέτος και άλλο (κατά 13%) σε σχέση με τη διαμόρφωση του 2009.

Πολλές Ομοσπονδίες αναγκάζονται να διαχειριστούν τη φτώχεια τους, αφού με την επιχορήγηση καλύπτουν μόνο τα λειτουργικά τους έξοδα και τη μισθοδοσία. Ακυρώνονται σχεδιασμοί και προγράμματα ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις, τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς για τον προσανατολισμό και τη διαχείριση σε κάθε Ομοσπονδία, είναι γενική ομολογία ότι οι περικοπές στην επιχορήγηση σπρώχνουν τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία στην αναζήτηση χορηγού ή σπόνσορα για την επιβίωσή τους. Ευνοείται, δηλαδή, ακόμα περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα με ανταλλάγματα. Αυτό διαμορφώνει και αντίστοιχη συνείδηση στους ανθρώπους του χώρου από μέλη διοικήσεων μέχρι αθλητές και γονείς. Αναπτύσσεται ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Ολα για την επίδοση, όλα για το κέρδος. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς και λόγω των συνθηκών ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές. Γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, όπως τα ιδιωτικά γυμναστήρια, οι πισίνες, τα γήπεδα 5Χ5, τα κλαμπ κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πώς θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση».

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Καμπάνα σε τρεις

Παρά τις προσπάθειες των συνηγόρων τους, Ολυμπιακός, Αρης και Γιάννενα δεν τη γλίτωσαν - προς το παρόν - μόνο με πρόστιμο. Για τα επεισόδια που έγιναν την περασμένη αγωνιστική η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας τιμώρησε τις 3 ΠΑΕ με 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο ύψους 70 χιλιάδων ευρώ. Η Καβάλα «γλίτωσε» μόνο με πρόστιμο 24 χιλιάδων. Ολες οι ποινές είναι εφέσιμες.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, δε θα έχει κόσμο στην αναμέτρηση με το Λεβαδειακό (21η αγωνιστική), καθώς και ο Αρης αγωνιζόμενος με τον Πανθρακικό και τα Γιάννενα με αντίπαλο τη Λάρισα (20ή αγωνιστική). Επίσης, με μία αγωνιστική τιμωρήθηκε ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ για την αποβολή του στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης και παίζει κανονικά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι αντιδράσεις

Tο σχέδιο του γγΑ Πάνου Μπιτσαξή για τον αθλητισμό ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα και αντιδράσεις σε ομοσπονδίες αθλημάτων που στηρίζονταν στις κρατικές επιχορηγήσεις. Μία από αυτές, η Ομοσπονδία του Χόκεϊ επί Χόρτου, θεωρεί την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των αθλημάτων σε αρεστά και μη άδικη και διαμαρτύρεται έντονα. Η Ομοσπονδία εξέδωσε δελτίο Τύπου διαμαρτυρίας, αιτιολογώντας την αντίδραση αυτή και αναλύοντας την αδικία την οποία υφίσταται το άθλημα με το να τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με αθλήματα όπως ο Αεραθλητισμός και το Κέρλινγκ...

Μάλιστα, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας του Χόκεϊ επί Χόρτου απέστειλαν επιστολή και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, στην οποία κάνουν λόγο για πιθανό αφανισμό του ολυμπιακού αθλήματος, αλλά και για προφανείς σκοπιμότητες από την πλευρά της ΓΓΑ.

ΤΕΝΙΣ
Συνεχίζει ο Παγδατής

Ο Μάρκος Παγδατής βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση και μετά την κατάκτηση του διεθνούς τουρνουά που διεξήχθη στο Σίδνεϊ, προκρίθηκε στον Γ` γύρο του αυστραλιανού Open. Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, ο Κύπριος τενίστας επικράτησε 4-6, 3-6, 7-6, 6-3, 6-1 του Ισπανού Νταβίντ Φερέρ και πέτυχε την έβδομη διαδοχική νίκη του. Ο φιναλίστ του αυστραλιανού τουρνουά το 2006 θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης τον 29χρονο Αυστραλό, Λέιτον Χιούιτ (Νο 22 στην κατάταξη).

ΠΣΑΚ
«Να γίνει ο τελικός γιορτή»

Πρόταση για αλλαγή του τρόπου διάθεσης των εισιτηρίων ενόψει του τελικού Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού κατέθεσε μέσω ανακοίνωσης του ΠΣΑΚ που καταθέτει τις προτάσεις του ώστε όπως επισημαίνει να μετατραπεί ο αγώνας σε γιορτή. «Δυστυχώς όμως τα δύο τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός πολεμικού κλίματος στο κλειστό του Ελληνικού με παρόντες δύο στρατούς ετοιμοπόλεμων οπαδών. Για αυτό το λόγο ο Σύνδεσμός μας με κοινοποίηση προς τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΣΕΠΚ) προτείνει την αλλαγή στον τρόπο της διάθεσης των εισιτηρίων του μεγάλου τελικού της 20ής Φεβρουαρίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο σύνδεσμος των παικτών. Οσον αφορά την πρόταση αυτή είναι να δοθούν ονομαστικές αριθμημένες προσκλήσεις, οι οποίες μετά από συνεννόηση θα μοιραστούν μέσω της ΕΟΚ και του ΠΣΑΚ σε ακαδημίες, σε σχολεία και σε ανθρώπους του μπάσκετ.

«Πιστεύουμε ότι όλοι εμείς που αγαπάμε το μπάσκετ θα πρέπει να φροντίσουμε πρώτοι ώστε να το προστατέψουμε από τα φαινόμενα βίας που μαστίζουν τους αθλητικούς χώρους και υποβαθμίζουν τις προσπάθειες όλων μας. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν κάτι καινούριο για να κάνουμε το άθλημά μας ακόμα καλύτερο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΟΛΕΪ
Ρώσικα εμπόδια

Ρωσικά εμπόδια στο δρόμο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την πρόκριση στην 6άδα του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ έβγαλε η χτεσινή κλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Η γνώριμη από τον όμιλο του Ολυμπιακού, Ντιναμό Μόσχας θα είναι η αντίπαλος των «πρασίνων», ενώ οι «ερυθρόλευκοι», που πήραν την πρόκριση στο παρά ένα επικρατώντας την τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας της Τρεντίνο με 3-2 σετ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Ζενίτ Καζάν. Αν οι δύο «αιώνιοι» πάρουν το εισιτήριο θα κονταροχτυπηθούν στους «6» με στόχο την πρόκριση στο F4, που εφέτος θα διεξαχθεί στην Πολωνία, με διοργανώτρια τη Σκρα Μπελσάτοφ. Για τη φάση των 6, οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 10 ή 11 Φλεβάρη ο πρώτος νοκ άουτ αγώνας σε Μόσχα και Ρέντη. Μία εβδομάδα αργότερα η ρεβάνς.

  • Ο Πανελλήνιος εξασφάλισε χτες την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Κυπέλλου καθώς επικράτησε της ΑΕΚ στην Κυψέλη με 3-1 σετ.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Ηλίας Σπάθας, του συνδέσμου Πειραιά, ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα σε Αρη και Παναθηναϊκό. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 19ης αγωνιστικής για το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας, θα σφυρίξουν: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (Δαλούκας), Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος (Χαραλαμπίδης), Εργοτέλης - Λεβαδειακός (Τριτσώνης), Λάρισα - Ηρακλής (Σιδηρόπουλος), Ατρόμητος - Καβάλα (Κωνσταντινέας), Πανθρακικός - Ξάνθη (Παπασταμάτης), ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα (Παμπορίδης).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Αμφίβολος ο Παπαθανασίου

Αμφίβολο παραμένει το αν ο Αιμίλιος Παπαθανασίου θα ολοκληρώσει τον αγώνα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σταρ, που διεξάγεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Μαζί με τον Πάχο Παπαστεφάνου βρίσκονται στην 31η θέση μετά την 5η ιστιοδρομία, ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να μεταβεί και πάλι στο νοσοκομείο. Ο Παπαθανασίου ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από ίωση και οι γιατροί του συνέστησαν να μην αγωνιστεί, όμως δεν τους άκουσε και τώρα διαπιστώθηκαν ακροαστικά. Ο ίδιος επιμένει να λάβει μέρος στην τελευταία ιστιοδρομία και στη συνέχεια να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ