ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Κερδίζουν χρόνο για το κεφάλαιο

Απορρίπτουν καθημερινά την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργιακή απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα

Το κάλεσμα για απεργιακό ξεσηκωμό πρέπει να μοιραστεί πλατιά, κόντρα στους εργατοπατέρες (στη φωτ. το πανό της προηγούμενης απεργίας του ΠΑΜΕ)
Το κάλεσμα για απεργιακό ξεσηκωμό πρέπει να μοιραστεί πλατιά, κόντρα στους εργατοπατέρες (στη φωτ. το πανό της προηγούμενης απεργίας του ΠΑΜΕ)
Αποστολή απεργοσπάστη και υπονομευτή της ταξικής ενότητας των εργαζομένων έχουν αναλάβει και αυτή τη φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Με κάθε τρόπο εμποδίζουν ανοιχτά και απροσχημάτιστα την οργανωμένη απάντηση των εργατοϋπαλλήλων ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια. Την ώρα που κυριολεκτικά «ο κόσμος καίγεται» για τους εργάτες και μπαίνουν στο απόσπασμα θεμελιώδη δικαιώματά τους, στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη σταθερή εργασία κτλ., ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» συνιστούν στους εργάτες αναμονή, καλλιεργούν επικίνδυνο κλίμα επανάπαυσης, όταν όλη η εργατική τάξη πρέπει να ξεσηκωθεί και να κάνει την απεργία στις 10 Φλεβάρη σταθμό στην οργάνωση της υπεράσπισης των δικών της συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου Εβρου. Στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) για κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη, λέγοντας ότι πρέπει το ΕΚΕ να περιμένει τη ΓΣΕΕ για τυχόν «αγωνιστικές» παρεμβάσεις...

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για απεργία και είπαν ότι θα αιτηθούν «στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση η διοίκησή της για το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης». Λένε δηλαδή στους ιδιωτικούς υπάλληλους ότι πρέπει να σταυρώσουν τα χέρια τους και να δεχτούν απολύσεις, ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας κι ό,τι άλλο συνεπάγεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στην Ενωση Τεχνικών και Χειριστών στον ΟΛΠ, οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, όταν τέθηκε το ζήτημα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αρνήθηκαν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση και ...παρέπεμψαν το θέμα στην ΟΜΥΛΕ. Αντίστοιχα, την ώρα που μια σειρά εφοπλιστές κρατούν απλήρωτους εκατοντάδες ναυτιλιακούς υπαλλήλους, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, οι δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και της ΠΑΣΚΕ πρωτοστάτησαν για να μην παρθεί απεργιακή απόφαση, παραπέμποντας το θέμα σε κάποια επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης. Στην ίδια κατεύθυνση, την πρόταση για προκήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη απέρριψε και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ).

Θέλουν απεργία «ακίνδυνη» για το κεφάλαιο

Ταυτόχρονα, ακόμα κι εκεί όπου υπάρχουν αποφάσεις για απεργία, οι δυνάμεις του συμβιβασμού δουλεύουν για να αποκτήσει περιεχόμενο «ακίνδυνο» για την πολιτική που είναι απειλή για τους εργάτες. Ετσι, χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όπου συζητήθηκε και η προετοιμασία της απεργίας, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ προχώρησαν σε επίθεση κατά του ΠΑΜΕ, ενώ της ΔΑΚΕ επιδόθηκαν στην καλλιέργεια κλίματος μοιρολατρίας. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚ μίλησε για υπονόμευση της απεργίας και της ενότητας από την πλευρά του ΠΑΜΕ (!) ενώ η ΔΑΚΕ μιλούσε για... έλλειψη αγωνιστικού κλίματος από τους εκπαιδευτικούς. Βέβαια, οι ίδιοι που τα λένε αυτά, αποφάσισαν για απεργία στις 16 Δεκέμβρη, μόνο και μόνο για να υπονομεύσουν και να εμποδίσουν την απεργία που είχε αποφασίσει το ΠΑΜΕ και δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες κλπ. για τις 17 του μήνα. Μιλούν για «έλλειψη αγωνιστικότητας», όταν οι ίδιοι όχι μόνο διασπούν τους δασκάλους από τους υπόλοιπους εργάτες, αλλά επιπλέον, αντί να συζητήσουν για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 10/2, ενδιαφέρονται μόνο να επιτεθούν στο ΠΑΜΕ.

ΓΣΕΕ
Νέα παρέμβαση για την ενίσχυση των αγορών

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος

Τα στήθη του απέναντι στους «κακούς» των αγορών όρθωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και με ανοιχτή επιστολή του, που υπογράφει ως πρόεδρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, στον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον καλεί να τα βάλει μαζί τους και να τους υπενθυμίσει «ως εκλεγμένος πρωθυπουργός με πρόσφατη ισχυρή εντολή ότι εκτός από τις αγορές υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους»..! Οι σκιαμαχίες του προέδρου της ΓΣΕΕ με τις απρόσωπες αγορές, τους «κινδυνολογούντες» για την ελληνική οικονομία, «τα κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά συμφέροντα» κλπ. είναι γνωστές. Κάθε φορά, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θέλει να κρύψει την ουσία της πολιτικής που ασκεί η συνομοσπονδία καταφεύγει στις γνωστές κορόνες του. Ομως, ακόμα και τότε ο «βασιλιάς είναι γυμνός».

Διότι στο διά ταύτα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δε μετακινείται ούτε ρούπι από τις γνωστές αντεργατικές του θέσεις. Ετσι, αφού κατακεραυνώνει τις αγορές, αφού σχίζει τα ιμάτιά του για τους «υπαίτιους της κρίσης», καταλήγει στη γνωστή του πρόταση για την «υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, συμβάλλοντας στη μετάβαση της οικονομίας σε νέο μοντέλο ανάπτυξης», στο οποίο πρόγραμμα «οφείλει να συμμετάσχει το τραπεζικό σύστημα..! Τι μας λέει ο κύριος πρόεδρος; Οτι τη διέξοδο, τη βλέπει σε ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι τραπεζίτες, όλοι αυτοί δηλαδή που ευθύνονται - μαζί με άλλους - για τη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή, να βάλουμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Μάλιστα, αυτό το πρόγραμμα - σύμφωνα με το πόνημα του προέδρου - «θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης...». Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Από τη μια, βγάζει δήθεν κραυγές, «για τις προτάσεις που στοχεύουν στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων» και, μια παράγραφο πιο κάτω, αποδέχεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, στην παρούσα φάση, αποτελεί την πεμπτουσία και το επιστέγασμα των προτάσεων για την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Και, μάλιστα, καλεί τον πρωθυπουργό, να μην ακούσει τις «αγορές», όταν αυτό το ΠΣΑ φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Δε λέμε. Ενδιαφέρουσα τέχνη η ταχυδακτυλουργία στην οποία ασκείται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αλλά αυτή «περνάει» μόνο στο τσίρκο.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Καταγγέλλουν νέο κρούσμα νοθείας

Αυτή τη φορά στο Σωματείο Σερβιτόρων Πάτρας

Σε παρωδία εξελίχθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Σερβιτόρων της Πάτρας με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΣΕΑΜ (με πρωτοστάτες τα στελέχη τους Σπ. Βάρδας και Ν. Δροσοπούλου) και με τη συμβολή της δικαστικής αντιπροσώπου. Το γεγονός καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η «Επιτροπή Αγώνα» για τη συνένωση των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ. Για τα όσα εκτυλίχθηκαν με τη συνδρομή μάλιστα της δικαστικής αντιπροσώπου, στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες παρέμβαση στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πάτρας, ενώ σήμερα θα του καταθέσουν και έγγραφη αναφορά.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν η «Επιτροπή Αγώνα» και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, η γενική συνέλευση για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής έγινε «εν κρυπτώ». Η δικαστική αντιπρόσωπος απαγόρευσε σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ να παραβρεθεί στη διαδικασία των εκλογών. Επίσης, η δικαστική αντιπρόσωπος απουσίαζε και τις δύο μέρες των εκλογών για ώρες, ενώ η διαδικασία συνεχιζόταν κανονικά. Στις εκλογές ψήφιζαν χωρίς βιβλιάριο ασθενείας και χωρίς υπεύθυνη δήλωση όπως προβλέπεται όταν δεν προσκομίζεται το βιβλιάριο. Η δικαστική αντιπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της, όπως επίσης αρνήθηκε να παραλάβει ένσταση ως όφειλε. Το αποκορύφωμα ήταν, όπως καταγγέλλεται και στην ανακοίνωση, η δικαστικός να λήξει τις αρχαιρεσίες τρεις ώρες νωρίτερα από την ώρα που προβλεπόταν!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζει το παθολογοανατομικό τμήμα του νοσοκομείου «Σωτηρία», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών και να καθυστερούν σημαντικά απαντήσεις σε βιοψίες, ιστολογικές εξετάσεις κλπ.

Σε επιστολή που έστειλε η διευθύντρια του Τμήματος, Ροδούλα Τριγγίδου, προς τους διευθυντές και τους γιατρούς των κλινικών και εργαστηρίων, επισημαίνει ότι έχουν απομείνει μόλις τρεις γιατροί (η διευθύντρια, η αναπληρώτρια διευθύντρια και ένας επικουρικός γιατρός), ενώ μετά τη μετακίνηση εργαζόμενης ειδικευμένης στο μηχανογραφικό σύστημα, υπάρχει πρόβλημα στις απαντήσεις που χρειάζονται για την πορεία των ασθενών. Τεράστια προβλήματα δημιουργεί και η μετακίνηση τεχνολόγου και η επικείμενη λήξη της σύμβασης του δεύτερου τεχνολόγου.

Τους 108 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας από τη «νέα γρίπη». Χτες, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμα αντρών 50 και 66 ετών με αιματολογικό νόσημα. Επίσης, εισήχθη και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ένας ακόμα άντρας 50 ετών, με αιματολογικό νόσημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ