ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Αναγκαία όσο ποτέ η οργανωμένη αντίδραση των σεισμοπλήκτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την κατάσταση στους καταυλισμούς

«Εννέα μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Σεπτέμβρη 1999, τη στιγμή που περισσεύουν οι μεγαλοστομίες για τις δήθεν μεγάλες ιδέες, την ΟΝΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ίδια στιγμή που τα δισ. και τρισ. πηγαίνουν στις τσέπες της πλουτοκρατίας, χιλιάδες σεισμόπληκτοι συνεχίζουν να ζουν στα απαράδεκτα κοντέινερ. Ο καύσωνας και γενικά οι συνθήκες του καλοκαιριού, έρχονται να κάνουν τη ζωή ακόμη πιο αφόρητη. Ερχονται να προστεθούν στα μεγάλα προβλήματα της λειτουργίας αυτών των απαράδεκτων κατασκευών (υδραυλικές, ηλεκτρικές και άλλες εγκαταστάσεις), για να κάνουν τα κοντέινερ ακατοίκητα.

Προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ενέκρινε την εγκατάσταση των κλιματιστικών 4 μέρες πριν από τον καύσωνα και ανέθεσε σε άλλους την τοποθέτησή τους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναδεικνύει την αναλγησία της για τα κοινωνικά ζητήματα και ιδιαίτερα των πληγέντων από το σεισμό.

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι της Αττικής είναι άθλια. Χιλιάδες ιδιοκτησίες και δημόσια κτίρια χρησιμοποιούνται χωρίς να έχουν επισκευαστεί. Σε χιλιάδες άλλα οι επισκευές έγιναν πρόχειρα και χωρίς έλεγχο. Οι αιτήσεις για επισκευές και ανακατασκευές είναι ελάχιστες και οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί μηδαμινές.

Η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων και χρησιμοποιεί τρόπους για να μην τα καταβάλει ή να καθυστερήσει την καταβολή τους. Τα δήθεν μεγαλόπνοα σχέδια για οργανωμένη αποκατάσταση, που προβλήθηκαν από διάφορους, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ελπίδες που αποδείχτηκαν φρούδες, με αντάλλαγμα εκλογικές δεσμεύσεις.

Η αντισεισμική προστασία της πόλης και της χώρας βρίσκονται στα σπάργανα.

Γίνεται φανερό για μια ακόμη φορά, ότι τα προβλήματα δε θα λυθούν με υποσχέσεις ή δήθεν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η αναξιοπιστία. Είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική που βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο περιθώριο. Η οργανωμένη ενεργοποίηση των σεισμοπλήκτων, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι όσο ποτέ αναγκαία.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, τη μοναδική για ουσιαστικές λύσεις, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί τους, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις».

Καμίνι και η Θεσσαλονίκη

Αποπνικτική ήταν χθες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς, εκτός της αφόρητης ζέστης που έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν, επικράτησε άπνοια, η υγρασία ξεπέρασε το 55% και ο δείκτης δυσφορίας ξεπέρασε το φυσιολογικό επίπεδο, δηλαδή το 26%. Αντίστοιχα δραματική αναμένεται να είναι και η σημερινή μέρα.

Για την υποδοχή των ευπαθών ατόμων, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, υποδείχτηκαν περίπου 50 κλιματιζόμενοι χώροι, κυρίως ΚΑΠΗ και άλλες δημοτικές αίθουσες, στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ ανακοινώθηκε πως τα ευπαθή άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν για την προστασία τους και όλα τα υποκαταστήματα Τραπεζών.

Την ίδια ώρα, η Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές, να περιορίσουν την άσκοπη χρήση νερού για πλύσιμο αυτοκινήτων, πεζοδρομίων κλπ., και καλεί τους δήμους να αποφύγουν την κατανάλωση νερού για πότισμα των δημόσιων πάρκων τουλάχιστον ως το Σάββατο 8 Ιούλη. Αν με σύνεση χρησιμοποιήσουμε το νερό, αναφέρουν οι αρμόδιοι, τότε δεν κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα έλλειψης νερού, ή διακοπής στην υδροδότηση.

Στο μεταξύ, έχει δοθεί κατεύθυνση να γίνονται έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στους χώρους δουλιάς, για να διαπιστωθεί αν οι συνθήκες εργασίας είναι κατάλληλες και σύμφωνες με τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δημαγωγικές διαπιστώσεις

Δημαγωγικές διαπιστώσεις συνόδευσαν τη χτεσινή επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων στο Μενίδι. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέγραψε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, αλλά δεν πρόβαλε κανένα αίτημά τους που να «θίγει» τον κρατικό προυπολογισμό. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι οι συνθήκες διαβίωσης των σεισμόπληκτων «απέχουν πολύ από αυτό που θα έπρεπε να προσφέρει ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης», ότι τα λυόμενα δε διαθέτουν μόνωση, πολλές οικογένειες δεν έχουν κλιματιστικά, ενώ αυτές που έχουν αντιμετωπίζουν υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Δοθείσης ευκαιρίας απαρίθμησε μια σειρά προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμμότητα όπως ότι οι εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πάρει καμία βοήθεια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πρωτόγνωρη αύξηση της ανεργίας, ότι καθυστερεί η καταβολή της επιδότησης του ενοικίου και παρουσιάζονται τεράστιες καθυστερήσεις στις επισκευές των κτιρίων, λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα, αλλά και λόγω της ανεπάρκειας της κρατικής επιχορήγησης. Καταλήγοντας επέκρινε την κυβέρνηση για «όψιμο και υποκριτικό κρατικό ενδιαφέρον των προεκλογικών περιόδων».

Λεωφορεία με κλιματισμό

Οτι δρομολογεί λεωφορεία με κλιματισμό τις ώρες αιχμής και ότι διαθέτει λεωφορεία για τη μετακίνηση πολιτών σε κλιματιζόμενες αίθουσες, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ).

Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην Εταιρία επισημαίνουν ότι ένα μέρος του στόλου των λεωφορείων είναι παλαιού τύπου και στερούνται κλιματιστικών, ενώ στα νέα λεωφορεία παρατηρούνται αρκετά προβλήματα με τον κλιματισμό τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην έλλειψη στοιχειώδους υποδομής σε αφετηρίες και τέρματα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες δουλιάς των οδηγών, στερώντας στους ίδιους, αλλά και στο επιβατικό κοινό τη δυνατότητα να πάρουν μια «ανάσα».

Σε ανακοίνωση της εταιρίας, αναφέρεται ότι από χτες το 80% (1.200) των κυκλοφορούντων λεωφορείων είναι κλιματιζόμενα και ότι τις μέρες του καύσωνα θα αυξηθούν σε 1.450. Οσα λεωφορεία δε διαθέτουν κλιματισμό, δρομολογούνται από τις 5 έως τις 10 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως το τέλος της βάρδιας.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάθε μέρα, ζητούν τη συμπαράσταση και την κατανόηση του επιβατικού κοινού, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και γρήγορα στο έργο τους. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν τους πολίτες πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τους εξυπηρετήσουν καλύτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ