ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Οι λύσεις που πρέπει να επιβάλουν με την πάλη τους οι εργαζόμενοι στο Ασφαλιστικό πρέπει να είναι τέτοιες που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών και σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιβαρύνουν το κεφάλαιο και όχι τους ασφαλισμένους, επισήμαναν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου του Κόμματος, για τα αποθεματικά των Ταμείων και το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, απαίτησαν να σταματήσει η καταλήστευση των πόρων και των αποθεματικών των Ταμείων προς όφελος του χρηματιστηριακού τζόγου και του κεφαλαίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, παρουσιάστηκε η εικόνα οικονομικής ανέχειας των Ταμείων, αποσπασμένη από την πολιτική που δημιουργεί το πρόβλημα και το ανάγει σε οικονομικό, προκειμένου να δικαιολογηθεί η λήψη των επερχόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Οπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, τα έσοδα των Ταμείων είναι υποδεέστερα των εξόδων τους. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη συμμετοχή του ΚΚΕ στον ψευδεπίγραφο κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, δείχνοντας το φόβο και την έχθρα τους για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και την απήχησή του.

Διαχειριστική ανικανότητα καταλόγισαν στο ΠΑΣΟΚ οι εκπρόσωποι της ΝΔ, συμφωνώντας στο ότι πρέπει να ληφθούν αντιλαϊκά μέτρα λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων. Ως μεγάλο πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. εμφάνισε τους οικονομικούς μετανάστες, ενώ αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις στα εργασιακά προσπάθησε να σκορπίσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του ΚΚΕ, κατά πάγια τακτική, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, με το προεδρείο της Βουλής να επικαλείται το άρθρο 73, παρ. 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν τίθενται σε ψηφοφορία προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης που προκαλούν δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αναγκαία και ρεαλιστικά αιτήματα

Πρόοδος είναι να καρπώνεται ο εργαζόμενος τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής εξέλιξης, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του Κόμματος

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου του Κόμματος, ο εισηγητής Γιώργος Μαυρίκος, αναφέρθηκε στη ρεαλιστικότητα των αιτημάτων που προβάλλει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «σήμερα η επιστημονικοτεχνική επανάσταση, η ραγδαία είσοδος των αποτελεσμάτων της επιστήμης και της τεχνικής στην παραγωγική διαδικασία έχει δώσει μεγάλες δυνατότητες. Και γεννιέται το ερώτημα: Ολες αυτές τις δυνατότητες, ποιος θα τις καρπωθεί; Μέχρι σήμερα τις καρπώνεται το κεφάλαιο και τα κέρδη, σε βάρος πάντα των εργαζομένων.

Και λένε: "Μα, είναι λογικό να προτείνετε να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;". Βεβαίως, εμείς λέμε ότι είναι αναγκαίο. Γιατί είναι ρεαλιστικό να πάει το όριο ηλικίας στα εβδομήντα; και δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα, με αυτή την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με αυτά τα χαρακτηριστικά που λίγο πριν υπογραμμίσαμε, να μην επωφελείται, να μην κερδίζει ο εργαζόμενος; Γιατί είναι πρόοδος να μειώνεται η σύνταξη, είναι πρόοδος και ρεαλιστικό το 70% των συνταξιούχων να παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ και είναι παραλογισμός αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύνταξη κάτω από 1.120 ευρώ;».

Ο Γ. Μαυρίκος έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων λέγοντας ότι «υπάρχει ένα έγκλημα διαρκείας, μια λεηλασία. Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος που τον έχουν οικοδομήσει χρόνια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, μαζί με τα όργανά τους, τα "παπαγαλάκια" τους, τους οργανισμούς που κάθε φορά διορίζουν, μαζί με όλο αυτόν τον ορυμαγδό που αρχικά σημειώσαμε, που αποτελεί αυτή την αντεργατική συμμαχία, ότι το πρόβλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι οικονομικό. Μεγάλο παραμύθι, μεγάλο ψέμα, μεγάλη υποκρισία»...

Οπως είπε, αιτία του προβλήματος είναι «πολιτικές, είναι στρατηγικές του κεφαλαίου» και με στοιχεία παρέθεσε τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου, και κατέληξε λέγοντας: «Προσθέστε την εισφοροδιαφυγή του 2008, που είναι 7 δισεκατομμύρια, τα οφειλόμενα των εργοδοτών, που είναι 7,5 δισεκατομμύρια, τα οφειλόμενα του Δημοσίου, που είναι 11 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα νούμερα»!..

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε πως πρέπει να καταργηθεί κάθε διάταξη που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, με την τοποθέτησή τους μονάχα σε τίτλους του Δημοσίου και με εγγυημένη απόδοση. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει σε αυτές τις συνθήκες με αυτή τη λογική της πρότασής μας να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα εξήντα και στα πενήντα πέντε και αντίστοιχα στα βαρέα και ανθυγιεινά, γιατί μέσα από αυτήν την πολιτική γίνεται κατορθωτό η σύνταξη να γίνει στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση του κάθε εργαζόμενου».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ απαντούν στην καρδιά του ζητήματος

Απάντηση στην τρομοκρατική προπαγάνδα της κυβέρνησης για τα Ταμεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έδωσε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Το σχέδιο νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ απαντάει στην καρδιά του ζητήματος. «Δε σας συμφέρει γι' αυτό δεν το δέχεστε, καθαρά πράγματα, διότι σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε χρήμα από κάποιους και να το δώσετε σε πολλούς. Να πάρετε από τους λίγους και να δώσετε στους πολλούς, γιατί αυτή είναι η πολιτική σας και μην τρομοκρατείτε το λαό ότι διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα».

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει «να σας αναγκάσει να λύσετε τα ζητήματα και να μην είναι πρόβλημα του λαού. Εσείς πρέπει να νιώσετε τρομοκρατημένοι από την αδικία που υπάρχει, από ένα κίνημα διογκούμενο, και όχι να νιώθει φόβο ο λαός για να κάνει συνεχώς ανώφελες και επιζήμιες θυσίες».

Δεχόμαστε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα. Αλλά είναι κρίσιμα γιατί υπάρχει αντεργατική, αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική πολιτική και γιατί το «μάρμαρο» της κρίσης πρέπει να το πληρώσει ο λαός και κανένας άλλος.

Η οικονομική κρίση, τόνισε, είναι μια αφορμή για την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης με μεγαλύτερη επιτάχυνση σε μεγαλύτερο βάθος και πλάτος και στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δικομματική συνενοχή

Εμείς, συνέχισε, κατ' αρχήν απορρίπτουμε ριζικά όλα τα επιχειρήματα που έφερνε η προηγούμενη και φέρνει και η σημερινή κυβέρνηση για τις αιτίες που το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, έτσι που λέγεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια δε θα μπορεί να καταβληθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και όλες οι παροχές, και θα φτάσουμε στο σημείο επειδή δεν υπάρχει «σάλιο» να μην πληρώνονται ούτε οι συντάξεις.

Δε δεχόμαστε την αιτία, είπε η Αλ. Παπαρήγα, και αυτό είναι και πάρα πολύ βασικό. Και γι' αυτό καταθέσαμε και επανακαταθέτουμε και τώρα το σχέδιο νόμου. Για να πούμε και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν λύσεις. «Αυτό που προτείνουμε εμείς δεν είναι καμία επαναστατική λύση, αλλά τουλάχιστον αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες από τις οποίες προκλήθηκε η κατάσταση που προκλήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι και ο τρόπος με τον οποίο πάει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δείχνει τις βαθύτερες προθέσεις της, και είπε:

«Ποιος έχει δικαίωμα να παραγράψει τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία με κάθε τρόπο και με κάθε μορφή από το 1950 και μετά; Εδώ φτάσατε στη δεκαετία του '50 και αργότερα στη δεκαετία του '60 σε απαλλαγές των ασφαλιστικών εισφορών των εξαγωγέων για να τονωθούν οι εξαγωγές, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν. Μέχρι και για την τουριστική ανάπτυξη και για να γίνουν τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σε μια στροφή που ήθελαν να πάρει ο τουρισμός, πλήρωσε το ΙΚΑ».

Επομένως, συνέχισε, τις βαθύτερες αιτίες τις ξέρουμε - τις αναγράφουμε στο σχέδιο νόμου και τις αναγνωρίζουν, αν θέλετε, τυπικά και όλα τα κόμματα - πώς δηλαδή ληστεύθηκαν τα αποθεματικά, είτε με 0% επιτόκιο, είτε με χαμηλότερο επιτόκιο, με την εισφοροδιαφυγή, με τη «μαύρη εργασία», με τις απολύσεις, κλπ. Αλλά και με το γεγονός ότι δε δινόταν η κρατική επιχορήγηση με επάρκεια. «Εννιά δισ. ευρώ είναι μόνο το τελευταίο χρέος του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Επομένως εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε αυτή τη λογική», είπε η Αλ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται, ότι κυριότερη αιτία του προβλήματος είναι η γήρανση του πληθυσμού και το ότι άλλαξε η αναλογία ανάμεσα στον εργαζόμενο και στο συνταξιούχο, παρατήρησε ότι αυτό είναι και παμπάλαιο επιχείρημα, «με την έννοια ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το έλεγε. Ευκαιρία, λοιπόν, για να επιπέσουν πάνω στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ή για να αναφερθούν σε ορισμένους κλάδους - που δεν ήταν και το κύριο βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία - που έπαιρναν σύνταξη νωρίτερα».

Η κλοπή με παραδείγματα

Και εδώ υπάρχει ένα θέμα, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας: «Οταν ένας δουλεύει, για παράδειγμα, από 20 χρόνων, όταν συμπληρώσει 30 και 35 χρόνια δουλειάς γιατί δεν πρέπει να πάρει σύνταξη; Δηλαδή, πρέπει να φτάσει στο όριο; Πού δηλαδή πρέπει να φτάσει;». Οταν - υπογράμμισε - υπάρχουν ένα εκατομμύριο ανασφάλιστοι - και δεν είναι ανασφάλιστοι μόνο οι μετανάστες - βεβαίως η αναλογία ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους γίνεται δυσμενής.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα υπάρξει μείωση των συντάξεων μέσα από τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και έφερε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: Ενας εργαζόμενος ο οποίος έχει χρονιάτικες αποδοχές 19.000 το χρόνο, και έχει δουλέψει 34 χρόνια, από το 1975 μέχρι και το 2009, με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή με την καλύτερη πενταετία, θα έπαιρνε σύνταξη 1.364,75 ευρώ. Με τον καινούριο υπολογισμό θα πάρει 878,31 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση της σύνταξης κατά 35%. Αυτή είναι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση, είπε.

Στη συνέχεια έφερε και δεύτερο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο ένας εργαζόμενος που έχει μηνιαίο μισθό 1.485 ευρώ για το ίδιο διάστημα και έχει 8.500 ένσημα - στο προηγούμενο παράδειγμα ήταν πάνω από 9.000 ένσημα - με τον παλιό υπολογισμό θα έπαιρνε τη «μεγάλη» σύνταξη, την πολύ προκλητική, των 715,63 ευρώ και με τον καινούριο υπολογισμό θα πάρει 487,33 ευρώ, δηλαδή θα έχει 32% μείωση. «Αυτή τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων προτείνετε;» ρώτησε η Αλ. Παπαρήγα.

Για τη βασική σύνταξη είπε ότι με τα 4.500 ένσημα με τον προηγούμενο υπολογισμό ήταν 486 ευρώ, τα οποία θα γίνουν τώρα 350 ευρώ και από εκεί και πέρα πάμε στα επαγγελματικά ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και κυρίως θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων. Θα πάμε, συνέχισε, και στον τρίτο πυλώνα που είναι ο καθαρά ιδιωτικός τομέας, που ξέρουμε πώς πληρώνει και ξέρουμε ότι έχει χειροτερέψει τις παροχές στους εργαζομένους.

Χτύπημα σε γυναίκες και αγρότες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και αναφερόμενη στους αγρότες που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τόνισε: «Ο αγρότης κατά κανόνα επισήμως δε δουλεύει από τα 18 έως τα 65; Δουλεύει και παραπάνω! Τι σύνταξη είχε μέχρι τώρα ο αγρότης που δουλεύει τόσα χρόνια; Σκεφθείτε πού θα πάει τώρα η βασική σύνταξη! Αγροτική σύνταξη θα γίνει για όλους». Υπενθύμισε δε ότι ενώ αυξήθηκε η ασφαλιστική εισφορά των αγροτών στον ΟΓΑ το αντίκρισμα στη σύνταξη ήταν μόλις 30 ευρώ το μήνα.

Αναφερόμενη στα ασφαλιστικά ταμεία υπογράμμισε ότι δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά αυτό οφείλεται στη ληστεία και στην αντιασφαλιστική πολιτική, και τόνισε: «Ανακαλύψατε το μεγάλο πρόβλημα ότι φεύγουν μαζικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Ποιος τους διώχνει από το δημόσιο - και τις γυναίκες - μια ώρα αρχύτερα; Δεν τις διώχνει μια ώρα αρχύτερα η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης;».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα επικαλέστηκε επιστημονική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εάν ασφαλίζονταν όλοι οι εργαζόμενοι με 300 ημερομίσθια το χρόνο θα αυξάνονταν τα αποθεματικά του ΙΚΑ (τα χρηματικά αποθέματα) κατά 40%, και αναρωτήθηκε:

«Γιατί δηλαδή δεν είναι αυτός ο δρόμος της αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά είναι αντιμετώπιση να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να διαχωριστεί η σύνταξη σε βασική, προνοιακή και όλα τα άλλα όπου ο καθένας θα πρέπει να βάζει από την τσέπη του;».

Κατήγγειλε ακόμα ότι από τη στιγμή που περικόπτονται ασφαλιστικά δικαιώματα, οι επιχειρηματίες θα πάρουν 4 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Δόκανο ο «κοινωνικός διάλογος»

Κάλεσμα στην πανεργατική απεργία στις 10 του Φλεβάρη απηύθυνε στην ομιλία του το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Στον υποκριτικό χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «ο "κοινωνικός διάλογος" είναι δοκιμασμένος, είναι παγίδα, είναι δόκανο και αυτό έχει αποδειχθεί στη ζωή. Παράδειγμα. Οι νόμοι Σιούφα το 1990 - 1992, ο νόμος Ρέππα το 2002, ο νόμος της κυρίας Πετραλιά, της ΝΔ το 2008, έκαναν πολύ σοβαρές αντιλαϊκές αλλαγές. Ανέτρεψαν πολύ σημαντικά ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το όχημα, μέσα από το οποίο διαμορφώθηκε το έδαφος για την επιβολή αυτών των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ήταν ο στημένος "κοινωνικός διάλογος", ο "διάλογος" της σκοπιμότητας, στον οποίο πράγματι συμμετείχε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που δεν έχει καμία σχέση με τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Ηταν, είναι και έτσι θα λειτουργήσει και στην πορεία, ένας "δούρειος ίππος", ο οποίος διευκολύνει τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική».

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε και στο θέμα των αποθεματικών των Ταμείων σημειώνοντας ότι «οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν λειτουργήσει πρακτικά σαν στοιχεία αυτού του χρηματιστηριακού παιχνιδιού, έχουν λειτουργήσει σαν στοιχεία του τζόγου. Μπορούσα να πω με ένα στοιχείο το εξής: Το Μάρτη του 2000, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο τότε Διοικητής του ΙΚΑ, ο κ. Νεκτάριος, δήλωσε ότι το σύνολο σχεδόν των αποθεματικών του Οργανισμού είναι στο Χρηματιστήριο και έχουν χαθεί ήδη - έλεγε τότε - 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Συνεπώς, η λογική που προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον τζόγο είναι κατακριτέα από το σύνολο των εργαζομένων, γιατί έχει λειτουργήσει πολύ αρνητικά για τα συμφέροντά τους».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα εκβιασμού και τρομοκρατίας. Προσπαθεί να εισάγει ψεύτικα, απαράδεκτα διλήμματα για να επιβάλει πολύ σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές, ακολουθώντας την ίδια πολιτική που είχε η ΝΔ». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η απάντηση δίνεται καθημερινά από το ΚΚΕ, από τις ταξικές δυνάμεις στους χώρους της δουλειάς, δόθηκε με την απεργία στις 17 Δεκέμβρη και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική, μαζική, μαχητική απάντηση με τη συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα στις 10 του Φλεβάρη».

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ περιλαμβάνει τις παρακάτω διατάξεις:

Υποχρεώνεται το Δημόσιο μέσα σε τρία χρόνια να αποζημιώσει πλήρως τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το 1951 μέχρι σήμερα, από τη δέσμευση των αποθεματικών τους σε καταθέσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οι απώλειες θα υπολογίζονται κατά έτος, με βάση το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου ή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Το Δημόσιο να καταβάλει εντός εξαμήνου στα ασφαλιστικά ταμεία τα ποσά που αυτά διέθεσαν για την αγορά των «δομημένων» ομολόγων» και να καλύψει κάθε άλλη ζημιά τους.

Καταργείται κάθε διάταξη που επιτρέπει την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα αποθεματικά θα τοποθετούνται μόνο σε μη διαπραγματεύσιμους τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.

Οι μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που κατέχουν τα Ταμεία μεταβιβάζονται με πώληση στην τρέχουσα τιμή στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στα Ταμεία πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί με την αγορά μετοχών και η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τη διαφορά τιμής αγοράς και τιμής πώλησης.

Το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει σε μία τριετία έντοκα την οφειλόμενη αλλά μη καταβληθείσα στα Ταμεία τριμερή χρηματοδότηση.

Το Δημόσιο σε έξι μήνες υποχρεώνεται να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές και τους άλλους πόρους που, ενώ τους έχει εισπράξει και έπρεπε να τους καταβάλει στα Ταμεία, τους παρακρατεί παράνομα.

Υποχρεώνονται τα υπουργεία να πάρουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση καταβολή όλων των εισφορών που οφείλουν ιδιώτες στα Ταμεία.

Με τη συμπλήρωση του 60ού έτους οι άνδρες και του 55ου έτους οι γυναίκες δικαιούνται πλήρη σύνταξη, ενώ για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά τα όρια είναι 55 και 50 αντίστοιχα.

Πλήρη σύνταξη παρέχεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης ή με 9.000 ένσημα. Οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εφόσον συμπληρώσουν 4.050 ημέρες ασφάλισης, ενώ τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν.

Η σύνταξη καθορίζεται στο 80% των τελευταίων πριν τη συνταξιοδότηση συνολικών μηνιαίων αποδοχών.

Οι εργαζόμενοι απαλλάσσονται από τις εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας και απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές του κλάδου αυτού από το δημόσιο σύστημα Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ