ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς!

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για την απόλυση εργαζόμενης σε κατάστημα της Ερμού, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έξω από το κατάστημα όπου έγινε η απόλυση
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έξω από το κατάστημα όπου έγινε η απόλυση
Ερώτηση για την απόλυση εργαζόμενης στο κατάστημα «Τσακίρης Μαλλάς» στην Αθήνα κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Κώστας Καζάκος, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Πριν κάποιο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα την επομένη της απεργίας της 17ης Δεκέμβρη 2009, η επιχείρηση "Τσακίρης Μαλλάς" (κατάστημα Ερμού) απέλυσε εργαζόμενη, η οποία απέργησε την προηγούμενη μέρα.

Πρόκειται για συνδικαλιστική, πολιτική δίωξη, για παραβίαση του δικαιώματος τόσο στην εργασία όσο και στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση γενικότερα.

Μετά τη 17η Δεκέμβρη και τη συμμετοχή της εργαζόμενης στην απεργία, μεθοδευόταν η απόλυσή της, την οποία η εργαζόμενη αρνιόταν να αποδεχτεί και να υπογράψει. Μάλιστα, κλήθηκε και η αστυνομία προκειμένου να τη βγάλει έξω από το κατάστημα και να της πάρει τα στοιχεία. Τελικά, η απόλυση πραγματοποιήθηκε με αποστολή εξώδικου στην οικία της».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και συγκεκριμένα: Να ανακληθεί η απόλυση, να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία και στη συνδικαλιστική δράση.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ: Για μία ακόμη φορά, οι 54 εργαζόμενοι στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι του Νομού Κέρκυρας παραμένουν για πάνω από 5 μήνες απλήρωτοι, ενώ η ανασφάλεια κυριολεκτικά τους κατατρώει για χρόνια, αφού δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Την ίδια στιγμή, ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς στους οποίους απευθύνονται τα προγράμματα (όπως ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) καλύπτεται και μάλιστα με περιορισμένο τρόπο λόγω της υποχρηματοδότησης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Παπακωνσταντίνου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρουν ώστε να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να ενταχθεί επιτέλους η μισθοδοσία όλων αυτών των εργαζομένων στον κρατικό προϋπολογισμό, να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνικής μέριμνας, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑΜΕΑ, να περάσουν όλα αυτά τα προγράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο υπουργείο Υγείας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΛΕΣΒΟΥ: Σημαντικές ζημιές στο αγροτικό δίκτυο της Λέσβου προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα στο Δήμο Αγιάσου, οι ζημιές που προκλήθηκαν έκαναν απροσπέλαστους τους αγροτικούς δρόμους. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αιχμή της ελαιοκομικής περιόδου κάνει πιο επιτακτική την άμεση αποκατάσταση των δρόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναγκαία είναι και η οικονομική στήριξη του Δήμου στις προσπάθειές του για αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα εξασφαλιστεί άμεσα η επαρκής χρηματοδότηση του Δήμου με σκοπό να γίνουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών του αγροτικού δικτύου.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ»: Αιφνιδιαστικά, στις 11/1 διακόπηκαν τα δρομολόγια του πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», το οποίο συνέδεε τα νησιά Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος, με Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΛ, αν και πήρε έγκριση για ακινησία του πλοίου - με αιτιολογία την ετήσια συντήρηση και επιθεώρηση που προβλέπεται για τα ακτοπλοϊκά πλοία - δεν αντικατέστησε, όπως ήταν υποχρεωμένη, το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» με άλλο πλοίο, παραβιάζοντας ακόμα και αυτή τη νομοθεσία που είναι ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών. Ετσι, ειδικά η Λήμνος έμεινε με ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο τη βδομάδα και αυτό με το γνωστό σαπάκι «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες του νησιού. Και δεν είναι μόνον η Λήμνος. Μια σειρά νησιών αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της απομόνωσης, από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση που προκαλεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η εφοπλιστική ασυδοσία και η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που την πυροδοτεί. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Κώστας Καζάκος, Σοφία Καλαντίδου και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα ληφθούν για την άμεση αποκατάσταση των δρομολογίων.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Το κτίριο που στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού Πολυχνίτου είναι ένα από τα σημαντικότερα, από αρχιτεκτονικής πλευράς, σχολικά κτίρια του Νομού Λέσβου και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το κτίριο που κτίστηκε το 1931-35, παρουσίασε ρωγμές στη μια του πλευρά αρχικά το 1952 και στη συνέχεια το 1968, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο για χρήση. Παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν για τη διάσωσή του, από το 2002 και μετά έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, κινδυνεύοντας να καταστραφεί. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Κώστας Καζάκος, Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, ρωτούν την αρμόδια υπουργό, για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει ώστε άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση του μνημείου.

-- Είναι γνωστό ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο σημείωσε απώλειες κατά 70% εξαιτίας της πρόωρης πτώσης του καρπού, αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών, όπως ο πυρηνοτρήτης και ο δάκος. Μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου, ρωτούν την αρμόδια υπουργό, με δεδομένο ότι η οικονομία του νησιού βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ελαιοπαραγωγή, ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει ώστε έγκαιρα να γίνει καταγραφή και να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου για το 100% των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

-- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε υποσχεθεί στους διαμαρτυρόμενους ροδακινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας ότι θα δώσει επιπλέον 7 λεπτά στην τιμή των 18 λεπτών που έδιναν οι βιομηχανίες κομπόστας κ.ά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος, Απόστολος Νάνος, Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, ρωτούν την αρμόδια υπουργό εάν και πότε θα υλοποιηθούν οι υπουργικές υποσχέσεις και αν θα καλύπτουν τους παραγωγούς όλης της χώρας συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών βιομηχανικού αχλαδιού.

-- Ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία του Ν. Μαγνησίας καταγγέλλει το ΚΚΕ. Η διατήρηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των προσλήψεων ωρομισθίων και αναπληρωτών, αναδεικνύει την κεντρική επιδίωξη για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Παράλληλα το υπουργείο καθυστερεί την υλοποίηση του αιτήματος της Α' βάθμιας Εκπαίδευσης και των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για κάλυψη κενών θέσεων στη Μακρυράχη, στη Ζαγορά και στα Βρύναινα με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές διδακτικές ώρες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος, ρωτούν την αρμόδια υπουργό εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το θεσμό του αναπληρωτή και ωρομίσθιου και να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να καλύψει άμεσα τα παραπάνω κενά στα σχολεία της Μαγνησίας.

-- Προκλητική απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών για την απόλυση 76 εργαζόμενων ΑμΕΑ, μετά από συμβάσεις τετραετούς διάρκειας, μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, σε δημοτικές επιχειρήσεις. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Κώστας Καζάκος, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων ΑμΕΑ, από το Δήμο Ιωαννιτών και τη μονιμοποίησή τους, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων ΑμΕΑ από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών που έχουν απολυθεί εδώ και ένα χρόνο, την απαγόρευση των απολύσεων ΑμΕΑ από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τη μονιμοποίηση όλων, τη μεταφορά όλων των εργαζομένων, καθώς και των αντικειμένων δραστηριότητας, στους δήμους, με διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από το κράτος, που θα προκύψουν από το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ