ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί για βάθεμα των ανατροπών

Απόλυτα συντονισμένες με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ οι δηλώσεις εκπροσώπων της

Κόντρα στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, κυβέρνηση - ΝΔ -ΕΕ, προωθούν μέτρα - λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα, καθιστώντας επιτακτικό τον παλλαϊκό ξεσηκωμό σε ενιαίο μέτωπο
Κόντρα στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, κυβέρνηση - ΝΔ -ΕΕ, προωθούν μέτρα - λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα, καθιστώντας επιτακτικό τον παλλαϊκό ξεσηκωμό σε ενιαίο μέτωπο
Επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «ανάπτυξης» της οικονομίας ζητά η ηγεσία της ΝΔ, πλειοδοτώντας στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά, αποφαίνεται η Ρηγίλλης, και συντονίζοντας πλήρως τα βήματά της με ΕΕ και κυβέρνηση, συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του εδάφους για την «ανάγκη» λήψης νέων μέτρων με έμφαση στις αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές», στο όνομα της ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Η «δέσμη μέτρων Σαμαρά», στην οποία παρέπεμψε χτες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «μονόδρομο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων», αποτελείται από μια σειρά «βαθιές τομές» με στόχο την παραπέρα μείωση τις τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Εμμένοντας με συνέπεια στο δρόμο της συναίνεσης, η ηγεσία της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη των βαθιά αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά ασκεί πιέσεις για τα επόμενα μέτρα.

«Επιμένουμε κυρίως σε εκείνο που δεν λέγεται από τις Βρυξέλλες, αλλά το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία: Πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για μείωση του ελλείμματος, αλλά για "ανάσες" τόνωσης της οικονομίας», τόνισε σε χτεσινή δήλωσή του ο Π. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εγκρίθηκε με επιφυλάξεις από την Κομισιόν». Οι «επιφυλάξεις», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, αφορούν «την ανάγκη ολοκλήρωσης ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου, την υποβολή νέας έκθεσης στα μέσα Μαρτίου και την ετοιμότητα της κυβέρνησης για νέα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ εκτιμά ότι «δεν αρκεί (σ.σ. η κυβέρνηση) μόνο να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Βρυξελλών», αλλά «πρέπει ταυτόχρονα να πάρει και μέτρα που δεν τα εισηγείται η "επιτήρηση", αλλά τα επιβάλλει η οικονομική λογική». Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, πρέπει να είναι «αντιστάθμισης της δημοσιονομικής πίεσης, με ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτές που επί μήνες προτείνει η ΝΔ». Οπως είναι γνωστό, τα μέτρα που έχει προτείνει στην κατεύθυνση αυτή η νέα ηγεσία της ΝΔ είναι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μέσω της παραπέρα μείωσης των φορολογικών συντελεστών, μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και γενικότερα απαλλαγής από πάσης φύσεως «κρατικά βάρη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης της «μέγιστης δυνατής συναίνεσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε πλήρως με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες εντοπίζοντας ως βασική «παράλειψη» μέτρα που αφορούν «το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Την εκτίμηση ότι «θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα» έκανε ο Γ. Αλογοσκούφης, προτρέποντας την κυβέρνηση να μη διστάσει να τα πάρει. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ τόσο της αύξησης στη φορολογία των καυσίμων όσο και της αύξησης του ΦΠΑ.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην υπηρεσία της καλλιεργούμενης συναίνεσης

Σαν αφορμή για να επαναλάβουν το κήρυγμα της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική αξιοποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη την επανεκλογή Παπούλια

Στην προπαγανδιστική προπαγάνδα περί συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική υποτάχθηκε και η χτεσινή επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η επανεκλογή του έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με τις ψήφους 266 βουλευτών σε σύνολο 298 (απουσίαζαν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις δυο βουλευτές του ΚΚΕ).

Υπέρ της επανεκλογής Παπούλια ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά πάγια θέση του Κόμματος, ψήφισαν «παρών». Την ίδια στάση κράτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από το συμβιβασμό που έγινε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του Ομάδας με την Ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ. Η ορκωμοσία του Κ. Παπούλια ενώπιον της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μάρτη.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, το προεδρείο της Βουλής, με επικεφαλής τον Φ. Πετσάλνικο, επισκέφθηκε τον Καρ. Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο και του ανήγγειλε το αποτέλεσμα. Στην αντιφώνησή του ο Καρ. Παπούλιας ανέφερε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται και πολύ μεγαλύτερη η ευθύνη που αναλαμβάνει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσθέτοντας το δικό του τόνο στο καλλιεργούμενο κλίμα της συναίνεσης τόνισε:

«Είναι ανάγκη, για να ξεπεράσουμε την κρίση, να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των θεσμών της ελληνικής πολιτείας. Ενα δίκαιο, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να ανοίξει δρόμους καλύτερους και ευτυχέστερους για τον ελληνικό λαό. Εχουμε όλοι μας το καθήκον και πολιτεία και πολίτες, να στρατευτούμε για μια ιστορική μετάβαση. Και στην αντίπερα όχθη πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύομαι μαζί σας».

Σε συνάντηση που είχε αργότερα με τον Καρ. Παπούλια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε και αυτός το κήρυγμα της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας: «Μπροστά και στις εθνικές κρίσεις, διότι περνάει μια μεγάλη περιπέτεια η χώρα, διαμορφώνεται μια ευρύτατη συναίνεση και στον ελληνικό λαό, για να στηριχθούν οι πολιτικές που χρειάζονται για να πάμε μπροστά».

ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα

Ενα δισ. ευρώ φιλοδοξεί να «αρμέξει» η κυβέρνηση από τα χαράτσια στους φόρους κατανάλωσης καυσίμων

Στο ύψος του 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο φτάνουν τα πρόσθετα χαράτσια στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα κίνησης που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και τα οποία θα επιβαρύνουν επιπλέον το λαϊκό εισόδημα.

Πρόκειται για «νέο» αντιλαϊκό μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» που έρχεται να συμπληρώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις που ήδη μπήκαν σε εφαρμογή για τους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ξεκίνησαν από 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο και με την τελευταία προσθήκη (ακόμη 1 δισ. ευρώ) φτάνουν σε 3,6 δισ. ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και ότι θα προχωρήσει σε ανάλογες παρεμβάσεις όποτε κριθεί αναγκαίο.

Οι σωρευτικές ανατιμήσεις ειδικών φόρων στις βενζίνες μόνο για τα τελευταία χρόνια (2006 - 2009) φτάνουν στο 38,5% με την τελευταία επί κυβέρνησης ΝΔ να διαμορφώνεται σε 14%, και να απογειώνει τον ειδικό φόρο από 296 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2006, σε 410 ευρώ μέχρι σήμερα! Στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε εφαρμογή των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φορτώσει και τα νέα βάρη, προσθέτοντας ακόμη 20% πάνω στο οποίο θα υπολογιστεί στη συνέχεια και ο ΦΠΑ. Από αυτό και μόνο το λόγο η τιμή της βενζίνης θα πάρει πάνω τουλάχιστον 10 λεπτά στο χιλιόλιτρο...

ΛΑ.Ο.Σ.
Απαιτεί διεύρυνση της αντιλαϊκής λίστας

Να προχωρήσει στη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων κατά του λαού, συστήνει στην κυβέρνηση ο ΛΑ.Ο.Σ., διαμηνύοντας συγχρόνως την πλήρη διαθεσιμότητά του να στηρίξει μια τέτοια πολιτική. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναφέρει: «Η αποσπασματική προσέγγιση δεν είναι η ασφαλέστερη διέξοδος, δικαιούμεθα να πληροφορηθούμε το πλήρες πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και υποχρεούνται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην επιστράτευση μέτρων. Εγχείριση με δόσεις δεν γίνεται».

Μιλώντας στο «ΑΛΤΕΡ» ο Γ. Καρατζαφέρης διευκρίνισε πως για το κόμμα του η προαναφερθείσα «εγχείρηση» πρέπει να γίνει και χωρίς αναισθητικό, αφού μεταξύ άλλων ζήτησε «ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους χωρίς τα πάσης φύσης επιδόματα που δίδονται (...) ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και δημιουργία μιας τράπεζας η οποία θα αξιοποιεί την περιουσία των Ταμείων και τα όποια κέρδη της θα αποτελούν πόρο για το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο (...) αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» για την οποία μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «μοιραία» εξέλιξη. Για το κεφάλαιο ωστόσο, είχε εξαιρετικά γενναιόδωρες προτάσεις όπως αυτή για κατάργηση του «πόθεν έσχες» και «επαναπατρισμό καταθέσεων με τριετή απαλλαγή απ' τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων που επαναπατρίζονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ