ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
Δράση μέχρι αύριο το ξημέρωμα

Μαχητικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απεργία μέχρι την τελευταία στιγμή και σε συνδυασμό με την αμείωτη πάλη ενάντια στις απολύσεις και στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία μοιράστηκε χτες (φωτ.) και στην αλλαντοποιία «Υφαντής»
Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία μοιράστηκε χτες (φωτ.) και στην αλλαντοποιία «Υφαντής»
Με στόχο αύριο να «νεκρώσει» κάθε χώρος δουλειάς σε όλη τη χώρα και όλος ο εργαζόμενος λαός να πλημμυρίσει τα 67 σημεία, πλατείες και δρόμοι, όπου έχουν οριστεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν αμείωτα τη δράση τους αξιοποιώντας κάθε μέσο. Οι εξορμήσεις και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς αλλά και στις εργατογειτονιές συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, σε συνδυασμό με τις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνονται ενάντια στις συνέπειες της εντεινόμενης αντεργατικής επίθεσης κεφαλαίου - ΕΕ - κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» - δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τη σκυτάλη παίρνουν πρώτοι, σήμερα, οι εργαζόμενοι της Πρέβεζας, όπου στις 6.30 μ.μ., στο Θεοφάνειο θα ξεκινήσει το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (λόγω της αυριανής τοπικής αργίας). Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσουν τα ταξικά συνδικάτα στην Ηπειρο ενόψει και της αυριανής απεργίας, αντιπροσωπείες από τα ΔΣ των Σωματείων Οικοδόμων της περιοχής προέβησαν χτες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου. Συνέντευξη Τύπου, κοινοποιώντας την απόφασή τους για συμμετοχή στην απεργία, έδωσαν και οι εργαζόμενοι με stage Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, με τα πρωτοβάθμια σωματεία στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας που έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις για αύριο να φτάνουν τα 38.

«Δε σκύβουμε το κεφάλι!»

Επίσης, χτες, στην Αθήνα, μέλη του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στις 7 το πρωί έξω από την πύλη του εργοστασίου «Υφαντής», στην Κηφισιά, καταγγέλλοντας τις απολύσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα η εργοδοσία. Με πανό που έγραφε «Σταθερή δουλειά μόρφωση - υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» απηύθυναν μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Μοιράζοντας προκηρύξεις και καλώντας απ' την ντουντούκα τους εργαζόμενους «να μη σκύψουν το κεφάλι», έστειλαν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία πως η τρομοκρατία δε θα περάσει. «Εργαζόμενοι», καλούσαν τους εργάτες και τις εργάτριες απ' τις ντουντούκες, που έφταναν εκείνη την ώρα με τα πούλμαν, «μη σκύβετε το κεφάλι. Η εργοδοσία θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ταξική συσπείρωση στα συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ. Ολοι στον αγώνα. Κανένας εργάτης την Τετάρτη στη δουλειά. Μόνο έτσι δίνουμε απάντηση στις απολύσεις που έγιναν και σ' αυτές που προγραμματίζονται».

Ο Λορέτζο ήταν ένας απ' τους απολυμένους και ήρθε μαζί με το Συνδικάτο του, έξω απ' το εργοστάσιο. «Μετά από μια καταγγελία που έκανα πριν τρεις βδομάδες», λέει στον «Ρ», «μόλις επέστρεψα στη δουλειά μου, με απέλυσαν. Σε αυτή την εταιρεία εγώ δούλευα οχτώ χρόνια και χωρίς να ντρέπονται καθόλου είπαν ότι δεν ήμουν καλός στη δουλειά μου».

Από την πλευρά του, ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Συνδικάτου, μιλώντας στον «Ρ», σημείωσε: «Η επιχείρηση ΥΦΑΝΤΗΣ συνεχίζει στον ίδιο αντεργατικό δρόμο που ακολούθησαν οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Ηδη έχουμε απολύσεις και στην ΕΒΓΑ και στη ΦΑΓΕ. Πρόκειται για έναν κερδοφόρο κλάδο. Η ΥΦΑΝΤΗΣ μπούχτισε στα κέρδη. Καλέσαμε και τους εργαζόμενους της ΥΦΑΝΤΗΣ - όπως καλούμε όλου του κλάδου - να δώσουν δυναμική απάντηση σε ταξική κατεύθυνση στα σχέδια της εργοδοσίας και να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν στη συνέχεια περιοδεία στο εργοστάσιο της «ΚΑΝΑΚΗΣ», όπου και κάλεσαν τους εργάτες σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Νέες αποφάσεις συμμετοχής

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν ακόμα η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Στην Αθήνα: Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του ΕΜΠ. Ομόφωνη απόφαση πήρε και το επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», όπως και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ακόμα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο ΝΟΒΟΤΕΛ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Νομού Αττικής «ΒΥΡΩΝΑΣ».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα απόφαση πήραν: Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Καστοριάς, το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ζακύνθου, το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ (Καλαμάτα). Στην Πρέβεζα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γεωπόνων, τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Δήμου και Νομαρχίας Πρέβεζας. Στην Αρτα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, «ΚΑΡΦΟΥΡ», ΕΟΜΜΕΧ, Χειριστών, Λογιστών, Εποχικών Πυροσβεστών, Φαρμακοϋπαλλήλων. Στη Λευκάδα το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Στα Γιάννενα το Σωματείο Εργαζομένων stage Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Στην Κέρκυρα τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών. Στο Αγρίνιο το Σωματείο Ιματισμού.

Την ίδια στιγμή, σε ολόπλευρη δράση για την επιτυχία της απεργίας καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιστερίου «Δράση», η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Νίκαιας, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηγουμενίτσας.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 9 το πρωί ως εξής:

  • Πλ. Κάνιγγος: Οικοδόμοι - Αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ.
  • Ομόνοια: Σωματεία και εργαζόμενοι Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών και Εκπαιδευτικών.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νοτιοδυτικών και Δυτικών Συνοικιών και 3ου - 4ου Διαμερίσματος.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Σταθμός Ευαγγελισμού: Σωματεία, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Υγείας, Ανατολικών, Βορειοανατολικών Συνοικιών και 7ου Διαμερίσματος.
  • Πλ. Βικτωρίας: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Βορειοδυτικών Συνοικιών, 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νότιων, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και 2ου Διαμερίσματος.
Συνεχίζονται οι πικετοφορίες

Σήμερα Τρίτη 9/2, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορίες:

  • Στη Νέα Σμύρνη στις 6 μ.μ. από Ομήρου και Βενιζέλου.
  • Στο Γαλάτσι στις 6.30 μ.μ. από τα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων.
  • Στο Ιλιον στις 7 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Στην Πετρούπολη στις 7 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Στους Αγ. Αναργύρους στις 7 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Στο Καματερό στις 7.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Στα Μελίσσια, στις 6 μ.μ. στο εμπορικό κέντρο, εκκίνηση από Λ. Δημοκρατίας 65.
Οι μισθωτοί - τεχνικοί

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ. καλεί η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 9 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ