ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
9ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αυξάνεται η συμμετοχή απ' όλη την Ελλάδα

Από την κατασκήνωση ειρήνης στην Σούδα το ΄97, εκεί όπου βρίσκεται η «υπερ-βάση» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ
Από την κατασκήνωση ειρήνης στην Σούδα το ΄97, εκεί όπου βρίσκεται η «υπερ-βάση» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ
Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του 9ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ακτιο και τη Λευκάδα.

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέλη της ΚΝΕ και μαζί τους φίλοι της Οργάνωσης και παιδιά που βρέθηκαν μαζί με την ΚΝΕ στους αγώνες για τα δικαιώματα της νέας γενιάς θα φτάσουν το Σάββατο το πρωί στην παραλία της Γύρας, στη Λευκάδα όπου θα κατασκηνώσουν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αποκλείσουν τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου κι αργότερα θα διαδηλώσουν στους δρόμους της Λευκάδας, όπου στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα δώσουν συναυλία ο Διονύσης Τσακνής κι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Η αύξηση της συμμετοχής στη φετινή διήμερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των νέων κομμουνιστών είναι ένα γεγονός που επισημαίνεται από όλες τις οργανώσεις της ΚΝΕ. Επιπλέον όμως, υπάρχουν και οργανώσεις που για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν σε αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, όπως για παράδειγμα οι οργανώσεις της Χίου, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Πάρου. Επίσης, από την περιοχή του Αιγαίου, θα συμμετάσχουν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τη Λέσβο, την Κάλυμνο, την Ικαρία, την Τήνο και τη Σύρο. Οι περισσότεροι θα ξεκινήσουν από τα νησιά τους την Πέμπτη και από το πρωί της Παρασκευής θα καταφτάνουν στον Πειραιά, για να αναχωρήσουν για τη Λευκάδα μαζί με τις οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής, στις 11 το βράδυ της Παρασκευής από το χώρο του Μουσείου (Πατησίων).

Είναι φανερή η σημασία του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ που αποτελεί συνέχεια της δράσης της Οργάνωσης, αλλά και των αγώνων της νέας γενιάς, ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, των αγώνων για τα δικαιώματα της νεολαίας στη ζωή. Ιδιαίτερα όμως για το Αιγαίο και τη δράση της ΚΝΕ στα νησιά αυτά, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό συνδέεται «μ' όλες τις εξελίξεις και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, όπου οι γκρίζες ζώνες γίνονται πραγματικότητα», όπως σημειώνει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο είναι μια εκδήλωση που συνδέεται και με τη δράση της Οργάνωσής μας στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου».

Ταυτόχρονα το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, είναι μια εκδήλωση με χιλιάδες νεολαίους που τραγουδάνε, παίζουν, διασκεδάζουν όλοι μαζί. Αναδεικνύονται οι αξίες της συλλογικότητας και της κοινής οργανωμένης πάλης. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Μπαγιαρτάκης υπογραμμίζει ότι «για τις οργανώσεις του Αιγαίου είναι μια αφορμή να γνωριστούν μεταξύ τους, μιας και η μετακίνηση και η επαφή από το ένα νησί στο άλλο δεν είναι εύκολη, και να ανταλλάξουν εμπειρίες τόσο με τα άλλα νησιά όσο και με τις άλλες οργανώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας».

ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η ανυπότακτη στάση ζωής στις πλατείες

Συνεχίζονται και αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις στις γειτονιές, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και πρόκειται να πολλαπλασιαστούν από την επόμενη βδομάδα, καθώς όλο το δυναμικό των οργανώσεων της ΚΝΕ έχει ριχτεί στη δουλιά για την προετοιμασία του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου στο Ακτιο και τη Λευκάδα.

Μενίδι: Κοντά και μαζί με τους σεισμόπληκτους

Με το μεράκι, την πολιτιστική ευαισθησία και τη δουλιά των νέων, μελών και φίλων της ΚΝΕ, στο Μενίδι στήθηκε το Σάββατο το βράδυ προφεστιβαλική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, με κεντρικό θέμα τις «συνέπειες στην περιοχή σχεδόν ένα χρόνο μετά το σεισμό». Η διακόσμηση της πλατείας εκτός από τα ταμπλό που φιλοτέχνησαν οι νεολαίοι εμπλουτίζονταν από εμπνευσμένα γκράφιτι και από έκθεση βιβλίου, ενώ την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά τα παιδιά από το ερασιτεχνικό συγκρότημα «Μόλπις», οι μαθητές λυκείων της περιοχής Δ. Ζώτος, Β. Γιαννάκος, Μ. Αγιομυριανάκης και Γ. Σταυρακάκης.

Αναφερόμενη στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής - που στη διάρκεια του σεισμού είχε 47 θύματα και 14.000 κατοικίες χαρακτηρισμένες κόκκινες και κίτρινες - η Μαριάνα Αναστασοπούλου, από το ΝΣ Αττικής της ΚΝΕ, σημείωσε: «Στους 8 καταυλισμούς οι κάτοικοι επωμίζονται το υψηλό κόστος του ρεύματος που φτάνει μέχρι και τις 400.000 δρχ., την έλλειψη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, που η συγκέντρωση έως και 1.600 λυομένων στους καταυλισμούς απαιτεί, την ανύπαρκτη αστυνόμευση στους χώρους, που δυστυχώς εφορμούν οι έμποροι των ναρκωτικών, και τόσες άλλες ανάγκες που δημιουργούνται, όπως έλλειψη χώρων άθλησης, ψυχαγωγίας για τους νέους, ελλιπή μεταφορικά μέσα» και συμπλήρωσε: «Παρόλη την άμεση ανάγκη στην περιοχή για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων πριν από τον σεισμό, οι μαθητές ολοκλήρωσαν το σχολικό έτος σε διπλές και τριπλές βάρδιες, ενώ η δέσμευση του ΟΣΚ είναι μόνο για επισκευή 19 σχολείων».

Η ίδια δραματική κατάσταση επικρατεί και με τα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και μόνο 300 αιτήσεις έχουν εγκριθεί και από αυτές μόνο 70 έχουν εκταμιευτεί. Η ομιλήτρια, ολοκληρώνοντας την παράθεση των στοιχείων, συμπέρανε εύστοχα: «Οι νεκροί, οι χαμένες περιουσίες, οι άστεγοι δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός σεισμού. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής εκμετάλλευσης, όπου το κέρδος αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή» και κατέληξε: «Για να διεκδικηθούν οι λύσεις προς όφελος των σεισμοπλήκτων, όπως διατυπώνονται από τις Επιτροπές τους, χρειάζεται συσπείρωση και συντονισμένος αγώνας. Σε αυτή την προσπάθεια για λύση των τοπικών και γενικότερων προβλημάτων, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συμβάλουν στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που θα συγκρουστεί με την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και χτυπάει τα λαϊκά δικαιώματα».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Θ. Τραβασάρος, εκ μέρους της ΝΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που τόνισε ότι το κόμμα της εργατικής τάξης πιστεύει στη νεολαία, στους αγώνες και τις πρωτοβουλίες της μαζί με το λαϊκό κίνημα και τους βλέπει ως την ελπίδα ότι ο κόσμος της εκμετάλλευσης μπορεί να αλλάξει.

Κυψέλη: Διεκδικούμε δουλιά με δικαιώματα

Σε μια περιοχή, όπου η ανεργία, η δουλιά με το κομμάτι και η εργασία χωρίς δικαιώματα, αποτελούν την καθημερινή πραγματικότητα χιλιάδων Ελλήνων και ξένων νέων εργατών, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης σε αυτούς που τους θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό, «απασχολήσιμο», συνεπώς «αναλώσιμο» στις ορέξεις του κεφαλαίου.

Στην πλατεία Κυψέλης, όπου τα μπαρ και οι καφετέριες, αφ' ενός, πουλάνε φτηνή διασκέδαση σε χιλιάδες νέους καθημερινά, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι εστί «νέες μορφές απασχόλησης» για εκατοντάδες νέους και νέες που εργάζονται εκεί, η Οργάνωσης Βάσης Κυψέλης της ΚΝΕ πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα τις νέες εργασιακές σχέσεις.

«Οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που βιώνουν όσο κανένας άλλος την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια για το μέλλον. Εχει γίνει καθεστώς για τους νέους και όχι μόνο, το μοντέλο απασχόλησης της 1 ώρας, των συμβάσεων δύο και 8 μηνών», τόνισε στην ομιλία του ο Π. Αντωνόπουλος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και συνέχισε: «Οι χιλιάδες νέοι στα σούπερ μάρκετ, στα φαστ φουντ, στα εστιατόρια, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ωρομίσθιος και δουλιά με το κομμάτι». Συνεχίζοντας, ο Π. Αντωνόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να δοθούν «νέα προνόμια στο κεφάλαιο, για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε ροκ συναυλία από το νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα «Αλχημιστές του Ηχου». Ο Πέτρος Γαρδέλης, κιθαρίστας του πολύ αξιόλογου συγκροτήματος, μιλώντας στο «Ρ», επισήμανε τη σημασία της πολιτιστικής διάστασης που έχει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα, αφού τους παρέχει ένα πολύ καλό βήμα για να παρουσιάσουν τη δουλιά τους.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Αύριο, Πέμπτη:

- Στην Αγ. Βαρβάρα, στο τέρμα Πατησίων, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην πλατεία Αγ. Σοφίας, στον Ταύρο, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «Παιδεία».

- Στην πλατεία απέναντι από τον πεζόδρομο του Θησείου, στις 8 μ.μ., με θέμα «ΜΜΕ και αποκλεισμός του λαϊκού κινήματος».

- Στην κεντρική πλατεία της Δάφνης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Παιδεία και ανεργία».

- Στην πλατεία Αγ. Σοφίας, στην Πάτρα, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική πάλη, διήμερο της ΚΝΕ σε Ακτιο - Λευκάδα και μαθητικό κίνημα».

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «από τα αδιέξοδα της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" στην προοπτική του Ενιαίου Βασικού Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Σχολείου», διοργανώνει αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 7.30μ.μ., το Τμήμα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ