ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
«Είδαν το παιδί μου νεκρό και έφυγαν... »

Κατέθεσε χτες η μητέρα του 15χρονου που κατηγόρησε τους δύο ειδικούς φρουρούς για το θάνατο του παιδιού της

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος

Eurokinissi

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος
(Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).--

«Είδαν το παιδί μου να πέφτει νεκρό και σηκώθηκαν και έφυγαν. Αυτοί οι κύριοι αντί να το περιθάλψουν πήγαν ύστερα στους συναδέλφους τους, τα ΜΑΤ και δεν τους είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου γι' αυτά τα άτομα δεν ήταν τίποτα. Σαν να είχαν πατήσει ένα μερμήγκι, ούτε ένα ποντικάκι, μια κατσαρίδα... Αυτό είναι χειρότερο από το να πούνε συγγνώμη».

Αυτή ήταν η απάντηση της μητέρας του δολοφονημένου στα Εξάρχεια, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, στις δηλώσεις των δύο αστυνομικών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Ο μεν πρώτος δεν αποδέχεται, όπως είπε, το θάνατο κανενός και ο δεύτερος δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες. Και σε αυτά τα επαναλαμβανόμενα λόγια συμπυκνώθηκε χτες η πολύωρη και εξαντλητική μαρτυρία της μητέρας του 15χρονου, που σε όλη την διάρκεια της εξέτασής της από το δικαστήριο γυρνούσε και έδειχνε τους δύο κατηγορουμένους ειδικούς φρουρούς.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ε. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας από την πλευρά του, πρόβαλε στην υπερασπιστική του γραμμή ότι την ώρα του πυροβολισμού ο κατηγορούμενος δε βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά σε κατάσταση φόβου, λόγω της επίθεσης που δεχόταν από 30 αντιεξουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο 15χρονος και ο φίλος του.

Για το λόγο αυτό ζήτησε την κασέτα επεισοδίων στη διάρκεια αγώνα πόλο, στο Χαλάνδρι, για να την προσκομίσει στο δικαστήριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμμετείχαν και τα παιδιά θέλοντας να δείξει την προσωπικότητα του δολοφονημένου 15χρονου. Επιπλέον, προσπάθησε να δείξει με τις ερωτήσεις του προς την μητέρα, το μεμπτό ...να συχνάζει κάποιο παιδί στα Εξάρχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου μίλησαν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού του δικαστηρίου, ο συνήγορος αναίρεσε τα περί συμμετοχής του 15χρονου μαθητή στα επεισόδια πόλο στο Χαλάνδρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επ. Κορκονέας κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και ο Β. Σαραλιώτης για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε πως ο Επ. Κορκονέας επέδειξε ενσυνείδητη αδιαφορία αφού ήξερε ότι μπορεί να προκαλέσει το θάνατο με τον πυροβολισμό και στοχεύοντας προς την παρέα του άτυχου Αλέξη επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου. Για τον Β. Σαραλιώτη το κατηγορητήριο στηρίζεται στο ότι δεν απέτρεψε την ενέργεια του συναδέλφου του συμμετέχοντας σε αντεγκλήσεις και ανταλλαγές ύβρεων, επιδεικνύοντας παράλληλα στάση ετοιμότητας και ισχύος. Το παραπάνω κατηγορητήριο, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να αλλάξει για τον Ε. Κορκονέα και να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν και τα όσα ανέφερε ο συνήγορος της οικογένειας του δολοφονημένου μαθητή Αλ. Κατσαντώνης, ο οποίος θέλοντας να δείξει την ανακολουθία των όσων ισχυρίστηκε κατά τις ανακρίσεις ο Επ. Κορκονέας, υπενθύμισε ότι στην αρχή ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί πως είχε πυροβολήσει στον αέρα γιατί είχαν βρεθεί δύο κάλυκες. Οταν όμως βρέθηκε και τρίτος κάλυκας μίλησε για παραπάτημά του και εκπυρσοκρότηση με στραμμένη κάννη, που δεν ήξερε πού ακριβώς ήταν στραμμένη.

Συλλήψεις για τον εμπρησμό στην εβραϊκή συναγωγή

Με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, κατηγορούνται ένας Ελληνας και δύο Βρετανοί που συνελήφθησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στο κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά. Επίσης, της σύλληψης διαφεύγουν ακόμα δύο Αμερικανοί, οι οποίοι συμμετείχαν με τους υπόλοιπους στις επιθέσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης που την πρώτη φορά εισήλθε στην αυλή της Συναγωγής βάζοντας φωτιά σε εξωτερική σκάλα προκαλώντας φθορές και ζημιές είναι ένας πολίτης ΗΠΑ, ο οποίος αναζητείται, ενώ απ' έξω τον περίμεναν οι δύο Βρετανοί και ο Ελληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν, και ο δεύτερος Αμερικανός, ο οποίος αναζητείται. Στις 16 Γενάρη που έγινε η δεύτερη επίθεση, ο ένας από τους Βρετανούς ήταν αυτός που μπήκε μέσα από γειτονικό κατάστημα, το οποίο δε λειτουργούσε, στην αυλή της Συναγωγής και αφού παραβίασε πόρτα του 1ου ορόφου προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκαλώντας παράλληλα φθορές. Στη δεύτερη επίθεση το χώρο επιτηρούσαν ο άλλος Βρετανός και ο Ελληνας.

Αναστολή κυκλοφορίας φαρμάκου

Την αναστολή κυκλοφορίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση φαρμάκου για την απώλεια σωματικού βάρους που συσχετίστηκε με αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια συνέστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνιστά την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας για την ουσία sibutramine. Τα φάρμακα που περιέχουν το συστατικό αυτό έχουν εγκριθεί με τις εμπορικές ονομασίες «Reductil», «Reduxade» και «Zelium» και με άλλες εμπορικές ονομασίες στην ΕΕ. Χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική αγωγή για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς και σε υπέρβαρους ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης τύπου 2 ή δυσλιπιδαιμία.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρεία «Abbott» επισημαίνει ότι θα αναστείλει τις άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων της που περιέχουν sibutramine σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την Ισλανδία και τη Νορβηγία, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Η «Abbott» παρασκευάζει sibutramine υπό τις εμπορικές ονομασίες «Reductil», «Meridia», «Sibutral» και «Ectiva».

Θάνατος αγωνιστή

Κηδεύεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα νεκροταφεία της Θέρμης Θεσσαλονίκης ο σύντροφος Μιχάλης Γκαλπακιώτης, που έφυγε άξαφνα από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. Συνεπής κομμουνιστής, σε όλη του τη ζωή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, όπου είχε πάρει το δρόμο της μετανάστευσης, πάλεψε για τα ιδανικά της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, για τα δίκια της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό.

Η Κομματική Οργάνωση Ροτόντας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου της και αποχαιρετά τον σύντροφο Μιχάλη με την υπόσχεση να παλέψει ακόμη πιο αποφασιστικά για τους στόχους του Κόμματος, για το όραμα της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης.

Ανάληψη ευθύνης

Η πρωτοεμφανιζόμενη αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «6 Δεκέμβρη» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της Γενικής Γραμματείας Τύπου, την Παρασκευή 15 Γενάρη. Ενέργεια που όπως και άλλες αντίστοιχες προβοκατόρικες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για την ένταση της καταστολής και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Αγνωστος τηλεφώνησε το απόγευμα της Πέμπτης στην ιστοσελίδα «zougla.gr» και περιέγραψε το σημείο όπου βρισκόταν η πολυσέλιδη προκήρυξη, σε ερειπωμένο σπίτι στην οδό Μαυρομιχάλη, με την οποία αναλαμβανόταν η ευθύνη για την επίθεση. Στην προκήρυξη αναφέρεται πως «οι επιθέσεις μας πλέον έγιναν παρεμβολές στην ομαλή ροή του τηλεοπτικού προγράμματος. Τηλεπαιχνίδι, διακοπή, έκτακτο δελτίο, εικόνες καταστροφής, διαφημίσεις και πάλι τηλεπαιχνίδι».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μια άλλη αυτοαποκαλούμενη οργάνωση, η «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών - Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε αναφερθεί στο ρόλο των δημοσιογράφων, τη στιγμή που τόσο η έκρηξη της βόμβας που τοποθέτησαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης έγιναν σε τηλεοπτικό χρόνο. Το ίδιο συνέβη και με την «6η Δεκέμβρη» που τηλεφώνησε στις 7 το απόγευμα για να υποδείξει το σημείο που βρίσκεται το κείμενο της προκήρυξης.

Η προκήρυξη καταφέρεται εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και διατυπώνει απειλές ενάντια σε δημόσια πρόσωπα. Η Ασφάλεια εξετάζει την προκήρυξη, δεν είναι όμως σε θέση να εκτιμήσει εάν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενη «οργάνωση» ή για άλλη η οποία έχει εμφανιστεί στο παρελθόν με διαφορετικό όνομα.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο Γεωργαράκος Ηλίας και η Λουκέρη Μαρία, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κουκακίου, στη μνήμη των γονέων τους και της αδελφής τους ΛΟΥΚΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, γεωπόνου.

Ο Σταμούλης Ελπιδοφόρος, στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης, για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Π. Φαλήρου, προσφέρει 100 ευρώ.

Ο Γιωργής Αντεμισάρης προσφέρει 300 ευρώ στην ΚΟ Αγ. Δημητρίου του ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, στη μνήμη των γονιών του.

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες από τη μέρα που ο σύντροφος ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ μας άφησε «γεια». Σύντροφος με πολλές κομματικές ιδιότητες, παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Στη μνήμη του - λίγα λουλούδια στον τάφο του - προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κάτω Τούμπας.

Μ.Π.

-- Ο Μ.Μ. από την ΚΟ ΕΒΕ της ΚΟΘ, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 200 ευρώ, στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΠΟΛΙΤΗ, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

-- Ο Γιάννης Μάλαμας, στη μνήμη του αδελφού του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΛΑΜΑ, προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου.

-- Στη μνήμη των παρακάτω χωριανών και συγγενών μου από το χωριό Κάντσικο Δροσοπηγής Κόνιτσας: ΜΑΚΡΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΜΑΚΡΗ ΚΩΣΤΑ, ΜΑΚΡΗ ΗΛΙΑ. Των αδερφών μου ΒΕΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ, ΠΕΤΡΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ. Του ΘΩΜΑ ΖΩΤΟΥ, του ΝΙΚΟΥ ΖΩΤΟΥ, της ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΥ, της ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, και των υπολοίπων νεκρών μαχητών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνολικά 28 θύματα, προσφέρω, μέσω ΚΟ Ανω Ηλιούπολης, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Ο συγγενής και χωριανός Νίκος Μακρής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ