ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι στο ΜΕΤΩΠΟ της Αντίστασης

Τρίμηνο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και απόκρουσης των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης αποφάσισε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Σε πόλο ταξικής συσπείρωσης, αγωνιστικής δράσης και μαχητικής αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αναδεικνύεται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ ) με την καθημερινή του δράση και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του. Το αγωνιστικό πρόγραμμα που συζήτησε και υιοθέτησε την προηγούμενη Πέμπτη η Γραμματεία του, χαράζει τη γραμμή αντίστασης και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, μπροστά στην απροκάλυπτη συμμαχία εργοδοτών και κυβέρνησης και την υποτελή στάση που τηρεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Τις δύο βδομάδες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση των μέτρων της κυβερνητικής επιτροπής, που εγκαινιάζουν μια περίοδο νέων αντεργατικών κυκλώνων, το ΠΑΜΕ απέδειξε ότι είναι εδώ. Με εκατοντάδες περιοδείες σε χώρους δουλιάς, που συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, με συσκέψεις σωματείων, συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαίτησε και απαιτεί την απόσυρση του αντεργατικού πακέτου.

Το μήνυμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές είναι ξεκάθαρο. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει, ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με την εργοδοσία. Τα μέτρα της κυβέρνησης, δεν είναι τυχαία, χτυπούν τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων. Καταργούν το οχτάωρο και το εφτάωρο, την πλήρη απασχόληση. Απελευθερώνουν τις απολύσεις, μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, υπονομεύοντας ακόμα παραπέρα το ΙΚΑ και τ' άλλα ταμεία. Επεκτείνουν τη μερική απασχόληση στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

Στις τακτικές της «συναίνεσης» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, στα «τραπέζια διαλόγου» της υποταγής, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις αντιπαραθέτουν τη δράση και τον αγώνα, στον οποίο καλούν όλους τους εργαζόμενους. Με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, με την πρόκληση συζητήσεων σε όλα τα συνδικάτα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, με συσκέψεις και περιοδείες, αποστολή υπομνημάτων διαμαρτυρίας, συγκέντρωση υπογραφών, ο ταξικός πόλος συγκροτεί το μέτωπο της αντίστασης.

Το πρόγραμμα δράσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ περιλαμβάνει:

  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα στις 24 Αυγούστου, μέρα έναρξης του ψευτοδιαλόγου κυβέρνησης -ΓΣΕΕ.
  • Συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Σεπτέμβρηστη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
  • Πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 16 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.
  • Στις 22 Σεπτέμβρη, συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην Πράγα, στη διαμαρτυρία ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια μέρα εκδήλωση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα.
  • Στις 29 Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα πάρει μέρος στη σύσκεψη Ευρωπαϊκών Αγωνιστικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων που γίνεται στη Γαλλία.
  • Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη (μέρα Σάββατο), με τη συμμετοχή φορέων από τους ΕΒΕ και τους αγρότες.
  • Πρόταση στα συνδικάτα για πραγματοποίηση απεργίας στα μέσα του Νοέμβρη.
  • Διοργάνωση ημερίδας με διανοούμενους για τη διαδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος και τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.
  • Ανάπτυξη της δράσης για τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης.
ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Αποδεικνύεται πλέον η ταξική διαλογή των μαθητών!

Τα αποτελέσματα εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πείθουν πλέον και τον πιο δύσπιστο για τον πραγματικό της στόχο: την ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΟΛΜΕ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα περισσότερα Λύκεια της χώρας, αλλά και οι επεξεργασίες στοιχείων της ΕΣΥΕ από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ αποδεικνύουν τη τεράστια διαρροή μαθητών από τα Λύκεια και αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών:

  • Συγκρίνοντας αριθμούς μαθητών πριν και μετά την μεταρρύθμιση προκύπτει ότι εγκατέλειψαν το Λύκειο 50.565 μαθητές. Η πραγματική διαρροή είναι προφανώς πολλαπλάσια, καθώς πολλά παιδιά αποθαρρύνονται πλέον να συνεχίσουν από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (από τους 113.048 μαθητές της Γ΄ τάξης των Ημερήσιων Δημόσιων Γυμνασίων, φέτος στην Α΄ τάξη των αντίστοιχων Λυκείων φοιτούσαν μόλις 81.197)
  • Πριν την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αποφοιτούσαν από το Λύκειο οι 9 στους 10μαθητές, ενώ τώρα σχεδόν οι 5στους 10!
  • Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, φέτος απορρίπτεται από τη Β΄ Λυκείου το 18,3% των μαθητών! Οι εργατικές συνοικίεςτης Αττικής (Ελευσίνα, Πέραμα, Μέγαρα, Κερατσίνι κλπ.) έχουν ποσοστά «αποτυχίας» της τάξης του 20-45%,ενώ οι ανεπτυγμένες περιοχές από 2 μέχρι 10,4%.Οι αγροτικές και ακριτικές περιοχές έχουν τις δραματικές «πρωτιές»απόρριψης.

Η δικαιολογημένη και γενικευμένη πλέον αγανάκτηση και ο φόβος για επικείμενους αγώνες, οδηγεί την κυβέρνηση σε «πυροσβεστικές» λύσεις και ελιγμούς, που βέβαια αφήνουν άθικτη την ταξική ουσία του αντιπαιδαγωγικού εκτρώματος.

Ο υπουργός Παιδείας αφήνει ανοιχτό τώρα το ενδεχόμενο επαναφοράς του θεσμού των μετεξεταστέων μόνο για φέτος και μόνο για τη Β΄ Λυκείου και φέρεται να εξετάζει μείωση ή σύμπτυξη εξεταζόμενων μαθημάτων και μείωση των διαγωνισμάτων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Βέβαια τέτοιες «αλλαγές» δε θίγουν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (σχολείο ταξικής διαλογής, αποστεωμένο από την ουσιαστική γνώση, εξεταστικό κέντρο για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και μισο-κατάρτιση μέσω των ΤΕΕ για τα «απόβλητα» του εκπαιδευτικού συστήματος).


Μ. Κ.

Εκδήλωση της ΝΕ Ζακύνθου

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης και πολιτικές συμμαχίες. Ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία», σήμερα Κυριακή 30 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Φώσκολος». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

  • ΣήμεραΚυριακή:

- Στην Αργαλαστή του Πηλίου, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στις Καλύβες Χανίων, στην Κρήτη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στο λιμάνι της Μονεμβασιάς, στη θέση Πλάκα, στις 9 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Ανεργία και μαθητικό κίνημα».

- Στην Αμαλιάδα, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Μαθητικό κίνημα και ανεργία».

- Στη Μεγάρχη Τρικάλων, στις 9 μ.μ., με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα».

- Στην Ανέζα Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Νέοι αγρότες».

  • Αύριο Δευτέρα 31/7:

- Στην Αγιά, στην Πάτρα, στις 8:30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός κι η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο μαθητικό κίνημα και στην πάλη της νεολαίας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στη Ζίτσα Ιωαννίνων στις 8.30 μ.μ.

Εκδήλωση στη Σάμο για το ΔΣΕ

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου διοργανώνουν την Κυριακή 30.7.2000 στις 11.00 π.μ. στην τοποθεσία Κέρκης (Ξυνιάς) εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 51 χρόνων από τις τελευταίες μάχες που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας στο νησί, τιμώντας τους αγωνιστές που έπεσαν για την πατρίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ