ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρήμα, προνόμια και δημόσια περιουσία στους επιχειρηματίες

Κάθε μέτρο που ανακοινώνεται αντανακλά τη βαθιά ταξική στρατηγική που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση, υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση, υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Συνεχείς διαβεβαιώσεις για πιστή εφαρμογή της αντιδραστικής στρατηγικής, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», δίνει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση προς την ΕΕ, τις καπιταλιστικές αγορές και την ντόπια πλουτοκρατία.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και τα «μέτρα σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης» που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ο Γ. Προβόπουλος, εκφράζοντας τους τραπεζίτες και τους άλλους «παράγοντες της αγοράς», με τους οποίους η κυβέρνηση βρίσκεται σε σταθερή και μόνιμη συνεννόηση, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «επίσπευση των μέτρων» και σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για δράση. Στο πλαίσιο βέβαια, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (...) Φεύγω πολύ αισιόδοξος (από την συνάντηση)» τόνισε ο Γ. Προβόπουλος.

Σ' αυτό το πνεύμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και η εισοδηματική πολιτική, που θα επιβεβαιώσει το πάγωμα και τις μειώσεις των μισθών.

Την ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων η κυβέρνηση προσπαθεί να την εμφανίσει σαν «εχέγγυο» προκειμένου να εξασφαλίζει καλές σχέσεις και «άνετο δανεισμό» από τις διεθνείς αγορές.«Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό δείγμα για την πολιτική μας», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας τους εργαζόμενους να «συνεισφέρουν» στην «εθνική προσπάθεια».

Βέβαια, ο Γ. Πεταλωτής έκρυψε ότι μόνο η αποπληρωμή των πανωτοκίων από τα δάνεια που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, ισοδυναμούν περίπου με 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα

Δίνοντας σαφέστατα δείγματα γραφής προς το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα πριμοδότησης των επιχειρήσεων με 4 δισ. ευρώ στο όνομα της «ενίσχυσης της απασχόλησης», προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, κατέθεσε προς «διαβούλευση» το νέο νομοσχέδιο για τις «εργασιακές σχέσεις» που ενισχύουν όλες τις μορφές της «απασχολησιμότητας».

«Η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις για ριζικές τομές, προχώρησε χτες μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σε ανακοίνωση δέσμης μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις. (...) Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών μας δεσμεύσεων», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, παρουσιάζοντας αντεστραμμένους τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «δραστικές ανατροπές» που ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και «εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη». Μάλιστα ο ίδιος, εντελώς προκλητικά και αναφερόμενος στα οικονομικά πακέτα που πρόσφερε η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες, τόνισε ότι μαζί με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προχωρήσαμε σε προγράμματα «ώστε να γίνει πιο ελκυστική η πρόσληψη εργαζομένων από τους επιχειρηματίες»!

Ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι σ' αυτές τις «βαθιές και ριζικές αλλαγές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σύμμαχο την ελληνική κοινωνία» και προσπαθώντας να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί με συμφέροντα».

Κατάργηση υπηρεσιών και ΔΕΚΟ

Χτες αποφασίστηκε η συγχώνευση, το κλείσιμο ή ακόμα και η παραχώρηση περίπου 250 «δημοσίων» επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το κυβερνητικό σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών της κυβέρνησης) που είναι αρμόδια για την πιστή τήρηση του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για την τύχη των υπαλλήλων των επιχειρήσεων αυτών, υποστήριξε ότι «σε μερικούς από αυτούς τους οργανισμούς δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος». Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε, αποδεικνύοντας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για παραπέρα παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, ότι «σε ορισμένους από τους οργανισμούς αυτούς υπάρχει αξιόλογη περιουσία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί».

Στην συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε «ο εξορθολογισμός του συστήματος συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου» - που μπορεί να σηματοδοτήσει δραστικές περικοπές στο συγκοινωνιακό δίκτυο - και αποφασίστηκε να προωθηθεί «η απορρόφηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ».

Αποφασίστηκε ακόμα: Η ενοποίηση των διοικήσεων 16 οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών). Η κατάργηση φορέων του υπουργείου Παιδείας (Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, Ιόνιος Ακαδημία, Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Ερευνας, Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας) κ.ά.

Σήμερα και αύριο ο Γ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

«Εφυγε» ο σ. Αρτέμης (Μάκης) Μασμανίδης

Σήμερα, στις 11 π.μ., η κηδεία του στην Πάτρα

«Εφυγε» από τη ζωή, μετά από πολύμηνη μάχη, ο σύντροφος Αρτέμης (Μάκης) Μασμανίδης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σήμερα Πέμπτη 28 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην Αγ. Φωτεινή Προσφυγικών.

Ανακοινώνοντας το θάνατό του, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο σ. Αρτέμης υπηρέτησε την εργατική τάξη και το Κόμμα της απ' όλες τις θέσεις. Πρόεδρος του Συνδικάτου Μπετόν Αρμέ, μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Πάτρας, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, της Επιτροπής Πόλης κλπ. Για τους αγώνες του γνώρισε φυλακές και εξορίες. Ηταν ιδιαίτερη η συμβολή του στην ανάπλαση της συνοικίας των Προσφυγικών. Υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου και πρωτοστάστησε για την ανέγερση του αγάλματος του καπετάν Νικήτα στην πλατεία Ελευθερίας». Η ΝΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ανέξοδες ενστάσεις για τα ελληνοτουρκικά

Ζητάει τη δημοσιοποίηση των επιστολών που αντάλλαξαν Ερντογάν - Παπανδρέου

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει» σε έναν εφ' όλης της ύλης διμερή διάλογο με την Τουρκία εκφράζει ο Αντ. Σαμαράς, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Σε χτεσινή παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει πως αγνοεί το γεγονός ότι και με ευθύνη της ΝΔ η εξωτερική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές μυλόπετρες, που επιδιώκουν τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων προς όφελος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Από αυτή τη σκοπιά, μάλλον είναι ανέξοδος ο έντονος προβληματισμός που διατυπώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικότερα για την «απόκρυψη του συνολικού περιεχομένου των επιστολών που αντάλλαξαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας», ενόψει μάλιστα της «επικείμενης συνάντησης των δύο στο Νταβός και της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι «ενισχύεται η εντύπωση ότι η χώρα μας διολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία, εφ' όλης της ύλης και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών». Επιπλέον, επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή δρομολογείται «την ώρα που η Τουρκία σαφέστατα προσθέτει ολοένα και περισσότερα ''προβλήματα και διεκδικήσεις'' στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Στο διά ταύτα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά τη δημοσίευση των επιστολών αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους η πολιτική ηγεσία της χώρας, «ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ