ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αϊτή

Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Αϊτή και την προσπάθεια που επιχειρείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την τραγωδία αυτή για να επιβάλει στρατιωτική κατοχή στη χώρα, καταγγέλλει, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μετά το σεισμό στην Αϊτή, ο λαός της χώρας αυτής βιώνει πρωτοφανή τραγωδία. Περισσότεροι από 75.000 νεκροί έχουν ταφεί μαζικά, 1,5 εκατομμύριο είναι άστεγοι, 3 εκατομμύρια οι πληγέντες, ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τους νεκρούς σε 200.000. Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και παροχή νερού. Στοιχειώδη τρόφιμα πωλούνται στη "μαύρη αγορά" σε τιμές απρόσιτες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τραγωδία αυτή, για να επιβάλει ουσιαστικά στρατιωτική κατοχή στη χώρα, όπως καταγγέλλουν ηγέτες κρατών, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σε 16.000 ανέρχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Αϊτή, με πρόσχημα την "ανθρωπιστική βοήθεια", δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων κλπ. Η ΕΕ στέλνει αστυνομικές δυνάμεις και "μη-ανθρωπιστική" βοήθεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτάται το Συμβούλιο: Προτίθεται η ΕΕ να εφαρμόσει την ίδια πολιτική με αυτήν των ΗΠΑ στην Αϊτή; Καταδικάζει τη χρησιμοποίηση της "ανθρωπιστικής βοήθειας" ως πρόσχημα για την επιβολή πολιτικής και στρατιωτικής κυριαρχίας σε τρίτες χώρες και τους λαούς τους;».

ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Χρεωμένοι, άστεγοι και εγκαταλειμμένοι

Μάχη δίνει ο λαός για ένα πιάτο φαΐ και λίγο νερό
Μάχη δίνει ο λαός για ένα πιάτο φαΐ και λίγο νερό
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Ενας ακόμη άνθρωπος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια, δύο βδομάδες έπειτα από τη σεισμική δόνηση των 7-7.3 βαθμών που κόστισε τη ζωή ενδεχομένως σε 200 χιλιάδες και άφησε άστεγους περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Εντούτοις, οι άστεγοι, τα εγκαταλειμμένα ή ορφανά παιδιά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, οι ακρωτηριασμένοι, οι συνολικά 3.000.000 πληγέντες εξακολουθούν να δίνουν πραγματικό άνισο αγώνα με την πείνα, τη δίψα, τις κακουχίες, προκειμένου να κατορθώσουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ η ανθρωπιστική βοήθεια έχει κατορθώσει να φτάσει σε μόλις 400.000 ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι το ποσό για το οποίο έχει κάνει έκκληση ο ΟΗΕ έχει σχεδόν συγκεντρωθεί ή τους χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στείλει δεκάδες χώρες. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις διανέμουν τη βοήθεια επιλεκτικά, ενώ έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την εδραίωση της κατοχής που κλιμακώνεται.

Η οργή της διεθνούς κοινότητας και κυρίως τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, που καταγράφουν την πραγματικότητα στη λαβωμένη Αϊτή, έκαναν την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να δηλώσει «βαθιά ενοχλημένη» από τις επικρίσεις. Οι δηλώσεις της είχαν, μεταξύ άλλων, ως αποδέκτη τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τις ΗΠΑ για την αποστολή στρατιωτών στην ανθρωπιστική δύναμη που έστειλαν στην Αϊτή.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη διαγραφή των χρεών της Αϊτής, που ξεπερνά το 1 δισ. δολαρίων. Τις προτάσεις τους «κατέθεσαν» στη σύνοδο του Μόντρεαλ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Το Κλαμπ του Παρισιού πρότεινε προς τα μέλη του να διαγραφούν χρέη ύψους 214 εκατ. δολαρίων. Ο μεγαλύτερος πιστωτής η Βενεζουέλα, ήδη με δηλώσεις του Προέδρου Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι παραγράφηκαν χρέη της χώρας, ύψους 295 εκατ. δολαρίων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Νουθεσίες από ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η επί δεκαετίες στήριξη των ΗΠΑ και των πολυεθνικών τους στις χούντες της Νιγηρίας φαίνεται πως είναι για την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών «απλή λεπτομέρεια»...Προχτές βράδυ, σε συνάντηση με στελέχη της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέρριψε τις ευθύνες διά πάσα νόσο της νιγηριανής πολιτικής σκηνής στη νιγηριανή ηγεσία, επειδή, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα όπως η διαφθορά, η φτώχεια και η αμάθεια που πυροδοτούν βίαιες συγκρούσεις, όπως αυτές της περασμένης βδομάδας ή περιπτώσεις όπως του 23χρονου Νιγηριανού φοιτητή και λεγόμενου «βομβιστή των Χριστουγέννων»...

«Η νιγηριανή ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια απέτυχε να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες ανάγκες της νεολαίας για αξιοκρατία και δημοκρατία και θεωρώ πως η Νιγηρία αντιμετωπίζει πράγματι απειλή απ' τον εντεινόμενο εξτρεμισμό στη χώρα», είπε η Κλίντον, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει «ύψιστη προτεραιότητα» την καλή διακυβέρνηση στην Αφρική...

Το ίδιο 24ωρο, στη Νιγηρία συνεχιζόταν η ένταση που τροφοδοτείται από την επί 2,5 μήνες «ακυβερνησία» της χώρας λόγω νοσηλείας του Προέδρου Ουμάρου Γιαρ Αντουα στη Σαουδική Αραβία. Χτες, το υπουργικό συμβούλιο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι ο πρόεδρος «δεν είναι ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του», ενώ η Γερουσία είχε ζητήσει προηγουμένως απ' τον πρόεδρο να ενημερώσει επίσημα τη Βουλή για την απουσία του στο εξωτερικό, ώστε να αναλάβει προσωρινά την εξουσία ο αντιπρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν.

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό ότι ένας απ' τους λόγους που πυροδότησαν την περασμένη βδομάδα τις βίαιες συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη Τζος με εκατοντάδες νεκρούς ήταν η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μίσους μέσω κινητών τηλεφώνων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, του τύπου «Σκότωσέ τους εσύ προτού σε σκοτώσουν εκείνοι»...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Γάγγραινα που απλώνεται η ανεργία

ΝΤΑΒΟΣ.--

Ιστορικό ρεκόρ για την ανεργία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), καθώς η ανεργία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ το 2009, με 212 εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν απασχόληση, ενώ συνάμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η παγκόσμια οικονομία «ανακάμπτει», αλλά πρόκειται για ανάκαμψη χωρίς θέσεις εργασίας, καθώς οι χρηματαγορές ανεβαίνουν και οι δείκτες δείχνουν θετικοί αλλά η ανεργία παραμένει.

Εφέτος, εκτιμάται ότι «η παγκόσμια ανεργία είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή», μετά την αύξηση του πληθυσμού των ανέργων κατά 34 εκατομμύρια από το 2007, όταν η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση άρχιζε να εκδηλώνεται. Μόνο για το 2009, από τα 27 εκατομμύρια άτομα που έχασαν τη δουλειά τους 12 εκατ. ζουν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ σε αυτές τις χώρες αναμένεται να χαθούν άλλα 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στο 2010. Ισως το πιο ανησυχητικό φαινόμενο, όσον αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργίας συνολικά είναι η αύξηση της ανεργίας των νέων, καθώς κατά 10,2 εκατομμύρια αυξήθηκε το 2009 ο πληθυσμός των νέων ανέργων που σημαίνει αύξηση κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2007 και ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό στο 13,4%.

Για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ο ILO κάλεσε κυβερνήσεις να εφαρμόσουν «ευρεία κάλυψη των βασικών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για να προστατεύσουν τους φτωχούς έναντι των συνεπειών των απότομων διακυμάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας» και επισήμανε επίσης ότι οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται σταθερά, ειδικά σε χώρες όπου προβλήματα υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης καταλήγοντας ότι 600 εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους επιβιώνουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο τη μέρα.

Οι κεφαλαιοκράτες στο Νταβός

Οι διαφωνίες και οι έριδες, όπως και η προσπάθεια για ...καλύτερο καπιταλισμό «με κανόνες και αρχές», κυριάρχησαν με το άνοιγμα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στο οποίο συμμετέχουν 30 ηγέτες κρατών και συνολικά 2.500 εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου 90 χωρών, με θέμα ...«βελτιώνοντας την κατάσταση του κόσμου: Ξανασκεφτόμαστε, ξανασχεδιάζουμε, ξαναχτίζουμε» και χρηματοδοτούμενο από τις 1.000 πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται υπό τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι σε περίπτωση κακοδιαχείρισης της τρέχουσας «εύθραυστης παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, υπάρχει η τρομακτική πιθανότητα και δεύτερης παγκόσμιας ύφεσης το ερχόμενο έτος», ενώ τα μαχαίρια βγήκαν όσον αφορά το μέτρο της επιβολής φόρων στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα παγκοσμίως, στο οποίο με το «καλημέρα» αντέδρασαν οι τραπεζίτες, αλλά ο γνωστός «μεγαλοκαρχαρίας επενδυτής» Τζορτζ Σόρος τάχθηκε υπέρ, προτείνοντας μάλιστα τη διάσπαση των τραπεζών που είναι «πολύ μεγάλες για να μην καταρρεύσουν». Ο Σόρος ουσιαστικά ευθυγραμμίστηκε με τις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αφού όπως δήλωσε επιδοκιμάζει τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει δύο επιλογές: `Η αλλάζει ριζικά τους κανόνες του καπιταλισμού, ή παραμένει ευάλωτη για την επόμενη κρίση», δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Νταβός ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθώς όπως τόνισε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δεν ήταν μόνο παγκόσμια ή σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης, αλλά ήταν η κρίση της ίδιας της παγκοσμιοποίησης.

Ονειδος!

Κάθε εικοσιτετράωρο, η Ρουμανία μετράει ακόμα περισσότερους ανθρώπους νεκρούς από το κρύο. Τραγικά είναι τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, το προηγούμενο 24ωρο, άλλοι 10 άνθρωποι - κυρίως ηλικιωμένοι άστεγοι - πέθαναν από το κρύο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 43 ανθρώπους από τις 20 έως τις 27 Γενάρη. Αυτή η συνεχής αιμορραγία - όνειδος στον 21ο αιώνα, είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της ανατροπής του σοσιαλισμού και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ