ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ
«Κάηκαν» από την αδιαφορία των αρμοδίων

Αισθητή ήταν, για μια ακόμα φορά, χτες, η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου  μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, ο οποίος μετέτρεψε σε καμίνι τους εργασιακούς χώρους

Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα καύσωνα και με την παντελή έλλειψη μηχανισμών ελέγχου μέτρων προστασίας, ήρθαν χτες οι εργαζόμενοι, που, στην πλειοψηφία τους, αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε εργασιακούς χώρους - καμίνια. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Οικοδόμοι

Πρώτη μέρα του καύσωνα χθες και όταν το θερμόμετρο στις 12 το μεσημέρι έδειξε πάνω από 38 βαθμούς οι οικοδόμοι άφησαν τα εργαλεία και κατέβηκαν από τις «καυτές» σκαλωσιές, αφού η κατάσταση στα γιαπιά είχε ήδη αρχίσει να γίνεται αφόρητη κάτω από τον ήλιο.

Εκείνη ακριβώς την ώρα, αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκαν σε πολλά εργοτάξια της Αττικής, για να διαπιστώσουν αν τηρούνταν τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τους εργοδότες, μετά τις προχθεσινές παρεμβάσεις, που έκαναν, τόσο στο υπουργείο Εργασίας και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, όσο και στους εργοδότες.

Στο εργοτάξιο της « Παντεχνικής» στο έργο της « Αττικής Οδού» στο Ζεφύρι, βρέθηκαν ο γραμματέας του Συνδικάτου Γ. Θεοδώρου και ο ταμίας Γ. Φιλιούσης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες, καθώς το θερμόμετρο που τοποθέτησαν σε μια σκιά έδειξε 40,1 βαθμούς. Οπως, όμως, είπαν οι ίδιοι οι οικοδόμοι, μέχρι εκείνη την ώρα καμία αρμόδια υπηρεσία δεν επισκέφτηκε το χώρο για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι στη σύμβαση του κλάδου προβλέπεται διακοπή της εργασίας, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς υπό σκιάν με την καταβολή κανονικά του ημερομισθίου. Προβλέπεται, επίσης, περιορισμός της εργασίας στο 75% ανά ώρα, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 36 βαθμούς και υποχρέωση των εργοδοτών για παροχή καλυμμάτων, δροσερού νερού και διαλειμμάτων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είπαν στο «Ρ», για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν. «Η κατάσταση είναι αφόρητη κάτω από τον ήλιο. Η ανάγκη μας, όμως, να δουλέψουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη», δήλωσε ένας νεαρός εργάτης, κατακόκκινος από τον ήλιο. Και ένας συνάδελφός του, αρκετά μεγαλύτερος, συμπλήρωσε: «Οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και ευτυχώς που το Συνδικάτο και η εργοταξιακή επιτροπή μετά από πιέσεις έκαναν την εταιρία να δεχτεί τα μέτρα αυτά. Αν δεν υπήρχαν και αυτά, δεν ξέρω αν θα αντέχαμε».

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Φιλιούσης επισήμανε ότι μετά από την πίεση του Συνδικάτου οι εργοδότες δέχτηκαν το σταμάτημα της εργασίας, όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 βαθμούς. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα της στάσης των εργαζομένων και της πάλης τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει, όμως, να επιβάλουμε την τήρηση των μέτρων αυτών και να μην το αφήσουμε στην καλή θέληση των εργοδοτών και των αρμόδιων αρχών, γιατί είναι σίγουρο ότι δε θα κάνουν τίποτα», είπε μιλώντας στους εργαζόμενους.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Σε «καμίνι» που βράζει, μετατράπηκε χτες η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος. Ετσι, καμία εργασία δεν εκτελέστηκε, μετά τη μία το μεσημέρι στη Ζώνη, εξαιτίας της αφόρητης ζέστης. Τα σωματεία του χώρου από την περασμένη βδομάδα είχαν ενημερώσει τους εργαζόμενους, ενώ χτες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους όπου εκτελούνταν εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης και μοιράστηκε στους εργαζόμενους, γίνεται σαφές ότι κάθε εργασία στο χώρο θα διακόπτεται στη μία το μεσημέρι, όταν το θερμόμετρο δείχνει από 38 βαθμούς και πάνω. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων, θα ισχύσει για όλη τη βδομάδα και αν το θερμόμετρο ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε πολλές περιπτώσεις, δε θα εκτελεστούν καθόλου εργασίες.

Στην ανακοίνωση, επίσης, δίνονται οδηγίες για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της δουλιάς. Ετσι, συστήνεται να γίνονται συχνά διαλείμματα και οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται σε σκιερά μέρη, καθώς επίσης και να πίνουν άφθονο νερό. Οι συνδικαλιστές των σωματείων του χώρου, καθόλη τη διάρκεια της βδομάδας, οπότε και θα ισχύσει η διακοπή των εργασιών, θα ελέγχουν τους χώρους, όπου εκτελούνται εργασίες, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και την προστασία των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στα κλωστήρια και στα υφαντήρια, καθώς σε κανονικές καιρικές συνθήκες εργάζονται σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου και με 60% υγρασία, συνθήκες αναγκαίες για τη δουλιά τους! Η κατάσταση αυτή γίνεται αφόρητη, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, αφού το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες ...ερήμου.

Εγκύκλιος για μέτρα

Στο μεταξύ, στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, στάλθηκε χτες από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα του κάθε κλάδου η εγκύκλιος 130329/95 του υπουργείου Εργασίας, στην οποία γίνονται συστάσεις στους εργοδότες για την προφύλαξη των εργαζομένων. Στις συστάσεις, επισημαίνεται ότι αυτές τις μέρες πρέπει να απέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, να γίνονται τακτικά διαλείμματα και διακοπή εργασιών σε ανοιχτούς χώρους. Πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να πίνουν συχνά δροσερό νερό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχτεί στους εργαζόμενους με βαριές ασθένειες (καρδιοπαθείς κ.ά.), όσους λαμβάνουν φάρμακα και τις έγκυες.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η αναγκαία λήψη μέτρων για τον περιορισμό της θερμικής καταπόνησης. Συγκεκριμένα, μιλάει για τεχνικά μέτρα βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και προφύλαξης υπαίθριων χώρων, οργανωτικά μέτρα (διαλείμματα κ.ά.), δημιουργία προϋποθέσεων για ανακούφιση των εργαζομένων (κλιματιζόμενοι χώροι), προφύλαξη ευαίσθητων στον ήλιο εργαζομένων και ενημέρωση των εργαζομένων για τη θερμική καταπόνηση με μέτρα προφύλαξής τους.

ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΥ
Η κυβέρνηση μεταθέτει πρόστιμο και ευθύνες στους κατοίκους!

Πρόστιμο ύψους 7 εκατ. δρχ. (19.000 δολαρίων) την ημέρα θα πληρώνει η χώρα μας και για όσο χρόνο λειτουργεί η χωματερή του χειμάρρου Κουρουπητού στο Νομό Χανίων.

Αυτή ήταν η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δημοσιεύτηκε χτες, με βάση την οποία η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που δέχεται τέτοια ποινή για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ποινή αυτή είναι άμεσα εκτελεστή, πράγμα που σημαίνει ότι η πληρωμή του προστίμου άρχισε ήδη να γίνεται από χτες, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας.

Η καταδίκη αυτή αναδεικνύει την ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί επί χρόνια η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής το πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό, καθώς με κυβερνητική ευθύνη έχει εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου και ο μοναδικός Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που λειτουργεί στα Ανω Λιόσια έχει καταληκτικό χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2004. Παράλληλα, σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργείται και τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα (265.000 τόνοι ετησίως), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εναποτίθεται ανεξέλεγκτα, καθώς η κατασκευή των δύο μονάδων καταστροφής τους (μία στη Βόρεια Ελλάδα και μία στη Νότια) βρίσκεται ακόμη στις μελέτες...

Με την επιβολή του προστίμου ολοκληρώνεται ένας «φαύλος κύκλος» 15 χρόνων κατά τη διάρκεια των οποίων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εφάρμοσαν πολιτική είτε αδιαφορίας, είτε παρέλκυσης με τη σύνταξη αλλεπάλληλων «μελετών», μεταθέτοντας όμως πάντα τις ευθύνες τους στην ΤΑ και στους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. Ο Δ. Ρέππας μάλιστα δήλωσε χτες ότι τα χρήματα του προστίμου «μπορεί να αφαιρεθούν από τη χρηματοδότηση, από τα κονδύλια δηλαδή τα οποία προορίζονται για τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς στη συγκεκριμένη περιοχή»...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέροντας ότι δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (εγκρίθηκε μόλις πριν δύο βδομάδες...) με την οποία χωροθετείται στη θέση «Κορακιά» του Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων Χώρος Υγειονομικής Ταφής και Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και μέχρι να κατασκευαστεί δημιουργείται μονάδα δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων στη θέση «Μεσομούρη». Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν παραλείπει να επιρρίψει την ευθύνη της καθυστέρησης στους τοπικούς φορείς, ενώ παραδέχεται ότι για να εγκαταλειφθεί ο Κουρουπητός θα χρειαστούν το λιγότερο δύο μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι το διάστημα αυτό η χώρα μας θα πληρώνει ανελλιπώς το πρόστιμο...

  • Να σημειώσουμε ότι χτες με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε ως παράνομη, κατόπιν προσφυγής της κοινότητας Χαρδακίου Χανίων, η πρόταση για χωροθέτηση ΧΥΤΑ και Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στη θέση «Στρογγυλό Κεφάλι». Την απόφαση αυτή ήθελε προφανώς να προκαταλάβει η κυβέρνηση και γι' αυτό άλλαξε τη χωροθέτηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μέτρα απαιτεί το ΠΑΜΕ

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απαιτεί, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ο οποίος, όπως σημειώνει, βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ απαιτεί:

- Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι να σχολάσουν στις 12 το μεσημέρι, χωρίς καμία περικοπή στις αποδοχές. Το μέτρο να ισχύσει για όσους απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες (οικοδομές, καθαριότητα, ναυπηγεία, λιμάνια κλπ.) και σε μηχανοστάσια, κλιβάνους και, γενικά, επιβαρημένους χώρους.

- Δημιουργία συχνών διαλειμμάτων και δωρεάν παροχή δροσερού πόσιμου νερού.

- Εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαίρεση, περιορισμού της εργασίας κατά 75% με ανάπαυση 25% ανά ώρα, όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 36 βαθμούς.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον εξαερισμό και τον κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα, σημειώνει το ΠΑΜΕ, ισχύουν, χωρίς όμως να εφαρμόζονται, οι σχετικές διατάξεις, όπως το ΝΔ 1568/85 και οι εγκύκλιοι 140120/24-7-89 και 130427/26-6-90.

Στην ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση στην πράξη, μέσω των υπουργείων Εργασία και Υγείας, κάνει πλάτες στους εργοδότες να συνεχίζουν, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ακόμα και όσων δουλεύουν σε υπαίθριες εργασίες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους».

Καταλήγοντας, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, με την αγωνιστική στάση της, «να βάλει σε εφαρμογή τα στοιχειώδη αυτά μέτρα και να αντισταθεί στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Ας μην αφήσουμε κανένα να παίζει με την υγεία των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ