ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγάζει στο σφυρί την περιουσία των ταμείων

Δουλεύει ολοταχώς για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει ευρώ για τις «τρύπες» των Ταμείων, όταν μόνο στο ΙΚΑ το κράτος χρωστά πάνω από 10 δισ.

Να βγάλουν στο σφυρί την περιουσία τους εξωθεί τα Ταμεία η κυβέρνηση αρνούμενη να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές ανάγκες τους για το 2010, ενώ, εκβιάζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, ζητά να αποφασιστούν πρώτα οι δομικές αλλαγές και μετά να εξεταστεί οποιαδήποτε εξεύρευση νέων πόρων. Χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε καθαρό ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτης επιχορήγησης και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το κράτος στην πράξη δε δίνει καμία εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων.

Μιλώντας στην Επιτροπή όπου διεξάγεται ο στημένος «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 2010 δε θα δοθεί καμιά έκτακτη επιχορήγηση και πως τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστεί κάποιο ταμείο, θα πρέπει να τα αναζητήσει στη «διαχείριση και στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων». Η προκλητική αυτή θέση, απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, προβάλλεται τη στιγμή που η κυβέρνηση μείωσε κατά 10% την κρατική επιχορήγηση το 2010 σε σχέση με πέρσι και στον προϋπολογισμό του έτους ενέγραψε ποσά ύψους 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε πέρσι. Ποσά που έτσι και αλλιώς είναι πολύ μικρότερα από τους θεσμοθετημένους πόρους που πρέπει να δίνει το κράτος και πολύ μικρότερα βέβαια σε σχέση με τις ανάγκες των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι μόνο στο ΙΚΑ το χρέος του κράτους από τους θεσμοθετημένους πόρους ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, πέρα από τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα βεβαιωμένα και μη καταβληθέντα χρέη των επιχειρήσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και δημόσιες επιχειρήσεις. Και ενώ η κυβέρνηση δε δίνει ούτε ένα μέρος των χρεών, δεν κάνει τίποτα το ουσιαστικό για την καταβολή από τους ιδιώτες των βεβαιωμένων και παράνομα παρακρατηθέντων εισφορών - αντίθετα ετοιμάζει νομοθέτημα για πάγιο τρόπο ρύθμισης των χρεών - λέει στα Ταμεία να εκποιήσουν την περιουσία τους. Και βέβαια η θηλιά της οικονομικής ασφυξίας που περνά η κυβέρνηση στα Ταμεία δεν μπορεί να υποβαθμιστεί με τα ψίχουλα των 580 εκατομμυρίων ευρώ που τοποθετήθηκαν στο Ταμείο Αλληλεγγύης για την κοινωνική ασφάλιση (ΑΚΑΓΕ) που συγκροτήθηκε - μεταξύ άλλων - για να χρυσωθεί το χάπι των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Ο,τι πει το κεφάλαιο και η ΕΕ

Ο ωμός οικονομικός εκβιασμός δεν είναι άσχετος και με τη θέση της κυβέρνησης για άμεση προώθηση των ανατροπών που σχεδιάζονται και έχουν παρουσιαστεί με τη μορφή των «δομικών αλλαγών». Πυρήνας αυτών των ανατροπών είναι ο διαχωρισμός των συντάξεων σε δύο μέρη, με το κράτος να περιορίζεται μόνο στην κάλυψη ενός ελάχιστου «προνοιακού» τμήματος, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα καθορίζεται σε «ανταποδοτική βάση», ανάλογα δηλαδή με τις εισφορές και τα χρόνια εργασίας και το βάρος αυτής της σύνταξης θα σηκώνει στην πλάτη του αποκλειστικά ο εργαζόμενος με τις εισφορές του. Για το νέο αυτό μοντέλο ασφάλισης που καταργεί στην πράξη τον κοινωνικό της χαρακτήρα και περιορίζει δραστικά τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότησή του, θα υπάρξουν ανακοινώσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής από τον υπουργό Εργασίας. Ωστόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε σαφές ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα επικυρωθούν πρώτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν εξεταστούν και ψηφιστούν από τη Βουλή!

Ο υπουργός τάχθηκε ευθέως υπέρ του «ανταποδοτικού συστήματος» κάτι που έτσι και αλλιώς θα οδηγήσει σε ριζική μείωση των συντάξεων και συνέδεσε τη χρηματοδότηση και την ανεύρεση νέων πόρων με τις αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το νέο φόρο είπε ότι είναι «ανεπίκαιρος», αλλά παρουσιάζοντας τη «βεντάλια» των πιθανών πόρων, δεν απέκλεισε την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων (κατά 1%), αλλά και στο ΦΠΑ (π.χ. καυσίμων) είτε φόρο σε τυχερά παιχνίδια.

Ληστεία από τη φαρμακοβιομηχανία

Στο πλαίσιο αυτό, και στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, επανέλαβε τη θέση για διαχωρισμό των κλάδων Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία και την ένταξή τους στο ΕΣΥ, κάτι που θα οδηγήσει σε παραπέρα συρρίκνωση των παροχών Υγείας. Ακόμα επανέφερε την πρόταση για σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων και την από κοινού προμήθεια φαρμάκων και υλικών από την αγορά.

Αλλά ενώ η κυβέρνηση και τα στελέχη της αναλώνονται σε ασκήσεις για την ανεύρεση μείωσης των δαπανών υγείας, χωρίς να μπορούν να αποκρύψουν ότι τελικά η πραγματική τους πρόθεση είναι ο περιορισμός των παροχών στους ασφαλισμένους, το πάρτι της ληστείας από τους φαρμακοβιομήχανους και μεγαλέμπορους καλά κρατεί. Σύμφωνα με εισήγηση μέλους της Επιτροπής, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι έμποροι λεηλατούν Ταμεία και ασφαλισμένους βρίσκοντας νέες «τεχνικές». Ετσι αντικαθιστούν παλιά ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα με άλλα παρόμοια, αλλά πολύ ακριβότερα. Η αύξηση στην τιμή τους φτάνει σε αστρονομικά ποσοστά, αφού π.χ. φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη από 2,41 ευρώ στη «νέα μορφή» πουλιέται 130,26 ευρώ, τα αντιυπερτασικά από 2,25 ευρώ πωλούνται στην τιμή των 72,32 ευρώ, τα αντιψυχωτικά από 2,53 ευρώ στα 144,37 ευρώ! Παράλληλα αλλάζουν και τη συσκευασία, αφού αντικατέστησαν τις μικρότερες με μεγαλύτερες, χωρίς όμως αυτός ο μεγαλύτερος αριθμός που περιέχεται στη συσκευασία να είναι αναγκαίος στους ασθενείς.

Πάντα στο στόχαστρο οι αναπηρικές

Στο μεταξύ στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένουν και οι αναπηρικές συντάξεις καθώς μετά την παρουσίαση του «προβλήματος» αρχικά από τον υπουργό Εργασίας, στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής, σχετική εισήγηση που ετοιμάστηκε από τον πρόεδρό της Α. Στεργίου κάνει λόγο «για ανησυχητική αύξηση του αριθμού συνταξιούχων λόγω αναπηρίας», την ώρα μάλιστα που καταγράφεται μείωση, ενώ όπως ισχυρίζεται «ο μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αναπηρίας συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα αίτια της κρίσης της κοινωνικής ασφάλισης»! Αυτά όταν οι αναπηρικές συντάξεις είναι συντάξεις πείνας, 300 και 400 ευρώ. Χαρακτηριστικό των προθέσεων τέτοιων εισηγήσεων είναι και οι εξωφρενικές διατυπώσεις όπως «αν κάποιος εισέλθει στη σύνταξη αναπηρίας δύσκολα εξέρχεται από αυτή»(!) και πως «το ποσό της σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι συχνά μεγαλύτερο από εκείνο της σύνταξης λόγω γήρατος, αφού οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας είναι νεότεροι και έχουν ανήλικα παιδιά, για τα οποία λαμβάνουν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών (επίδομα παιδιών)»!

ΕΔΟΕΑΠ
Πετσοκόβει και το επίδομα για χρονίως πάσχοντες

Η μία μετά την άλλη αποκαλύπτονται οι ανάλγητες επιλογές της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ σε βάρος των ασφαλισμένων.

Στο όνομα της κακής οικονομικής κατάστασης έκοψε εντελώς το επίδομα των 500 ευρώ για τους χρονίως πάσχοντες (π.χ. από σκλήρυνση κατά πλάκας), που μπορούν να περπατήσουν και να εργαστούν, αδιαφορώντας αν η εργασία σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με μεγάλες δυσκολίες. Επίσης, μείωσε στα 300 ευρώ το ίδιο επίδομα για τους χρονίως πάσχοντες που είναι καθηλωμένοι και δεν εργάζονται.

Η περικοπή αυτή είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών αποφάσεων της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, όπως η αύξηση της συμμετοχής σε 25% - από 20% - στις εργαστηριακές εξετάσεις, η χορήγηση με εισοδηματικά κριτήρια των επιδομάτων βρεφονηπιακού σταθμού (250 ευρώ μηνιαίως) και του κατασκηνωτικού επιδόματος (600 ευρώ), την περικοπή του επιδόματος θερινών διακοπών για το 2010 από τους συνταξιούχους και δικαιοδόχους και τον περιορισμό του επιδόματος εξωσωματικής γονιμοποίησης στις τέσσερις προσπάθειες από τις έξι που ίσχυε μέχρι σήμερα και μόνο για τους άμεσα ασφαλισμένους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα ξεσηκωμός ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών σχετικά με τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη διαγραφή των δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος, επιχειρεί να τους απαλλάξει και από τις υπάρχουσες εισφορές.

Η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τα ελλείμματα, δίνοντας μέρος από όσα χρωστάει, αλλά και η προτροπή της να καλυφθούν αυτά με το ξεπούλημα της περιουσίας τους και με νέα βάρη στους εργαζόμενους, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση, αποκαλυπτική των προθέσεων και των αντιδραστικών της επιδιώξεων για σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν για να αποτρέψουν τη καταβαράθρωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην Κοινωνική Ασφάλιση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ