ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνιμο ξεζούμισμα στο λαϊκό εισόδημα

Τρανταχτές ανατιμήσεις σε ειδικούς και άμεσους φόρους πάνω στο λαϊκό εισόδημα, που θα μοιραστούν στη συνέχεια στην πλουτοκρατία. Στη Βουλή η ρύθμιση για τη μείωση και του ονομαστικού μισθού

Ανθρωποθυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής ανθοφορίας ετοιμάζονται και πάλι από το μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των μερίδων της πλουτοκρατίας. Ολοι αυτοί πολύ καλά γνωρίζουν πως η έξοδος από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης δεν μπορεί να είναι και αναίμακτη. Γι' αυτό και η επίθεση απέναντι στα λαϊκά στρώματα παίρνει διαστάσεις πολέμου, γι' αυτό και κλιμακώνεται απέναντι σε κάθε πτυχή της ζωής και της εργασίας.

Οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα είναι οι μοναδικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, τον οποίο με πολυποίκιλες μορφές και τρόπους λυμαίνεται η πλουτοκρατία. Την κατεύθυνση αυτή έρχεται να υπηρετήσει και η διαμεσολάβηση από το κράτος και την εκάστοτε πολιτική διαχείριση. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε φορτώνουν στο λαό ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη. Σήμερα προχωρούν σε τρανταχτές μειώσεις ακόμη και στους ονομαστικούς μισθούς και τις συντάξεις. Η πολιτική τους, που ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα, σηματοδοτεί τη συγκέντρωση φρέσκου και μπόλικου χρήματος στο κρατικό ταμείο, είτε αυτή προέρχεται από τη πλευρά των φόρων είτε από την πλευρά των πληρωμών σε μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία, υγεία και πρόνοια, συντάξεις κ.ο.κ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να συγκεντρώσει «εδώ και τώρα» ακόμη περισσότερο χρήμα στο κρατικό ταμείο, με μοναδικό στόχο να το ξαναμοιράσει στη συνέχεια στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας και για την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών τους. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι και η «στρατηγική εξόδου» από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης σε συνθήκες νέας συσσώρευσης επιχειρηματικών κερδών. Η δική τους διέξοδος και μονόδρομος σημαίνει ακόμη περισσότερα βάρη για το λαό. Μεταφράζεται σε σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, καταιγίδα από μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα απόδοσης», πολιτική δηλαδή που δεν είναι ούτε λόγω «έκτακτης ανάγκης» - π.χ. λόγω κρίσης - ούτε και συγκυριακή. Αντίθετα είναι μέτρα που έρχονται για να μείνουν και στη συνέχεια να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο.


Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοθέτημα για τη λεγόμενη «εισοδηματική πολιτική», ενώ ταυτόχρονα θα κλιμακώσει και γύρω από το σύστημα φορολογίας πάνω στα προσωπικά εισοδήματα. Για τη συνέχεια ετοιμάζουν τα ακόμη χειρότερα. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα μέτρα που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2010 ξεκίνησαν από 2,6 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια πρόσθεσαν ακόμη 1 δισ. ευρώ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ). Σήμερα η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα κονδύλι που «πρέπει» να φτάσει κοντά στα 5 δισ. ευρώ και παράλληλα διαμηνύει ότι θα προχωρά σε παρεμβάσεις «όποτε κριθεί αναγκαίο».

Ηδη εφαρμόζονται οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

  • Καύσιμα : Το τελευταίο πακέτο - από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ανέβασε τις ανατιμήσεις των ειδικών φόρων στις βενζίνες από 410 ευρώ στα 530 ευρώ στο χιλιόλιτρο παίρνοντας αύξηση 30%!. Το καινούριο χαράτσι ήλθε για να προστεθεί πάνω σε αυτά που άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή προγράμματος ετήσιων ανατιμήσεων. Ετσι από 296 ευρώ το έτος 2006 έφτασαν στο τέλος της θητείας τους στα 410 ευρώ στο χιλιόλιτρο, με την αύξηση εκείνης της περιόδου (2006-2009) να διαμορφώνεται σε 38,5%. Ετσι και οι σωρευτικές ανατιμήσεις στην τελευταία 4ετία (2006-2010) φτάνουν σε 79%! και μεταφράζονται σε πρόσθετα κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 0,25 ευρώ λεπτά για 1 λίτρο βενζίνης, χώρια ο ΦΠΑ που προστίθεται στη συνέχεια. Με άλλα λόγια, για κάθε 25 ευρώ βενζίνης ο επιπλέον φόρος ξεπερνά τα 5 ευρώ. Η συνέχεια προαναγγέλλεται ακόμη σκληρότερη, ενώ απόλυτα μέσα στις βλέψεις τους είναι ακόμη και οι ειδικοί φόροι πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Σε εφαρμογή μπήκαν και οι αυξημένοι ειδικοί φόροι για τσιγάρα και ποτά. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι πρόσθετοι ειδικοί φόροι από τα τσιγάρα φτάνουν σε 650 εκατ. ευρώ το χρόνο και από τα αλκοολούχα σε ακόμη 60 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η αύξηση «στην πλέον ζητούμενη τιμή» (3,2 ευρώ στο πακέτο) θα διαμορφωθεί από 0,20 μέχρι και 0,34 ευρώ στο πακέτο και στις λεγόμενες φτηνές μάρκες από 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ.
  • Για επόμενη δόση ετοιμάζουν αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες (από 9% σε 11% στα πρώτης ανάγκης - τρόφιμα κ.ά. - και από 19% σε 21% για τα λοιπά εμπορεύματα). Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω - μέτρο μόνιμου χαρακτήρα - την αύξηση από 18% σε 19%. Ετσι η σούμα (τρεις μονάδες) στα 1.000 ευρώ λαϊκής κατανάλωσης μεταφράζεται σε πρόσθετο ΦΠΑ κατά 30 ευρώ.
  • Τα παραπάνω αφορούν στους ειδικούς φόρους. Αντίστοιχα ετοιμάζουν και για τους φόρους πάνω στα προσωπικά εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ΕΒΕ). Στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει και τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα στα 12.000 ευρώ) για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόσχημα της σύνδεσής τους με την αξία των αποδείξεων λιανικής, δηλαδή της ικανότητας προς κατανάλωση του κάθε λαϊκού νοικοκυριού, έρχεται να εμβαθύνει το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος. Οι ελιγμοί που θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, δεν αλλάζουν την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Πρόσθετοι φόροι περιμένουν και ειδικές κατηγορίες μικροεπαγγελματιών (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά.) που μπαίνουν σε καθεστώς λογιστικού προσδιορισμού με γενίκευση της χρήσης ταμειακών μηχανών.
«Εισοδηματική πολιτική»

Αυτή την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2010. Η τελευταία παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν το πάγωμα των μισθών στο επίπεδο του 2008. Η σημερινή πολιτική διαχείριση συνεχίζει με εντατικότερους ρυθμούς το πάγωμα, δηλαδή την παραμονή του βασικού μισθού και για το 2010 στο επίπεδο του 2008. Παραπέρα ήδη έχουν ανακοινώσει οριζόντιο κόψιμο σε ποσοστό 10% για όλα τα επιδόματα. Σε συμπαιγνία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ ετοιμάζουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, τουλάχιστον στο διπλάσιο των αρχικών και έπεται συνέχεια. Στη λαιμητόμο ετοιμάζονται να ανεβάσουν μέχρι και το λεγόμενο 14ο μισθό, με πρώτη φάση την κατάργηση του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας. Τα παραπάνω είναι οι συνταγές από το ΔΝΤ και που δεν αφορούν μόνο στο δημόσιο τομέα. Η όρεξή τους έχει ανοίξει και για τους εργατοϋπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια είναι μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα», είναι κήρυξη πολέμου. «Εδώ και τώρα» ετοιμάζονται να ξεμπερδεύουν με ό,τι δεν μπόρεσαν ή άφησαν μισοτελειωμένο εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Για τους μισθωτούς στο Δημόσιο η ένταξη των επιδομάτων στη φορολογική κλίμακα ισοδυναμεί και με νέες απώλειες εισοδήματος. Είναι φανερό δηλαδή ότι η κατάργηση του 14ου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει, είναι ήδη μια πραγματικότητα. Το μόνο που «συζητούν» και ετοιμάζουν είναι η συνέχεια, δηλαδή και η ονομαστική κατάργηση ενός επιπλέον μισθού για κάθε χρόνο. Στην εξοικονόμηση χρήματος, που στη συνέχεια θα μοιραστεί σε μεγαλοεπιχειρηματίες, αποσκοπεί ακόμη και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα για το 2010. Για τα επόμενα χρόνια έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συρρίκνωση του αριθμού των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα έχουν ανακοινώσει ότι για κάθε 5 αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη και αυτή «κουτσουρεμένη» με μισά δικαιώματα...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ