ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων στο Ιράν

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και συνυπογράφεται από 47 κόμματα απ' όλο τον κόσμο

Με την κοινή τους ανακοίνωση τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα απορρίπτουν κάθε απόπειρα να αξιοποιηθεί η κατάσταση για να κλιμακωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, μόνο ο ιρανικός λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη μελλοντική πορεία της χώρας του
Με την κοινή τους ανακοίνωση τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα απορρίπτουν κάθε απόπειρα να αξιοποιηθεί η κατάσταση για να κλιμακωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, μόνο ο ιρανικός λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη μελλοντική πορεία της χώρας του
Την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργαζομένων στο Ιράν εκφράζουν 47 Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, με κοινή τους ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις σημαντικές εξελίξεις στο Ιράν τους τελευταίους μήνες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές, στα μέλη και τους φίλους του Τουντέχ, στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Καταδικάζουμε την πολιτική της καταστολής και τα μέτρα που, με ευθύνη της ιρανικής κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 8 ατόμων και τη σύλληψη περισσότερων των 1.000 αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι από τους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, πρόκειται να εκτελεστούν. Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται γνωστοί αγωνιστές του γυναικείου, φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι εκτελέσεις των πολιτικών κρατουμένων, την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και γενικότερα των πολιτικών κρατουμένων που αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, απορρίπτουμε ρητά κάθε απόπειρα να αξιοποιηθεί η κατάσταση για να κλιμακωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο ιρανικός λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη μελλοντική πορεία της χώρας του.

Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην περιοχή με το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή αποτελεί προϋπόθεση για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και κάθε προσπάθειας των αστικών δυνάμεων να χειραγωγήσουν το λαό, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις προς όφελος του λαού».

Τα κόμματα που υπογράφουν

1. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

3. Κόμμα Εργατών Βελγίου

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας

5. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας Ερζεγοβίνης

6. Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών

7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

8. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας

9. Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

10. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

11. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

14. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

16. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

17. Κόμμα Τουντέχ, Ιράν

18. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

21. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

23. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

24. ΑΚΕΛ

25. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

28. Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό

29. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

31. Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές

32. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

33. Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

34. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

35. Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

36. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

39. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

41. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

42. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας

43. Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

44. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

45. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

46. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

47. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (1930)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύτιμη πείρα απ' όλη τη χώρα

Στο 150% αναπροσάρμοσε το πλάνο της η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του Κόμματος

Με το πανελλαδικό πλάνο να βρίσκεται μια ανάσα από την υπερκάλυψη, στο 94,85%, και τις Κομματικές Οργανώσεις να μετρούν αντίστροφα το χρόνο για την υπερκάλυψη των στόχων τους, με το ξεπέρασμα των όποιων καθυστερήσεων, η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της.

Την εμπειρία από τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, η οποία έχει ήδη υπερκαλύψει το πλάνο της και στο «κλείσιμο» της περασμένης Δευτέρας κάλυψε το 126,95%, μεταφέρει στον «Ρ» ο Βασίλης Σακελαρίου, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και υπεύθυνος για την οικονομική εξόρμηση.

Οπως σημειώνει, «η ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή της πολιτικής του Κόμματός μας βοήθησε να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό κάλυψης. Στη συντριπτική πλειοψηφία, τα χρήματα τα μαζέψαμε "ταληράκι - ταληράκι" από πολλούς ενισχυτές του Κόμματος. Βοήθησε ακόμα ο καλός σχεδιασμός που είχαμε σαν Νομαρχιακή Επιτροπή, ο συνεχής έλεγχος που γινόταν, το γεγονός ότι όλα τα μέλη του Κόμματος είχαν έγκαιρα χρεωθεί κουπόνια.

Γίνανε κάποιες εκδηλώσεις ενόψει της Οικονομικής Εξόρμησης, στις οποίες η συμμετοχή του κόσμου - για τα δεδομένα της περιοχής μας - ήταν πολύ καλή. Ακόμα, τα μέλη της ΝΕ υπερκάλυψαν όλοι το πλάνο τους, γεγονός που έδωσε άλλον αέρα στις Οργανώσεις.

Απευθυνθήκαμε πλατιά σε όλο τον κόσμο με πανεξορμήσεις. Εντάξαμε την οικονομική δουλειά στη γενικότερη παρέμβαση στις αρχαιρεσίες σωματείων, στη συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπών Αγώνα κλπ. Ολα αυτά βοήθησαν να βρούμε κι άλλο κόσμο, να φτάσουμε στο ποσοστό μας.

Σήμερα, έχουμε πάρει απόφαση για κάλυψη 150% του πλάνου μας. Στην Κάλυμνο έχουμε ιδιόκτητα γραφεία και βάζουμε στόχο, επειδή είναι παλιό το κτίριο να το ανακαινίσουμε. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον επόμενο στόχο μας».

Αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι

Οι κλαδικές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι, την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη).

ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι εκθέσεις αρχειακού υλικού

Συνεχίζονται και για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα οι εκθέσεις που λειτούργησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στα νέα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ στην Πάτρα, καθώς είχαν επιτυχία και προκάλεσαν γενικότερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για έκθεση που επιμελήθηκε ο σ. Βασίλης Λάζαρης, ιστορικός, για τη μεγάλη δεκαετία '40 - '50, διανθισμένη από πλούσιο αρχειακό υλικό της εποχής. Εκτίθεται, επίσης, τμήμα του προσωπικού Αρχείου του Βαγγέλη Ρογκάκου, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν τα Σάββατα 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και τις Κυριακές 10 π.μ. - 1 μ.μ. στα νέα ιδιόκτητα γραφεία της ΕΠ (12ου Συντάγματος 34, Πάτρα).

Προβολές σοβιετικών έργων

Διήμερο αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο διοργανώνει αύριο και μεθαύριο, 30 και 31 Γενάρη, η ΚΟΒ Μελισσίων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Το αφιέρωμα διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων (2ος όροφος) και οι παραστάσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. Αύριο Σάββατο 30/1 θα προβληθεί η ταινία «Οταν περνούν οι γερανοί» και την Κυριακή 31/1 η ταινία «Τσαπάεφ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ