ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι κυβερνητικές παλινωδίες

Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η απόγνωση που προκαλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ήταν αδιανόητο να μείνει εκτός της προεκλογικής καπηλείας του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς επιφύλαξη, υποσχόταν - απροσδιόριστα - στα θύματα, ένα είδος Σολωνικής σεισάχθειας, διαγραφής δανειακών υποχρεώσεων. Δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που μπροστά στο οικονομικό τους αδιέξοδο παγιδεύτηκαν - πολιτικά τώρα - σ' αυτές τις υποσχέσεις, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ.

Μετεκλογικά, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες κρεμάστηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να μάθουν τι θα γίνει επιτέλους με τη δική τους «κρεμάλα», τα χρέη τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών - με τις δεδομένες ανάγκες τους και την αδυναμία κάλυψής τους - παρασύρθηκε στην επιλογή του δανεισμού από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - συνειδητά - σε στενή συνεργασία με τα τραπεζικά συγκροτήματα. Ολοι μαζί, ρίχτηκαν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προς εξασφάλιση υπερκερδών στο τραπεζικό κεφάλαιο και την... «αγορά». Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν μεθοδεύσεις όπως η ληστρική σχέση δραχμής - ευρώ με μονάδα το... 1 ευρώ (340,75 δρχ.!!) που διεύρυνε την καθημερινή οικογενειακή δαπάνη.

Η αντιλαϊκή επίθεση που εντάθηκε ιδιαίτερα, μετά το 1990 εγκατέλειψε την παλαιά «ηθική διδασκαλία» του καπιταλιστικού κατεστημένου, για μια σίγουρη και σταθερή πορεία στη ζωή, στηριγμένη στην... «εργασία και στην αποταμίευση» που φέρνουν τον πλούτο, θεωρία που επιτήδεια καμουφλάριζε τον τρόπο αποκόμισης ατομικού πλούτου αποκλειστικά από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Αρχίζει πια η καπιταλιστική επέλαση αρπαγής και της τελευταίας δραχμής - αργότερα ευρώ - των καταναλωτών, αποταμιευτών και μη. Το νέο life style (τρόπος ζωής), αλλά κυρίως οι ανάγκες (π.χ. είναι βασική ανάγκη και το σπίτι και οι διακοπές), σπρώχνει τους πολίτες στην... πρίζα! Πιέζονται να ζήσουν χωρίς δικά τους χρήματα τις ομορφιές της ζωής, αυτοκίνητα, σπίτια, επιπλώσεις, διακοπές, ταξίδια... Φυσικά να καλύψουν και τις όποιες άλλες ανάγκες τους.

Η έντονη προπαγανδιστική πίεση των τραπεζών και των ΜΜΕ βαθμιαία εξαφανίζει το λογικό ερώτημα: Πώς θα ικανοποιηθεί μια ανάγκη που δεν καλύπτεις με δικά σου χρήματα, όταν γι' αυτήν θα πληρώσεις όχι μόνο τα δανεικά της τράπεζας, των τραπεζών, αλλά και τα ληστρικά πανωτόκια τους!!!

Παράλληλα με τα στημένα χρηματιστηριακά κόλπα της ΠΑΣΟΚικής κυβέρνησης - Σημίτη, τα αποθέματα των αποταμιευτών εξαφανίζονται, ληστεύονται από τους λίγους γνωρίζοντες. Ληστεύονται από τις τράπεζες με το μηδενισμό των επιτοκίων. Ληστεύονται από τη σταθερή τιμαριθμική απομείωσή τους...

Ο πολύπαθος πληθυσμός μένει αβοήθητος στο κενό! Τότε ακριβώς προβάλλουν οι «σωτήρες»: Οι τράπεζες. Εχετε ανάγκες; Εδώ είμαστε εμείς. Πάρτε πιστωτικές κάρτες, δύο, πέντε, δέκα, όσες θέλετε. Θα έχετε και εκπτώσεις στις αγορές σας.

Ενας ολόκληρος μηχανισμός νέων κυρίως ανθρώπων «προσλαμβάνεται» να υπηρετήσει αυτό το ανόσιο έργο. «Αν πετύχετε να φέρετε περισσότερους καρτούχους, μπορεί και να σας μονιμοποιήσουμε στην τράπεζα». Ισως να μην υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να μην έχει νιώσει τον ορυμαγδό αυτής της τραπεζικής επίθεσης, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, στο σπίτι, στο γραφείο, οπουδήποτε. Οι κάρτες πολλαπλασιάστηκαν, έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες. Μαζί και τα ληστρικά πανωτόκια! των 15%, 18%, 20%, 23%!!! που - σε άλλες εποχές - μπορεί να οδηγούσαν τους τοκογλύφους στο εδώλιο.

Ηρθε η ώρα της εξόφλησης

Μια νέα στρατιά ανθρώπων επιστρατεύεται από τις τράπεζες, για τη δίωξη των δανειοληπτών που καθυστερούν δόσεις. Στη δίωξη αυτή χρησιμοποιούνται όλα τα ανήθικα μέσα!, ενώ στους δημοσιευόμενους ισολογισμούς των τραπεζών τα υπερκέρδη φαντάζουν προκλητικά! Τα νέα όργανα των τραπεζών δεν πιέζουν τώρα για νέες πιστωτικές κάρτες αλλά για επιστροφή των χρεών...

Αυτά «είδε» προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και εξάγγειλε - για υποκλοπή ψήφων - και ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών...

Το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση. Από τότε, αντί για άμεση ουσιαστική λύση, ένα «φάντασμα» πλανιέται πάνω από τους δανειολήπτες: Το σχέδιο νόμου για ρύθμιση των χρεών τους!

Δέκα τουλάχιστον φορές μέσα σε δυο μήνες το σχέδιο νόμου «κατατίθεται αύριο», «την προσεχή βδομάδα», τον «άλλο μήνα» προς... ψήφιση. Σ' όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συρρικνώνει, προς όφελος των τραπεζών, τις αρχικές εξαγγελίες της...

Μόλις στις 19/10/09 κάποιοι - γνωρίζοντες - (;) πληροφορούν για το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Για ένα τρίμηνο και πάνω το φάντασμα εξακολουθεί να... υπερίπταται.

Ο επόμενος μήνας - Νοέμβρης 2009 - θα διανθιστεί με τις «διαφωνίες» της υπουργού κ. Κατσέλη και των τραπεζιτών. Οι τελευταίοι πιέζουν να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις τα στεγαστικά δάνεια (που υπάρχουν υποθήκες) και η ρύθμιση να γίνει όχι με το 10% αλλά με το 20% των συνολικών χρεών. Τέλος, με καθορισμό των εγγυητών δανείων ως... συνυπεύθυνων! Στις 10 του επόμενου μήνα, Δεκέμβρη, οι πιέσεις των τραπεζών φαίνεται να καρποφορούν!

Ενα μήνα αργότερα, νέα πολύωρη συνάντηση υπουργού - τραπεζιτών, για να «διαρρεύσει» - στις 11/1/10 - ότι «ενήμερες οφειλές δεν υπάγονται στη ρύθμιση», ότι «το ποσοστό ρύθμισης δε θα 'ναι σταθερά 10% αλλά θα προσδιορίζεται με... δικαστική απόφαση!

Στις 13/1/2010 οι τράπεζες έχουν πια αποκομίσει νέα οφέλη. Το σχέδιο νόμου αλλάζει πάλι προς το χειρότερο για τους δανειολήπτες, που, εκτός των άλλων, επιχειρεί να εξευτελίσει κοινωνικά!

Ταυτόχρονα, εξαγγέλλεται πάλι μια νέα «φανταστική» κατάθεση του σχεδίου νόμου... Στις 20/1/2010 περιχαρείς οι τράπεζες διοχετεύουν «στον Τύπο» ότι «θα 'ναι τέτοιες οι ρυθμίσεις του νέου νόμου ώστε λίγοι θα τολμήσουν να περιληφθούν σ' αυτές»!!

Ξανά, στις 30/1 η κρατική τηλεόραση... «καταθέτει» το σχέδιο νόμου! Ακολουθεί άμεσα σύσκεψη πρωθυπουργού - τώρα - και τραπεζιτών ενώ η «Καθημερινή» της 31/1 λοιδορεί με άρθρο συντάκτη της τις... φαντασιώσεις της κυρίας Κατσέλη!

Ο απλός πολίτης διερωτάται: Τι θα γίνει επιτέλους με το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Πώς θα λυθεί το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα μέσω της... Δικαιοσύνης; Οταν μια μικροδιαφορά απαιτεί για εκδίκαση μήνες και χρόνια; Πώς θα διεκπεραιωθούν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις; Και τι θα γίνεται ως την κατάληξή τους με τα πανωτόκια των τραπεζών;

Συμπέρασμα

Το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πάει από το κακό στο χειρότερο. Επί μήνες τώρα ψαλιδίζεται σε βάρος των δανειοληπτών προς όφελος των τραπεζών.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει λύση πραγματικής ανακούφισης των δανειοληπτών και όχι λύση υπέρ των τραπεζών.

Πέρα από τις όποιες τελικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στις ληστρικές επιδιώξεις των τραπεζιτών και των μεγαλομετόχων. Οι Ελληνες πολίτες ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα...


Κώστας ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κόβονται επιδοτήσεις σε 168.500 δικαιούχους!

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν έχει επιδότηση σε όσους παίρνουν από 200 ευρώ και κάτω

Στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών προχωράει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των αντιαγροτικών εντολών της νέας ΚΑΠ. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πήρε απόφαση να κοπούν από το 2010 οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν κάτω από 200 ευρώ το χρόνο. Και την απόφασή της αυτή την ανακοίνωσε ήδη στην Κομισιόν, αλλά δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση να τη δημοσιοποιήσει και στους μικρούς αγρότες που χάνουν από φέτος τις επιδοτήσεις τους.

Από την απόφαση αυτή χάνουν τις επιδοτήσεις τους 168.581 δικαιούχοι και το ποσό των επιδοτήσεων που κόβεται είναι 18,7 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2008. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 168.581 που χάνουν τις επιδοτήσεις τους, οι 21.032 θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 147.549 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν σκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κοπούν οι επιδοτήσεις μέχρι και 400 ευρώ, αλλά αυτό δεν έγινε μπρος στο φόβο μεγάλων αντιδράσεων. Αν κοβόταν τα 400 ευρώ θα έβγαιναν εκτός 300.000 περίπου δικαιούχοι. Τελικά, επιλέχτηκε η σχετική πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που ήταν τα 200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ όριζε ότι μπορούν να κοπούν οι επιδοτήσεις από 100 μέχρι 400 ευρώ ή από 4 μέχρι 10 στρέμματα.

Το θέμα είναι ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων δείχνει ότι έχει ξεγραμμένους τους μικρούς και φτωχούς αγρότες και τους εξωθεί μια ώρα αρχύτερα στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και στο ξεκλήρισμα. Δείχνει, επίσης, ότι επιχειρείται με βίαιο τρόπο η εκδίωξη των μικρών παραγωγών και η συγκέντρωση της γης και των επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Η φτωχή και μικρή αγροτιά όχι μόνο δε βλέπει καμία αύξηση στις πενιχρές επιδοτήσεις, αλλά της αφαιρούν με το έτσι θέλω και τα ελάχιστα ψίχουλα που δίνουν. Και όπως φαίνεται το κακό θα συνεχιστεί με ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της φτωχής και μικρής αγροτιάς, που θα γίνουν πράξη με την αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2013.

Οι φτωχοί και μικροί αγρότες καλούνται να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και να παλέψουν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μια άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής. Γιατί αλλιώς το μέλλον τους είναι η φτώχεια και το ξεκλήρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ