ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιταχύνεται το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

Με χειροπιαστές αποδείξεις η «συζήτηση» στα προσεχή κοιναγορίτικα διαβούλια

Νέες χειροπιαστές αποδείξεις με αποδέκτες τόσο την Κομισιόν όσο και τις μερίδες της πλουτοκρατίας έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της αντιλαϊκής λαίλαπας που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο οποίο από κοινού έχουν συμφωνήσει και καταλήξει.

Μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα τσιγάρα και τα ποτά, σειρά παίρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, οι προδιαγραφές του οποίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα. Σε συνδυασμό και με τα άλλα δρομολογούμενα μέτρα «σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης» οι νέες φορολογικές διατάξεις, το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων προσλαμβάνει γενικά χαρακτηριστικά. Απόλυτα δεδομένες είναι ακόμη και μειώσεις των ονομαστικών μισθών και στο Δημόσιο, εξέλιξη για τη οποία ανοιχτά κάνουν λόγο τα κυβερνητικά στελέχη στις συνεννοήσεις τους με τα κοινοτικά όργανα, τους τραπεζίτες και άλλους παράγοντες των «αγορών». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, αμέσως μετά παίρνει σειρά το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη εισοδηματική πολιτική-πτωχοκομείου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επισπεύδονται και οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις ήδη αποφασισμένες σαρωτικές αντεργατικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό που πλέον αναμένονται για το α' 15ήμερο του Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισπεύδει τον αντιλαϊκό βηματισμό και κλιμάκωση, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάει με «αδειανά χέρια» στα προσεχή κοιναγορίτικα διαβούλια:

  • Στις 3 Φλεβάρη συγκαλείται το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, όπου και για το τυπικό της διαδικασίας θα συζητήσουν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
  • Στις 11 Φλεβάρη συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής, ημερομηνία μέχρι την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει να επιδείξει πρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα και «αποδείξεις».
  • Στις 15 Φλεβάρη συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλια Γιούρογκρουπ - Εκοφίν) για το κλείσιμο της τρέχουσας διαδικασίας και την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας. Κρίσιμο ζήτημα για τις μερίδες της πλουτοκρατίας δεν είναι η «έγκριση» κάτι που θεωρείται απόλυτα βέβαιο, από τη στιγμή που το ΠΣΑ έχει από κοινού συμφωνηθεί, αλλά τυχόν «παρατηρήσεις» για το βαθμό της αντιλαϊκής κλιμάκωσης και επιτάχυνσης.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε λαίλαπα με νέα μέτρα. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται οι μερίδες της πλουτοκρατίας για τις οποίες επισπεύδουν και την ψήφιση του «βελτιωμένου» λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, που για αιχμή του δόρατος θα έχει τις ενισχύσεις στα μονοπώλια της «πράσινης οικονομίας».

Το κρατικό χρέος

Την ίδια στιγμή τραπεζίτες και άλλα αρπακτικά του παραγόμενου πλούτου ξεκοκαλίζουν και θησαυρίζουν από το κρατικό χρέος. Μόλις προχτές, στο «τσακ-μπαμ» προσφέρθηκαν να δανείσουν το κράτος με το αστρονομικό ποσό των 25 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 10% του παραγόμενου ΑΕΠ. Τα επιτόκια δανεισμού εκτινάχτηκαν 6 και πλέον φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο του ευρώ με το οποίο αγοράζουν το χρήμα οι τραπεζίτες. Είναι απόλυτα φανερό ότι μεγάλο μέρος από τους πρόσθετους και παλαιότερους αντιλαϊκούς φόρους καταλήγουν απευθείας, με τη μορφή τόκων, στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας. Η «κούρσα» για αναζήτηση δανείων συνεχίζεται στο προσεχές διάστημα για ποσά, αυτή τη φορά μέχρι 5 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το 2010 προγραμματίζονται νέα δάνεια που φτάνουν τα 54 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι μέρος του νέου κρατικού δανεισμού θα αντληθεί από τις χρηματαγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.

Οι δήθεν αιτιάσεις πλουτοκρατίας και τραπεζικού κεφαλαίου σχετικά με το βαθμό «πιστοληπτικής αξιοπιστίας» των κρατών, έχουν να κάνουν με την απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων αποδόσεων, την αναζήτηση καλύτερων πελατών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ. Σύμφωνα με χτεσινό ραπόρτο των μεγαλορεντιέρηδων της Fitch, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναζητήσουν για το 2010 δάνεια που φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 2,2 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, «προηγούνται» η Γαλλία (454 δισ. ευρώ), η Ιταλία (393 δισ.), η Γερμανία (386 δισ.) και η Αγγλία (279 δισ.).

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Διαβεβαιώσεις για το φυσικό αέριο

Διαβεβαιώσεις ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει λάβει την πολιτική απόφαση στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και προς την Ελλάδα, με διασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων, έδωσε χτες ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Γ. Γιαβάντοφ, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Κουβέλη.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι νέο και έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία, για τη σύναψη τετραμερούς συμφωνίας ανάμεσα σε Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία, και άρα λειτουργία, του αγωγού που θα δημιουργηθεί με την επέκταση του ελληνοτουρκικού αγωγού. Από την άλλη, για την τροφοδότηση της Ελλάδας με 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος. Και στις δύο περιπτώσεις, η θέση της Τουρκίας φαίνεται να επιδρά στις εξελίξεις, καθώς αποζητά ρόλο μεταπωλητή και όχι διακομιστή, αποκομίζοντας πολλαπλά οικονομικά και άλλα οφέλη.

Ουσιαστικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, αν και ο υφυπουργός του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να προσκαλέσει άμεσα ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες για ενημέρωση και συνεργασία στους τομείς αυτούς. Μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις προετοιμασίας και της διυπουργικής συνάντησης.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει τις αδυναμίες της πολιτικής που πρεσβεύει τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», κοινής και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ. Ετσι κι αλλιώς, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, πρόκειται για ένα επιχειρηματικό και πολιτικό παιχνίδι που το πληρώνουν όπως και να έχει τα λαϊκά στρώματα. Ασφάλεια εφοδιασμού και φτηνή ενέργεια μπορεί να προέλθει μόνο σε καθεστώς λαϊκής οικονομίας, με λαϊκή ιδιοκτησία στις πρώτες ύλες και στην παραγωγή, με ενιαίο φορέα ενέργειας που θα συντονίζει τον ενεργειακό τομέα συνολικά.

Ο Ι. Μανιάτης βρίσκεται από χτες στη Βουλγαρία, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου. Σήμερα, θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού, Τ. Τράικοφ, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και για τον αγωγό φυσικού αερίου Χάσκοβο - Κομοτηνή.

Νέα αγωγή

Αγωγή κατά των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα μαιευτήρια ΙΑΣΩ και ΜΗΤΕΡΑ - ΛΗΤΩ (του επιχειρηματικού ομίλου MARFIN), κατέθεσαν το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» και ο πρόεδρός του Ανδρέας Μαρτίνης. Με την αγωγή το «Ντυνάν» ζητάει χρηματική ικανοποίηση 5 εκατ. ευρώ από τον καθένα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες για να διατηρήσουν το καρτέλ στις μαιευτικές κλινικές, με συστηματικό και συκοφαντικό τρόπο, επεδίωξαν να εμποδίσουν τη λειτουργία της γυναικολογικής κλινικής «Γαία» στο «Ντυνάν». Πρόκειται για μια ακόμα αγωγή, στην κόντρα των επιχειρηματιών της Υγείας που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα για το κερδοφόρο «φιλέτο» των μαιευτικών και γυναικολογικών υπηρεσιών, στα πλαίσια της πολιτικής που εμπορευματοποιεί και παραδίδει στους επιχειρηματίες το κοινωνικό αγαθό της Υγείας.

Γραμμές χρηματοδότησης

Γραμμές χρηματοδότησης στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στήνει η ΕΕ σε συνεργασία με το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) - λεγόμενος και επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ - χορήγησε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς φτηνή ρευστότητα ύψους 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί στην αγορά της Ρουμανίας. Στόχος τους η ενίσχυση ισχυρών επιχειρήσεων (με προσωπικό μέχρι και 250 εργαζόμενους) και με τα «επιλέξιμα» από την ΕΕ κριτήρια ενίσχυσης των τομέων και των υποδομών που έχουν ανάγκη τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ