ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζουν συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους συνδικάτο

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο Εμφιετζόγλου χρωστά δεδουλευμένα δύο μηνών και στους 70 εργάτες της σωληνουργίας που έχει στη Χαλκίδα

Την Τετάρτη οι εργάτες της «Μηχανικής» διαδήλωσαν στην κεφαλή της απεργιακής πορείας (φωτ.)
Την Τετάρτη οι εργάτες της «Μηχανικής» διαδήλωσαν στην κεφαλή της απεργιακής πορείας (φωτ.)
Σημαντικές πιέσεις ασκεί στην εργοδοσία ο επίμονος αγώνας που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «Μηχανικής ΑΕ» στην Πάτρα, συσπειρωμένοι στο ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων και έχοντας ήδη συμπληρώσει δύο εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων και πολύμορφων άλλων αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη διαδήλωσαν στην κεφαλή της μεγάλης απεργιακής πορείας που έγινε στο κέντρο της Πάτρας.

Οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι την Παρασκευή θα πάρουν τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη και μένουν σε ετοιμότητα, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους συνδικάτο. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχουν για τα αδιέξοδα των εργαζομένων τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το συνδικάτο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ενώ οι εργάτες βρίσκονταν στο δρόμο η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας «αφού δεν κατάφερε να σπάσει την απεργία, αφού δεν έβγαλε ούτε μισή ανακοίνωση συμπαράστασης» έκανε συνδιαλλαγές με την εργοδοσία. Την ίδια στιγμή, το συνδικάτο αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με το ΠΔ 609/1985, θα έπρεπε η περιφέρεια και η κυβέρνηση, ως αρμόδιοι κρατικοί φορείς, που ανέθεσαν την εκτέλεση του έργου στην εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ», να έχουν μεριμνήσει, ώστε να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΠΔ, «αν ο ανάδοχος δεν εξοφλήσει τους δικαιούχους, τότε η διευθύνουσα υπηρεσία συντάσσει καταστάσεις πληρωμής των οφειλόμενων και πληρώνει απευθείας τους δικαιούχους από τις πιστώσεις του έργου, για λογαριασμό του αναδόχου και έναντι του λαβείν του».

Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της «Μηχανικής» χρωστά δεδουλευμένα δύο μηνών και στους 70 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στη σωληνουργία που έχει ο Πρ. Εμφιετζόγλου στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο έχει ήδη παραγγελίες από σημαντικές εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ και η ΕΥΔΑΠ, ενώ ετοιμάζεται για σημαντικές συμφωνίες με ξένη χώρα.

Η εργοδοσία απολαμβάνει τη στήριξη της κυβέρνησης

Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, μετά από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι το πρόβλημα ρευστότητας όπως ισχυρίζεται η «Μηχανική» οφείλεται στο ότι υπάρχουν χρέη από το Δημόσιο για έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν πληρωθεί και είπε ότι γίνεται τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων.

Η κυβέρνηση βλέπει πολύ αψήφιστα το ζήτημα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αφορά πάνω από 150 εργαζόμενους σε όλα τα έργα της «Μηχανικής» στην περιοχή της Πάτρας. Αυτό, είπε, σημαίνει τεράστια οικογενειακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα για τους εργαζόμενους και τόνισε ότι μετά από αγώνες των εργαζομένων μπήκε προχτές ένας μήνας από τα δεδουλευμένα που χρωστούσε η επιχείρηση.

Η στάση της εργοδοσίας, συνέχισε, είναι προκλητική αφού μιλάμε για τη «Μηχανική» η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε τεράστια κέρδη, ο ιδιοκτήτης της Π. Εφιετζόγλου έχει αναδειχθεί σε «μέγα ευεργέτη» και αμείβεται με μεγαλοσταυρούς, ενώ οι εργαζόμενοι καθημερινά σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου. Βέβαια, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι προκλητική και η στάση της κυβέρνησης αφού έχει δημιουργήσει το πλαίσιο που είτε νομιμοποιεί είτε επιτρέπει τις αυθαιρεσίες των κεφαλαιοκρατών. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη δεν προασπίζεται τα εργασιακά, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, αλλά κάνουν τα πάντα για τους εργοδότες και είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το διάστημα στον Π. Εφιετζόγλου δόθηκαν 115.000.000 ευρώ από το κράτος και από αυτά δεν έδωσε στους εργαζόμενους ούτε δεκάρα τσακιστή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τα δικαιώματα των εργαζομένων «κοστίζουν»

Με προκλητικά επιχειρήματα αιτιολόγησε, χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας το πετσόκομμα κατά 200.000 όσων παίρνουν τα κουπόνια της Εργατικής Εστίας

Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις πολιτικές επιλογές αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των κοινωνικών παροχών όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, σε Ερώτησή του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, για την περικοπή κατά 200.000 των δελτίων κοινωνικού τουρισμού που θα αποδοθούν σε δικαιούχους από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού και απέδωσε τις περικοπές στο ότι «κάθε δελτίο, όμως, κοστίζει και έτσι πρέπει να εξορθολογιστεί η λειτουργία αυτού του Οργανισμού». Επισης, υποστήριξε ότι οι υποδοχείς των δικαιούχων δε μπορούν να απορροφήσουν όσους κάνουν χρήση των δελτίων γιατί επιλέγουν όλοι τις ίδιες περιόδους. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας λέγοντας ότι «ο ίδιος ο Οργανισμός μας πρότεινε να είμαστε φέτος πιο φειδωλοί».

«Το μόνιμο επιχείρημα που, όταν πρόκειται για ανάγκες και παροχές προς τους εργαζόμενους, είναι ότι το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα, είτε προς την Εργατική Εστία, είτε προς τον ΟΑΕΔ, και πάει λέγοντας» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζοντας πως ακόμη και αν αποδεχθεί κανείς τον ισχυρισμό αυτό, την ευθύνη για την κατάσταση έχουν «οι πολιτικές που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Οπως τόνισε ο Γ. Γκιόκας, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δείχνει ότι «η επίθεση στα λαϊκά εργατικά δικαιώματα δεν αφορά μόνο την ασφάλιση, το εισόδημα, την Υγεία και την Πρόνοια, αλλά ακουμπά το σύνολο των πλευρών της ζωής των εργαζομένων και το σύνολο των δικαιωμάτων τους». Τέλος, παρατήρησε ότι «το ποσοστό των εργαζομένων που δε θα μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα στις διακοπές το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. Και θα αυξηθεί με βάση την πολιτική της Κυβέρνησης, με βάση την αφαίμαξη που γίνεται σήμερα στο λαϊκό εισόδημα».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παρέμβαση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας έκανε στη διοίκηση του Jumbo το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου, μετά από τις ανησυχίες που προκάλεσαν στους εργαζόμενους διάφορα σενάρια για λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος αύριο. Η εργοδοσία δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της. Ωστόσο, το σωματείο ξεκαθάρισε πως κάθε αντεργατική μεθόδευση θα συναντήσει την οργανωμένη πάλη του σωματείου.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από χτες το απόγευμα οι πάνω από 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε δημοτικές επιχειρήσεις της Μεταμόρφωσης, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΓΡΑ»: Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στις εκδόσεις «ΑΓΡΑ» με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή που διεκδικούσε τα δικαιώματά του. Σήμερα θα γίνει διαμαρτυρία έξω από το βιβλιοπωλείο «ALBATROS» (χονδρική πώληση των βιβλίων των εκδόσεων «ΑΓΡΑ») και την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

ΜΕΛΚΑ: Απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες είναι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της εταιρείας ΜΕΛΚΑ, που έχει την εργολαβία της σήραγγα Γορίτσας - Αγριάς του Περιφερειακού δρόμου Βόλου. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ζητά επιδότηση και για τον Βαρβαρέσο

Οπως είχε κάνει και για λογαριασμό του Λαναρά

Στην ίδια πάντα ρότα, αυτή της στήριξης των εργοδοτών, συνεχίζει να βαδίζει ο Δήμαρχος Νάουσας Α. Καραμπατζός. Με επιστολή του στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητά ζεστό χρήμα για τη νηματουργία Βαρβαρέσος σημειώνοντας - λες και είναι διευθυντικό στελεχός της επιχείρησης - πως «επί τρία και πλέον χρόνια η εταιρεία αναμένει χρηματοδότηση, συνεχίζοντας να λειτουργεί σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον με υψηλό κόστος, εξαντλώντας τα όρια της αντοχής της». Ο δήμαρχος ζητά ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 9 του αναπτυξιακού νόμου και χρηματοδότηση 14 εκ. ευρώ.

Η νηματουργία «Βαρβαρέσος» ανακοίνωσε απολύσεις εργαζομένων, περικοπές μισθών και περιορισμό βαρδιών εργασίας. Κινδυνολογεί επίσης πως αν δεν στηριχθεί με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, κινδυνεύει να κλείσει τα εργοστάσια και να πετάξει στο δρόμο τους περίπου 200 εργαζόμενους που απασχολεί.

Αυτήν την ίδια τακτική ακολουθούσε ο Δήμαρχος Νάουσας και στην περίπτωση του Λαναρά. Στήριξε με κάθε τρόπο τη χρηματοδότησή του, ακόμη και όταν ανακοίνωνε λουκέτα στα εργοστάσια και πετούσε στο δρόμο τους εργάτες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», του «Β» και της «Ολυμπιακής», στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης για τη διάσωση του Ομίλου για το οποίο συνολικά την τελευταία 6ετία τσέπωσε περισσότερα από 55 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το δραματικό ποσοστό ανεργίας στη Νάουσα που μόνιμα τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 50%. Αυτή η πολιτική, διάσωσης των βιομηχάνων και των κερδών τους, έφτασε τη Νάουσα που κάποτε είχε 4.500 κλωστοϋφαντουργούς σήμερα να έχει όλους κι όλους περίπου 400 (σε «ΕΝΚΛΩ» και «Βαρβαρέσο») και αυτούς αντιμέτωπους με την απειλή της απόλυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ