ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Η βροχόπτωση έγινε για άλλη μια φορά εφιάλτης

Τις τεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σημειώνουν οι αγρότες

Motion Team

Κρίσιμη παρέμενε και χτες η κατάσταση στο Νομό Εβρου, ο οποίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς βρισκόταν πάνω από τα όρια συναγερμού η στάθμη των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροπόταμου. Σε 150.000 στρέμματα υπολογίζονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις σε όλο το νομό. Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά και από τα νερά που «έρχονται» από τη Βουλγαρία. Οι αρχές της γειτονικής χώρας αναγκάστηκαν να αφήσουν από τη Δευτέρα τεράστιους όγκους νερών που δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν ούτε στα δικά τους φράγματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται επικίνδυνα ο Αρδας ποταμός. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονταν στα χωριά Λάβαρα του Δήμου Ορφέα, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια και στον Πόρο του Δήμου Φερών, το οποίο έχει εκκενωθεί προληπτικά. Επίσης, τα νερά απειλούσαν χτες το χωριό Πραγγί του Δήμου Διδυμοτείχου και χρειάστηκε να εκκενωθούν 30 περίπου κατοικίες. Σε ένα άλλο σημείο του ίδιου δήμου πλημμύρισαν επαρχιακοί δρόμοι από την υπερχείλιση του Ερυθροπόταμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Εβρου είχε διακοπεί καθώς οι γέφυρες έχουν καλυφθεί από τα νερά. Επικίνδυνη η κατάσταση ήταν και στην περιοχή της Βύσσας από την υπερχείλιση και υποχώρηση αναχώματος. Επίσης, από χτες το πρωί διακόπηκε η διέλευση οχημάτων από το τελωνείο Καστανεών, όταν έγινε γνωστό ότι ο δρόμος μέσα στο τουρκικό έδαφος που οδηγεί στην Αδριανούπολη έχει πλημμυρίσει. Ακόμη, το απόγευμα χτες άλλα 10 σπίτια πλημμύρισαν στο Πύθιο.

Μια λίμνη έγιναν όλα...

Motion Team

Μια λίμνη έγιναν όλα...
Την αγανάκτηση και τις ανησυχίες των κατοίκων του Πυθίου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί για άλλη μια φορά η Νομαρχία Εβρου ήταν ανέτοιμη για να αντιμετωπίσει τις νέες πλημμύρες. «Την τελευταία στιγμή διαπίστωσαν ότι οι 3 πόρτες αποστράγγισης, που χρησιμοποιούνται και για την οργανωμένη εκτόνωση του Εβρου (ήπια κατάκλιση), όπως και το 2007 δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σπάσουν και πάλι το ανάχωμα, να προκληθούν μεγάλες ζημιές στα χωράφια και στα αναχώματα και να χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάστασή τους, έξοδα που θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε», τονίζει.

«Στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται οι αγρότες του Εβρου, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, τονίζοντας ότι «η αντιπλημμυρική προστασία του νομού είναι ανεπαρκής».

«Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας. Για άλλη μια φορά οι αγρότες πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες μιας πολιτικής που αρνείται πεισματικά να προστατέψει από τις πλημμύρες τον πλούσιο κάμπο του Εβρου.

Οι ευθύνες για αυτήν την τραγική κατάσταση είναι διαχρονικές και αποκλειστικά βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που στις προηγούμενες δεκαετίες δε διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η πολιτική τους βρίσκεται στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που όχι μόνο δε διαθέτει κονδύλια για την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών, αρδευτικών και άλλων έργων, αλλά αντίθετα επιδιώκει να καταστρέψει και να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

  • Αργά χτες υπερχείλισαν σε δύο σημεία τα αναχώματα στη περιοχή «Ωοειδές» με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα στον κάμπο της Ορεστιάδας.
  • Αργά χτες το βράδυ επίσης τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς.
Πνίγηκε 12χρονη στη Χαλκιδική

Ενα παιδί, μια 12χρονη, πνίγηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολυνθο στη Χαλκιδική όταν επιχειρώντας με μια τετράτροχη μηχανή να περάσει χείμαρρο, που είχε κατεβάσει πολύ νερό λόγω των βροχοπτώσεων, παρασύρθηκε από το ορμητικό ρέμα.

ΗΛΕΙΑ
Υπερχείλισε και ο Πηνειός

Ενας αγνοούμενος και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή του Λευκοχωρίου είναι το αποτέλεσμα της υπερχείλισης της τεχνητής λίμνης του Πηνειού στην Ηλεία, εξαιτίας της μη έγκαιρης και ελεγχόμενης απελευθέρωσης του νερού από τον υπερχειλιστή αλλά και των ανύπαρκτων έργων διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, αγνοούμενος είναι ο Neno Mariykinov, βουλγαρικής καταγωγής, 42 χρόνων, ο οποίος το μεσημέρι ψάρευε δίπλα από τον υπερχειλιστή, μεταξύ του καναλιού όπου καταλήγει το νερό του υπερχειλιστή και μιας λιμνούλας (η λεγόμενη λίμνη Ηρεμίας) λίγων τετραγωνικών μέτρων βάθους 5 περίπου μέτρων. Ο άτυχος άντρας παρασύρθηκε, μπροστά στα μάτια των γονιών του και συμπατριωτών του, όταν η ένταση του νερού από τον υπερχειλιστή ξαφνικά δυνάμωσε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ρίψης νερού με αποτέλεσμα να τον ρίξει στη μικρή λίμνη η οποία είναι γεμάτη με λασπόνερα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν κατάφερε ποτέ να βγει από εκεί και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε εντοπιστεί, παρά τις προσπάθειες αντρών της ΕΜΑΚ.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες, μέχρι στιγμής, στις παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Πηνειού που υπερχείλισε, έχουν «πνιγεί» στο νερό καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, θερμοκήπια και αγροτικές εγκαταστάσεις. Είναι δε τέτοια η καταστροφή που οι κάτοικοι τη συγκρίνουν με τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν το 1998 όταν και πάλι «έσπασε» ο Πηνειός με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γύρω περιοχές. Για την ώρα ο κίνδυνος μεγαλύτερης πλημμύρας είναι περιορισμένος καθώς από χτες έχει σταματήσει η βροχή. Ωστόσο, επειδή το φράγμα είναι ήδη γεμάτο και ο χειμώνας δεν έχει βγει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα επιδείνωση της κατάστασης.

ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δε φταίει ο καιρός, φταίει αυτή η πολιτική

Ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός Εβρου είναι ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΣ μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του προστασία, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πριν περίπου 50 χρόνια , με τα μέσα και για τις ανάγκες εκείνης της εποχής, είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, για να προστατέψει σήμερα τις περιουσίες των αγροτών του νομού μας.

Την κύρια ευθύνη για αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα , αλλά η πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , πολιτική μείωσης των Δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Αλλωστε οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει την μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά , αποστραγγιστικά κλπ. , κρίνονται μη επιλέξιμα.

Σοβαρές όμως ευθύνες έχουν και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές του νομού μας, που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι μόνο δεν συγκρούονται με αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, αλλά τη στηρίζουν και την υλοποιούν. Αντί να αναδείξουν την παλαιότητα και ανεπάρκεια της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού μας , την πρωτόγονη διαχείριση των υδάτινων πόρων , το ελλιπέστατο αποστραγγιστικό σύστημα, σπεύδουν κάθε φορά και επικαλούνται το «ακραίο» των καιρικών φαινομένων , για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.

Να διεκδικήσουν μαζί με την άμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση όλων των ζημιών:

Τη δημιουργία Δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας, με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.

Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία - Τουρκία για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών Εβρου και Αρδα.

Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

Την συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.

Ενα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο».

Τις πρόλαβε η φωτιά

Δύο ηλικιωμένες μοναχές έχασαν χθες τα ξημερώματα τη ζωή τους, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στον κοιτώνα τους στην Ιερά Μονή Αγίου Τιμοθέου, στο τέρμα της οδού Κλεισθένους στο Γέρακα.

Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο έβγαλαν από το κελί τους τις δύο άτυχες γυναίκες, που είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους και κινητικά προβλήματα. Η μία από αυτές έχασε τη ζωή της από τα εγκαύματα που υπέστη, ενώ η δεύτερη φέρεται να πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα. Τα αίτια για την πυρκαγιά εξετάζονται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τις γυναίκες

Εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας - Η θέση της γυναίκας σήμερα» , διοργανώνει αύριο Πέμπτη, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), στις 6.30 μ.μ., στο Φρούριο. Ομιλήτρια θα είναι η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ