ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Να ακουστεί δυνατά το ενιαίο όχι!

Το μεγάλο πακέτο των ημερών, το μεγάλο χτύπημα δηλαδή, επιχειρείται μέσα από το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπου η σταθερή δουλειά πάει περίπατο για όλους! Για όλους, μα, όλους! Ε, αυτό ακριβώς εξαφανίζεται τόσο από τα δελτία των τιβί όσο και από τις εφημερίδες που επιχείρησαν να εμφανίσουν το μαύρο - άσπρο.

Αυτά που προωθούνται στο εργασιακό - εκεί δηλαδή που παίζεται το πιο χοντρό παιχνίδι για την απόλυτη εξαθλίωση των εργατών και την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών - είναι ακριβώς τα ικανά να ξεσηκώσουν ακόμα κι αυτόν από τους εργαζόμενους που ως και χτες είχε κάποιο δικό του λόγο να συνεχίζει να στηρίζει μια κυβέρνηση που δεν κρύβει ότι είναι κυβέρνηση της αστικής τάξης. Αυτά που προωθούνται στο εργασιακό, η μισή δουλειά για όλους τους μισθωτούς και το νέο χάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες (δύο μόνο τρανταχτά απ' όσα προωθούνται) επιβάλλεται να γίνουν γνωστά στον κάθε εργαζόμενο, ειδικά τώρα, πριν από την πανεργατική απεργία της 10ης του Φλεβάρη. Κι άσε μετά τους διάφορους «Καψήδες» στα κανάλια να τρέχουν να πείσουν ότι μια «μικρή μειοψηφία» κινητοποιείται.

Στο αγροτικό μέτωπο, η αρμόδια υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει πως οι αγρότες θα φύγουν μόνοι τους από τα μπλόκα, αλλά καλού - κακού ο κυβερνητικός μηχανισμός σπέρνει στις εφημερίδες στοιχεία για τη συκοφάντηση των αγροτών. Ετσι που, διαβάζοντας χτες το «Εθνος», για παράδειγμα, να νιώθεις πως όσα γνωρίζεις για το χωριό σου είναι εικονική πραγματικότητα, αφού η αλήθεια είναι αυτή που μοιράζει το υπουργείο Γεωργίας.

Τι είναι αυτό που προδίδει την κυβερνητική προπαγάνδα; Η μία και ενιαία γραμμή που έχει η αστική τάξη και η οποία τηρείται με ευλάβεια από κάθε κυβέρνησή της που εναλλάσσεται στην εξουσία. Η ενιαία γραμμή επιβάλλει τσάκισμα όποιου αγωνίζεται. Και είναι παλιά τους τέχνη η προβοκάτσια περί υποκίνησης.

Τίτλος τιμής η «υποκίνηση» για όσους μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κι απόδειξη; Το γεγονός που τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν: ότι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, φτωχομεσαίοι αγρότες κατεβαίνουν στα μπλόκα με το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλει η ΠΑΣΥ. Ε, αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα για την αστική τάξη.

Οι αγρότες, κάποια στιγμή, θα φύγουν από τους δρόμους, το χωράφι τούς έχει ανάγκη, η ξεφτίλα όμως του κυβερνητικού μηχανισμού θα παραμείνει - κολλημένα χαρτάκια στις τζαμαρίες των καφενείων στα χωριά - να θυμίζει πως αυτοί - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως χτες η κυβέρνηση της ΝΔ - συκοφάντησαν ανθρώπους που φτύνουν αίμα στο χωράφι, για να τους αναγκάσουν να τα παρατήσουν, να γονατίσουν για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μιας δράκας κεφαλαιοκρατών. Γιατί, αυτό ακριβώς είναι που οργανώνεται αυτήν την περίοδο, σ' αυτό ακριβώς είναι που αντιδρούν όσοι ξεροσταλιάζουν στ' αγιάζι στους δρόμους της επαρχίας.

Και τα δυο, το εργασιακό και το αγροτικό, είναι από εκείνα τα θέματα όπου περίτρανα ξεδιπλώνεται η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου. Είναι από εκείνα τα θέματα, που ιδωμένα απ' τη σκοπιά των εργατών και των αγροτών, οδηγούν αναγκαστικά σε κοινό μέτωπο, ένα μέτωπο στο οποίο έχουν κάθε λόγο να συμπαραταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι που η ίδια η ύπαρξή τους εξαρτάται άμεσα από τη ζωή των εργατών και των αγροτών.

Αυτό το μέτωπο τόσο μέσα από την ίδια την ύπαρξή του, όσο και περισσότερο από τη δράση του είναι που θα απαντήσει και στις φαντασιώσεις - προπαγάνδα του κάθε Παπαχελά που διαπιστώνει ότι «στα καφενεία» οι άνθρωποι συναινούν με την αντιλαϊκή πολιτική. Δηλαδή, οι άνθρωποι στα καφενεία λένε στον Παπαχελά ότι θέλουν μείωση στο μεροκάματο; ότι θέλουν να βγαίνουν στη σύνταξη στα 70; Οχι. Ε, αυτό το όχι πρέπει να ακουστεί δυναμικά ως και στα «καφενεία» που συχνάζουν οι «παπαχελάδες».

Ασχετο: «Συμμετέχουμε, αλλά καταδικάζουμε το κλείσιμο των δρόμων», είπε ένας τύπος που βγήκε απ' το γραφείο της Μπατζελή με λεζάντα στο σχετικό τηλεοπτικό τρέιλερ «νέος αγρότης». Α, ρε φουκαρά. Θα πεις το ίδιο και στο καφενείο του χωριού σου;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ

ΜΙΑ Η ΓΡΑΜΜΗ: ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΟΠΟΙΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ. «Διαπιστώθηκαν οι δύο γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ενώ η υπουργός κ. Μπατζελή μετέφερε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αρχίζει σταδιακή αποσυσπείρωση των μπλόκων και εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο το πολύ θα διαλυθεί το μπλόκο της Αλαμάνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Δικαιοσύνη δεν ασκεί τα καθήκοντά της και δίνει την εντύπωση ότι απέχει από το έργο της - αναφορά που εκτιμήθηκε ως έμμεση υπόδειξη στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ: «... αποφάσισε χθες η κυβέρνηση (...) σε σύσκεψη υπό τον Θ. Πάγκαλο (...) εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να ασκηθούν μηνύσεις για παρακώλυση της συγκοινωνίας, εφόσον τα μπλόκα συνεχιστούν για πολύ (...) αποφασίστηκε η σκλήρυνση της στάσης εναντίον της ΝΔ και του ΚΚΕ (...) να αναδειχθεί ο ρόλος της ΝΔ και του ΚΚΕ ως υποκινητών (...) κάτι που όπως επισημάνθηκε χρειάζεται προσοχή εφόσον σε μπλόκα που πρωτοστατούν αγρότες όπου πρόσκεινται στο ΚΚΕ συμμετέχουν και αγρότες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ: «Οι άνθρωποι που έβλεπαν τα εργοστάσια να κλείνουν, τους μικρομεσαίους να χαροπαλεύουν και την ύπαιθρο να ερημώνει από την αγροτική πολιτική της Ενωσης και στραγγαλισμένη από την παντελή απουσία Σχεδίου για τη γεωργία, οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί αντιμετωπίζουν τους αγρότες σαν αναγκαίο κακό. Σαν ιλαρά. Σαν το παιδί που δεν θα ήθελαν να έχουν. Αλλά η αθλιότητα δεν έχει όριο: κανακεύουν τους αγρότες όταν βλέπουν τις κινητοποιήσεις να ευνοούν τη δική τους αντιπολιτευτική δυναμική, και τους βρίζουν όταν βρίσκονται στην εξουσία, παρέα με τα καθεστωτικά τσιράκια των ΜΜΕ, που εχθρεύονται κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων και σπεύδουν σαν αμολημένα σκυλιά να επιτεθούν... (...) ξεπερνούν το όριο του θράσους, όταν ζητούν τα ρέστα από τους αγρότες οι βασικοί υπεύθυνοι για τον μαρασμό της γεωργίας και την απαξίωση της χώρας... (...) Ναι. Με "το θάρρος της θλίψης τους" συνεχίζουν οι αγρότες» (ο Γ. Τριάντης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ελεημοσύνη στους εργαζόμενους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελαστική εργασία ακόμη και στις ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Κύμα ανατιμήσεων σε 700 προϊόντα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΚΟΜΠΟΣ έφτασε στο χτένι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβερνητικές διχογνωμίες για τους αγρότες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΜΠΛΟΚΟ» Παπακωνσταντίνου στην Μπατζελή

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΕΙΣΜΑ στο ΠΕΙΣΜΑ συνεχίζονται τα μπλόκα

ΕΘΝΟΣ: ΝΤΕΜΑΡΑΖ για να πεισθούν οι Βρυξέλλες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 μπλόκα στο εργασιακό χάος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 16.100 ευκαιρίες εργασίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 240.000

Η ΧΩΡΑ: Στα βήματα του Μάρκο Πόλο για 10 δισ. ευρώ

Η ΑΥΓΗ: Βρήκαν «σάλιο» για τους επιχειρηματίες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Deal 25 δισ. Αθήνας - Πεκίνου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μισή δουλειά για τον εργάτη και τζάμπα για το αφεντικό

«Την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την εφαρμογή λύσεων ανάγκης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση (...) θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας (...) ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος παρουσίασε (...) μέτρα όπως η εκ περιτροπής απασχόληση (ως έξι μήνες) των εργαζομένων που "περισσεύουν" σε περιόδους μείωσης της παραγωγής, αλλά και η τρίμηνη διαθεσιμότητα με το 50% των αποδοχών (...) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβάλλει το επιχείρημα ότι θέτει "περιορισμούς" και "κανόνες" στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όπως είναι η προηγούμενη διαπραγμάτευση με τα σωματεία, αλλά η εφαρμογή τους απομακρύνει από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης (...) παράλληλα η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε μέτρα για την απορρόφηση ανέργων από τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων από το Δημόσιο για διάστημα τεσσάρων ετών» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Αισιοδοξεί η αστική τάξη...

«Προσπαθούμε (...) να βρούμε σημάδια αισιοδοξίας (...) νομίζω ότι υπάρχουν (...) πρώτα απ' όλα ακούγονται για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στα καφενεία, στα ταξί, αλήθειες για μερικούς από τους μεγάλους μεταπολιτευτικούς μύθους (...) μοιάζουμε να έχουμε αντιληφθεί ότι η χώρα πρέπει να φτηνύνει αν θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη και ότι απαιτούνται τομές στο ασφαλιστικό (...) μια ακόμη θετική διάσταση είναι η συναίνεση (...) ο κ. Παπανδρέου ίσως έχει με το μέρος του μια αίσθηση συναίνεσης και μια πιο ώριμη κοινή γνώμη. Περιμένουμε να δούμε αν θα τολμήσει να "σπάσει αυγά" ή αν μας αφήνει απλά τις συνταγές για το πώς "φτιάχνουν ομελέτα"» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...ότι οι νόμοι της θα εφαρμοστούν

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει στα λόγια, δεν θα περιορισθεί σε αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά θα εφαρμόσει τους νόμους με αυστηρότητα» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ