ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ- 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ
ΚΕΚΡ: Ο λαός βρίσκεται σήμερα σε πολιορκία

Σοβιετικοί στρατιώτες καίνε την ταμπέλα που είχαν στήσει οι Γερμανοί προς την κατεύθυνση του Λένινγκραντ. Στην ταμπέλα αναγραφόταν το όνομα που έχουν δώσει και οι σημερινές ρωσικές αρχές στην πόλη του Λένιν: St.- Petersburg (Αγία Πετρούπολη)
Σοβιετικοί στρατιώτες καίνε την ταμπέλα που είχαν στήσει οι Γερμανοί προς την κατεύθυνση του Λένινγκραντ. Στην ταμπέλα αναγραφόταν το όνομα που έχουν δώσει και οι σημερινές ρωσικές αρχές στην πόλη του Λένιν: St.- Petersburg (Αγία Πετρούπολη)
«Πέρασαν 65 χρόνια από τότε που ο φασισμός νικήθηκε και μέχρι σήμερα ακούγονται φωνές που επιδιώκουν τη δικαίωση των εγκλημάτων των ναζιστών. Φωνές που επιδιώκουν να εξισώσουν τα θύματα και τους θύτες, τους απελευθερωτές και τους κατακτητές. Σε ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει παραπέρα, στην ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί», αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημειώνει την ανάγκη «απόκρουσης της διαστρέβλωσης της ιστορίας», ωστόσο παραβλέπει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα του ηγούνται της προσπάθειας διαστρέβλωσης της σοβιετικής ιστορίας, μεταξύ άλλων και πλευρών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό του θυμίζει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), στην οποία αναφέρεται στην 66η επέτειο της σπασίματος της πολιορκίας του Λένινγκραντ, που τιμήθηκε στην πόλη χτες 27 Γενάρη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο σοβιετικός λαός νίκησε τους φασίστες, ωστόσο οι κύριοι "δημοκράτες", που αναρριχήθηκαν στην εξουσία, ως πρώτη τους υπόθεση έκαναν την αλλαγή του ονόματος της πόλης, με δόλιο τρόπο (...) Αμέσως μετά αποφάσισαν να αποκλείσουν τις λαϊκές οργανώσεις από τις επίσημες εκδηλώσεις στο νεκροταφείο Πισκαριόφ. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και στη φετινή επέτειο. Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά του σοβιετικού παρελθόντος, κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας οξύνεται. Οι εργαζόμενες τάξεις της Ρωσίας και του Λένινγκραντ βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση ιδιόμορφης πολιορκίας, που έχουν επιβάλλει οι αστικές αρχές. Ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται σε "πολιορκία", αποκλεισμένος από τα μέσα ενημέρωσης, από την ιδιοκτησία, από τη συμμετοχή στη διεύθυνση της χώρας, από τις κοινωνικές εγγυήσεις. Ο αγώνας συνεχίζεται!».


Ι. Π.

Ο αντικομμουνισμός κλιμακώνεται

Η προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας, με κεντρικό μοτίβο την «εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού» (ιδιαίτερα στην πρώτη περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, όπου επικεφαλής ήταν ο Ι. Στάλιν), ξεδιπλώνεται καθημερινά ως κεντρική κατεύθυνση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, κυρίως για να επιδράσουν στις νεότερες και πιο άπειρες γενιές, αλλά και σε όσους χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο καταπίνουν «αμάσητα» όλα τα κατασκευάσματα περί «σταλινικών εγκλημάτων». Η ειδησεογραφία των ημερών προσφέρει δύο τέτοια παραδείγματα.

Η πρώτη είδηση αναφέρει: «Στην ανέγερση μνημείου για τους Ελληνες που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάκ της Σιβηρίας τη δύσκολη περίοδο 1937-1938, προχωρεί η "Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας" (ΑΓΟΟΡ). Με την υποστήριξη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ΑΓΟΟΡ, με πρόεδρο τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο βουλευτή Ιβάν Σαββίδη, πέτυχε την παραχώρηση χώρου στο κέντρο του Μαγκαντάν, διοικητικό κέντρο της περιοχής Κολιμά και τόπο θανάτου πολλών εξόριστων Ελλήνων κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων» και συμπληρώνεται: «Στο πλαίσιο του σχεδίου "Ελληνικό Μαρτυρολόγιο", στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα, πάρθηκε και η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου». Η περίπτωση που αναφέρουμε πρόκειται για μια χοντροκομμένη προπαγάνδα εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού που επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με προβολή από τα αστικά ΜΜΕ. Ο εν λόγω «ερευνητής» υποτίθεται ότι στοιχειοθετεί τα λεγόμενά του σε «προφορικές προσωπικές συνεντεύξεις», κάνοντας πως δεν γνωρίζει υπαρκτά ιστορικά στοιχεία που καταγράφονται στις στατιστικές και έχουν ερευνηθεί από πραγματικούς ιστορικούς.

Πολύ εμπεριστατωμένα αποδομεί το δήθεν «σοβιετικό πογκρόμ κατά των Ελλήνων» ο ιστορικός Αναστάσης Γκίκας (σ.σ. στον «Ριζοσπάστη» έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές τα πραγματικά στοιχεία). Με βάση λοιπόν αρχειακά ντοκουμέντα που υπάρχουν και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, την περίοδο 1937-39 σε σχετικό «Ονομαστικό κατάλογο φυλακισθέντων Ελλήνων εν Σοβιετική Ρωσία» αναφέρεται πως έως το 1939 είχαν συλληφθεί 2.177 άτομα (σ.σ. όχι 20.000 που λένε οι διάφοροι Τζούχες). Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης καταρρίπτεται και ο μύθος περί «εθνοκάθαρσης» εναντίον των Ελλήνων. Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είχε αναπτυχθεί μια αυτονομιστική κίνηση Ελλήνων, μέλη της οποίας διατηρούσαν στενές σχέσεις με το φασιστικό καθεστώς του Ι. Μεταξά. Δεν διώχθηκαν Ελληνες αδιακρίτως, αλλά όσοι είχαν ταξικό συμφέρον να αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα: Το 32% προερχόταν από τα κολχόζ (κατηγορούμενοι για σαμποτάζ), το 27% βρισκόταν σε εξειδικευμένες θέσεις, το 13% είχε διευθυντικές θέσεις, το 10% υπάλληλοι, το 6% εκπαιδευτικοί και μόλις το 3% εργάτες. Αλλά, φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν σημασία για τους εργολάβους της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τη Γερμανία και το Βερολίνο. Εκεί σχεδιάζεται έως το 2013 το «Μουσείο των Ντροπιασμένων αγαλμάτων», όπως θα λέγεται που θα θυμίζουν τα μνημεία από την κομμουνιστική περίοδο, την εποχή του ναζισμού και τον 18ο αιώνα, της Πρωσσικής περιόδου. Για να επιτευχθεί ο στόχος της «εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού», εκεί θα υπάρχει το άγαλμα - προτομή του Λένιν, αγάλματα απο το Γ' Ράιχ και αγάλματα στρατηγών που εξυμνούν τον μιλιταρισμό της Πρωσίας, αλλά και τα αγάλματα του Γουλιέλμου του Β' (1859-1941), τελευταίου Κάιζερ και βασιλιά της Πρωσίας και της βασίλισσας Λουίζας. Ετσι, με αυτόν τον «αχταρμά μουσείο» επιδιώκεται να περάσει στις νεότερες γενιές μια ιστορία ...πολτοποιημένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αναγκών της αστικής τάξης, για να μη βγαίνει κανένα δίδαγμα για το μέλλον και κυρίως να σβηστεί κάθε προσπάθεια για ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Δ. Καρ.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Εκδηλώσεις για τα θύματα του κολαστηρίου

ΚΡΑΚΟΒΙΑ.--

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη μέρα που ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς - Μπίρκεναου, όπου αποκαλύφθηκε η τραγική αλήθεια για τις προγραμματισμένες, μαζικές και απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τους φασίστες. Περίπου 7.000 ετοιμοθάνατοι κρατούμενοι διασώθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα, όταν άνοιξαν τις πύλες του Αουσβιτς, το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόντωσης ανθρώπων, Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από την Πολωνία, τη Σοβιετική Ενωση, την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες.

Επιζώντες, πρώην κρατούμενοι του κολαστηρίου, μαζί με τις οικογένειές τους, αψηφώντας το χιόνι και τις θερμοκρασίες που έφθαναν τους -10 βαθμούς Κελσίου, συγκεντρώθηκαν χτες στο Αουσβιτς για να πάρουν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης του στρατοπέδου. Η 27η Γενάρη, μόλις το 2005, επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ ως «Διεθνή Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Για τη συγκεκριμένη μέρα μίλησαν πολλοί πολιτικοί. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, που πριν την εκδήλωση υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ» τι συνέβη στο στρατόπεδο αυτό και πως «είναι ευθύνη κάθε Ευρωπαίου πολιτικού να διατηρήσει τη μνήμη του Αουσβιτς και να προσπαθήσει να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον παρόμοια τραγωδία». Είναι ο ίδιος πολιτικός ωστόσο, που πρωτοστατεί στην αντικομμουνιστική καμπάνια στην Ευρώπη και στην προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με το σοσιαλισμό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα, σημείωσε πως ο ισραηλινός λαός, σε αντίθεση με ό,τι ήταν πριν 65 χρόνια, είναι τώρα έτοιμος για μια νέα απειλή εναντίον του, ενώ ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ανακάλεσε στη μνήμη τον τρόμο του Ολοκαυτώματος και προειδοποίησε για μια νέα απειλή εκ μέρος του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος. Φυσικά, σήμερα το Ισραήλ, με τη στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, επιδίδεται σε γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκε και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου, στα περιθώριο των οποίων είχε συνάντηση και με τον Γ. Μπούζεκ.

ΤΣΕΧΙΑ
Θετική απόφαση για την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας

Το Εφετείο της Πράγας εξετάζοντας την έφεση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πράγας που έκρινε παράνομη την οργάνωση, με βάση την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών τον Οκτώβρη του 2006, γιατί «με βάση το καταστατικό της αγωνίζεται για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την ΚΕΝ, ο τσεχικός λαός μαζικά αντέδρασε σ' αυτήν την αντικομμουνιστική ενέργεια. Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας, ενώ σειρά οργανώσεων τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Στήριξη αλληλεγγύης προς την ΚΕΝ αναπτύχθηκε σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έμπρακτη αλληλεγγύη στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή της απαγόρευσης το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργανώνοντας παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία στη χώρα και πρωτοστατώντας στη διεθνή καμπάνια.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Πράγας σχετικά με τη νομιμοποίηση της ΚΕΝ αποτελεί ένα θετικό βήμα στον αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό στην Τσεχία, που ωστόσο συνεχίζεται συστηματικά. Επίσης έγινε γνωστό ότι ακόμα και αυτή την απόφαση μπορεί να αμφισβητήσει εκ νέου το υπουργείο Εσωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ