ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση

Παραπέμπει στο Πειθαρχικό την δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Α. Ανανιάδου, γιατί συμμετείχε στη συμβολική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, τη μέρα της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη

Στα χνάρια της διαβόητης εγκυκλίου Σανιδά, για την ποινικοποίηση των αγώνων και μετά από το Τμήμα Ασφάλειας Κράτους και Πολιτεύματος που μοίρασε κλήσεις σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τη σκυτάλη πήρε ένα συνδικάτο! Ναι, έγινε και αυτό! Πρόκειται για την πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, που λειτουργώντας ως εισαγγελέας, αποφάσισε χτες (με ψήφους 6 - 3) να παραπέμψει στο Πειθαρχικό την δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου, επειδή συμμετείχε στη συμβολική ολιγόλεπτη παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη.

Την ώρα που και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών, χιλιάδες δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και, φυσικά, και στη Μακεδονία και τη Θράκη, δουλεύουν ανασφάλιστοι, με το «μπλοκάκι» και άλλοι τόσοι βρίσκονται υπό την απειλή της απόλυσης, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ, όχι μόνο δεν οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά εμφανίζεται και «βασιλικότερη του βασιλέως». Επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους, τα ίδια τα συνδικάτα να ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση!

Αυτή η απόφαση είναι η συνέχεια της λυσσαλέας επίθεσης που εξαπέλυσε η ίδια εργοδοτική πλειοψηφία, σε κοινό μέτωπο με μερίδα των ΜΜΕ, ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αφορμή αυτήν τη συμβολική παρέμβαση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Το γεγονός ότι με την απόφαση που πήραν δεν παραπέμπουν στο Πειθαρχικό την Α. Ανανιάδου, αλλά «την περίπτωση», χωρίς να αναφέρουν το όνομά της, αποδεικνύει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να δημιουργήσουν δεδικασμένο ενάντια σε μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος.

Την πρόταση για παραπομπή έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μόσχος Βοϊτσίδης, ο οποίος, εκτός από δημοσιογράφος, ασκεί και το επάγγελμα του δικηγόρου. Την υπερψήφισαν οι Δημήτριος Ντόζης, Βασίλειος Παπαδημούλης, Χριστίνα Χαλεπλίδου, Αναστάσιος Φωκιανίδης και Βασίλειος Κοντογουλίδης, που συνδιοικούν, εκπροσωπώντας τις προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ παρατάξεις.

Κατά της πρότασης ψήφισαν οι Γιώργος Αδάμ, Παναγιώτης Χανός και Μαρίνα Μεϊντάνη.

Αφορμή και πρόσχημα για την πρόταση παραπομπής έδωσε - σύμφωνα με πληροφορίες - η αποστολή από την γενική διευθύντρια της ΕΤ3 Θάλεια Ιωαννίδου - Καραθανάση οπτικοακουστικού αντίγραφου του δελτίου ειδήσεων της ΕΤ3 και μιας επιστολής, με την οποία εξέφραζε την «ελπίδα» η ΕΤ3 «να μην αποτελεί βήμα προβολής των απόψεων απρόσκλητων οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών». Και αυτό, «για την προστασία της ακώλυτης λειτουργίας της ΕΤ3, της πολυφωνίας, της δεοντολογίας αλλά και των εργαζομένων».

Θυμίζουμε ότι τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, στελέχη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε ολιγόλεπτη συμβολική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 και η Α. Ανανιάδου ήταν αυτή που διάβασε το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ. Ετσι επέλεξε το ΠΑΜΕ να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί από όλα τα ΜΜΕ (κρατικά και ιδιωτικά) και να βγάλει στον «αέρα» τη φωνή των εργατών. Επέλεξε την ΕΤ3, που εκείνη τη μέρα μετέδιδε ενημερωτικές εκπομπές, καθώς οι δημοσιογράφοι εργάζονταν κανονικά, αφού η ΕΣΗΕΜ-Θ, το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην «παραταξιακή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ». Μέσα από το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ καταγγέλθηκε, επίσης, πως η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ υπονόμευε την απεργία των δημοσιογράφων που εκείνη τη μέρα απεργούσαν, με απόφαση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ.

ΑΠΕΡΓΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Σήμερα διαδηλώνουν στην Αθήνα

Το ΠΑΜΕ καλεί σε έμπρακτη στήριξη κάθε εργάτη και συνδικάτο

Αγώνας που αναδεικνύει την πολιτική δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης είναι αυτός που δίνουν οι αλλιεργάτες (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Μηχανιώνα)
Αγώνας που αναδεικνύει την πολιτική δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης είναι αυτός που δίνουν οι αλλιεργάτες (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Μηχανιώνα)
Μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας, την ώρα που είναι προγραμματισμένη να γίνει άτυπη τριμερής συνάντηση. Η συνάντηση ορίστηκε μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ. Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, θα κάνει παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τα προβλήματα των αλιεργατών. Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι θα βρεθεί στο πλευρό των εργατών και σήμερα, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους, καλώντας τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να κάνουν το ίδιο.

Οι αλιεργάτες διεκδικούν να έχουν δικούς τους εκπροσώπους στον υπολογισμό του μερτικού, μέθοδο με την οποία πληρώνονται, να τους καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων και να επιστρέψουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ από την οποία τους έβγαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 για να τους εντάξει στον ΟΓΑ. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να τον περιφρουρήσουν από την επιχείρηση απεργοσπασίας που ετοιμάζουν οι μεγαλοπλοιοκτήτες.

Για την οικονομική στήριξη των αλιεργατών που από τις 6 Γενάρη πραγματοποιούν απεργία και είναι χωρίς εισόδημα, το ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Αιγύπτιων αλιεργατών Μηχανιώνας εξέδωσαν και διακινούν κουπόνια των 2 και 5 ευρώ, αντίστοιχα. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων και ενισχύουν από το υστέρημά τους τους απεργούς μετανάστες εργαζόμενους. Η πολύμορφη έκφραση αλληλεγγύης στους απεργούς δυναμώνει καθημερινά. «Η περήφανη απάντηση που δίνουν οι μετανάστες αλιεργάτες μαζί με το ΠΑΜΕ δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη για να φρενάρουν τον τυφώνα των αναδιαρθρώσεων που έρχεται, αλλά κυρίως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στο μεταξύ, με σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας ζητούν από το υπουργείο Εργασίας, να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΕΠΕ την περίοδο του 2009 για τις συνθήκες εργασίας των αλιεργατών στην περιοχή του Θερμαϊκού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΕΕ
«Ποιεί την νήσσαν» για τις περικοπές

Την κατεύθυνση που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης προς τη διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για περικοπές στα δελτία κοινωνικού τουρισμού που θα διανεμηθούν για το 2010 στους δικαιούχους, επιβεβαίωσε χτες με τη στάση του ο γενικός γραμματέας Ροβέρτος Σπυρόπουλος κατά τη διάρκεια παρέμβασης που έκαναν για το θέμα, αντιπροσωπείες πρωτοβάθμιων συνδικάτων της Αθήνας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν απάντησε στο ξεκάθαρο ζήτημα που του έθεσαν οι συνδικαλιστές αν υπάρχει εντολή του υπουργείου για περικοπή των δελτίων, όπως ο ίδιος ο Οργανισμός ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες (μειώνονται κατά 200.000 φέτος σε σχέση με πέρυσι οπότε και είχαν διανεμηθεί 750.000 δελτία). Μάλιστα, εντελώς προκλητικά, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΟΕΕ, όταν αυτή την προηγούμενη βδομάδα αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Παρέπεμψε δε τους συνδικαλιστές στη συνεδρίαση της διοίκησης του Οργανισμού την επόμενη βδομάδα χωρίς βεβαίως να συζητήσει ή να αποκαλύψει τις προθέσεις της. Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, να επιτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ υπογράμμισαν ιδιαίτερα ότι το ταξικό κίνημα απαιτεί δωρεάν διακοπές για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ακόμα ένα αίτημα πάλης που θα αναδειχθεί και στις 10 του Φλεβάρη, μέρα 24ωρης απεργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟ»
Αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι

Σε δίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν αύριο

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος», στη Νάουσα, στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις, κατάργηση της εργασίας το Σάββατο και του λεωφορείου που τους μεταφέρει στη δουλειά. Χτες, μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων απέρριψε τα σχέδια της εργοδοσίας και αποφάσισε δίωρες στάσεις εργασίας για αύριο Παρασκευή σε όλες τις βάρδιες. Την Κυριακή, μέσα από Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Προχτές η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα μείνουν στο δρόμο δέκα εργαζόμενοι, ότι θα καταργήσει το λεωφορείο που μεταφέρει τους εργαζόμενους. Ακόμα, ότι σχεδιάζει να σταματήσει την εργασία τα Σάββατα για την οποία πρέπει να πληρώνει προσαυξημένα μεροκάματα. Η επιχείρηση απασχολεί εδώ και χρόνια ενοικιαζόμενους εργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ