ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ενιαίο μέτωπο για να υπάρξουν κατακτήσεις

Σε εργαζόμενους της ΔΕΗ και αγρότες στην Πτολεμαΐδα μίλησε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που περιόδευσε στην περιοχή

Από παλιότερη περιοδεία του ΚΚΕ σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ
Από παλιότερη περιοδεία του ΚΚΕ σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ
Οι εργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, είναι ώρα να αρπάξουν την ευκαιρία, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ, να αγωνιστούν να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους διαχειριστές της, να παλέψουν και να επιβάλουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ριζικά διαφορετικής, που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο, τον παραγωγό του πλούτου. Να παλέψουν για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τους αγρότες που έχουν βγει στο μπλόκο του Φιλώτα.

Στη διάρκεια της περιοδείας του στους χώρους της ΔΕΗ, μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στο συνεργείο Μηχανημάτων του ορυχείου του Νότιου Πεδίου και στο ραουλάδικο του ορυχείου του Κύριου Πεδίου. Επίσης μίλησε στους απεργούς αυτοαπασχολούμενους και μικροϊδιοκτήτες φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων, που δουλεύουν στις χωματουργικές εργασίες της ΔΕΗ.

Δέχονται κι αυτοί, όπως και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, τις επιπτώσεις από την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, συμπιέζει συνεχώς τις τιμές των εργολαβιών. Διεκδικούν αύξηση του κομίστρου, ώστε να ανταποκρίνεται στο κόστος και να αφήνει ένα μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειές τους, διάνοιξη και συντήρηση των δρόμων, πιστοποίηση των φορτηγών και μηχανημάτων που δουλεύουν στη ΔΕΗ για τη διασφάλιση, εκτός των άλλων, της ζωής κα της σωματικής ακεραιότητας, της υγιεινής και ασφάλειας του συνόλου των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Ξεκαθάρισε ότι αυτοαπασχολούμενοι, μικροϊδιοκτήτες, εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από την πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της μεγιστοποίησης των κερδών.

Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που υπηρετούν και συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές της ΕΕ, του κεφαλαίου και οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικροϊδιοκτήτες.

Δρομολογήθηκε η επανεκλογή του Καρ. Παπούλια

Επίδειξη συναίνεσης από κυβέρνηση - ΝΔ, που εντάσσουν στη γενικότερη προπαγάνδα τους τη συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Να αξιοποιήσουν τη διαδικασία επανεκλογής του Κάρ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να ενισχύσουν το γενικότερο κλίμα συναίνεσης, επιχειρούν κυβέρνηση και ΝΔ.

Με προσυνεννοημένες κινήσεις, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δίνουν στη διαδικασία διαστάσεις τέτοιες που να περνούν το μήνυμα ότι «απαιτείται συνεννόηση» και συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να αποφευχθεί η απειλή της χρεοκοπίας.

Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε χτες τον Κάρ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός είπε στον Κάρ. Παπούλια ότι είναι ευρύτατη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι τίμησε το αξίωμα και ότι σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα έδωσε στίγμα θεσμικό και πολιτειακό με το οποίο ενίσχυσε το αίσθημα σιγουριάς, ασφάλειας και δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατοχύρωση και η ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ενώ ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επαναφέρουμε στην πολιτική ζωή της χώρας το αυτονόητο, να πράττουν δηλαδή όλοι το καθήκον τους.

Την ίδια στιγμή, ο Αντ. Σαμαράς απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, στην οποία αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνει την ανανέωση της θητείας στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου Κάρ. Παπούλια.

Η διαδικασία για την επανεκλογή του Κ. Παπούλια θα αρχίσει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες. Το ΚΚΕ, κατά πάγια τακτική του, δεν ψηφίζει Πρόεδρο Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο προτείνεται, γιατί αυτός είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ διαμορφώνει τις επιλογές του με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, που έρχονται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης
Οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι, την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη).

Παρατρεχάμενοι κοινοί συκοφάντες

Ο Φ. Σαχινίδης είναι υφυπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που έγινε προχτές υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου. Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, να ενταθεί η προβοκατόρικη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, αφού η κυβέρνηση ξέρει πως είναι ο πιο συνεπής σύμμαχος της αγροτιάς και μέσα από την κατασυκοφάντησή του φιλοδοξεί μάταια να πλαγιοκοπήσει τους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτών. Χτες, ο Φ. Σαχινίδης πήρε σβάρνα τα ραδιόφωνα για να πει τα εξής, ανάμεσα σε άλλα: «Θεωρώ λοιπόν ότι υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες. Τα 5,5 χρόνια τα προηγούμενα που ήταν η ΝΔ στην εξουσία, διαπίστωσα ότι το στελεχιακό δυναμικό του ΚΚΕ βρισκόταν σε μια διαδικασία ανάπαυσης. Τώρα, ξαφνικά, προσδοκούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες από μια κυβέρνηση τριών μηνών ό,τι δεν αντιμετωπίστηκε και όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αδιαφορία και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση της ΝΔ να τα αντιμετωπίσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο ΠΑΣΟΚος υπουργός ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως κριτήριο για τη δράση του Κόμματος δεν είναι το ποιος κυβερνά, αλλά το ποιον εξυπηρετεί η πολιτική του. Και στο ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς έχουν διαχρονική και μεγάλη ευθύνη τόσο οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και εκείνες της ΝΔ. Απέναντι σ' αυτήν τη βαθιά ταξική πολιτική, το ΚΚΕ δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του, παραμένοντας σταθερό στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, και πέρυσι, και τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν κάθε φορά ο πολιτικός δήμιος της αγροτιάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία από πρώτο χέρι της έχουν γνωρίσει οι αγρότες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει, όσους παρατρεχάμενους, κοινούς συκοφάντες αμολήσει στα μικρόφωνα και τις κάμερες η κυβέρνηση.


Π.

ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις σε χωριά και τόπους δουλειάς

Στελέχη της ΚΟ Οργάνωσης Καρδίτσας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες περιοδείες και συγκεντρώσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στους παρακάτω χώρους:

Σήμερα Πέμπτη σε Καππαδοκικό, με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη, Σοφάδες, με ομιλητή τον Β. Ξυδιά και Σταυρό, με ομιλητή τον Σ. Στουρνάρα.

Αύριο Παρασκευή, σε Μελισσοχώρι, με ομιλητή τον Β. Ξυδιά, Ματαράγκα, με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη, Καρδιτσομαγούλα, με ομιλητή τον Β. Κρανιά.

Επίσης, θα γίνουν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους: Αύριο Παρασκευή, στον ΟΤΕ, στο 7.20 π.μ., με ομιλητή τον Β. Ξυδιά και την Τρίτη το πρωί στο αμαξοστάσιο του Δήμου, με ομιλητή τον Β. Κρανιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ