ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ STAGE
Καλεί σε δυνάμωμα και συντονισμό του αγώνα

Τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με stage για μόνιμη και σταθερή εργασία, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι για το καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που στηρίζουν έμπρακτα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ. Οπως και η ΓΣΕΕ που βάζει πλάτη στα αντεργατικά τους σχέδια. Καταλήγοντας η Γραμματεία καλεί όλες τις Συντονιστικές Επιτροπές των εργαζομένων με stage να δώσουν δυναμικό παρών στην πανελλαδική απεργία τους και συγκέντρωση στην Αθήνα στις 29 Γενάρη. Να συντονίσουν τη δράση τους με όλους τους εργαζόμενους, τις Ομοσπονδίες και τα ταξικά συνδικάτα στην απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Υπενθύμιζεται ότι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων με Stage καλεί σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή στις 29 Γενάρη. Η συγκέντρωση, σύμφωνα με την απόφαση, θα μετεξελιχθεί σε τριήμερη παραμονή έξω από τη Βουλή. Ακόμα, η Πανελλαδική Συντονιστική απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στην πανελλαδική απεργία στις 10 Φλεβάρη. Τέλος, η Πανελλαδική Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους στα stage να βρεθούν αύριο δίπλα στους αγρότες, «σε όλα τα μπλόκα και τα κομβικά σημεία όπου θα βρίσκονται».

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των αλιεργατών Μηχανιώνας

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αλλοδαπούς αλιεργάτες

MotionTeam

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αλλοδαπούς αλιεργάτες
Τη στήριξη του ΚΚΕ στους Αιγύπτιους αλιεργάτες της Μηχανιώνας υπογράμμισε χτες η βουλευτής του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής της στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που υποχρεώνει τους εν λόγω εργαζόμενους να αμείβονται με 400 ευρώ το μήνα.

Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, χωρίς να πάρει καμία συγκεκριμένη δέσμευση αρκέστηκε να δηλώσει πως «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει πραγματοποιήσει ελέγχους, 39 μέσα στο 2009, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αλιείας και υπήρξε επιβολή προστίμων 21.000 ευρώ», ενώ για το καθεστώς που διέπει τους εργαζόμενους υποστήριξε πως «η εργατική νομοθεσία δεν έχει εφαρμογή σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ισχύει ο Κώδικας Ναυτικού Δικαίου».

Ανταπαντώντας, η Σ. Καλαντίδου περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως ««οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες ζουν και δουλεύουν στη Μηχανιώνα από το 1984 μετά τη διακρατική συμφωνία. Κατά την εκτίμηση όλων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των αριθμών, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής. Από τα επίσημα έγγραφα του Λιμενικού, που κατατέθηκαν στα δικαστήρια προχτές, στη Μηχανιώνα οι αλιεργάτες είναι 130 Αιγύπτιοι, τέσσερις Ελληνες, δύο Αλβανοί και δύο Γεωργιανοί». Παράλληλα έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών επισημαίνοντας ότι «με πιέσεις των μεγάλων πλοιοκτητών της Μηχανιώνας, οργανώνεται από Αιγύπτιο δουλέμπορο η μεταφορά 130 Αιγυπτίων αλιεργατών, ώστε να διωχθούν οι απεργοί από τα πλοία, πράγμα που είναι παράνομο, βάσει του άρθρου 22 του Ν. 1264». Οσον αφορά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας κατήγγειλε πως αποτελεί «πρωτοτυπία, το ΣΕΠΕ να μην ελέγχει, να μην παρεμβαίνει γι' αυτό το ζήτημα, με βάση το αίτημα του Σωματείου για απεργία και τα αιτήματα του Σωματείου προς τους πλοιοκτήτες. Δύο φορές όχι απλώς δεν ασχολήθηκε επισταμένα, αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου. Από την άλλη, έχουμε τους αλιεργάτες, το Σύλλογο των αλιεργατών, να προσφεύγει στο Λιμενικό Σώμα, αλλά να προσκρούει σε άρνηση».

Κατέληξε τονίζοντας ότι ««το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους όχι μόνο για το δίκαιο των αιτημάτων τους, αλλά τον στηρίζει και για την ανάπτυξη της περιοχής, τον στηρίζει και για τη στήριξη των μικρών, αυτοαπασχολούμενων πλοιοκτητών».

Οι εργάτες δε σώζονται με το ξανατάισμα του Λαναρά

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου ΚΛΩΘΩ

Να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των σωματείων του Ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και της ΓΣΕΕ, που έχουν συμφωνήσει σε κλείσιμο εργοστασίων - απολύσεις και μαζί με τους απολυμένους - ανέργους κλωστοϋφαντουργούς να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, να συμμετάσχουν μαζικά στην πανναουσαϊκή απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το σωματείο της «ΚΛΩΘΩ» στους εργαζόμενους της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝΚΛΩ). Κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ετοιμάζεται να σύρει και πάλι τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με αίτημα τη χρηματοδότηση του Ομίλου.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το σωματείο της «ΚΛΩΘΩ καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που φρόντισαν να δοθούν απλόχερα εκατoμμύρια ευρώ στους Λαναράδες, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν μέτρα πληρωμής των εργαζομένων, να εγγυηθούν το δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των απολυμένων.

Αυτή η γραμμή πάλης είναι η μόνη που συμφέρει τους εργαζόμενους. Γι' αυτό πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των Σωματείων. Που, συνεπείς στο ρόλο στήριξης των συμφερόντων της εργοδοσίας, συνεχίζουν να προτάσσουν το αίτημα χρηματοδότησης του Ομίλου, την ώρα που οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι επί 11 μήνες και αντιμέτωποι με νέες μαζικές απολύσεις. Αυτοί οι ίδιοι, που πέρσι έσυραν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις με χορηγό την εργοδοσία για να διεκδικούν τη χρηματοδότηση του Ομίλου, ετοιμάζονται να κάνουν και πάλι το ίδιο. Με επιστολή που έστειλαν στο υπουργείο Οικονομίας επανέρχονται και ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα τη χρηματοδότηση του Ομίλου. Διαφορετικά προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Οικονομίας (προφανώς και πάλι με χορηγό την εργοδοσία).

Θυμίζουμε ότι από το 2004 ο όμιλος χρηματοδοτήθηκε με 57 εκατ. ευρώ και μέρος αυτής της χρηματοδότησης δόθηκε τον περασμένο χρόνο, για να ακολουθήσουν λουκέτα και μαζικές απολύσεις σε δύο εργοστάσια (Οινόφυτα και Θεσσαλονίκη).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΑΜΠΕΡΟΣ»
Απαίτησαν να μπει φραγμός στην εργοδοτική ασυδοσία

Την άμεση παρέμβαση απαίτησαν από τον υπουργό Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδο οι εργαζόμενοι στη μεταφορική εταιρεία ΚΑΜΠΕΡΟΣ στην Ελευσίνα, μαζί με συνδικαλιστές ταξικών σωματείων ώστε να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία, που το τελευταίο διάστημα εκφράζεται κυρίως με την εκδικητική μεταβολή εργασίας σε πάνω από 23 οδηγούς που απήργησαν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Εργαζόμενοι της επιχείρησης και συνδικαλιστές υποχρέωσαν τον υπουργό να συναντηθεί μαζί τους κάτω από την πίεση του αγωνιστικού μπλόκου που έστησαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - φιέστας για τη φτώχεια στην Ελευσίνα.

Στη συνάντηση ενημέρωσαν τον υπουργό για τον απεργιακό αγώνα που έδωσαν πριν τις γιορτές και κατήγγειλαν την εργοδοτική ασυδοσία με τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, απλήρωτες υπερωρίες, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και τα επικίνδυνα φορτηγά. Ο υπουργός βέβαια και παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί και απαντηθεί ακόμα και ερώτηση στη Βουλή υποστήριξε υποκριτικά ότι «πρώτη φορά ακούει για το θέμα» και ότι παρόμοια συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα τα οποία αντιμετωπίζουν μόνο στα πλαίσια των ...νόμων! Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από τις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εκμεταλλεύονται οι εργοδότες επιβάλλοντας την πλήρη ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Τελικά, ο υπουργός αρκέστηκε να κλείσει συνάντηση των εργαζομένων με τον ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για χτες το πρωί, το οποίο όμως και αυτό αργά το βράδυ της Πέμπτης αναβλήθηκε για την ερχόμενη βδομάδα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ