ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Μοχλός ενίσχυσης των ταξικών φραγμών στην Υγεία

Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ταυτίζονται με τις αιρετές περιφέρειες σημείωσε χτες, στη Βουλή, η υπουργός Υγείας

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα φέρει δραστικό χτύπημα στον ενιαίο και καθολικό χαρακτήρα της υγείας (φωτ. από εκδήλωση μαζικών φορέων στην Ηλιούπολη)
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα φέρει δραστικό χτύπημα στον ενιαίο και καθολικό χαρακτήρα της υγείας (φωτ. από εκδήλωση μαζικών φορέων στην Ηλιούπολη)
Οι λογικές των περικοπών θα συνεχιστούν - ακόμη και με πλάγιους τρόπους - στο χώρο της Υγείας, υποβαθμίζοντάς την προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σαφές ήταν το στίγμα της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που ενημέρωσε χτες εφ' όλης της ύλης, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί «χέρι βοήθειας» στα ιδιωτικά μεγαθήρια που επενδύουν στο χώρο, επισήμανε από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κατάσταση στην Υγεία, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική στο ΕΣΥ με τα διαπιστωμένα χρέη από το 2005», που, όπως είπε, φθάνουν τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία. Οσον αφορά τις ελλείψεις για μια ακόμη φορά παραδέχθηκε πως ενώ «λογικά θα έπρεπε να έχουμε αυτή τη στιγμή ακόμη γύρω στις 350 - 400 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας» λειτουργούν «83 κλίνες ΜΕΘ σε 27 νοσοκομεία της χώρας». Για τις προσλήψεις αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα γίνει «νέα πρόσληψη μονίμου νοσηλευτικού προσωπικού πάλι από τους κυλιόμενους πίνακες της τάξεως των 240 ατόμων». Επίσης, ανήγγειλε νομοσχέδιο για το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων εντός διμήνου, ενώ σημείωσε ότι στους άμεσους προβληματισμούς του υπουργείου βρίσκεται το «πώς θα επηρεάσει το πρόγραμμα "Καλλικράτης" την οργάνωση του χώρου της Υγείας και όσον αφορά την περιφερειακή διάσταση της Υγείας. Εκεί - επισήμανε - και με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα πιστεύουμε ότι οι υγειονομικές περιφέρειες πρέπει να ταυτίζονται με τις αιρετές περιφέρειες», αναδεικνύοντας πώς η προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την περαιτέρω διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας, αλλά και την πλήρη παράδοσή της στα μονοπώλια του κλάδου.

Παίρνοντας το λόγο, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους τόνισε πως «οι διαφορές στις θέσεις του ΚΚΕ με τις δικές σας είναι ουσιώδεις και θεμελιακές. Ολοι λέμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δε θα πρέπει να πουλιέται και να αγοράζεται. Με τα ημίμετρα όμως που παίρνετε τους τρεις μήνες τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια το κόμμα σας όταν κυβερνούσε, είναι τέτοια που δείχνουν ότι ουσιαστικά υποβοηθιέται ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας σε σχέση με το δημόσιο, ο οποίος υποβαθμίζεται».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «εμείς μιλούμε για ένα αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας ενιαίο και καθολικό που θα αφορά και τις τρεις βαθμίδες, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και την πρόνοια και την πρόληψη». Ο Χ. Χαραλάμπους σχολίασε τις κυβερνητικές προθέσεις για σύνδεση του ΕΣΥ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως «η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει λόγο και ουσιαστικό. Δεν μπορεί όμως να έχει και έργο. Να διασπαστεί, δηλαδή, το ενιαίο του ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα να την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Μέσα, λοιπόν, από ένα δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας πρέπει να προσφέρεται επιτέλους στον ελληνικό λαό η υγεία». Τέλος, για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «είναι 25.000 οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και πάνω από 4.500 οι ελλείψεις σε γιατρούς και εν τω μεταξύ αυτός ο οποίος υποφέρει στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας πως «τα μεγαθήρια - ιδιωτικά - στο χώρο της Υγείας αδειοδοτήθηκαν και κάποια λειτούργησαν επί ημερών του ΠΑΣΟΚ».

ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο

Στην πεπατημένη της εμπορευματοποίησης, της εκχώρησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες και με τους περιορισμούς των λεγόμενων «κλειστών προϋπολογισμών» συντάχτηκε το νέο «σχέδιο συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης της ποιότητας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ)», που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Υγείας.

Το πνεύμα του σχεδίου απορρέει απ' το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» που εκτός απ' τις δημόσιες μονάδες εκχωρεί δομές και στον ιδιωτικό τομέα μέσω των μη κερδοσκοπικών σωματείων και των ΝΠΙΔ. Το ίδιο, δε, το σχέδιο έρχεται ως προέκταση - όπως αναφέρεται - της Λευκής Βίβλου για την Ψυχική Υγεία της ΕΕ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Υγείας, δέκα μέρες μετά τον έλεγχο των αρμοδίων της ΕΕ για την προωθούμενη αποασυλοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ένα «άνοιγμα» από 300-500 εκ. ευρώ κυρίως για οφειλές προς εκείνους που έχουν αναλάβει μέσω συμπράξεων προγράμματα αποασυλοποίησης.

Ετσι, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» - με αφορμή υπαρκτές οικονομικές παρατυπίες - έρχεται να εφαρμόσει τους κλειστούς προϋπολογισμούς, καθώς κάθε μονάδα θα είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, αυτοτελής και αυτόνομη. Ο «κλειστός προϋπολογισμός» θα καταρτίζεται στη βάση αποφάσεων του υπουργού Υγείας, θα προσαυξάνεται με βάση τον τιμάριθμο και σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει 60% - 70% δαπάνες μισθοδοσίας και τα υπόλοιπα για παροχές. Αυτό θα σημάνει περικοπές των παροχών για τους δικαιούχους και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς προβλέπονται «συμβάσεις ανεξάρτητου έργου», «μερική απασχόληση» καθώς και απασχόληση σε δύο διαφορετικές μονάδες. Κι όλα αυτά για να διασφαλιστεί το κέρδος για τις ιδιωτικές δομές, αλλά και οι δημόσιες να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις.

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΝΕΒΑ»
Περνάνε το δουλεμπόριο «στο ντούκου»

Νέο ρατσιστικό παραλήρημα του ΛΑ.Ο.Σ. χτες στη Βουλή

Ιδιαιτέρως... ευαίσθητοι για την υπόθεση της επίθεσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά χωρίς το παραμικρό μέτρο ενάντια στη μερική απασχόληση και τη σύγχρονη δουλεμπορία εμφανίστηκαν χτες στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Αντίθετα, την κατάργησή τους απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εστίασε στην αστυνομική πλευρά του θέματος, λέγοντας ότι η Κ. Κούνεβα είναι θύμα «δικτύου οργανωμένου εγκλήματος», ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ανήγγειλε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι μισθοί θα καταβάλλονται μέσω τραπεζών για... να υπάρχει διαφάνεια!

«Λύση είναι να καταργηθεί η ασύδοτη δράση των δουλεμπορικών γραφείων, να σταματήσει η μερική απασχόληση και να νομιμοποιηθούν οι οικονομικοί μετανάστες» δήλωσε κατηγορηματικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας πως για το θέμα αυτό «οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες και υπαρκτές», επίσης επισήμανε πως «υπάρχει κίνδυνος να περιοριστούμε στη συναισθηματική πλευρά και να μη δούμε τις πραγματικές αιτίες».

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ άσκησε κριτική στη βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπαδάκη λέγοντας πως «περίπου κατηγορεί την Κ. Κούνεβα» και «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. είχε νωρίτερα δηλώσει ότι για την Κ. Κούνεβα «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι κάνει στα παιδιά της», πως «έχουμε φτάσει στην υπερβολή», αναρωτώμενη αν «μόνο η κ. Κούνεβα έχει κακοποιηθεί» και προσθέτοντας για τους μετανάστες πως «πολλά περιστατικά βίας είναι περιστατικά μεταξύ τους»...

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Μετάθεση μιας αδιέξοδης επιλογής

Με το «αντίδωρο» της εξόφλησης χρεών του Δημοσίου προς φαρμακοποιούς μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετέθεσε μέχρι και την 1.3.2010 την αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Βέβαια, και η ίδια η απόφαση αυτή είναι αδιέξοδη καθώς θυμίζει τη λαϊκή ρήση «βαράνε το σαμάρι να τ' ακούσει ο γάιδαρος», αντί να υπάρξει διεκδικητική συμπαράταξη των φαρμακοποιών με τους ασφαλισμένους και τα ταμεία στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ